✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Šis gads tuvā un tālā kosmosa lidojumos

2017. gada 3. martā, 1 komentārs

Varētu šķist, ka šis gads būs viens no klusākajiem ārpuszemes lidojumos. Tas gan tikai no pirmā acu uzmetiena.

Piemēram, šogad 31. decembrī iestājas pēdējais brīdis, kad Google Lunar XPRIZE ietvaros sacensību dalībniekiem ir jāpaceļas gaisā un jāsāk savs ceļš uz Mēnesi. Tehniski tie būs pirmie privātie Mēness braukātāji. No 15 dalībniekiem patlaban spēlē vēl piedalās 5. Viņiem ir jānonāk uz Mēness virsmas, jānobrauc vismaz 500 metri un jāpārraida atpakaļ augstas izšķirtspējas video un foto.

No visām pasaules valstu kosmosa aģentūrām vienīgie, kuriem ir interese par Mēnesi, ir Ķīna. Novembrī viņi taisās turp nosūtīt Chang'e 5, lai tas nolaistos uz virsmas, savāktu 2 kg paraudziņu, paceltos atpakaļ līdz orbītā gaidošajam modulim un nonāktu atpakaļ uz Zemes. Pēdējie, kas ko tādu darīja, bija PSRS septiņdesmitajos. Nākamgad viņi mēģinās nolaisties Mēness tumšajā pusē. To neviens nekad vēl nav darījis. Jo nav bijis vajadzīgs ;)

Saturna riņķi taisa vilni
Saturna riņķi taisa vilni

Šogad beigsies Cassini 20 gadu misija. Pārī Cassini–Huygens viņi ir izdarījuši ļoti daudz. Huygens, piemēram, nosēdās uz Titāna. Bet Cassini ir izdarījusi daudz. Saturna, tā pavadoņu izpēte (jaunu atklāšana), saturna gredzenu izpēte, utt. Visu var lieliski izlasīt vikipēdijā. Lai gan tika izvērtēta vesela kaudze ar veidiem, kā vislabāk izbeigt Cassini mūžu, par labāko tika izraudzīta iekrišana Saturnā. Tikšanās ar pavadoņiem tika izslēgta, jo pastāv iespēja, ka uz tiem ir dzīvībai labvēlīgi apstākļi, kas varētu tikt sabojāti. 15. septembrī uzparikte ienirs Saturnā. The Grand Finale (PDF).

Nākamgad, starp citu, savu misiju beigs Jupitera pētnieks Juno. Lai gan nedaudz neveiksmīga, tomēr ļoti devīga misija.

Šogad orbītā tiks nogādāts "lēnais vērotājs" jeb TESS (man nopietni sāk riebt tie NASA bakronīmi:) Tā mērķis ir divu gadu laikā ķīķerēt un atrast potenciālās eksoplanētas. Vairs neko, vien šo.

SpaceX plāno beidzot uzšaut gaisā savu Falcon Heavy.

Nedaudz pieķersim arī 2018. gadu. Tas būs labāks.

Līdz SpaceX paziņojumam pirmajā vietā bija liekams James Webb teleskops. Tas beidzot tiks pabeigts un nonāks Saules un Zemes otrajā lagranža punktā. Sakarā ar to, ka visuma tūristi ir un paliek tūristi, tad lai paliek pirmajā vietā. Cerēsim, ka neatkārtosies Hubble liktenis...

Gluži nesen SpaceX paziņoja, ka viņiem ir uzradušies divi privātie klienti, kuri vēlas vienkārši aizlidot līdz Mēnesim, aplidot tam riņķī un nonākt atpakaļ. Tas gan nenotiks šogad. Ņemot vērā to, ka Falcon Heavy vēl ne reizi nav lidojis, kā arī cilvēku pārvadāšanai domātā Dragon 2 kapsula arī vēl nav pilnībā gatava, 2018. gads izskatās aizdomīgi optimistiski.

Pirmos lidojumus plāno veikt NASA jaunās Saules sistēmas tālo lidojumu platformas darba zirgs. SLS aizlidos līdz Mēnesim, pa ceļam Zemes orbītā šo to nogādājot. Ir plāni arī par to, ka varbūt tomēr vajadzētu nedaudz piebeigt to cilvēku novietni, lai varētu paķert kādu līdzi. Vai arī testa režīmā nogādāt kaut ko līdz ISS (kas gan būtu nežēlīgi dārgi, muļķīgi un bezjēdzīgi).

Vēl šajā trakajā gadā līdz saviem asteroīdiem nonāks japāņu Hayabusa 2 and OSIRIS-REx. Abu misiju ietvaros ir plānots paņemt akmentiņus un atgriezties uz Zemes.

Pagaidām no lielajām lietām tas arī viss.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Ansis

2017. gada 6. martā, plkst. 06:52

a ko Juno vispār ir izdarījis? Nekur nekāds info 'populārajos' interneta resursos nav sastapts :/ Bija pāris bildītes pie arrival un tas viss.