✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Apollo 11 misija reālajā laikā

2019. gada 18. jūnijā, 4 komentāri

Pēkšņi iedomājos - varbūt mans sociālais "burbulis" eksistē arī ārpus tvitera. Tāpēc ierakstīšu arī te to, par ko biju sajūsmā vakar.

Tātad, pirms 50 gadiem startēja Apollo 11, kura nogādāja pirmos cilvēkus uz Mēness virsmas. Komplektā ar dažādu resoru solījumu par vēlmi tomēr apgūt mūsu pavadoni, visā pasaulē šo notikumu vairāk vai mazāk tomēr atcerās.

Un te nu ir tas mans vakardienas kaifs - lapa, kurā Apollo 11 misijai ir iespoējams sekot reālajā laikā. Iespējams ir pārtīt, pārslēgties starp reālajām sarunām dažādos posteņos, redzēt bildes un video. Tas viss ir uztaisīts tik lieliski, ka man pat nav vārdu. Vienkārši ej turp - Apollo 11 in Real-time.

Apollo 11 in Real-time lapa ([apolloinrealtime.org](https://apolloinrealtime.org/11/))
Apollo 11 in Real-time lapa ([apolloinrealtime.org](https://apolloinrealtime.org/11/))

Ja jau par Mēnesi, tad varbūt arī par situāciju. Piemēram, Amerikāņi uz Mēnesi plāno doties ar savu SLS platformu. Tā ir ellīgi dārga, nav diez ko ņipra (pēc lidojuma visa palaišanas uzparikte ir jāpārtaisa), bet modulāra. Programma tiek dēvēta par Artemis ar mērķi 2024. gadā tikt līdz cilvēkam uz Mēness, bet 2028. gadā jau līdz pastāvīgai bāzei.

wide:NASA Artemis plāna uzmetums ([oriģinālais PDF](https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/america_to_the_moon_2024_artemis_20190523.pdf))
wide:NASA Artemis plāna uzmetums ([oriģinālais PDF](https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/america_to_the_moon_2024_artemis_20190523.pdf))

Un tas vēl nieks. Tuvākajos gados misiju plāni ir visiem. Uzskaitīšu manuprāt vērtīgākās. Jāpiebilst, ka ļoti lielas korekcijas var ieviest ģeopolitiskā, politiskā un ekonomiskā situācija. Papildus tam, misiju plāni visreālākie ir tad, ja tie ir zināmi ne tālāk kā trīs gadus uz priekšu. Attiecīgi, nākamgad mēs jau diezgan droši varēsim runāt par 2023. gadu.

Šogad

  • Šī gada beigās Indijas Chandrayaan-2 - pavadonis, nosēšanās, roveris, laboratorija.
  • Decembrī (jā, šogad), Chang'e 5 - nosēšanās, atgriešanās ar paraugiem (sakaru relejs jau atrodas L2 punktā)

2020

Vēlāk

  • Sākot ar 2021. gadu un Luna 25 startē Krievija (programma Luna-Glob).
  • Tāpat 2021. gadā iesaistās arī Japāna ar nosēšanos (SLIM).
  • Artemis 2 2022. gadā - Orion tests ar astronautiem. Mērķis - aplidot apkārt Mēnesim un atgriezties.
  • SpaceX tūristu reiss DearMoon, kas man gan šķiet maz ticams, ka notiks 2023. gadā.
  • Artemis 3 ietvaros 2024. gadā uz Mēnesi tiks nogādātas pirmās komponentes bāzes vajadzībām.
  • Blue Origin plāno nosēsties 2024. gadā.
  • Arī Krievija plāno doties apriņķot Mēnesi ar saviem kosmonautiem jau 2025. gadā.

Atliek nefinansētās un šaubīgās misijas, bet par tām nav vērts runāt, jo ir skaidri redzams, ka Mēness kā brīvā ekonomiskā zona sāk kļūt par diezgan populāru galamērķi. Daļēji tas noteikti ir dēļ resursu un iespēju pieejamības. Daļēji dēļ principa "nē, viņi mūs šitā neapsteigs".

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Janis

2019. gada 18. jūnijā, plkst. 13:35

Linkā ir podkasta 1. daļa no četrām, par to, kā šie ieraksti tika digitalizēti.

https://www.nasa.gov/johnson/HWHAP/heroes-behind-the-heroes

Gravatar Armands

2019. gada 19. jūnijā, plkst. 09:07

Šis lielisks video, par nedaudz tālāku un vienlaikus ne vietu... marsu. In general, jā, varbūt esmu bij fann boy, bet patīk domāšanas veids SpaceX plānam, brutāls, ar spēku, un tomēr... daudzsološ. Kaut Roberta Zubrina komentāri ar ir vietā... par mākslīgo gravitāciju, jo tas ir tas kas reāli spaceX pietrūkst, kaut Zubrina plānā paredzēto riņķošanu ar raķešpakāpi neatbalsu (kā parasti nav viss tik vienkārši), drīzāk, kādu "centrafūgu" gulēšanai.

Lielākā problēma gan mēnes gan marsa ceļojumā, un vispār... ir psiholoģiskie aspekti. Paldies, par tavu lapu, ieteiktu paklausīties @bbc podkastu #13MinutesToTheMoon

Gravatar Vecais Cinikjis

2019. gada 26. jūlijā, plkst. 16:10

Lielaakos vilcienos (un tramvajos) dziivu cilveecinju plivinaashanaas pa kosmosu ir romantiska, bet nafig nevajadziiga un bez lietderiigas jeegas. Nu jaa, izgaazhot kaudzi resursu, cilveecinju tur uzspert var, bet peec tam shis tur neko jeedziigu nedara. Visi deriigie kosmosa pielietojumi (navigaacijas, spiegoshanas un sakaru sateliiti) ir automaatiski. Un cilvecinja plivinaashanaas uz Marsu vispaar ir misija "nopelni sev hronisku staru slimiibu un peecaak garanteetu veezi vecumdienaas".