✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Google Chrome - priekš kam?

2008. gada 8. septembrī, 30 komentāri

Google Chrome logotips Beidzot, šķiet, man ir noformulējies savs a priori vienīgais un pareizais viedoklis par Gūgles nesen klajā laisto visu citu pārlūku biedu - Google Chrome. Tad to arī provēšu ietērpt vārdos, teikumos un interpunkcijā. Atvainojiet, ja kāds teikums nesapas. Neesmu domrakstus rakstījis jau kādu laiku, līdz ar ko - es vēl tikai trenējos un mācos. Pārlasījis uzrakstīto esmu tikai vienu reizi, kā rezultātā - piedodiet/atvainojiet, ja kas ne tā.

Iesākumam maza rekapitulācija. 1. septembrī it kā netīšām un neprognozēti Eiropai paredzētā anonsa komiksa kopijas tika piegādātas ātrāk, nekā paredzēts. Viens no adresātiem bija vācietis Filips Lesents, kurš ir autors kādam no vairākiem Gūgles neoficiālajiem blogiem (Google Blogoscoped). Viņš, protams, bez steigas un ar apdomu to visu ieskanēja un izkladzināja pa visupasauli.

Tai pat dienā Gūgle laida klajā ierakstu savā blogā par to, cik viss būs superforši ar jauno mega produktu - visu pārlūku pārlūku Google Chrome. Otrajā septembrī Gūgle izvietoja komiksu pie sevis.

Komikss stāstīja, cik ļoti pārlūki ir novecojuši, lielīja virzienu, kurā defilē tīmeklis, kā arī stāstīja to, kā palīdzēt pārlūkiem spēt turēties līdzi tam, kas notiek. JavaScript ir kļuvis par neatņemamu jebkā sastāvdaļu, līdz ar ko pārlūkam tas ir jāspēj interpretēt un izpildīt ellīgos tempos. Pārlūka saskarnei ir jābūt minimālistiskai (kas principā ir Gūgles jājamzirdziņš). Tika pieminētas gana elementāras lietas - pārlūkiem jābūt stabiliem un bez atmiņas pārtēriņa (FireFox 3 un tā spraudņi), tiem ir jābūt drošiem pret kretīnaplikācijām (Internet Explorer, anyone), kā arī tiem ir jābūt mežonīgi ātriem (Opera, tu esi nākamā!). Komikss, kā jau viss no Gūgles, bija tehnisks - tas klātīja par metodēm, kuras tiek pielietotas, lai pārlūku paātrinātu, padarītu drošāku, samazināto kopējo patērējamās atmiņas apjomu, utt.

It kā skaidrs. Ātrāks un drošāks pārlūks. Forši. Bet kāpēc? Gūgle cenšās tādējādi paātrināt savu aplikāciju darbību. Dominance parasto datoram ierasto aplikāciju vidū var sākties. Sākumā bija Google Gears, tagad ir pārlūks. Galu galā, kas ir lielākais mīnuss web aplikācijām, salīdzinot ar parastajām? Ātrdarbība. Web aplikāciju funkcionalitāte, kā izrādās, nav dominējošais, ja lielākā daļa ikdienā izmantojamo iespēju ir pieejamas un viegli saprotamas. Nu, tad tas arī ir tas iemesls - visas Gūgles aplikācijas ir ātrākas. Tas, starp citu, attiecās arī uz potenciālajiem konkurentiem (piemēram, manam favorītam - ZOHO). Jāpiebilst, ka paātrinot pārlūku, mēs varam pieaudzēt arī web aplikāciju funkcionalitāti, jo tas, kas iepriekš bija optimāls, tagad ir ātrs.

Papildus moments. Kad parādījās FireFox, vajadzēja pavisam maz, lai visi sāktu līdzināties pēc tā. Opera savulaik izvēlējās nepareizo stratēģiju (maksas produkts), Netskeips nespēja tikt galā ar darbiem, kas ļāva iztikt bez konkurences. Tagad nāk Google Chrome, kurš, gadījumā, ja gūst popularitāti, varētu ieņemt iespēju flagmaņa lomu un dot Gūgles rokās instrumentu, ar kura palīdzību pasteidzināt to lietu ieviešanu pārlūkos, kuras ir nepieciešamas tieši tai. Tās lietas, kuras ietilpst viņu māsterplānā.

