✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Kas man nepatīk Mac un kā šo to no tā risināt

2021. gada 24. janvārī, 23 komentāri

Nolēmu, ka ir laiks ķerties pie netīriem paņēmieniem, lai teitan uzdzītu apmeklētāju ņudzēšanu. Uzraktīšu par Mac. Pirms pukstēt, vēlos piebilst, ka nekas no zemāk minētā nav nepārvarams šķērslis. Katrai jaunai lietai ir kaut kas, kas ir savs, kaut kas, kas ir slikts, kaut kas arī labs.

Jau labu laiku kā primāro mājas datoru lietoju Mac Mini. Nākot no Windows pasaules es pieņēmu, ka būs savādāk. Un ir arī. Gauži savādāk.

Sāksim ar to, ka tas, kas uz Windows ur Alt+Tab, uz Mac it kā ir tas pats, bet savādāks. Iespējams, ka tā ir lielākā sāpe.

Kā klaviatūrnieku sektas pārstāvis, pele man ir galējas nepieciešamības uzparikte. Tāpēc, ka ergonomiski vienkāršāk ir dzīvot iespēju robežās ar klaviatūru, nepārvietojot lieki roku pa labi. It sevišķi, ja ņem vērā, ka pele nav vispiemērotākā precīzās manipulācijas ierīce (pamēģiniet ar to uzzīmēt apli). Macbook lietotāji teiks, ka, rau, ir tāda lieta kā trackpad. Nederēs, jo neesmu macbook lietotājs, bet pirkt atsevišķi Apple Magic Trackpad neredzu iemeslu. Ne tikai cenas dēļ, bet arī tālab, ka tā pati stiepšanās pēc tā un viss pārējais no tā izrietošais. Eksperimentālā kārtā to iegādāties šķiet nedaudz par dārgu.

Piemēram, ja man ir tā pati Typora, kur katrs redaktora logs ir normāls logs.

Vairāki logi, kas nemaz nav vairāki logi :()
Vairāki logi, kas nemaz nav vairāki logi :()

Es pavisam normāli sagaidu, ka starp tiem trim logiem varēšu slēgāties ar Cmd+Tab. Nē, nevarēšu. Šī taustiņu kombinācija pārslēdzas tikai starp aplikācijām. Slēgāties tarp vienas aplikācijas logiem, neskatoties uz to realizāciju, var ar Cmd+~. Un, ja godīgi, tas ir arī nopietns pirkstu veiklības vingrinājums.

Atruna. Citiem tas ir Cmd+apostrofs, bet te konsekventi lietošu tieši tildes nosaukumu. Tas tāpēc, ka pārmapoju tildi, kuru ikdienā komandrindā lietoju bieži, no neparocīgās vietas uz parocīgāku un citur ierastāku - augšējais pirmais taustiņš blakus vieniniekam, kā rezultātā apakšā blakus "Z" man tagad arī ir tilde. Pie kam, tas tik tiešām nav universāls īsceļš, par ko liecina šī StarckOverflow atbilde.

Taču šai taustiņu kombinācijai bez fakta, ka jātver konteksts un jāpārslēdzas ar domāšanu starp vienu vai otru taustiņu kombināciju, ir vēl viens mīnuss. Tā funkcionāli it nemaz nedabrojas kā Cmd+Tab. Ja Cmd+Tab pārslēdzas starp aktīvo un iepriekš aktīvo logu (LRU, jeb last recently used princips), tad Cmd+~ to dara secīgi. Lai pārslēgtos uz priekšu, bet pēc tam atpakaļ, tev ir jāatcerās, ka atpakaļ jāslēdzas ar Cmd+Shift+~. Vai arī pacietīgi jāslēdzas caur visiem logiem, līdz atkal nonāc pie iepriekšējā. To gan risina zemāk minētais HyperSwitch.

