✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Ietekmes sfēras

2007. gada 19. februārī, 25 komentāri

Tad, nu, tagad ir pienācis laiks dalīt ietekmes sfēras un teritoriju. Mans viedoklis ir diezgan lakonisks - Latvijas blogeāns nav nekāds blogeāns, bet gan ir blurdziņa. Un blurdziņā ietekmei nav vietas. Ko ietekmēt? Kā ietekmēt?

Citus emuāristus? Katrs pats sev ietekmīgākais. Katram savas ambīcijas. Vienam māte, citam meita. Galu galā - arī viedokļu nesakritība var spēlēt milzu lomu. Piemērs nav tālu jāmeklē - domāju, ka Archijs ir zaudējis diezgan daudz, ierakstot šo. Visu var pasēt vienā mirklī.

Lasītājus? Kādus lasītājus? Tos dažus simtus un tūkstošus cilvēku, kuri jau tāpat visus lasa? Tā, manuprāt, nav nekāda ietekme. Piemēram, vienu lasa tūkstoši, bet citu tikai daži simti, bet, iespējams, kādu graujoši spēcīgu dienasgrāmatu lasa tikai desmit cilvēki. Un desmit cilvēki ir mazs panelis, lai iegūtais novērtējums būtu objektīvs.

Blogiem, galu galā, ir tendence būt individuāliem. Un tos pēc kaut kā salīdzināt ir nereāli. Lasītajam cilvēki uzticās tik pat lielā mērā, cik autoram. Mūsdienās uzticās ziņām. Uzticās tam, ko redzi vairākos avotos. Blogos uzticās argumentācijai.

Varbūt runa ir par inerci? Viņš rakstīja tik feinus un autoritatīvus rakstus. Tātad, ja jau viņš ir uzrakstījis, ka Britinja ir pielīmējusi noskūtos matus, tad jau taisnība vien būs. Tā ir fizikāla parādība, kuru izmērīt, iespējams, var, bet nav jēgas.

Un, atgriežoties pie blurdziņas analoģijas. Uzticība ir kas tāds, ko iegūst tikai ar laiku. Autoritāte un ietekme ir uzticībai tieši pakārtots lielums. Ietekme ir tieši atkarīga no lojalitātes. Un tam ir pavisam konkrēts statistisks parametrs - “returning visitors”.

Lai arī pats Latvijas Blogeru plēnumu neapmeklēšu, rezultātus gaidīšu ar interesi.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar MikusR

2007. gada 19. februārī, plkst. 13:37

Man šķiet, ka "govjuzaglim" vienkārši trūkst uzmanības.

Gravatar uldis

2007. gada 19. februārī, plkst. 13:37

Izlasīju. Izlasīju arī avotus. Nelikās viss skaidrs. laacz ir interesants, bet ja darbā brīzeim nav ko darīt, tad blasu visu pēc kārtas un laacz ir tikai viens no 15 favorītu adrsesēm. No vienas puses, tas ir kā sliktā tualetē, kur stāv veci žurnāli, bet tu ņemsi un lasīsi tā s puses es esmu pietiekami slinks un pietiekami tizls valodās lai man interesantus jaunumus no anģlu i-okeāna pienestu uz paplātes. Vai es uzticos. Nē, jo laacz raksta arī pietiekami daudz neargumentētas un sponti neapdomājot (auto signalizācijas utt), jo varbūt man svarīgs ir komentāros izteiktais viedoklis. Kaut kā tā.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 19. februārī, plkst. 13:39

Uldis, agreed. Tiesa, arī labās tualetēs ir veci žurnāli :P

Gravatar doomster

2007. gada 19. februārī, plkst. 13:39

Kā tur sanāk ar returning visitors no mDSL lietotājiem? Ja modems tiek izslēgts ik nakti vismaz uz 8h, tad pēc tam gandrīz vienmēr uzrodas jauna IP. Manējs šai laacz.lv statistikas ailē punktus švaki dod.

Gravatar Krišs

2007. gada 19. februārī, plkst. 13:47

... un sanāks visi trīs Latvijas blogeri kopā un izdomās, kurš ir viskrutākais ;-)

Gravatar laacz Autors

2007. gada 19. februārī, plkst. 13:52

doomster, returning visitors tiek mērīts pēc cepumiņiem, nevis IP adresēm.

Gravatar doomster

2007. gada 19. februārī, plkst. 14:35

OK. Tad šī statistika iznāk atkarīga no tā, cik bieži tiek tīrīti pārlūki... Ja iestatīts, lai ikreiz pēc browsera aizvēršanas...