Te nu mēs nokļūstam pie pašas galvenās daļas. Tīmekļa lietošanas iemaņu maiņas. Līdz šim tīmekli lietoja tā, kā bija paredzēts pārlūkā. Gūgle centīsies (cenšās) to visu mainīt, pieskaņojot pārlūkus tam, kā viņi sagaida, ka tīmekli lietos cilvēki. Sākums pārlūkam ir starta lapa. Tā satur visbiežāk apmeklētās lapas, kā arī sniedzot pašu pamatu pamatu - iespēju meklēt ne tikai gūglē, bet arī apmeklētajās lapās. Tiek runāts arī par drošību. Bet par to var runāt mūžīgi. Nav vērts iedziļināties. Jo, kā tika pierādīts vēlāk, tas arī šai gadījumā ir pupu mizas.

Protams, kā tad bez krāniņa pagarināšanas. Gūgle negudroja riteni - viņi piedāvā ne tikai paša pārlūka kodu, bet arī tā funkcionalitāti un idejas izmantojamas visai pasaulei. Nu, kā tad savādāk - ja jau mums ir tāda superīga fīča, tad gribētos, lai to ievieš arī pārējie pārlūki. No otras puses tas ir tāds kā reveranss un apslēpts “paldies” tiem pārlūkiem, no kuriem viņi ir diezgan daudzas fīčas paņēmuši (sākumlapa, šķiet, no Operas, tabu idejas no Fairfoksa tudū saraksta, aplikāciju režīms no Mozillas Prizmas, utt). Galu galā, jebkura pie mums esošā fīča ir laba, ne? Izņemot tās, kuras nav (jā, viņi psiholoģiski pareizi piemin, ka ne visas viņu idejas varētu “aiziet”).

Tiktāl viss OK. Lai arī viss tika skaisti noziņots caur komiksu, sākās spekulācijas, mahinācijas un triangulācijas. Tika būvētas teorijas, hipotēzes un postulētas aksiomas. Tuvojās nākamā diena, kad Gūgle solījās savu hromu dot visiem, kam gribās. Un viens procents visa Interneta lietotāju drebošām rociņām izveica refresh operāciju dažādās vietās.

Otrais septembris bija klāt un pārlūks kļuva pieejama. Sākotnēji bija problēmas ar pareizajām saitēm uz to no Gūgles bloga (kas, starp citu, atkārtojās arī ar jauno Picasas betas versiju), bet tās viss ir sūds. Mazliet roku un galvas, lai viss nostājas savās vietās. Protams, ka neviens neiespringa. Beta versija, lai arī izmantoja dzinēju, kurš sākotnēji bija paredzēts āboļveidīgo datora vienīgajam pārlūkam (Safari) - WebKit, nevaid pieejama nevienam citam kā Windows lietotājiem.

Starp citu, nākamajā dienā tauta sāka springt par to, ka superīgā pārlūka “pakalpojuma sniegšanas noteikumi” satur kreisu infu kopēšanas sakarā. Gūgle diezgan ātri noreaģēja un jau nākamajā dienā visu salaboja.

Starp citu, viņu doma par aplikāciju režīmu ir viennozīmīgs pieteikums tam, ka Gūgles pakalpojumi (epasts, biroja aplikācijas, utt) sāks uzrasties uz datoriem, mazliet sagraujot sētu starp tīmekļa servisu un datorlietotāju parasto. It sevišķi, ja talkā nāk jau labu laiku testētais Google Gears.