Otrs piemērs. Uz primārā monitora ir PHPStorm. Uz tā paša monitora fonā kaut kur ir pastāvīgi vaļā esošais Chrome ar saviem tabiem, bet uz blakus monitora esmu aizvilcis un nolicis darba Chrome ar čupiņu tabu. Ja tehniskais risinājums neļauj izmantot livereload, tad iterācija uz Windows ir "kaut ko pamaini", Alt+Tab, Ctrl+R. Uz Mac tas neies krastā, jo Cmd+Tab pārslēdzas starp aktīvā monitora aplikācijām. Respektīvi, nākas stiepties pēc peles.

Papildināts 2021. gada. 26. maijā. Šo patiesībā risinām ar Contexts app. Viss. Punkts. Problēmas vairs nav. Mic drop.

Šo risinām ar nelielu bezmaksas programmiņu, kura, ak pārsteigums, ir ar nosaukumu AltTab. Diemžēl, uz Big Sur tā dažkārt strādā nestabili, dažbrīd nedaudz iebremzē, kā arī ir jāpāraudzina pirksti - jāspiež tieši Alt+Tab. Papildus bonuss šai aplikācijai ir tas, ka pārslēdzoties tā atrāda arī aktīvo logu saturu.

Ir alternatīva HyperSwitch, kura ļaujot nomainīt Alt uz Cmd, tādējādi aizvietojot sistēmas switcheri, taču tā uzvedība ir identiska sistēmas uzvedībai (pārslēgs darbojas starp aplikācijām, ne to logiem). Vēl viens variants bija maksas aplikācija Witch, taču tā arī uzvedās tieši tāpat kā sistēmas noklusētā versija. Te ir minēti vēl daži varianti, kurus neesmu izpētījis.

Ja godīgi, teorētiski var iztikt ar sistēmas līdzekļiem. Nospied Cmd+Tab, iezīmē interesējošo logu, neatlaižot Cmd nospied bultiņu uz leju. Parādās expose ar visiem aplikācijas loigem. Ar bultiņām vari izvēlēties interesējošo un nospiest Enter. Interesanti, ka man šajā režīmā nedarbojas bultiņa pa kreisi. Pārējās darbojas.

Vēl viena lieta, ka tas ir mulsinoša, ir tā, ka abi monitori dzīvo pavisam atsevišķu dzīvi. Tie nav viens desktops, tie nav viens vesels. Tie ir jāaktivizē, lai ar tiem vispār varētu darboties.

Latviešu klaviatūras izkārtojums. Tā ir kaut kāda neizprotama iemesla dēļ radīta sāpe. Šķiet, ka tas ir bāzēts uz UK versijas, kā rezultātā, piemēram, Shift+3 dod britu mārciņas simbolu "£", nevis uz klaviatūras uzzīmēto un sagaidāmo "#".

To risinām ar ierasto sava klaviatūras izkārtojuma izveidi ar diezgan patizlu klaviatūras izkārtojumu redaktoru Ukelele (nosaukumā nav durkas kļūda, tas tāds ir).

Tas nopietni iet pretrunā ar manu pēdējo gadu vēlmi visu pēc iespējas darīt ar standarta konfigurācijām vai modifikācijām, kuras nav individuālas un specifiskas tieši man. Tas bieži vien noved pie tā, ka pārslēgties starp datoriem kļūst kaitinošāk un grūtāk. Izvērtējot plusus un mīnusus, šajā gadījumā es vienkārši nolēmu salūzt.

Diemžēl, tā kā man bija slinkums izkārtojumu taisīt no nulles (pusstundas laikā neatradu - kā), tad izveidotais ir pakārtots Latvian un tas ir jāliek komplektā ar to, kas dažkārt nejauši rezultējas tanī, ka izkārtojums tāpat kā uz Windows šķietami nejauši pārslēdzas uz blakus esošo.