Gravatar laacz Autors

2007. gada 19. februārī, plkst. 14:37

doomster, vai Tavuprāt tas notiek tik bieži? :)

Gravatar Didulis

2007. gada 19. februārī, plkst. 14:47

Viennozīmīgi varu pateikt, ka ietekmīgākie Latvijas blurdziņā ir komentētāji. Ja viņiem nepatiks viens dievs - blogeris, viņi izvēlēsies citu un ja paskatamies senajās mitoloģijās, tad dievi vienmēr bija vairāki un te ir tas pats. Komentētājiem apnīk viens dievs, sākumā viņi cenšas ar to verbāli pakarot, tad samazina komentāru skaita statistiku (ziedojumus savam dievam), tad arī apmeklējuma statistiku un dievs sāk līdzināties nullei (templis pamests un aizaug ar nezālēm - botu radīto spamu). Komentētāji var daudz ko ietekmēt, tu pats pasviedi vienu izcilu piemēru. Diemžēl es neesmu Archijticībnieks, tādēļ nezinu par ko viņš ikdienā mēdza rakstīt, taču konkrētajā piemērā komentāros uzreiz var pamanīt 2 radikāli pretējas frontes - atbalstītāji un noliedzēji un abas izcili viena otru papildina. Blogeri tik vien dara, kā pasviež tēmu diskusijām un saturu veido komentētāji.

{Gribēju iespamot, šo to par autohuligānismu un tā slavināšanu blurdziņā, taču pārdomāju un necelšu dažiem sliktajiem puikām statistiku}

Gravatar doomster

2007. gada 19. februārī, plkst. 15:10

Parasti, drošvien, ka nenotiek tik bieži. Nav jau arī tik akurāt lietderīgi, laikam. Tomēr, gluži bezjēgai tādu iespēju atķeksēt FF neliktu...

Gravatar deni2s

2007. gada 19. februārī, plkst. 15:15

Kā trāpīgi šādas lietas apzīmē viena mana paziņa: "Vētra ūdensglāzē".

Gravatar Arturs

2007. gada 19. februārī, plkst. 16:00

Es arii nesaprotu kaalab sacelts lieks tracis - vienkaarsi tiek apkoptas vairaaku simtu cilveeku domas vienaa konkreetaa jautaajumaa, plus lielaakaa dalja no tiem ir tie kas lasa ikdienaa blogus, un kas nelasa - tie arii neatbildees visdriizaak. Taads iespaids ka sacepusies un saka ka viniem vienalga ir tiesi tie kam vismazaak vienalga (nedomaaju sii bloga autoru, kas jau tagad visiem skaidrs ka buus favoriits, un es tikai briiniisos ja taa nebuus).

Smiekliigaakais ir arii tas, ka tie, kas pazinjo, ka vinjiem ir vienalga kaada ir bloga statistika, ir registreejusies apmekleejumu topos, ielikusi savos blogos skaitiitaaju kas uzraada apmekleejumu daudzumu, utt. Tad kaapeec lai vienreiz nepajautaatu cilveekiem kaa viniiem skjiet... Vaardsakot - nu gaidiisim piektdienas vakaru un redzeesim kas un kaa buus. Viss buss labi.

P.S. Briivpraatiigie var pieteikties paliidzeet skaitiit balsis.

Gravatar Livingston

2007. gada 19. februārī, plkst. 16:05

Smieklīgs pasākums. Vai ir kāds blogs LV, kuram vispār ir kāda ietekme? Ticamākais variants - Pana Klekša "blogs", jo varbūt kāds ir ar mieru samaksāt viņam piecīti, lai Kleksis neklekšotu par viņa dēlu vai privāto biznesu ...

Citi blogi ir viegli izklaidējoši, pa retam izglītojoši, bet bez ietekmes - ja vien par būtisku ietekmi neskaita iespēju uzaicināt pāris lasītājus kopīgi padzert aliņu ...

Gravatar mmk

2007. gada 19. februārī, plkst. 17:27

nu es zinu 2us kaut cik ietekmīgus blogus, no kuriem viens jau kādu brīdi tā nosacīti kaut ko raksta. citi pārējie - nu 1x var ieiet, bet nopietns saturs vai regulāra user base, iztrūkst!

