wZine

Par krāsām
03 Oct 1999 by Laacz

   Nu, ko. Sagaidījāt? Šodien parunāsim par krāsu savietojamību. Lai arī ši tēma ir neierobežojami plešama un stiepjama, tomēr es kaut ko mazliet (vienu mazu aspektu) pārrunāšu. Par krāsām (KRĀSĀM) ir uzrakstīts milj... ar domu tūkstošiem grāmatu. Kilometri papīra. Tūkstošiem unkilometri vēl taps uzrakstīti. Un tas nav dīvaini. Cilvēkus uztrauc, kura krāsa ar kuru sakrīt.

   Noslēpuma, īstenībā, absolūti nekāda nav. Pat vairāk - jebkuras divas krāsas var tapt savietotas. Nu... izņemot tās, kuras nevar :) Esmu pārliecināts, ka ikviens no jums teiks - es zinu, kādas krāsas kopā izskatās labi, bet kādas - neizskatās nekā vai izskatās slikti. Bet tomēr - WEBs ir pilns ar dzeltens-uz-gaišizila vai kas tml.

   Var ieteikt vienas zāles - paskatīties uz to monohromā izskatā.

   Četa nelasās, ne? Pareizi. Sagribējās. Vienas intensitātes krāsas vispār viena uz otras izskatās pretīgi. Un neatšķirami viena no otras.

   Kaut arī - par agru smieties. Paprovēsim nolikt abas krāsas vienu otrai blakus.

   Dotais piemērs (starp citu - krāsas labi saskan, ne?) ir ilustrācija faktam, ka jebkuras krāsas var sapasēt kopā. Ko arī augstāk mēģināju izskaidrot. Problēma ir citā lietā - nespējā ievērot proporcijas krāsu sapasēšanā. Novērtējuma kritērijam jābūt lasāmībai. Tikai un vienīgi - LASĀMĪBA. Un tagad visi kopā: LA-SĀ-MĪ-BA. Ja tev pēkšņi nelasās nekas, tad necenties pārliecināt sevi, ka krāsas piestāv, sapas viena ar otru.

   Viena no iespējām, izvēloties krāsu gamuu, ir jautājums sev: "priekš kā?". Ja jau tu radi lapu/saitu, tad, visticamākais, tev ir arī kāds teksta apjoms, kuru vaidzētu ievietot tur. Ja ir teksts, tad nu laikam jāparūpējās, lai tas būtu lasāms.

   Pētījumi pierādījuši, ka vislabāk cilvēka acs uztver tekstu, kas rakstīts melns uz balta. Baltam uz melna arī ir tiesības eksistēt. Bet lieliem tekstiem tas stabili nepiestāv. Vispār - pateikšu vēlreiz, ka izmanto jebkuras divas krāsas. Tā var pateikt kaudzi ar kombiācijām, kuras ir tiesīgas eksistēt.

   Ja tev vēl tomēr pietrūkts pārliecības par saviem spēkiem, tad izmanto sekojošo metodi. Izplet fotošopu un sāc zīmēt pa trijiem, četriem dažādu krāsu kvadrātiņiem. Vairāk pamatkrāsas saitam arī nevaig. Randomā.

   Ar katru no šīm dievišķīgajām kombinācijām var izveidot perfektu/izcilu dizainu. Ar tādiem pašiem panākumiem var arī izveidot pertīgu. Izrādās, ka viss ir atkarīgs neba nu no krāsām.

   Nu tā. Pamēģini. Kas sanāca?

   A varbūt nemaz tik pretīgi nav, ne? :) Fonam nepieciešama neitrāla, acis neuzbudinoša krāsa, aber pārējais nu ir tavā ziņā.



Banneru sistēma BBA
Banneru sistēma BBA