Vēl viena lieta, kas bija dikti ierasta uz Windows - iespēja ievadīt speciālos simbolus, iegaumējot to kodiņus. Uz Mac dažās aplikācijās ir dažādi veidi kā ievadīt speciālos simbolus. Šo metodi, kurai būtu jādarbojas iekš Big Sur man neizdevās iedzīvināt, jo iestatījumos it kā kaut ko var ierādīt, bet tas kaut kas nedarbojas kā aprakstīts. Nedz Fn taustiņš kaut ko dara, nedz nu kā. Klaviatūras izvēlne augšējā labajā stūrī ir, kā arī teju visur zem "Edit" izvēlnes, bet tā atkal ir peļošana. Iekš OSX ar klaviatūru ērtā veidā navigēt pa aplikāciju izvēlnēm nav iespējams. Beigu galā, pateicoties Krišam, atradās arī īsceļš - Ctrl+Cmd+Space. Lai gan, tas nav aktīvs logs. Tāpat ar peli jāklikšķina.

Viens no variantiem, kuru var pamēģināt, ir klaviatūras izkārtojumā definēto specsimbolu ievade. Pēc noklusējuma latviešu izkārtojums uz Alt+2 ievadīs "™", bet uz Alt+3 "#". Es izvēlējos iet savu ceļu, aizvietojot izkārtojumā Alt kobinācijas uz nedaudz intuitīvākajām. Vismaz tiem, kurus ikdienā varētu lietot. Alt+2 tagad ievada "²", Alt+3 - "³", ALt+0 - "°", ar Alt+C iegūstam loģisko "©". Par "€" kādu brīdi domāju. Beigu galā nonācu pie Alt+4, jo turpat ir "$".

Tas, ko neesmu kārtīgi atrisinājis, ir Ctrl+Home un Ctrl+End. Veicot izmaiņas sistēmas iestatījumos (.plist failos), ne visās aplikācijās tas darbojas. Vēl trakāk gan ir ar Home un End taustiņiem, jo ierasts, ka tie pārvietojas uz rindiņas beigām, nevis rindkopas. Tas mēdz uzsist asini - nevarēt ar taustiņiem ērti pārvietoties pa rindiņām. Nekonsekventi dažās aplikācijās PgUp un PgDown pāršķir tikai ekrānu, kursoru atstājot tur, kur tas bija. Tas šo taustiņu lietderību nonullē.

Spotlight Search, lai arī tik pat vai pat nedaudz vairāk stulbs kā Siri, spēj izrēķināt rēķināmo, pārvērst mērvienības un vēl visu ko bez gūgles lietošanas.

Kalkulators iekš *Spotlight*
Kalkulators iekš *Spotlight*

Viena lieta, kas bija aktīvi lietota iekš Windows - ātrās piekļuves kalendārs, kad uzklikšķina uz pulkstentiņa ekrāna labajā apakšējā stūrī. Tas ir ērti navigējams pa mēnešiem un gadiem. Uz Mac tāda fīča nav. Ja gribi kalendāru, tad vai nu jālieto statisks widget bezjēdzīgajā notifikāciju sadaļā (mieru, tikai mieru - uz Windows tā arī ir bezjēdzīga), vai arī jāver vaļā pats kalendārs. Šo risinām ar Itsycal. Nav ērtas iespējas pārslēgties starp mēnešiem un gadiem, bet kopumā feins rīks. Karājas augšpusē, rāda rādāmo un gaida, kad ar to darbosies.

Varbūt nedaudz tehniska lieta, bet tā kā mājās man teju viss ir MikroTik iekārtas, tad bez to administrēšanas aplikācijas Winbox kā bez rokām. Tas ir pieejams tikai uz Windows. Bet tas nekas. Ja mēs uzinstalējam wine, tad ar komandiņu wine64 winbox.exe viss notiek bez vismazākās aizķeršanās.

Pretēji cilvēku nedienām ar Windows šārēm, man ar tām problēmu uz Mac nav. Kā savu NAS pievienoju, tā tas tur arī visu laiku ir.

Vēl viena lieta, kuru pretēji virsrakstā minētajam, neesmu vēl atradis kā uzlabot, ir Finder. Tas ir briesmīgs.