Gravatar Guncha

2007. gada 19. februārī, plkst. 19:39

Es domāju, ka arī šī bloga autors ir zaudējis diezgan daudz ar saviem dažiem (precīzi tagad neatceros, bet gan kāds centīgais atradīs) pašpārliecināti uzpūtīgajiem ierakstiem... Nezinu, kāpēc nāku, varbūt tiešām inerces pēc kā agrāk - pods.lv, laacz.lv, moralpain.lv utt... Varbūt tiešām laiks izvērtēt saturu, pavērot, ko citi atraduši...

Gravatar laacz Autors

2007. gada 19. februārī, plkst. 20:44

Guncha, redz, es par to sevišķi [vairs] nesatraucos. Nevar izpatikt visiem. Un nevar arī mūždien izlikties par labāku esam.

Gravatar Archijs

2007. gada 19. februārī, plkst. 21:02

Tā mēģināšu pamazām. #1 - Man tāds iesākumā jautājums - ko es īsti esmu zaudējis? Cieņu citu cilvēku acīs? OK, varam pieturēties pie principa, t.i. rakstīt tikai par labajām lietām, nu tur piemēram kino apmeklējumiem, tehnoloģijām n other draņķiem. Bet internets tādu pilns, kāpēc man vēl tas jādara? Tātad nonākam pie secinājuma, ka jāraksta par savu ikdienu. Un vai man ikdiena rožaina un skaista? Gribētos jau, bet nav, un lai kaut kā viss pamazām bīdītos, reizēm stulbības visvisādas sanāk sadarīt. Citreiz nenopietnas, citreiz nopietnākas(nu gadījās par to nopietnāko uzrakstīt), bet es taču nesaku ka tas ir labi, es saku, ka man vot tā bija, un redz, atradās daudz visādu cilvēku, kas bija gatavi teikt - bļins cirvis cirvis cirvis un tas varētu sekot par labu mācībai citiem. Protams, ja bija domāts par kaut ko citu, esmu gatavs dzirdēt domas. Ja, piemēram, visi skrēja dzēst ārā mani no RSS lasītājiem, nu es taču neapvainojos, nelasiet, bet tas ka rakstās - prieciņš paliek. Nu nevar no(tagad skatos statistiku) no 650 ierakstiem visi būt gudri, pamācoši un visādās citās ziņās interesanti un forši, stulbībām jāparādās. Savējie sapratīs tā teikt. Pie tam atkāpe no domas - esmu labojies. Tik tiešām. Ne no komentāriem, bet esmu. Garš stāsts, un šo es izdomāju labāk nerakstīt, pārāk jau tauta iekarst.

#2 - Par to ietekmīgāko blogu topu. Nu neko jaunu mums jau neviens nepastāstīs. Nu tādas akcijas ik pa laikam jārīko nezinu krānu pastaipīt vai ko tādu bet nu lielā mērā TOP5 pirmo piecinieku var jau smuki nosaukt, piemēram cu, tm, laacz, pods, mxz. Neko jaunu nepastāstīs, bet, piemēram, kādus 10 rakstus blogosfērai tas ir devis. Good or bad - nezinu, bet fakts kas fakts :P

#3 - Feini un autoritatīvi raksti - tas bija par mani domāts? Ja jā, tad pēc t3h raksta parādīšnās man vairs nebūs nekādu feinu rakstu? Nu pieņemsim, labs arguments, bet kādam liksies ka būs. Un viss. Un britnija ir stilīga jo noskuva pauri.

#4 - You win some you lose some. Pazudīs daži atnāks daži :) Lietas tiešām notiek.

#5 - Es piemēram lācim uzticos. Es vispār cilvēkiem uzticos, jo blogos vispār nevienam nav vajadzības melot.

#6 - Redzi, piemēram, Guncha arī saka, ka esi zaudējis apmeklētājus. Un ko tu tagad piedomāsi vairāk pie tā, ko raksti? Nē man liekas :P

#7 - Es neattaisnojos, izsaku savas domas.

Gravatar Guncha

2007. gada 19. februārī, plkst. 21:11

Interesants jau fakts, ka nevis apmeklētājus pazaudēja, bet kaut ko citu... Netveramu, pie rokas nenoķeramu... Cieņu? Nez, nav tagad spēka definēt un aprakstīt... Kopumā jau OK, tas tikai tāds piekasīgs piemērs, lai nedaudz Archiju pavilktu uz augšu, jo galu galā, kopumā ir tīri interesanti lasīt viņa piedzīvojumus...

Gravatar kartona_kaste

2007. gada 19. februārī, plkst. 21:40

Vai vārdu <i>pohuj</i> var rakstīt bez *?