Tagad ir jāatgādina tas, ka tā ir beta. Publiska, bet beta. Tas nozīmē, ka tajā ir iespējamas visvisādas kļūdas, nepilnības, nestrādājošas "fīčas", kā arī var nebūt iekļauts milzums iespēju, kuras būs gala produktā. Līdz ar ko, jebkurai nepatīkamai niansei pārlūkā pretīm kā milzīgs stabs stāv vismaz viens cilvēks, kurš teiks - “bet tā ir beta!”

Mana personiskā pieredze sākumā neko spoža nebija. Pārlūks startējās mūžību, negribīgi instalēja un beigu beigās arī neuzinstalēja Flash spraudni, kuru nācās vilkt un likt ar rociņām, bija nevalodā (latviski). Bet citādi - ātrs, korekts un draudzīgs. Nepatika, ka vizuāli nav neitīvs (vizuāli līdzīgs citām programmām), bet ar to varētu sadzīvot.

Pagaidām, protams, es nelietošu. Nav sevišķa iekāriena mainīt tik fundamentālu lietu kā pārlūku. It sevišķi, ja ņem vērā, ka jau turpmākajās dienās tika atklāts ne viens vien kritisks drošība caurums, kas noveda līdz tam, ka Vācijas federālais Informācijas Drošības birojs paziņoja par to, ka šis pārlūks nevar tikt rekomendēts. Drošība ir viens jautājums. Otrs ir tas, ka vāciešiem nepatīk tas, ka Gūgle sāk dominēt. Viņiem jau vēsturiski ir bijušas problēmas ar Gūgli kā kompāniju ij džīmeila, ij gūgles ziņu servisa sakarā.

Vēl viena liela problēma esot tā, ka Gūgle, lai nodrošinātu daļu sava pārlūka funkcionalitātes (it sevišķī - adrešu lauciņa maģisko darbību) sūta informāciju (lai arī saka, ka anonīmi) uz saviem serveriem. Šis iebildums ir drāztiem diegiem šūts un diskutabls bez gala, taču var būt labs arguments tiem, kam šādas lietas derdzās.

Bet, pie velna, kāpēc? Kāpēc tīmekļa kompānijai vajag savu pārlūku? Atbilde uz jautājumu nav pasaules dominance. Atbilde uz jautājumu ir komplicēts seku kopums. Viņi bija pārliecināti, ka iegūs vismaz trešo vietu pārlūku tirgū. Tas, šķiet, agrāk vai vēlāk notiks. Viņi ir pārliecināti, ka gīkiem patiks. Galu galā, tieši viņi ir tie, caur kuriem alternatīvie pārlūki var aizceļot uz radu, paziņu un ienaidnieku datoriem. Viņi ir pārliecināti, ka jaunās idejas un iespējas, no kurām ne viena vien ir paķerta no citu pārlūku darāmo darbu saraksta, ir tik labas, ka tās ieviesīs arī pārējie. Viņiem ir padomā vēl intensīvāk likt cilvēkiem dzīvot tiešsaistē. Un to stimulēt var tikai un vienīgi ar pārlūka palīdzību.

Lieki atgādināt, ka visapkārt laiku pa laikam uzvirpuļo baumas baumiņas par to, ka Gūgle strādā pie savas operacionālās sistēmas. Tad, lūk. Gūglei neko vairāk nevajag. Pārlūks ir tā līdz šim nebijusī saite starp operacionālo sistēmu (lai tas ir nelidojošs putns, ieapaļš auglis vai linukss) un viņu tīmekļa produktiem. Tieši tāpat bija ar Pikasu, Gūgles Zemi. Un, esmu pārliecināts, būs arī ar citiem produktiem.

Nākamais jautājums bija - kāpēc jūs neņēmāt to pašu Firefox? Atbilde kļuva skaidra pēc Hroma izmēģinājuma brauciena - Mozillas produkts nekad nebūs tik žiperīgs, tas nekad nespēs tik skaisti pārvaldīt atmiņu. Principā, viņi ir eliminējuši vairākus svarīgus iemeslus, kurus kā sūdzības piemin Firefox lietotāji. Pat visoptimistiskākie.

