✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

NIN albums zem CC

2008. gada 4. martā, 11 komentāri

Reznors atkal ir atļāvies paspēlēties ar pieeju mūzikas izplatīšanai. Laižot klajā savu jaunāko veikumu - instrumentālu albumu “Ghosts I-IV” (Halo 26). Bet ne tas ir tas interesantākais.

Tā vietā, lai izlaistu vienu pašu disku, kuru ieliktu veikalu plauktos un interneta mp3 bodēs, ir radītas šī albuma četras daļas (katra sastāv no deviņām kompozīcijām), no kurām pirmo viņš iesaka lejupielādēt par brīvu torrentos (saite ved uz oficiālo torrentu), aber visu albumu var iegādāties albumam veltītajā nin.com lapā (kura ieraksta veidošanas brīdī nestrādā) par pieciem (!) dolāriem. Lieki piebilst, ka nekur nefigurē DRM.

Protams, ka rodās jautājums - kur nauda. Jā, šādi eksperimenti ir pa kabatai tikai tiem, kas jau ir nopelnījuši savu un šeit minētais piegājiens ir gana piesiets ij albuma formātam, ij pašam Reznoram. Bet, ja neviens neeksperimentēs, netiks arīdzan atklāti jauni ceļi. Varbūt pieci no sešiem veidiem būs laba izklaide, bet sestais - kā kulaks uz acs. Šai piegājienā nauda ir tajā, ka tiek piedāvāti arī parastās rokās paņemamās albuma versijas.

Pirmais, protams, ir parasts divu disku sets. Anonsētā cena - desmit dolāri.

Nākamais - De Luxe variants ar šādiem tādiem papildmateriāliem - DVD ar dziesmās izmantotajiem sempliem, kas ir sagatavoti tā, lai tos varētu izmantot (visticamākais, ka ar GarageBand) jaunu skaņdarbu veidošanai, grāmatiņa ar foto un Blu-ray disks, kurš satur albumu 96KHz 24-bit stereo versijā, kurš tiek pavadīts ar man nezināma satura slaidšovu. Tas par 75 zaļajiem papīriņiem.

Ā, un par 300 dolāriem var priekšpasūtīt arīdzan Ultra-Deluxe versiju, kura satur to pašu, ko Deluxe, bet papildus vēl nāk četru daļu vinili un divi giclée tehnikā veidoti plakāti/foto, kā arī viss tas ir limited edition un parakstīts ar paša Trenta roku.

Šķiet, ka būs arī 4xLP formāts, bet par tā cenu nekas nekur nav teikts.

Un, protams, saldajam ēdienam - visas četras albuma daļas tiek laistas klajā ar CC Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike licenci. Kas nozīmē, ka mūziku jebkurš var izplatīt un modificēt (remiksēt). Protams, ja vien tas netiek darīts komerciālos mērķos, ja vien tiek saglabāta atsauce uz autoru, kā arī netiek mainīta licence (tas attiecas arīdzan uz remiksiem).

Šķiet, ka industrijas brīvdomātāji neliksies mierā, kamēr neatradīs jaunus pelnīšanas modeļus. Varētu būt, ka viens no potenciālajiem lielo vaļu stagnācijas iemesliem ir tas, ka ceļā uz jauno peļņas modeli jālauž daudz šķēpu, jāizmēģina daudz dažādi nestrādājoši varianti, lai nonāktu pie vienīgā pareizā, kas lielai korporācijai ar milzumu autoru un viņu pārstāvju varētu būt diezgan sarežģīti. Tāpēc viņi šajos eksperimentos nepiedalās un ļauj tos veikt maziem un daudz fleksiblākiem leibliem vai pat atsevišķām grupām.

Ziņu izlasīju brīvībā.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar bush

2008. gada 4. martā, plkst. 10:52

ko nozīmē tas "Halo"? paldies :)

Gravatar laacz Autors

2008. gada 4. martā, plkst. 11:14

bush: visus albumus (principā - relīzes, jo numerācija iekļauj arī DVD un citas lietas) NIN numurē un <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Nine_Inch_Nails_discography#Halo_numbers" rel="nofollow">dēvē par Halo</a>.

Gravatar brutalis-vertikalis

2008. gada 4. martā, plkst. 12:28

Kapēc NIИ raksti nepareizi? Fuij tev! :)

Gravatar laacz Autors

2008. gada 4. martā, plkst. 12:32

brutalis: nin ir bijuši tik daudz dažādi rakstības veidi, ka neredzu jēgu kādu no tiem eskalēt :)

Gravatar Arnolds

2008. gada 4. martā, plkst. 12:54

NIN ir iespaidojies no Microsoft. Vista business, Vista ultimate utt. Un patiesībā jebkuru mūziku vajadzētu laist zem cc.

Gravatar Slimais_Bebrs

2008. gada 4. martā, plkst. 18:44

Reznors ir ģēnijs. Protams, ka nopirku, tiesa, 5$ versiju.

Gravatar wx

2008. gada 4. martā, plkst. 23:26

un nu deluxe kaste ir izpārdota, tātad ienāks 2500x300 = $750'000. no tiem gan jau kādi 400'000-500'000 ir profit.

Gravatar Janeks

2008. gada 9. martā, plkst. 00:04

Izskatās, ka Reznors ir dadomājies, kā izmantot mūzikas industrijā to, ko sauc par tirgus segmentāciju. Nja, laba izdoma!

Gravatar ulzha

2008. gada 9. martā, plkst. 11:12

Īpaši nepamanījušajiem - ir arī citi ģēniji un dadomājušies, Radiohead, piemēram.

Gravatar Izliecies

2008. gada 9. martā, plkst. 23:39

NIN arī manās acīs ir no retajiem, kas izceļas ar smadzenēm :)

Gravatar ulzha

2008. gada 12. martā, plkst. 23:20

Rau, Dienveidīgajā avīzē rakstīts, ka Muse arī izlaidīšoties par brīvu. Internetā gan kkā ziņu nerodu.