Logu maksimizēšana un minimizēšana (kas ir dīvaina to paslēpšana) arī šķiet neloģiski :) Kaut kāds absurds full screen režīms, kuram ir jēga tikai tad, ja reāli strādā ar vienu app un pārējais tevi kaitina vai traucē. Man tā nav. BET. Izrādās, ka, lai arī ne ar taustiņiem, bet ir logu palielināt pa visu ekrānu iespējams arī iekš OSX. Piepsiežam un turam Alt, pēc kā uzklikšķinām uz smieklīgi mazā dzeltenā bimbulīša loga augšējā kreisajā stūrī.

Ja par logiem, tad mežonīgi pietrūkst tas, kas ir iekš Windows ar logu pārvaldību. Maksimizēšanai pietiek ar peli uzvilkt līdz augšējai ekrāna robežai, vai arī nospiest Win+↑. Lai pārmestu logu uz otru monitoru, Win+Shift+→. Lai pārvietotu starp ekrāna daļām (puses un ceturtdaļas) tas pats Win+bultiņas. Tas bija tā ierasts, ka tagad pietrūkst. Risinājums, iespējams, pastāv, jo ir vairākas aplikācijas, kuras sakās to nodrošinām, bet tā kā visas ir maksas, tad girbētos izpētīt kārtīgi.

Labā lieta - Bluetooth uzparikšu pieslēgšana/atslēgšana notiek caur vienu izvēlni, kas pieejama uzreiz. Iekš Windows tie ir vairāki klikšķi.

Sapāroto *Bluetooth* iekārtu saraksts.
Sapāroto *Bluetooth* iekārtu saraksts.

Vēl nedaudz traku var padarīt milzums dažādo veidu, kā uzinstalēt aplikāciju - caur Appstore, savā lodziņā kur aplikācijas ikona ir jāpārvelk uz improvizētu aplikāciju mapes ikonu, vaicājums pie palaišanas to pārvietot uz Applications mapi un vēl viens veids, kad aplikācija it kā strādā kā portable. Un arī īpašo tiesību pieprasīšana nav tik vienkārša kā iekš Windows - atverās settingi, jāuzspiež uz slēdzenītes, jāatļauj ķeksīšlikšana ar paroli un tad jāatcerās - ko tieši aplikācija prasīja saķeksēt.

Pagaidām pietiks. Paldies par uzmanību.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Dr.Labi

2021. gada 24. janvārī, plkst. 20:05

"durkas kļūda", tas skan tik labi, ka rodas pat aizdomas, ka tas ir speciāli ;)

Gravatar laacz Autors

2021. gada 24. janvārī, plkst. 20:15

Tas ir speciāli :)

Gravatar cyxob

2021. gada 24. janvārī, plkst. 20:34

Domāju, ka visu var atrisināt ar Linux uzinstalēšanu ;) Ja gribi, varu iedot Magic Trackpad palietot. Varu arī notirgot, ja patiks. Esmu pārgājis no Mini uz MacBook, tāpēc ierīci neizmantoju.

Gravatar laacz Autors

2021. gada 24. janvārī, plkst. 20:35

Linux instalēšana man bija hobijs reizi gadā savulaik. Kad desmit gadu laikā nekas uzlabojies nebija, atmetu šo ieradumu. Par trackpad. Tā nu gan būtu jauka iespēja. Vecā versija?

Gravatar cyxob

2021. gada 24. janvārī, plkst. 20:49

Nezināju, ka ir versijas. Tad pirmā, gan jau. Tagad mētājas skolā, rīt atstiepšu uz mājām. Ja izdzēsts mans numurs, tad DM Twitterī.

Gravatar Hyj

2021. gada 25. janvārī, plkst. 00:35

Magnet apps ļauj darīt visu ko windows + pa labi, windows + pa kreisi utt.