Visā visumā man ir skaidra Gūgles vīzija. Ir sasējušies kopā vairāki produkti un pakalpojumi, kuri līdz šim atsevišķi nekādu lielo jēgu vai nākotnes vīziju neradīja. Tagad ir skaidrs, ka Gūgle turpina strādāt pie tā, lai pārņemtu ikkatru datoru. Vienā brīdī mēs varam attapties pasaulē, kurā maksas programmatūra kļūs par jocīgu anahronismu. Un tas nebūs pateicoties milzumam atvērtā koda mērkaķīšu. Tas būs pateicoties Guglei un mākai savās interesēs šos mērkaķīšus izmantot.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar sn

2008. gada 8. septembrī, plkst. 09:23

es črōmi uzliku tik tāpēc, lai paskatītos vai http://csnt.csdd.lv ar viņu iet. pārliecinājos ka iet un vairs nelietoju, ja neskaita to reizi, kad gribēju pārbaudīt vai tiešām ierakstot kolu un procentu zīmi (:%) iekš address bar var nokārt to pārlūku.

Gravatar weedy

2008. gada 8. septembrī, plkst. 09:49

"lai tas ir nelidojošs putns, ieapaļš auglis vai linukss" Šeit laikam bija domāts: "lai tas ir nelidojošs putns, ieapaļš auglis vai greizs logs" ;)

Cilvēki nemaksās par programmatūru in cash, vismaz tā viņiem liksies, bet toties visi, kam nebūs slinkums par viņiem zinās visu.

Gravatar Mārcis

2008. gada 8. septembrī, plkst. 10:36

Doma diezgan laba. Firefoxam ilgtermiņā laikam vairs nav nākotnes..

Gravatar R_K

2008. gada 8. septembrī, plkst. 10:36

Chrome priekš Andoid varētu būt tas pats, kas Safari priekš iPhone. Tāpēc arī viņi veido pārlūku, kas ir viegls un <i>embeddable</i>.

Labs raksts šeit: http://unweary.com/2008/09/google-chrome-and-gears.html

Gravatar ulzha

2008. gada 8. septembrī, plkst. 10:48

Es akaliņās sapriecājos, ka šis pats kaut kur atrada flash spraudni un neprasīja instalēt kārtējo kopiju, kā pārējie browseri ierodoties dara.

Ātrums labs, pagaidām vēl šis tas no Op ērtībām pietrūkst (zoom, lietotāja stili, Ctrl+Alt+z, full screen...).

Gravatar Rumpis

2008. gada 8. septembrī, plkst. 10:58

Man Chrome gluži labi patīk. Vienkāršā dizainā un ātrs. Ir, protams, arī trūkumi. Valodu pārslēgšana, piemēram. Vai daudzu ļoti ērtu pluginu trūkums. Bet kopumā iespaids ir labs, un es Chrome lietoju ikdienā. Ar instalāciju nebija pilnīgi nekādu problēmu.

Gravatar weedy

2008. gada 8. septembrī, plkst. 11:10

Mārci fx ir un izskatās, ka vēl kādu laiku paliks Web developera rīks nr.1 ;)

Gravatar gints

2008. gada 8. septembrī, plkst. 12:42

Lūk arī video par šo tēmu. :) http://bit.ly/4thQ7c

Patīk sandbox uzbūve... Katrs tabs ir kā atsevišķs process, līdz ar to crasha gadījumā aizveras tikai vainīgais tabs, nevis viss browzeris + aizverot tabu, ar to saistītie dati tiek izvākti no atmiņas. KKas ko FF varētu iemācīties no jauniņā. ;) (IE8 arī izmanto šādu uzbūvi)

Chrome ir tāds kā <15min lietošanas browzeris(ātri tiec kur vajag un close), ja ir ieplānots pa tīkliem šļūkt ilgāk, tad jāver vien vaļā ar pluginiem pielādēto FF.

