✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Četru rotoru un laba AI spēks

2010. gada 31. maijā, 15 komentāri

Laiku pa laikam pasekoju līdzi tam, kas notiek radiovadāmo lidojošo brīnumu jomā. Viens no tādiem daudzsološiem (vienkārši vadāms, nav sarežģīti uzkonstruējams, ar milzīgu potenciālu) risinājumiem ir četru rotoru minirobots. Prognozēt šādu iekārtu panākumus jebkura līmeņa militārās vai glābšanas operācijās pat nav sevišķi vērts. Aprīko tādu verķīti ar gana labām saules baterijām un, principā, ierīce var lidināties visu tās atlikušo mūžu.

Paraugoties zemāk redzamajā video uz tādu ierīču spējām vairāk nekā efektīvi manevrēt, izdomājot un ieviešot gana jaudīgu AI risinājumu, kurš spētu orientēties slēgtā un nezināmas konfigurācijas telpā, mēs iegūtu kaut ko gauži monstrozu.

Brīžiem tā kā vairāk nožēloju to, ka tā vietā, lai ietu uz jauno elektroniķu un/vai radiovadāmo uzparikšu pulciņu, mani piespieda teju visu pamatskolu nodejot tautiskās dejas. Labi, neba nu dikti skumstu, ka dejoju, bet dažreiz bēdājos, ka ar manām spējām, ja patrāpītos pa rokai nepieciešamāss detaļas un lodāmurs, lidmodeļa vietā drīzāk uzmeistarotu mazu Hirosimu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar deni2s

2010. gada 1. jūnijā, plkst. 00:56

Kad biju Meksikā, apmeklējām arī tehnoloģisko institūtu, kurā tika demonstrēs, kā tiek izstrādāti tādu četrrotoru robotu prototipi, kas ir paredzēti novērošanai/spiegošanai ar videokameru. Fočēt bija aizliegts, bet nu jā ;) Turpat bija arī robota prototips, kas meklē mīnas (kurš reāli jau tiek izmantots karadarbību vietās).

Gravatar JanisB

2010. gada 1. jūnijā, plkst. 01:18

Where is my crowbar?!...

Gravatar milzulempis

2010. gada 1. jūnijā, plkst. 08:30

Vispār es arī tagad labprāt ietu uz "uz jauno elektroniķu un/vai radiovadāmo uzparikšu pulciņu" :) nav tāds pieaugušajiem? varbūt uztaisīt grupiņu ar interesentiem un sākt?

Gravatar JB

2010. gada 1. jūnijā, plkst. 10:34

Es arī gribētu (kā pieaugušais) iet uz tiem pulciņiem....

Gravatar KBI

2010. gada 1. jūnijā, plkst. 15:13

Es savulaik gāju uz tādu. :) Neko vairāk par multivibratoru (to, kas periodiski impulsus dod) ar dažādu spuldžu kombinācijām īsti neiemācījos salodēt, bet bija jautri anyway. :D

Gravatar wee

2010. gada 1. jūnijā, plkst. 16:06

http://www.draganfly.com/ lētākais ~5.5 kilolati+ships tām jābūt ahūnām saules baterijām. Kad tādas atradīsi, pado man ar ziņu, pāris konteinerus uzreiz ņemu.

Gravatar Signis

2010. gada 1. jūnijā, plkst. 16:52

Pierakstiet mani arī pulciņam. Tieši šodien pētot viena projekta specifikāciju, satikos ar robotikas elementiem, jo RFID tehnoloģijas tiek tur plaši izmantotas.

Gravatar binary

2010. gada 1. jūnijā, plkst. 21:24

Es arī laiku pa laikam gruzos, ka no šādām lietām neko nejēdzu. Ja uzietu kādu "pieaugušo pulciņu", arī labprāt pastaigātu.

Gravatar Jurz

2010. gada 1. jūnijā, plkst. 23:16

Ja pulciņš uztop noteikti padod ziņu, izskatās ka interesenti te ir lielā daudzumā, es tajā skaitā.

Gravatar Kristians

2010. gada 2. jūnijā, plkst. 11:45

Es arī labprāt pieteiktos uz šādiem pulciņiem!

Gravatar paranoia

2010. gada 7. jūnijā, plkst. 12:26

Pastāstiet labāk, kā šo verķi viņi vada? Cilvēks ar pulti? Kompis veic / vada ieprogrammētus trikus? Vai kā?

Gravatar zigmunds

2010. gada 9. jūnijā, plkst. 16:37

Nu ko, es arī esmu gatavs pievienotes!

Gravatar modric

2010. gada 10. jūnijā, plkst. 01:37

Vienu no tiem Draganiem mans bračka iepirka gadus 3 atpakaļ - pašu prastāko par kādām 2K5 zaļajām naudiņām, tā modeļa tur webā sen varis nav, daudz krutākus piedāvā, un kruto galu privātpersonām nepārdod principā. Vada viņu ar pulti, velk kādu kilometru, ja zaudē radio linku, tas ķēms lēnām nosēžas pats, ja vējš nav par traku, tad gan saiet grīstē, bet arī kritiens neko nekaitē, pārbaudīts fakts. Pultij ir divi joystiscks virzieniem 3 dimensijās, rotoru ātrumu atbilstoši regulē kompis. Tam modelim bija kautkas līdzīgs webcam, 320*200 vai cik nu tas standarts ir, video tiek pārraidīts uz pulti, kur var pieslēgt VTR, mēs slēdzām klāt videokameru. Tā kā viņš ir spējīgs stāvēt uz vietas un tkai lēnām griezties ap savu asi, ja piešaujas, var pat panorāmas filmēt. Bija mēģinājums oriģinālā webcam vietā pieāķēt vieglu ziepjutrauku, bet galvenā un tā arī neatrisinātā problēma - kā "nospiest gaili" pa gabalu, jo continuous shooting ziepju traukiem nav, bet SLR viņš pacelt nespēj. Vienīgais - lai iemācītos viņu vadīt, vajag vismaz gadu, ur pirmo pusgadu telpās, kurās nav caurvēja :) Tādus gājienus, kā turpat dragan saitā var redzēt, gan laikam spēj tikai baigie asi. Ak jā, un 4/5 ja ne vairāk, no viņa svara ir akumulatori, kuri velk kādas 15 min.

Gravatar hmm

2010. gada 14. jūnijā, plkst. 23:50

Draganfly bija atvedushi kaut kaadi biezie uz Ventspili, izkaapi lepni no 7 BMW , izsteleeja melnas kastes no melna businja, palaida. Un smejies vai ne, vinsh vinjiem aizlidoja kaut kur ostas virzienaa, taa arii neatrada. Tas nekas ka vinjam GPS un veel nez kaadi pribambasi. Blakus vechi ar parastiem modeliishiem jemaas, nekas nepazuda. :D

Gravatar Varis

2010. gada 15. jūnijā, plkst. 23:38

Jauks video, gan jau ar laiku cilvēki iemācīsies kaut ko tādu uzmeistarot 100 reiz lielāku.