✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Rokaspulkstenis

2016. gada 18. februārī, 24 komentāri

Steidzu ziņot, ka esmu ticis pie PSRS laiku rokaspulksteņa klona. Tādējādi esmu pielicis pagaidu punktu mokošajam jautājumam par to - vai un ko vilkt ap roku.

Электроника 5
Электроника 5

Labu laiku es staigāju ar rokaspulksteņiem. Bērnībā tāpēc, ka tā bija nepieciešamība, bet pēc tam - tāpēc, ka bija. Ar laiku visi izbeidzās. Tad nu turpināju staigāt ar domu par rokaspulksteni.

Doma ik pa laikam transformējās pulksteņlietu ekspertu aptaujā un šādu tādu piedāvājumu apskatē. Ar laiku nostabilizējās sapratne, ka simpātisks un tai pat laikā sakarīgs pulkstenis maksā diezgan svarīgu naudiņu. Šī iemesla dēļ idejas realizācija visu laiku tika atlikta ar domu, ka gan jau īstais piedāvājums kaut kad parādīsies. Prioritāte zema. Nemaz tik ļoti negribās. Bet gribās. Bet nevajag. Bet gribās. Var iztikt. Bet gribās.

Vienu vakaru doma atkal veica ierasto ceļu un transformējās kārtējā izpētes uzdevumā. Lēnā garā nonācu pie secinājuma, ka visefektīvākais variants no izmaksu viedokļa būs mazliet pārtapt par hipsteri un atgriezties pie bērnības vērtībām. Nostaļģija un citas lietas. Jūs jau noteikti saprotat.

Tātad, bērnība. Staigāju ar dažādiem pulksteņiem, jo radinieki uzskatīja, ka tas, ka esmu piemirsis to aplikt ap roku, nozīmē, ka ir pienācis laik jaunam. Īsti neatceros tos mehāniskos, bet kopskaitā tie bija trīs. Līdz brīdim, kad kā pamatskolas audzēknis tiku pie Электроника. Ar to arī sākās elektronisko LCD pulksteņu posms manā dzīvē. Tādu man bija arī trīs.

Kā pirmais bija "Электроника 5" sērijas pulkstenis. Ar modinātāju. Sajūsma tolaik bija neproporcionāla manam vecumam. Savuprāt biju pirmais čalis Maskačkā. Protams, ka pulkstenis akurāti tika slēpts zem krekla vai jakas piedurknēm un netika vilkts vispār, ja sanāca iet laukā īsām rokām. It kā jau atkauties varētu, bet kam man tādas klapatas?

Tad nāca deviņdesmitie un, protams, tā visa rezultātā parādījās... Montana. Pulkstenis ar reklamētām 16 melodijām, modinātājiem, hronometriem un visu ko citu. Patiesībā jau melodijas, protams, kā nu kuram - vienam laidumam bija četras, vienam astoņas, bet retam sešpadsmit. Tas nekas, jo šis rokaspulkstenis bija sinonīms vārdam "stilīgs džeks".

Montana un Casio
Montana un Casio

Ar laiku, protams, čīniešu montana izbeidzās, kamēr tie, kas pieturējās staigāt ar Электроника, to darīja aizvien. Lai gan, protams, pat to laiku montanu nevarētu salīdzināt ar mūsdienu čīniešu ražojumiem. Sakiet ko gribat, bet pat čīniešu pulksteņi ir kļuvuši sliktāki :P

Kad montana savu bija nodzīvojusi, pirmais variants bija atgriešanās pie kāda no iepriekšējiem rakstāmgalda atvilktnē iemestajiem un lielākoties izjauktajiem. Otrs variants bija aizbraukt līdz Latgalītei un ... Pēdējais elektroniskais rokaspulkstenis man bija Casio. Ar kalkulatoru un neticami mazām un grūti nospiežamām podziņām. Tas gan man nebija ilgu laiku, jo diezgan ātri apriebās. Daudz foršāk bija rēķināt uz vecā cīņu biedra MK-51, bet vēlāk MK-52 (RPN un atmiņas modulis FTW!!).

Loģika un veselais saprāts ļauj izsecināt, ka izvēle krita uz diviem no trim. Vai nu tā būs Montana, kas noteikti būtu stilīgi, vai arī Электроника. Papētīju izsoles un secināju, ka visas Montanas ir sūdīgā stāvoklī. Un uzdūros labāka paskata Электроника 5.

Tāpēc tagad manu roku (kad siksniņu piemeklēšu) daiļos tas, kas attēlots ieraksta sākumā.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Uldis

2016. gada 18. februārī, plkst. 14:56

Man kādā aizmirstā atvilknē vēl mētājas sauja ejošu gan mehānisko gan elektronisko pulksteņu. Likt ap roku gan nav nācis prātā jau kādus padsmit gadus.

Gravatar Krotow

2016. gada 18. februārī, plkst. 15:10

Kopš pulksteņa parādīšanās mobilajā telefonā vajadzība pēc atsevišķa rokas pulksteņa praktiski nav bijusi nepieciešama. Tā ka dzīvē nekad nav paticis sevi apkarināt, joprojām nejūtu īpašu nepieciešamību pēc rokaspulksteņa. Pieļauju ka citi var domāt savādāk.

Gravatar vilis

2016. gada 18. februārī, plkst. 16:43

Dekors, dekors un dekors. :)

Gravatar Chris

2016. gada 22. februārī, plkst. 18:19

Pulkstenis cilvēkam piešķir glanci.