Un par to informācijas nosūtīšanu... Mēs lietojam pašu googli, gmail, picasa albūmus utt. Un kādu vēl uztrauc tāds sīkums? :)

Gravatar ulzha

2008. gada 8. septembrī, plkst. 14:09

gint: nevis par nosūtīšanu, bet tiesībām uz tās izmantošanu bija netradiconāls punkts, duh.

Gravatar Ģirts

2008. gada 8. septembrī, plkst. 14:48

"Nolikt visu jauno" - pēc šāda principa nevajadzētu vadīties... "Google pasaules valdnieks" - tas ir kaut kāds mīts... Protams, viņi izmanto savu ietekmi, bet pārsvarā cīnoties ar Microsoft, bet gudrīši - visi tak esat nolikuši Microsoft ne - kādas viņiem dārgas programmas, par katru sīkumu jāmaksā un bieži vien kvalitāte neatbilst cenai... Tagad Google piedāvā visādas alternatīvas, tikai bezmaksas - un atkal nav labi! Kad tad būs labi? Loģiski, ka pilnīgi bezmaksas viņi nepiedāvā - viņi slauc naudiņu no reklāmām, bet pārsvarā jau uzņēmumiem, nevis vienkāršajam lietotājam, kas saņem mēnešalgu un viss! Ja jums nekas nepatīk no piedāvātajiem softiem, rakstiet tos paši vai arī kačājiet no torrentiem vai hakeru lapām, kamēr atrodat ko vajag... Jā, man Firefox apmierina, Opera ar nav slikta... Chrome jāaug - gļuki daudz, bet jo lielāka izvēle, jo labāk! Nav tāds "priekš kam" - ir - redz kur ir papildus izvēle - gribi ņem, negribi neņem!

Gravatar Bonkajs

2008. gada 8. septembrī, plkst. 14:52

lielisks raksts :)

un patika Ģirta comments ;)

Gravatar Ģirts

2008. gada 8. septembrī, plkst. 14:55

Vēl viens komentārs: Interesanti, kā Google var pārņemt pasauli, ja pārsvarā standarta visiem installējas MS Windows ar IE un to IE nemaina vismaz 50% lietotāju pret ko citu - gluži vienkārši - viņiem nekas neinteresē no datoriem vairāk, lai viņi var apskatīt webu un uzrakstīt referātu! Google tik daudz lieto tikai tāpēc, ka spējīgākais meklētājs praktiski... A kas jums traucē lietot Yahoo, Altavista vai MSN Live search? Kas traucē lietot yahoo meilu, hotmeilu vai inbox.lv, nevis Gmail? :D Kas traucē izvēlēties citus statistikas un dažādus skriptus savām weblapām, nevis googles veidotos? Tak mierīgi... Un nevajag iespringt uz to, ka ļaunā Google pārņems pasauli, man jau šķiet, ka tas ir bez nopietnām raizēm :) Kādu laiku atpakaļ MS bija pārņēmis pasauli, tagad pasaule dalās - gan Apple fanos - tādi ir ļoti daudz, gan Linuxistos, Unixistos utt.

Gravatar zzz

2008. gada 8. septembrī, plkst. 15:10

"Mana personiskā pieredze sākumā neko spoža nebija. Pārlūks startējās mūžību, negribīgi instalēja un beigu beigās arī neuzinstalēja Flash spraudni, kuru nācās vilkt un likt ar rociņām, bija nevalodā (latviski)." - tipiskā bēdu ieleja, ja kompī nav kārtības, citādi viss notiek oki

