✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

IE8

2008. gada 6. martā, 44 komentāri

Negaidīti ātri ir parādījusies pirmā Microsoft Internet Explorer astotās versijas beta. Līdz ar to mans atliktais raksts par IE8 ir jāizliek uz virtuālā papīra tagad vai nekad. Šis nav viss ieraksts. Ir jālasa tālāk :)

Parunāsim par Firefox :) Visu šo gadu laikā šis pārlūks kardināli nav mainījies. Ir bijušas jaunas un svaigas idejas, bet tās vai nu nav realizētas, vai arī tiek atliktas no versijas uz versiju. Kur tad ir tas Firefox spēks? Kur ir spēks pārlūkam, kurš pie aktīvas lietošanas spēj apēst nesaskaitāmu atmiņas baitu daudzumu un iedzīt Windows izmisumā (lasīt - swapā)? Labi, tā ir mana personīgā sāpe, kura, kā izskatās, īsteniem večiem un džusēm nekādi neparādās. Spēks ir pielāgošanas iespējās un paplašinājumos. Tas ir tas, kas pašlaik nepiemīt nevienam citam pārlūkam - atvērtība.

IE8 piedāvā atrast FF paplašinājumiem līdzīgus addonus

Šķiet, ka par atvērtību mēs vēl nerunājam, bet jaunas iespējas un tendence uz atbilstību standartiem ir tas, kas IE8 komandai nav svešs.

Kādu laiku atpakaļ parādījās tas, ka kā tiltu starp vecajiem IE un jauno standartiem atbilstošo versiju tika izdomāta tāds kā veco nestandartu atbalsta režīms, kurš būtu ieslēgts pēc noklusēšanas. Lai IE uzvestos kā standartus un rekomendācijas atbalstošs pārlūks, izstrādātājam nāktos to norādīt lapas kodā. Man tas bija saprotams. Galu galā, liela daļa iekšējās lietošanas lapas dažādu izmēru uzņēmumos ir veidotas tā, lai darbotos uz vecajiem eksploreriem pēc vecajām metodēm. Un, lai IE8 tādos tiktu instalēts korporatīvajos lietojumos, tas nedrīkst neko salaust. Diemžēl spiediena rezultātā IE8 tomēr mainīja savus uzskatus un tagad noklusētais režīms būs tas, kurā viss ir pēc standartiem. Tas nozīmē, ka korporatīvajā līmenī (darbā, kur lielākā daļa cilvēku pārlūku pārsvarā arī lieto), ja paveiksies, būs IE7 vai arī, kas visticamākais, - vecais labais IE6.

Microsoft pavisam noteikti bija nepieciešams kas jauns. Kas tāds, ko aizvien augošā izstrādātāju sabiedrība nenoliegs, kā tas notika ar IE6 un IE7. Jo, atšķirībā no deviņdesmitajiem, šobrīd tieši no viņiem ļoti lielā mērā ir atkarīgs tas, cik ātri un vai vispār jaunais pārlūks kaut kur nokļūs. Tāpēc arī standartu atbalsts (mikroformāti - yay!), tāpēc arī ātrdarbības uzlabojumi, tāpēc arī iebūvēti izstrādātājam noderīgi rīki.

Korporatīvajā līmenī IE kā pārlūks ir pateicīgs tālab, ka to ir iespējams pārvaldīt centralizēti, izmantojot aktīvo direktoriju un tās rīcībā esošos politikas pārvaldības rīkus. To, ja nemaldos, nav iespējams viegli darīt ar ne-Microsoft produktiem. Un pie vairākiem simtiem datoru šis ir vērā ņemams moments.

Un tad nu Microsofts visus pārsteidza, šonedēļ izrādot un piedāvājot pašiem ievērtēt jauno daudzsološo pārlūku.

Kas mainīsies? Ja Microsoft radīs tik tiešām drošu, labu, pārdomātu un kā lietotājam tā izstrādātājam draudzīgu pārlūku, es pavisam noteikti pateikšu baibai ugunslapsai. Un esmu pārliecināts, ka to darīs ne viens vien. Tas varbūt nevienam nekāds kaps nebūs, taču varētu lēnām atjaunot ticību tam, ka pirmais darbs pie jauna datora nav FF uzlikšana.