Gravatar sisidra

2016. gada 18. februārī, plkst. 15:40

Darbā ziemassvētku vecītis atnesa https://jawbone.com/store/buy/upmove Rāda laiku ar 5 min precizitāti. Pamatfunkcija hipsterīga - skaitīt soļus, miegu, etc drazu. Bet interesanti ;)

Gravatar Janis

2016. gada 18. februārī, plkst. 17:06

A smartpulkstenis kā variants netika izskatīts?

Gravatar krizdabz

2016. gada 18. februārī, plkst. 20:46

Kaspars kaut kur minēja, ka budžets šim pirkumam ir ierobežots (zem 300 EUR) un Apple Watch pa tādu naudu īsti vēl nesanāk.

Gravatar laacz Autors

2016. gada 18. februārī, plkst. 20:49

Viedpulkstenis nav manis izskatīto rokas iekārtu kategorijā.

Gravatar krizdabz

2016. gada 18. februārī, plkst. 18:38

OK, skaidrs, ka šādu Eļektroņiku normāls cilvēks ikdienā nenēsās, taču kaut kādu nebūt rokaspulksteni gribas. Kā vispār tos pareizi izvēlēties? Pieņemu, ka dizains nav gluži noteicošais. Kā tur ar tehnoloģiju pusi? Kādi mehānismi, kādi materiāli utt.? Es, protams, runāju par pulksteņiem cenu kategorijā līdz 1k EUR.

Gravatar e-remit

2016. gada 18. februārī, plkst. 20:55

Iesākumā palasies šeit: http://www.delfi.lv/news/comment/comment/lato-lapsa-pulkstenu-perversa-un-aizraujosa-pasaule.d?id=42307224 Bija vēl kāds, kas sakarīgi par pulksteņiem rakstīja, jāpadomā, kur tas bija.

Gravatar laacz Autors

2016. gada 18. februārī, plkst. 21:06

Ar viņu arī konsultējos :)

Gravatar JānisK

2016. gada 18. februārī, plkst. 23:16

Pulksteņi bijuši dažādi un pēdējoreiz kad meklēju, precīzi zināju ko gribu. Ar displeju, nē, tas nav man. Paliek klasiskie. Mans patreizējais ir šveices normālcenas Candino pulkstenis ar titāna siksnu ar dubultauzslēgu, safīra stiklu un kvarca mehānismu, ūdensnoturīgs. Bija kaut kas ap 200-400eur, neatceros. Sīkāk. Ādas siksnas ir statusam vai stilošanai. Dubultaizslēgs - dēļ tā neesamības esmu atvadījies no visiem iepriekšējiem, jo pēc laikā atčohnies, ka plkst jau sen nav. Titāns vieglāks, labāks, tikai nedaudz dārgāks kā nerūs.tērauda. Safīra stikls. Jau kādi 4-6 gadi, nevienas skrambas ( iepriekšējam tā pat), ekspluatācijas apstākļi - sūri. Kvarcs ( ar bateriju) Atslēgas vārds - precizitāte. Bija uzvelkams, bija kinētiskais - visi kavē. Kā teica pulksteņmeistars, uzvelkamie visi kavē, arī pa 10k. Ūdens. Ne niršanai, bet peldoties nenoņemu, jo agri vai vēlu kaut kur atstātu.

Gravatar laacz Autors

2016. gada 19. februārī, plkst. 09:38

Lieliski. Izrādās, ka mans plāns bija precīzi tāds pats. Titāns, safīrs, kvarcs. Tikai naudu pažēloju :)

Gravatar New Reich Chancellery

2016. gada 19. februārī, plkst. 16:38

Man ir līdzīgi, pulksteņi gadu gaidā ir bijuši ar pieaugošām "fīčām". Elektronika, Q&Q, Casio, Swatch, Skagen, Messersschmit kvarca ar parastiem stikliem un 30M, tad pārītis mehānisko ar parastiem stikliem: Vostok Europe un kāds vintage no ebay. Tad Wenger safīra kvarca ar 100M, un tagad uz rokas Laco mehāniskais automātiskais ar safīra stikliem priekšā un pakaļā bet tikai 30M. Nākamais tad būtu safīra mehāniskais ar 100M. :)

Gravatar Arnis

2016. gada 19. februārī, plkst. 13:06

Savulaik ar Montanu mēğinājām palaist un apstādināt hronometru pēc iespējas ātrāk. Kā tagad atceros, 0.04-0.05 sekundes bija normāli, ja izdevās 0.03 tad rādījums kādu laiku netika nodzēsta jo bija jāpalielās arī citiem.

Gravatar eldberg

2016. gada 19. februārī, plkst. 15:29

neatceros kuram modelim, bet izdevās uzspiest lap uz 0.00! Stop rekordu gan neatceros...

Gravatar cfv

2016. gada 20. februārī, plkst. 22:39

Rokas pulksteņi viennozīmīgi nav priekš manis tagadējos laikos, bet kā kabatas pulksteni tādu līdzīgu nēsāju gan (noņēmu vienkārši rokas pulkstenim ķēdi un viss :) Žēl, ka nav attīstījusies tieši kabatas pulksteņu "niša".

Gravatar Zubris

2019. gada 9. decembrī, plkst. 15:51

kabatas pulksteņi ir nopērkami, piemēram, Aliexpress.

Gravatar Senteevs

2016. gada 22. februārī, plkst. 10:46

Laacz, varbūt Asahi labāk nopērc :) Ne vienmēr vecs ir labāks. Precizitāte nav noteicoša ikdienā, tāpat gandrīz katram pulkstenis atpakaliek vai steidzas par vismaz pāris minūtēm.