Gravatar weedy

2008. gada 8. septembrī, plkst. 16:08

Ģirts, MS Windows un IE nekādi neizslēdz Googles iedomāto, esošo vai perspektīvo dominanci. Vēsturi arī neveido "kas traucē" argumenti - cilvēki agrāk vai vēlāk izvēlas to, kas viņiem liekas vispiemērotākais. Ja kāda kompānija ļoti spiež uz šī vispiemērotākā radīšanu un reklamēšanu, tai var izdoties izveidot monopolu. Tas pats MS ir konkrēts piemērs. Tikai MS ēra, desktop aplikāciju ēra, ir beigusies un Google ir tieši nākamais MS - kompānija, kuras radītāji ir sapratuši, kur ir/būs spēks un uz to veiksmīgi iet. MS nespēja iekarot kaut cik nozīmīgu daļu dažādos ar Internet saistītos tirgos izmantojot godīgu konkurenci (dažādu "default" uzstādīšana tā, lai tie vestu uz MS produktiem nestrādā - cilvēki tāpat instalē Google toolbar for IE tā vietā, lai izmantotu Live) ir acīmredzams piemērs, ka viņu laiks ir pagājis un, ka tādam milzim "nomainīt kursu" nav nemaz tik viegli un drīz jau var būt par vēlu, lai ko glābtu.

Ieskatam par to kā Google teorētiski ir pavisam tuvu iespējai būt kam vairāk nekā search un vēl šādu tādu aplikāciju provaiderim un Internet reklāmas gigantam:

http://masterplanthemovie.com/

Gravatar Ģirts

2008. gada 8. septembrī, plkst. 16:17

weedy - protams, web kļūs aizvien vairāk aplikāciju orientēts - respektīvi - dažādas web aplikācijas, protams, pastiprināti security jautājumi sakarā ar atklāto tīklu utml. Bet kāpēc domā, ka desktop aplikācijas izmirs? Vai arī būs web alternatīva Adobe Photoshop vai 3D Max? :D Tak nesmīdini publiku, webā dominēs dažāda veida form-veidīgās aplikācijas - darbības ar datiem un attēliem tādā līmenī, kā tas ir nepieciešams varbūt ikdienas lietotājam - tiesa gan, masas tas var pievilināt... MS un Apple Google neizspiedīs, jo viņiem ir cita specifika, Googlei ir cita. Tiešām domā, ka Google izstrādās tik ļoti konkurētspējīgu operētājsistēmu, ka varētu izspiezt Apple? MS Vista jau ir izgāšanās, bet domāju, ka džeki strādā, lai labotos...

Gravatar noisex

2008. gada 8. septembrī, plkst. 16:44

Pamegjiniet uzinstalet Chrome ar NATu un labi sakonfiguretu Firewall...jus tas vienakrshi neizdosies :) Be taa visa visumaa atrs, vienakrsh parluks...gaidam finala relizi :)

Gravatar kriitinjsh

2008. gada 8. septembrī, plkst. 17:36

pff. Nesaspringstat veči, FF un Opera nosūta tādu pašu informāciju uz saviem serveriem no jums kā Gūgle.

Gūgles rīks ir labs un aktīvi izmantoju, jo uz manas operatīvās nekas ātrāks nav.

Gravatar druidos

2008. gada 8. septembrī, plkst. 18:03

Gūgles pārlūks man neiepatikās - lai arī vairums saka, ka lapas ver žiperīgi, man lapas vēra salīdzinoši ilgāk nekā FF.

Protams, tākā nav manu favorīt spraudņu analogu chromē, pagaidām šis pasākums atlikts uz - paskatīšos laiku pa laikam.

Ne silts ne auksts, ne labs, ne nelabs. :)