Protams, ka tās visas ir cerības, nevis pareģojums. Jā, vikipēdijā arī ir raksts par IE8. Un pāris inčīgas lietas:

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Scorpion

2008. gada 6. martā, plkst. 12:27

Pirmais darbs pie jauna datora nav FF likšana bet gan Maxthon. Firefox tā noēd atmiņu, nu TĀ KA PESEC !!! Man te ir kaudze ar home useriem kas sapirkuši lētos datorus (512Mb RAM yay yay yay !!) un aidā. Firefox likt uz tāda ir noziegums pret sevi jau vispirmāmkārtām. Ir bijuši man arī hroniski linuxa/opensources piekritēji kas ir aplauzušies ar ugunslapsu, bet kad ierauga maxthon tad viss ir labi. Sanāca tāds gandrīz kā reklāmraksts, bet nu patiesi es neredzu to, ko visi tajā firefoxā ir saskatījuši. Tas ko es firefoxā redzu ir memory leaki un swappa cloggings, tas arī viss. Nav normāli ka lai browseris raiti darbotos nepieciešams kompis ar 1Gb+ RAM.

Gravatar kabbom

2008. gada 6. martā, plkst. 12:31

Bāc. Tūdaliņ sāksies...

Gravatar noisex

2008. gada 6. martā, plkst. 12:32

scorpion. man biezzi tas FF noed to 1Gb+ :D - es ari uzskatu, ka tas nav normali.

Gravatar Drgz

2008. gada 6. martā, plkst. 12:38

Cik esmu saskāries ar Maxthon, tad varu pateikt, ka viņš man nepatīk. Firefoxu var nokonfigurēt tā, ka viņa ēd maz atmiņas. Visiem wannabie noteikt patīk Maxthon ;)

Gravatar RedStar

2008. gada 6. martā, plkst. 12:41

Es gan nesūdzos par FF ar kādiem ~10 add-iniem arī pie 512 RAM. Viss OK. Vienīgi pirmais darbs pēc kompja uzinstalēšanas man ir nevis FF uzlikšana, bet gan nevajadzīgo win servisu izmēšana no start-up.

Gravatar User

2008. gada 6. martā, plkst. 12:44

Ja nejauši sanāk sēdēt pie P3, tad tikai IE. Par Firefox pat nav ko domāt.

Gravatar bush

2008. gada 6. martā, plkst. 12:51

lai sākās. tas ir kā piedzīvot orgasmu, lasot virtuālo kaušanos par pārlūkiem.

piemetīšu arī savu artavu.

lai gan firefox 3 jau ir beta 5 (gandrīz), šamējais ir tik šausmīgi un briesmīgi mazlietojams, ka gribot negribot nākas sēdēt uz 2. versijas. un diezvai, iznākot 3. versijai salaboto lietu būs vairāk, nekā salauzto.

ar šādiem tempiem IE ātri vien panāks faifoksi.

Gravatar CAP

2008. gada 6. martā, plkst. 13:10

Uzinstalēju IE8B1.. nez.. man patīk.. :) vismaz pirmais iespaids ir pozitīvs.

Gravatar vincents

2008. gada 6. martā, plkst. 13:23

Un nākamais solis no IE ir atvērtais kods.

Gravatar ei

2008. gada 6. martā, plkst. 13:30

vincents: kas nekad nepienāks?

Gravatar Bytec

2008. gada 6. martā, plkst. 13:39

Es gan vairāk gaidu Firefox 3 versiju. Daudz ātrāka un daudz mazāk atmiņas tērē (spriežot pēc beta 3). IE8 arī pamēģināšu, bet diez vai tas būs man primārais pārlūks.

Ja Opera būtu apveltīta ar Add-ons tādā mērā kā Firefox, tad es lietotu Opera.

Gravatar BlackHalt

2008. gada 6. martā, plkst. 13:55

vincents, gaidi ar maisu.