Finder alternatīvas ir divpaneļu forklift un man labāk patīk commander one, abos var uzmountot ftp un sftp, kas atveras kā cietais disks tiklīdz uzklikšķini

Gravatar KKTK

2021. gada 24. janvārī, plkst. 21:26

zaļā bimbulīša

Logu mētāšanai un visādām papildus izvirtībām ir vērts maksāt par BetterTouchTool. Bet citādi, jā jau pats rakstīji, pie visām dīvainībām var pierast, un tad kad mēģināsi atkal pastrādāt Windausā, tad lamāšanās atsāksies :]

Gravatar ggggg

2021. gada 24. janvārī, plkst. 21:32

Katram punktam šajā rakstā piekrītu, un parasti nedzirdu, ka kāds par šīm nepilnībām runātu. MacOS aizstāvji, kuri iesaka lietot dažādus tūļus, lai konkrētās problēmas novērstu, ir tādi paši cilvēki kā Androidisti, kuri, lai novērstu problēmu X, iesaka lietot tādu un tādu app vai ROM. Manuprāt, arī gļuku skaita ziņā MacOS ir daudz sliktākā pozīcijā par Windows.

Gravatar Vilx-

2021. gada 24. janvārī, plkst. 22:38

Ziņkārības pēc - kas Tevi pamudināja mēģināt pārslēgties uz Mac? Man nav nekas pretī šai ierīcei, un, ja vajadzētu, tad arī pats to apgūtu, bet, ja ir iespēja izvēlēties - kāpēc nepalikt pie tā, pie kā esi pieradis, un kur esi produktīvs?

Gravatar laacz Autors

2021. gada 24. janvārī, plkst. 22:57

iOS izstrāde. Nolēmu iemēģināt roku, radās iespēja iegūt 2018. mac par labu cenu.

Gravatar Edg.

2021. gada 24. janvārī, plkst. 22:42

Tu rakstīji, ka neesot problēmu ar Windows šāru atcerēšanos. Tā ir lieta, ko vēl arvien neesmu sapratis kā tam pareizi jādarbojas. Dažreiz šāres pēc restarta ir saglabājušās, bet citreiz nav. Pārsvarā nav. Mīkla.

Gravatar waplet

2021. gada 25. janvārī, plkst. 00:39

Manipulācijai ar logiem, vēl Spectacle lietoju

Gravatar Lasītājs #2

2021. gada 25. janvārī, plkst. 08:54

Alfrēds (https://www.alfredapp.com/) ir vērā ņemams aizvietotājs Spotlightam. Kaut vai tevis pieminētiem speciāliem simboliem noderīgs ir Emoji snipets, var ātri sadabūt vajadzīgo simbolu Slackam līdzīgā sintaksē ar ":". Piemēram, man uzkonfigurēts, ka nospiežot ⌥+§ atveras kombinētais snipetu un clipboard pārvaldnieks, kurā ierakstu :c , Enter un iegūstu ©

Gravatar Valentoros

2021. gada 26. janvārī, plkst. 01:06

Softu instalēju ar https://brew.sh/ ( https://formulae.brew.sh/cask/ ), retāk caur App Store (kaut kādus xcode) un vēl retāk lejuplādējot internetā.

Gravatar laacz Autors

2021. gada 26. janvārī, plkst. 09:16

Es arī izmantoju Brew (cask gui aplikācijām), bet tikai tam, kas nav citādi instalējams. Varbūt jāpamaina pieradums.

Gravatar Miks

2021. gada 28. janvārī, plkst. 14:29

Logiem iesaku šo Rectangle. Labs, bezmaksas, atvērts kods un kaudze ar taustiņu kombinācijām. https://rectangleapp.com

Gravatar EgilsT

2021. gada 28. janvārī, plkst. 14:31

Es uz sava MacBook Pro vispār neizmantoju peli - ļoti ērti navigēt ar trackpad 3 pirkstiem visādos virzienos un kombinācijās - gan starp ekrāniem, gan logiem - ātri un ērti

Gravatar Kaspars Autors

2021. gada 24. maijā, plkst. 09:47

Pieci polši ezerā. Apmēram pa vidu.