Gravatar Ģirts

2008. gada 8. septembrī, plkst. 18:40

Google Chrome pagaidām NAV labs! Pārāk daudz gļuku un problēmu vēl... Kad izlaidīs versiju 1.0 STABLE, tad varēsim spriezt jau objektīvāk... Varētu arī Yahoo izlaist savu web pārlūku, man nekas nebūtu pretim! ;) Bet tā kritizēt kritizēšanas pēc nav nekas jauns un arī ne auglīgs! :) Gļuki tai pārlūkā ir, bet tādas paranojas no "Google visvaldības" man šķiet, reāli pārspīlētas... Lietoju Gmail jau sen un godīgi sakot, nav nācies vilties vēl, izņemot to, ka dažreiz normālas vēstules ievieto iekš Spam (reti gan) vai arī tas, ka nelaiž vēstules ar atsevišķiem pielikumiem cauri... Gmail funkcionalitāte nav nevainojama, bet salīdzinot ar inbox.lv ir tālu tālu priekšā... Inbox.lv man katru dienu piesūta SAVU spamu + vēl laiž tīšu prātu cauri savu sponsorēto spamu un man nav iespējas no tā atrakstīties! Lieta tāda, ka LV iedzīvotāji nav pārāk bargi pret šādām izdarībām, kamēr rietumos jau būsu masu protesti pret šādu "e-pasta piedāvātāja" rīcību! Jo spams tak principā ir uzbāzība un uzbrukums tavai privātai telpai, kad tu mājās vēlies izlasīt vēstuli, ko sūtīja tava māsīca no Īrijas (piemērs)... Pie tam, inbox.lv funkcionāli ir augstākais uz līmeni - "vidēji slikts". Man patīk Googles minimālisms - nelec visādas raibum raibās reklāmas ārā, nekaitina nekas... Jautājums - tie, kas tik dedzīgi to visu kritizē - vai tiešām nav ne kripatiņas skaudības jums? ;)

Gravatar aazis

2008. gada 8. septembrī, plkst. 19:12

Vaitad googles politika ar "always beta" šeit nedarbosies? Manauprāt ši nav tik daudz beta kā tas bija teiksim ar firefox. Chrome ir ātrāks, bet tas tā var arī nepalikt: 1) kad tas apaugs ar dažādām fīčām tas gluži vienkārši paliks lēnāks 2)firefox kļūs ātrāks - sākot ar 3.1 javascript apstrāda tiek "parvietota" ne ui-threadā, t.i. nebūs vair ui reakcijas aizkavēšanās apstrādājot js + <a href="http://ejohn.org/blog/tracemonkey/" title="TraceMonkey" rel="nofollow"> js interpretātors, kas ir ievērojami ātrāks par tagadējo -

Gravatar weedy

2008. gada 8. septembrī, plkst. 20:13

Vislabākais gļuks, kas ir iekš chrome un, liekas, vēl nav izlabots ir tas, ka skrollējot ar trackpad uz Win XP SP2, nestrādā skrollis uz augšu. :) Iespējams arī uz citām XP un Windows versijām.

Ģirts, IBM arī nelikās, ka ir vienā nišā/līgā ar MS, back in the 80s, tāpat noteikti ir vēl neskaitāmi piemēri, kad ar citām metodēm nonāk pie tā paša - lojāliem lietotājiem/klientiem + attiecīgas naudiņas. ;)

Gravatar usins

2008. gada 8. septembrī, plkst. 21:43

Gala vārdu teikšu pēc gala versijas iznākšanas, jo tagad atpaliek ātrdarbība un ir brucis ilnībā, nav tā, ka tikai tabs "mirst nost". Bet redzēs kas un kā.

Gravatar xoct

2008. gada 9. septembrī, plkst. 10:50

Es aizdomājos, ka varbūt turēt ko vēl pie rokas, kad uzrāvos uz tā, ka nestrādā KLM mājaslapa caur Chrome. :(

Gravatar Ģirts

2008. gada 9. septembrī, plkst. 14:23

weedy - paskatījos nitro.lv mājaslapu un godīgi sakot, nebiju pārāk priecīgs par to, ka tā lapa ir flash un vairāk nekā tur nav... Piedod, man ir paranoja no aptuveni šādiem "mēs esam kruti, jo mums mājaslapa ir uz flash ar foršiem efektiņiem, tāpēc mēs varam piedāvāt vislabākos pakalpojumus"! :)))

Gravatar weedy

2008. gada 9. septembrī, plkst. 16:04

Ģirts - pirmkārt tas ir offtopic, otrkārt tas tikai parāda tavu aprobežotību, ja tu spried par cilvēkiem pēc mājas lapas (pēc šādiem kritērijiem daudzas visnotaļ nopietnas kompānijas ir pilnīgi norakstāmas) un treškārt neredzu kā uzbrauciens man par manas kompānijas mājas lapu atspēko manu argumentu.