Man firefox nekad nav ēdis tos jūsu mistiskos ramus bļe! Tagad ir visvairāk, tagad ēd 60 MiB

Aizvācieties prom no mana firefox un jo ātrāk, jo labāk! Jau tagad dēļ jums manu firefox mēģina sabojāt ar bonbongām un fīīīčām.

Lūzu atinstalējiet nost manu firefox un aizvācieties! Nu ir par daudz firefox lietotāju. Aizvācieties!

Gravatar wiii

2008. gada 6. martā, plkst. 14:34

es arī agrāk lietoju FF, bet tad man kaut kas neatceros kas viņā vairs nepatika un es pamēģināju Maxthon, kurš ir normāls browseris ja vien neiefrīzo pie dažām grūtākām lapām (scrollot pa db.lv var ar 3 sekunžu aizturi). katrā ziņā visam ir tendence palikt lielākam un sarežģītākam. kāpēc neviens nav uztaisījis pārlūkprogrammu ar kuru var veikt piemēram šādas lietas:

  1. pārlūkot internetu UN VISSSS!!!!!

Gravatar elxnis

2008. gada 6. martā, plkst. 14:35

Un ko jūs sakat par Safari uz PC? Ir vērts mēģināt?

Gravatar Edmunds

2008. gada 6. martā, plkst. 14:49

Esmu uzticīgs Operas lietotājs, jau gadus 4us. Pat īsti nevaru pamatot kāpēc, bet pat pēc pāris minūšu IE vai FF lietošanas velk atpakaļ uz Operu.

Gravatar wiii

2008. gada 6. martā, plkst. 14:55

BlackHalt - esmu pāris mēnešus sēdējis uz slackware's un sanāca arī lynx palietot kad nezināšanas dēļ nokāvu gui, bet tas nav tas. i mean - kāpēc neviens netaisa browseri kurš ir tik pat vienkāršs kā lauznis un, galvenais - dara to kas viņam ir jādara, turklāt ātri, pareizi un vienkārši. nokia tak joprojām taisa trubas ar melnbaltajiem ekrāniem, jo ir cilvēki, kuriem galvenais ir varēt piezvanīt

Gravatar e-remit

2008. gada 6. martā, plkst. 16:45

wiii, ir tāda lieta, ka tādu kaudzi JavaScriptus, kā lieto tagad, agrāk nelietoja un tas vien apēd zināmu daudzumu (visu tagad AJAXi, utt). Bet vari provēt http://kmeleon.sourceforge.net/ - pēdējo reizi, kad lietoju, nekāda vaina nebij...

Gravatar Valdis

2008. gada 6. martā, plkst. 17:53

Firefox nav bijis normāls. Mūždien sagrābj sev ramu un raud. Tāpēc ļaudis ir izgudrots Netscape Navigators, kurš ir perfekts, tam pat supports vairs netiek nodrošināts, tāpēc, ka viss ir ideāli un neviens nesūdzās. :)

Gravatar Agzas

2008. gada 6. martā, plkst. 21:21

jā, man arī kameleons patīk. bet tomēr primārais ir ff.

Gravatar Paraziits

2008. gada 6. martā, plkst. 21:58

IE 8 B1 1. priekšstats patīkams :) FF varētu pat vairs nelietot...

Gravatar dooh

2008. gada 6. martā, plkst. 22:55

Emm, apgaismojiet mani - vai ir ideālāks web developēšanas tūlis par Firebug?

Esmu jau tik ļoti pieradis pie visa veida extensioniem un pielāgošanas, ka jebkuru citu pārlūku neatzītu par pārāku, ja tam nebūtu līdzvērtīgas paplašināšanas iespējas. Ikdienas datorkastē interneta pārlūks varētu būt pati nozīmīgākā un biežāk lietotā programma - tai ir jābūt perfektai un tai jādara tieši tas, ko lietotājs vēlas. Firefox tāds nav - atmiņas problēmas tomēr ir diezgan būtiskas (datora restartēšanu ir aizstājusi pārlūka restartēšana), taču tas ir labākais, ko var dabūt.

