✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Dari pats un DIY 21. gadsimtā

2019. gada 10. maijā, 15 komentāri

Saprotu, ka šis viedoklis varētu būt nedaudz neobjektīvs, jo joma man pašam ir sevišķi aktuāla, bet mūsdienās DIY (no angļu "do it yourself") vairs nav tas DIY, kurš bija pirms gadiem 30. Tolaik visi pašdarītāji ar to nodarbojās nepieciešamības dzīti. Tagad ir vēl viena atsevišķa auditorija, kura ar to nodarbojas, jo tas ir vienkāršāk nekā jelkad. Informācija, rīki un materiāli ir pieejami. Atliek tikai saņemties.

Tāpēc man ir jo skumji noraudzīties, ka mūsu pašu ilggadējais nišas žurnāls Dari Pats kopā ar izdevniecību Dienas žurnāli nemēģina šo segmentu pārņemt. Cik sapratu no komunikācijas ar redakciju, spēles noteikumus nosaka izdevniecība.

Žurnāla priekšpuses augšiņa
Žurnāla priekšpuses augšiņa

Pašu žurnālu abonēju, jo, lai arī tas nav hrestomātisku zināšanu avots, saturs manam līmenim ir ļoti labs. Man aktuāls, kā noprotams.

Taču, patreizējā situācija ar šo izdevumu ir diezgan nekāda, ja paskatāmies uz neizmantotajām iespējām.

To var abonēt, tas regulāri (ja paveicas) pienāk. Mājaslapa satur tikai aktuālā numura anonsu, bezjēdzīgu priekšskatījumu visiem numuriem, saiti uz abonēšanu un dažus citus niekus.

Abonējot un veicot rēķina apmaksu internetā, man pat e-pasts neatnāk. Arī atgādinājums par to, ka beidzas abonēšanas termiņš nekad nav redzēts.

Vēl ir aplikācija planšetdatoriem. Pilnīgi atsevišķs produkts, kurā tu vari iegādāties žurnāla elektronisko versiju, kas atšķiras tikai ar to, ka tanī var meklēt.

Ja fiziskā žurnāla cena, to abonējot, variē no 2,42€ līdz 2,85€ par numuru, tad elektroniskā versija no 1,67€ līdz 2,29€, atkarībā no abonēšanas perioda. Nezinu, cik forši viņiem ar šo iPad bizīti iet, bet nedomāju, ka izcili. Mani visbiežāk interesē viens jautājums, nevis visa numura iegāde. Un par vienu jautājumu es nevēlos maksāt.

Ir arī Facebook lapa. Tās popularitāte ir stipri zem tā, ko varētu panākt. Tā paša Kursora lapai seko divtik cilvēku, bet grupai Māja meklē cilvēku ir 57 tūkstošu biedru. Tviteris ir nedzīvs.

Centrālā doma ir tā, ka Dari Pats ir potenciāls būt par vienīgo un neapsteidzamo nišas produktu, bet tas var drīz beigties, jo jauna auditorija tiek piesaistīta kusli, bet vecā, būsim godīgi, izmirst.

Mūsu internetos ir bijuši vairāki mēģinājumi realizēt šādus DIY resursus, bet visi ir atdūrušies pret vienu. Saturu. Tas ir jārada, bet tā radīšana prasa laiku un resursus pat tad, ja tas tiek triviāli tulkots vai radīts paralēli pamatbiznesam (ja tāds maz ir). Žurnāla ietvaros tas tiek radīts tāpat, tad kāpēc to nelikt lietā? Saturs ir karalis, saturs ir tas, kas nodrošina aktualitāti. Ap saturu ir jābūvē.

Ar zināmu attieksmes maiņu, entuziasmu un ne pārāk lielu finansējumu minimālais produkts ir panākams. Manuprāt iesākumā ir nepieciešamas divas lietas.

Pirmā. Apvienojam papīru un digitālo vidi. Ieviešam abonentiem brīvpieejas arhīvu ar meklēšanu, kategorijām, utt. Diezgan muļķīgi, ka abonentiem jāmaksā par to, lai sev ierastā medijā uzmeklētu par špaktelēamo špaktelēšanas špakteli. Rezultātā tas ir zudis apmeklētājs, jo ir dodas citur.