Beztam, ir pieejama ne-flash versija, javien Ģirtam nav paranoja pret JavaScript izslēgšanu.

Gravatar ghoti

2008. gada 9. septembrī, plkst. 23:24

Raudam vai neraudam, zākājam vai godinam Chromi - jebkuram softam taču ir plusi un mīnusi, taču kā jau augstāk minētie kolēģi pieminēja - par visu jauno kāds pamanīsies pasūdzēties, taču tāpat ar laiku sāks lietot.

Es jau sen skumu pēc programmas, kurā jauki varu drag/drop & attach/detach / shift around tabus. Beidzot Chrome man to piedāvā un mēs darbā oficiāli sākam uz šo prieku pārslēgties, jo izmantojot 3 ekrānus (darba specifika, nevis mēra izjūtas trūkums) šī funkcija vienmēr ir pietrūkusi.

Par gļukiem ar grūti pagaidām spriest - visu, ko izmantoju, lietoju bez problēmām. Tik vien kā Live Mail dažas podziņas niķojās, bet nu, tas arī nav mans apmeklētākais saits.

Gravatar ghoti

2008. gada 9. septembrī, plkst. 23:28

to Ģirts:

arī es neciešu flash only veidotas lapas, mani tas tracina (pat ja tam nav loģiska pamatojuma), tomēŗ Nitro FX Oy noniecināt nu nevajag. Tā patiesi ir jauka kompānija un zina, ko dara.

Gravatar Agzas

2008. gada 10. septembrī, plkst. 02:18

par tām mājaslapām un spriešanu. Es atkal domāju, ka katra sevi cienoša kompānija pietiekami daudz uztrauksies arī par to, kā viņa ir ieraugāma, skatoties caur mājaslapu, t.i. vai mājaslapa ir ērta, saprotama, atbilst kompānijas profilam etc etc. Tas viss taču ir PR.

Par chromi - pagaidām sēžu uz ff2 dažu vēl neatjauninātu paplašinājumu dēļ. Par chromi domāju, bet lai tas kādu laiku tā arī paliek. Izķers ielākos gļukus, tad jau varēs arī izmēģināt. No gūgles visvarenības mazliet baidos, taču līdz šim visi viņu produkti (lietoju gmail, calendar, groups, documents, picasa, maps, earth un gan jau vēl šo to) ļoti apmierina. Bailes savukārt nedaudz atspēko tas viņu moto "Don't be evil". Bet nu man jau arī tāpat patīk cilvēkiem uzticēties sākotnēji. Varat saukt par naivu, manispēc.

Gravatar Ģirts

2008. gada 10. septembrī, plkst. 13:40

Ok ok, lai būtu kruta kompānija, es tik saku, ka man nepatīk mājaslapas uz Flash! :) To varu arī, protams, gari pamatot, kāpēc utt. , bet uzskatu, ka Flash ir piemērots tikai spēlītēm, animācijām un tādām vietām, kur tiešām ir nepieciešami flash kontroļi... Nepatīk banneri ar Flash - priekš kam apgrūtināt klienta pārlūku un nervus, ja var uztaisīt labus bannerus, izmantojot kaut vai gif animāciju... Ir redzētas labas mājaslapas uz flash, bet tur vienkārši tas ir vietā un kvalitatīvi izmantots - ja mājaslapas mērķis un specifikācija prasa to izmantot - tie jau vairāk ir Uzskates webi - kur tiek likts uzsvarts uz acu baudījumu. Ja mājaslapā ir uzsvars uz informāciju vai interaktivitāti - klienta saziņu ar serveri, uzskatu, ka Flash ir lieks...

Gravatar fxz

2008. gada 15. septembrī, plkst. 16:03

uzstādīju chrome kā defaulto pārlūku - lai arī ir gļuki, tomēr tas ir nesalīdzināmi labāks un ātrāks par FF. Izņēmums vienīgi webdev tūļi, tad ir jāver vaļā FF