Safari ir, eeem, nu ļoti zaļš. Ir būtiskas problēmas ar salīdzinoši vienkāršu lietu attēlošanu (html + css lietas) - daudzas lapas uz Safari vienkārši salūzt. Tā pati problēma ir arī Operai, līdz ar to šie pārlūki paliek tikai īpašu fanu lietošanai.

Par tēmu runājot. Manuprāt, IE8 standartu režīms pēc noklusējuma ir labi. Lielāko daļu pārluka lietotāju ir mājas lietotāji, nevis korporatīvie. Līdz ar to visas publiskās lapas netiks piesārņotas ar īpašu ms-specifisku meta tagu. Patiesībā korporatīvo sistēmu risinājums varētu būt gaužām vienkāršs - paredzam IE8 iestatījumos ķeksi - 'lietot nestandartu režīmu pēc noklusējuma', ar grupu politiku šo ķeksi atzīmējam un visi ir laimīgi. Adminam nedaudz jāpakustina pēcpuse, bet tam jau viņš paredzēts...

Gravatar optimus

2008. gada 6. martā, plkst. 22:59

Notestēju IE8! Secinājums - es jau savā jaunajā lapā uzreiz ieliku šo:

Nu nepatika man tas super-puper standarta variants alias IE8! <a href="http://alistapart.com/articles/beyonddoctype" rel="nofollow">http://alistapart.com/articles/beyonddoctype</a>

Gravatar dron01

2008. gada 6. martā, plkst. 23:38

Lietoju un turpināšu lietot Opera! Kāpēc? Tāpēc, ka viņa iekabina ātrumā jebkuram no jūsu nosauktajiem pārlūkiem! Vienīgais konkurents tai ir Safari. Kurš izskatās pēc mēsla un vispār nav lietotājam draudzīgs. Ja vajag kko no web mahinācijām, tad protams bez Firebug mums neiztikt un tad ir jānospļaujas un jāieslēdz tas FF. Mēģināšu visus jaunos. arī IE8 un FF3b uzlikšu, bet kkā nojauta, ka galu galā atgriezīšos pie Opera`s. (galvenokārt dēļ maģiskajām fīčām kuras sauc: "Mouse gestures" un "Wand") Peace!

Gravatar sh

2008. gada 7. martā, plkst. 00:51

Šausmas, kā tauta cepjās. Pārlūka izvēle ir tik strīdīgs jautājums, ka šādas diskusijas gandrīz vienmēr aiziet pārāk emocionālas.

Man gan Firefox patīk tik ļoti, ka nav žēl viņam to RAM`u. Tāpēc jau tagad ir iespēja lēti (2GB DDR2 - ~25ls?) iepirkt vairāk atmiņas lai katrs var lietot viņaprāt ērtākos/labākos softus, nevis uztraukties par swapošanos.

Gravatar faq

2008. gada 7. martā, plkst. 01:27

FF ir tikai un vienīgi dev brovseris. Kā pārlūks pārlūkošanai pilnīga nulle, tāds pats kā ie6,7. Opera ir tā kura visu dara pareizi utt. (Slavas dziesmas) Konkrēti subjektīvi: pēc pāris gadiem ar opera (kopš v6), citi brovseri, izņemot links, šķiet burtiskā nozīmē glumi un hmm, tadi kā receklis.

Gravatar ThA-B

2008. gada 7. martā, plkst. 09:42

Nu ko Jūs cepaties? IE7 uz windowzes ir labākais browzeris by default. Amen. Add-oni ir sātana dēli un Acid2 ir viņa meita. Tāda pat gunāru staipīšana, kā streetreisos. Ja cilvēkam (homo sapiens vulgaris) nepieciešams ložņāt pa tīklu, tad neko citu nevajag. Un par developēšanu nevajag. Ja domā loģiski un raksta normālu CSS (bez hackiem), viss strādā vienlīdz skaisti kā IE, tā Operaa un FF. Okei, ir nobīde pixeli šurp turp, bet tas nav izbēgams, jo katrs browzers 'arial 12px' renderē citādāk. amen.