Un otrā. Izveidojam normālu resursu tagadējā daripats.lv vietā. Padaram bez maksas pieejamu pavisam veco saturu (teiksim, to, ka sir senāks par gadu). Galu galā, kāpēc tam ir jāsēž aizmirstam, ja tas var turpināt strādāt?

Lapai vismaz sākumā nav jābūt milzīgam resursam. Sākam ar vienkāršu labi kategorizētu un meklējamu rakstu kaudzi, kas principā ir jāpārkopē.

Bez šiem diviem punktiem viss pārējais ir nedaudz pa gaisu un prasa validāciju, taču ir ļoti daudz, kurp rakt.

Noteikti vajadzētu padarīt interaktīvāku un dzīvāku Facebook. Ieviest biužukus mcā mcā iekš Instagrama arī teorētiski nav nekas kosmisks. Iesaistām interneta tautu (komentāriņi, laikiņi, šēriņi, utt). Smukumus var uzmeklēt arī citviet - nekautrējamies un liekam saites uz citurienēm.

Beigu beigās, ja nekas slikts nenotiek, varbūt var atrast resursu arī video saturam tanī pašā jūtūbē. Īsi video par lietu (līdzīgi, kā to sācis darīt I Like to Make Stuff ar saviem Bits video).

Un lietotāju saturs. Cilvēki taisa brīnumainas lietas, cilvēki redz brīnumainas lietas. To visu var savākt pie sevis. Patlaban lietotāji ir izkliedēti. Ir vecais building.lv forums, kā arī vesela kaudze ar grupām feisbukā, kuru discoverability ir apšaubāma. Kamēr blogi nāk un iet, šāda resursa vērtība būtu informācijas pieejamībā un ilgpalikšanā.

Es pat iedomājos, ka varētu paeksperimentēt arī ar kādu AMA (no reddit "ask me anything" - epizodiski kāds specifiskas jomas eksperts atbild uz jautājumiem tiešsaistē).

Post scriptum Jā, es ne tikai čīkstu te. Pirms pusotra gada par šo jautājumu esmu sarakstījies ar redakciju un pašu izdevniecību. Ja pareizi iztulkoju atbildi, tad viņiem vienalga. Un man tas nedaudz kremt :P Pensionārs manī dzīvs :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Hronists

2019. gada 10. maijā, plkst. 11:51

Viena nianse. Kaut kas man saka, ka šo žurnālu gatavo viens cilvēks. Nu OK, divi - redaktors un salicējs.

Gravatar jan

2019. gada 17. maijā, plkst. 15:10

Jus vаrаt maksаt par 50 % mazак pаr еlекtroеnergiju, nekada veida maldinot vai parkapjot likumu! Es iesaku visiem izlasit so rakstu - bit.do/mklat Es to esmu izmantojis kops decembra, un rekins patiesam ir kluvis mazaks!

Gravatar Viljams

2019. gada 10. maijā, plkst. 13:17

Nepasūtu, bet ik pa brīdim nopērku. Un, jā, skumji, ka patiešām vajadzīgs resurss latviešu valodā muļļājas uz vietas. Ja to vadītu patiess DIY entuziasts, varbūt viss arī notiktos, bet pašlaik izskatās, ka redakcija vienkārši godprātīgi atstrādā savu algu.

Gravatar Artis

2019. gada 10. maijā, plkst. 20:56

Nesaistīti, bet šeit ie daudz derīgu padomu. Ir arī video sadaļa. https://www.byggbeskrivningar.se/utvandigt/

Gravatar laacz Autors

2019. gada 10. maijā, plkst. 22:09

Nesaistīti, bet es pazīstu ļoti maz cilvēku, kuri zviedriski jēdz :)

Gravatar Artis

2019. gada 11. maijā, plkst. 06:06

Zviedriski gan. Bildītes jau ''nav jājēdz'' :) http://zalasmajas.lv/lasitava/ kaut kad sen mēģinājuši daļu pārtulkot Kas jāzina par kokmateriāliem” 01.11.2007 [PDF] “Terase” 01.11.2007 [PDF] “Āra tualete” 01.11.2007 [PDF] “Dārza mēbeles” 01.11.2007 [PDF] “Dārza komposta kaste” 01.11.2007 [PDF] “Ēkas koka apdare” 14.01.2009 [PDF] “Koka grīdu ieklāšana” 14.01.2009 [PDF]

Gravatar XYZ

2019. gada 10. maijā, plkst. 23:10

Spožas idejas, bet visu nosaka nauda. Visi protams visu grib par brīvu un uzreiz, bet negrib maksāt. Bet labs saturs jārada par reālu naudu.

