✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Google: Chrome un paplašinājumi, kā arī daudz kas cits

2009. gada 9. decembrī, 14 komentāri

Tā diena ir klāt. Ja neskaita to, ka beidzot ir apmierinātas minoritātes, laižot klajā pārlūka Google Chrome beta versijas Mac un Linux vidēm, tad Notikums ir tas, ka paplašinājumu atbalsts beidzot no izstrādātāju versijas ir nokļuvis beta versijā. Pagaidām par to var priecāties tikai Windows un Linux lietotāij. Pašreiz ir pieejami vairāk nekā 300 paplašinājumi, kuru skaits, pieņemu, augs ar katru brīdi. It sevišķi tad, kad to atbalsts nokļūs līdz stabilajai Chrome versijai. Vairāk var palasīt šai Gūgles oficiālā bloga ierakstā.

No über lietām ir jāpiemin jēdziens, kurš ir audzis tieši proporcionāli tvitera popularitātei: “real-time web”. Gūgle ir palaidusi tautās reālajā laikā atjaunotu meklēšanas rezultātu integrāciju. Tas nozīmē, ka, piemēram, meklējot kaut ko aktuālu, starp visiem rezultātiem parādīsies mazs lodziņš (atverams jaunā logā), kurā vairāk vai mazāk reālajā laikā atjaunosies informācija par konkrēto tēmu.

Gūgle jau labu laiku gāja uz šo. Viens no viņu spertajiem soļiem bija pubsubhubbub. Šī normāli neizrunājamā tehnoloģija papildina Atom un RSS avotus, piedāvājot serveriem iespēju apmainīties ar informācijas izmaiņām reālajā laikā.

Lai arī neesmu pārliecināts, ka tekošajā meklēšanas un atrašanas ciklā šis real-time web koncepts iekļaujas organiski, tas tomēr nozīmē vienu būtisku lietu: tehnoloģiski tas ir realizēts.

Pēdējā laikā informācija par Gūgli birst kā no pārpilnības raga. Brīžiem šķiet, ka viņi, šādā veidā masējot ar paziņojumiem, vēlas kaut ko noklusēt. Dažas lietas:

Living Stories
Gūgles eksperimentu apcirkņos dzīvojošs projekts, kurš tapis partnerībā ar The New York Times un The Wasington Post. Tas piedāvā vienu veidu, kā varētu izskatīties ziņas real-time web vidē.

Gūgle "ieslēdz" personalizēto meklēšanu visiem lietotājiem
No tās var arī atteikties. Izskatās, ka otrs virziens, kurā viņi iet, ir crowdsourcing. Ar esošo reģistrēto lietotāju sniegto informāciju ir par maz, tāpēc viņi ir spēruši šo soli, palielinot iegūstamo datu apjomu par vairākām kārtām. Tas iet kopsolī ar nākamo.

Gūgles publiskais DNS serveris
Viņi saka, ka viņu DNS (8.8.8.8 un 8.8.4.4) ir ātrāks, labāks un lielāks. Pateicoties izcilām IP adresēm viņi pavisam noteikti ir radījuši divus skaitļus, ko zinās katrs kungs un katra dāma, kuriem kaut reizi mūžā ir nācies ņemties ar DNS konfigurāciju. Protams, ka tas viss ir forši. Bet lielākais ieguvums Gūglei būs iespēja daudz ātrāk atklāt jaunās lapas, kā arī iegūt vēl vairāk informācijas par lietotāju uzvedību.

Google Visual Search
Ideja eleganta un vienkārša - nobildē nobildējamo ar (telefona) kameru, bet nobildēto atradīs Gūgle. Lai tā ir ēka, grāmata, vīna pudele, vai kas nu tur. Pagaidām šī iespēja ir pieejama tikai Android iekārtām.

Protams, ka tas nebūt nav viss, kas pēdējā laikā ir nācis klajā no pasaules valdnieces - Gūgles. Sekot līdzi ir vērts, jo tas rada neapstrīdamu kopbildi par to, kas ir Gūgle un kurp tā virzās. Total world domination. Ar saviem resursiem - simtiem tūkstošiem serveru, desmitiem tūkstošiem izstrādātāju un vājprātīgu informācijas apjomu var panākt itin visu. Var arī interneta attīstību virzīt sev vēlamajā gultnē.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Pēteris

2009. gada 9. decembrī, plkst. 11:19

Visnotaļ dramatiski draudīgs nobeigums! Reizēs, kad satrūkstos par briestošo <i>total world domination</i>, atgādinu sev, ka gūgle un citas draudīgās korporācijas tāpat no cilvēkiem vien sastāv. Nu, ja vien viņiem nav jau sanācis foršais AI, kurš mūs izdomās salikt želejas kapsulās :)

Gravatar guntisd

2009. gada 9. decembrī, plkst. 12:13

Vai nu es kaut ko nesaprotu/nejēdzu, bet šos priekus uz doto brīdi man tā arī neizdodas izbaudīt. Paziņojums: Extensions are not yet supported in this version of Google Chrome. Please download the Beta Channel of Google Chrome to install extensions. Spiežot uz linka, saņemams šitāds bŗēciens: Lapa — www.google.com/landing/chrome/beta/ — nepastāv. A... oglositje ves spisok požalusta!