Gravatar zzc21

2007. gada 19. februārī, plkst. 21:48

Var jau taisīt visādas aptaujas. Šī, spriežot pēc veida, ir speciālistu aptauja. Kas ir "ietekmīgs"? Ietekmējamies mēs pat tad, ja itkā nekas nenotiek. Ir vietas, kuras man patīk apmeklētēt. Info par tām es radu šeit. Vajadzētu ļoti daudz ko šeit sadarīt lai es vairs šeit nenāktu. :o)

Gravatar BlackHalt

2007. gada 19. februārī, plkst. 22:30

Mjā, vienreiz būs jāpiekrīt ;)

Gravatar shljaktichsh

2007. gada 20. februārī, plkst. 09:09

katrs raksta ko vins grib un lasaa arii ko vins grib.vsjo.

Gravatar Benvenuto

2007. gada 20. februārī, plkst. 10:41

Kārtējā Artūra tukšā akcija, mēģinot piesaistīt sev uzmanību, izmantojot citu dienasgrāmatu autoru gadu gaitā savāktā lasītāju loka auditoriju, kas kopā ņemot ir gana liela mazajam .lvnetam. Attention whore.

Gravatar uldis

2007. gada 26. februārī, plkst. 15:04

Noskaidroti ietekmīgākie Latvijas blogi

Rīga, 26.febr., LETA. Interneta žurnāls "Digg.lv" veiktajā aptaujā par ietekmīgāko Latvijas privāto blogu jeb tīmekļa žurnālu atzīts interneta tehnoloģiju speciālista Kaspara Foigta veidotais blogs "Laacz.lv", bet otrs ietekmīgākais bijis aģentūras LETA telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju (IT) nozares žurnālista Jura Kažas blogs "http://blogi.nozare.lv/kaza".

Aptaujā, kuru "Digg.lv" veica pagājušajā nedēļā, izvaicāti Latvijas populārāko blogu lasītāji un paši autori.

Uzņēmuma "Zetcom" IT daļas vadītājs Foigts savu publisko dienasgrāmatu raksta jau vairāk nekā septiņus gadus. Arī pieredzējušais žurnālists Kaža, kurš iepriekš strādājis laikrakstā "Dienas Bizness", rakstījis "The International Herald Tribune" un citiem ārvalstu preses izdevumiem, savus blogus veido jau vairākus gadus.

Trešajā vietā aptaujā ierindojies blogs "Kakao.lv", kurā vairāk nekā divus gadus tiek rakstīts par dažādiem jaunumiem IT, tehnikā, auto pasaulē, mākslā, savdabīgiem izgudrojumiem un citām tēmām.

Ceturtajā vietā ir Kristapa Kaupes blogs "Kristaps.blogiem.lv", kurā viņš raksta par dažādiem IT jaunumiem, kā arī pauž savus politiskos uzskatus. Kaupe ir uzņēmuma "IT risinājumi" programmētājs-administrators. Viņš arī programmē un uztur blogu vietni "Blogiem.lv".

Savukārt par piekto ietekmīgāko Latvijas blogu atzīts "www.journal.lv", kura autors ir Maksims Berjoza. Blogā tiek publicēta galvenokārt izklaidējoša satura informāciju un tas ir ierindojies starp 10 000 populārākajiem blogiem pasaulē. Berjoza ikdienā strādā radio "Mix Fm", kā arī uztur "Mix FM", "Gold FM", "Fit FM" un publisko bezmaksas blogu platformu "Six.lv".

Starp desmit populārākajiem blogiem ierindojušies arī "jaffa.lv/arturs", "krizdabz.id.lv", "archija.info", "mxz.lv" un "pointless.lv". Pavisam aptaujā kā ietekmīgākie tika minēti gandrīz 50 privātpersonu blogi.

Pēc "Technorati.com" datiem, pasaulē ir vairāk nekā 60 miljoni blogu un starp pasaules 100 visbiežāk apmeklētajām lapām dienā vismaz desmit ir privātpersonu blogi. Katru dienu pasaulē rodas vairāk nekā 100 000 jaunu blogu.

Kā ziņots, no šā gada sākuma aģentūras LETA biznesa informācijas portālā "nozare.lv" pieejams jauns bezmaksas pakalpojums - blogi, kuros savu viedokli pauž pieredzējuši eksperti. Ekonomikas un politikas norišu bloga autors ir "nozare.lv" galvenais redaktors Māris Zanders, savukārt par telekomunikācijām un tehnoloģijām raksta Kaža.

Kaspars Dzenis LETA