Gravatar Edgars

2019. gada 13. maijā, plkst. 10:20

Uff, DIY izziņa ir sāpīga tēma daudzos jautājumos. Building.lv būtu labs resurss, ja tur varētu saprast, kurš zina ģēlu un kurš ir profāns, jo viedokļi bieži ir diametrāli pretēji.

Gravatar Vecais Cinikjis

2019. gada 14. maijā, plkst. 17:17

Pardon, ja kantoris oficiaali izliks visus vairaak kaa gadu vecos numurus pa briivu, tad, kaa jau kaartiigu haljavschiku sabiedriibaa, tas pazaudees krietnu kaudzi potenciaalo parakstiitaaju. Jo galu galaa kas tad taads principiaali steidziigais pa gadu izmainaas vai naak klaat? A nekas. Mieriigi var lasiit i gadu, i piecus, i desmit vecus materiaalus un DIY kjebliisha izgatavoshanaa nekas mainiijies nebuus. Nu labi, elektriibas shtrunti paleenaam progresee, tas arii viss.

Gravatar Kapteinis Obvijuss

2019. gada 20. maijā, plkst. 22:33

Nu vecīt, pats žurnāla vāks saka priekšā, kas šai situācijā jādara.

Gravatar Toms

2019. gada 28. maijā, plkst. 11:20

Sveiks! Pirmais jautājums ir kāpēc faktiskā žurnāla cena variē? Vai tad cena nav noteikta un uzdrukāta uz žurnāla vāka? Otrais - pilnīgi piekrītu, ka saturs ir karalis un kaut kādā veidā ir jāatdzīvina vecā un jāpiesaista jauna auditorija. Lai to nodrošinātu, jāveic izpēte, analīze, kas tagad ir aktuāls, kas varētu ieinteresēt un pats galvenais jautājums, kas ir DIY auditorija vispār? Kur viņus meklēt, kādas ir gaumes un pulcēšanas vietas un vietnes? :) Un Tava ideja par AMA ir vienkārši izcila - es būtu klausītāju/lasītāju vidū :) Vēl man radās ideja, ka varētu publicēt kontaktus vai bloga ierakstus saistībā ar kādu noteiktu mākslu/talantu/spēju, lai izklaidētu/mācītu/izglītotu auditoriju, jo dažreiz man uznāk vēlme kaut ko jaunu iemācīties, aiziet uz kādu meistarklasi vai ekspress-kursiem, lai apgūtu noderīgas lietas, bet nezinu, kur šādu informāciju meklēt. Pagaidām ko līdzīgu redzēju Dāvanu Serviss lapā https://www.davanuserviss.lv/apmacibas-un-kursi - tur ir apkopotas dažāda rakstura apmācības, bet būtu forši palasīt interviju vai stāstu no eksperta/topošā eksperta par ikdienā noderīgām prasmēm un iespējām tās apgūt. Man šķiet, ka mūsdienās cilvēki daudz laika pavada lasot tieši īsos tekstus, ko var uztvert on-the-go, līdz ar to šāda tipa saturs varētu būt īsta pērle. Kā jums liekas?

Gravatar laacz Autors

2019. gada 28. maijā, plkst. 11:23

Cena variē atkarībā no iegādes metodes. Sākot ar žurnāla pirkšanu veikalā un beidzot ar abonēšanu, kura ir jo lētāka, jo uz ilgāku laiku abonē.

Gravatar Ernests

2020. gada 10. februārī, plkst. 18:32

Man tāda sajūta ka pie šī topika varētu atgriezties pēc mēneša diviem ar pavisam citu skatu uz lietām :)

Gravatar Ivan

2022. gada 5. jūlijā, plkst. 20:32

Сделай сам - лучший вариант!