Gravatar sh

2008. gada 7. martā, plkst. 10:50

ThA-B, par developēšanu runājot, galvenais trumpis ir tam paredzētie add-on`i, kas palīdz atvieglot darbu un sasniegt labāku rezultātu.

Gravatar xyz

2008. gada 7. martā, plkst. 12:17

Pagaidām galvenais ir lai IE6 nomirst. Pārējie browseri uzvedas daudzmaz cilvēcīgi lai nebūtu ar hakiem jānodarbojas.

Gravatar Dr

2008. gada 7. martā, plkst. 13:18

Paga paga. Adoni, adoni prieksh FF. A kas teica, ka prieksh IE nav un nevar buut "sraudnji"? Jau no IE4 vai IE5 laikiem taadi ir. Ne?

Gravatar ThA-B

2008. gada 7. martā, plkst. 13:40

Ai nez. varbuut esmu vecs un marazmaatisks, bet nekad neesmu izjutis vajadziibu peec addoniem. Ja nu tikai flash lūriķi uzlikt. Firefox pašos sākumos likās gaisma tuneļa galā - mazs, ātrs un ērts. Bet tad ieslīka tādās perversijās, ka man domāt parasts lietoājs to nekad mūžā neliks. Un kāpēc lai liktu - ja cilvēks pērk Win, viņam ir IE. Ja pērk MacOSX, tad viņam ir Safari. Tā tam būs būt.

Gravatar Tievais

2008. gada 7. martā, plkst. 14:32

Nuu tauta, es vispār neesmu nekāds programmeris, bet es pat māku sakonfigurēt Firefoxi tā lai strādā kā viņam pienākas. Priek';s tam tak ir vienkārša fīča:

  1. ierakstām iekš adres bar - about:config
  2. konfigurējam visu ko vēlamies, īpaši varat pievērst uzmanību izmantojamajam atmiņas lielumam.

Gravatar weedy

2008. gada 7. martā, plkst. 19:47

FF developēšanai ir teh uber, jebkurš kurš to nespēj atzīt riskē zaudēt savu labo developera reputāciju, bila tēva, stīva dēla un svētā torvalda vārdā, enter!

Gravatar flipo

2008. gada 8. martā, plkst. 22:36

noisex.. nu kā pārlūks var patērēt 1 Gb ramu?? var būt nevajag vienlaicīgi vērt vaļā pa 20-mit pr0n lapām pilnām ar HD skrīniem? :) brīžiem sāk rasties iespaids, ka dažam labam sāk gribēties, lai viens ff arī kafiju sāktu pienest vai arī skatoties pr0n lapas kulākā sit... ieteiktu pavērot savus bezjēdzīgos "ieradumus" nevis nevietā kritizēt softu.

Gravatar flipo

2008. gada 8. martā, plkst. 22:45

ah jā ļaudis.. vēl, pirms bļaut par viena vai otra pārlūka norakšanu, nevajadzētu aizmirst par vienu svarīgu apstākli, kas ir nepieciešams jebkuras lietas normālai attīstībai.. proti, konkurenci.. IMHO tas ir tikai apsveicami, ka ir gan FF, Opera, IE, gan citi zvēri.. jo, ja nebūtu alternatīvas.. dies vien zin kāds mēsls šodien būtu IE.. savukārt, ja neattīstītos IE.. diezin kāds būtu sūds pēc n gadiem būtu FF, jo domāju, ka konkurence spiedīs arī mozillas komandu iespringt un esošo turpināt pilnveidot.

Gravatar skatītājsX

2008. gada 9. martā, plkst. 13:36

nesaprotu - ko var dirsties par to kurš pārlūks labāks - priecājies, ka tev savējais ir labāks un viss forši. Es lietoju FF, jāsaka gan, ka dažreiz viņš ēd tā pavairāk atmiņas, bet ar maniem 2gb ramu man tas īsti nespēlē.

Gravatar alus

2008. gada 10. martā, plkst. 17:33

IE nav lemts būt labam pārlūkam.

Gravatar d01

2008. gada 12. martā, plkst. 12:52

Nemaz nezināju, bet Operai arī ir savs Firebug http://dev.opera.com/