Gravatar Vilx-

2009. gada 9. decembrī, plkst. 12:35

Pēteri - tur jau tas joks. Mašīnu ta vēl varētu ieprogrammēt būt labvēlīgu pret cilvēkiem, un strādāt cilvēces labā. Bet cilvēka dabu un varaskāri neviens neizmainīs. Kā sacīt saka - "power corrupts, absolute power corrupts absolutely". Googlei ir daudz par daudz varas jau šobrīd, un viņa baisos tempos grābj vēl. Teorētiski pastāv iespēja, ka viņi to varētu izmantot tikai labos nolūkos, bet... tas nav reālistiski! Eventuāli kāds beidzot to visu sāks izmantot arī savtīgos nolūkos.

Gravatar jānis

2009. gada 9. decembrī, plkst. 13:00

Vilx- Nesāks. Jau lieto. Pašlaik. Kā tev šķiet no kurienes Gūglei uzradās tie miljardi, lai turpinātu savus eksperimentus :) ?

Ilgu laiku Microsoftam bija (un joprojām ir) absolūtais vairākums gala lietotāju operētājsistēmu tirgus. Un nebija nevienas reālas alternatīvas - gan mac, gan linux bija maksimums 1-3% robežās. Tagad cilvēki pērk visu ko - ierīces ar linux, baltos ābolīšus un viss notiek. Pasauli neiznīcināja, viss turpina darboties.

Gravatar bezsavienojums

2009. gada 9. decembrī, plkst. 13:13

thunderbird 3 oficiāli iznācis W00t!

Gravatar piecepums

2009. gada 9. decembrī, plkst. 13:17

.. neaizmirstiet upgeidot savu flash player.. pēdējā salabota nopietna security problēma. šodien 9njos iznāca salāpīta versija

Gravatar Mārtiņš

2009. gada 9. decembrī, plkst. 14:38

Šodien uz linukša nomigrēju no Firefox uz Chrome. Nekādu funkcionalitāti nejūtos zaudējis, bet ātrdarbība ir satriecoši laba.

Gravatar Pēteris

2009. gada 9. decembrī, plkst. 15:58

Lūk, mana nākotnes vīzija Gūgles sakarībā, ar laimīgām beigām!

Gūgle kļūs arvien varenāka un viszinošāka, "Don't be evil" pamazām aizies otrā plānā, un pamazām sāks palikt kā Korija Doktorova stāstā. Kādā brīdī valstis kļūs sekundāras, un galvenās noteicējas būs kompānijas (kompānija). Būs "pretestības" grupiņas, tām klāsies ļoti knapi, jo dzīvot ārpus Lielā Brāļa pasaules būs kļuvis ļoti sarežģīti. Bet būs arvien vairāk cilvēku, kas būs neapmierināti ar pastāvošo iekārtu, neapmierinātība krāsies, līdz ņems rokā lāpstas un dauzīs monitorus un nehumāni izrīkosies ar kompānijas Dēļa Biedriem. Un tad visi kļūs laimīgi, un stāsts varēs sākties no jauna.

Man šķiet, nemaz ne peļama nākotnes perspektīva! Būs nepatīkamas lietas, bet bez tām jau nekad neiztikt.

Gravatar piezvaniitaajs

2009. gada 9. decembrī, plkst. 16:27

GChrome tiešām ir ātrs, bet es pēc staigāšanas pa visiem pārlūkiem 2 gadi opera, gads chrome, kmelon, aurora etc. etc. esmu atgriezies uz Firefox un jūtos kā mājās. :)

Tāpēc nav vērts būt pārlūku palaistuvei, palieciet vien pie Fx!

Gravatar sivns

2009. gada 9. decembrī, plkst. 19:15

Google Chrome man uz Windows nepatīk, bet mājās - uz Mac laikam jau tomēr labāks gan par Safari, gan Firefox.

Gravatar Dārzenis

2009. gada 10. decembrī, plkst. 20:08

Piekrītu Mārtiņam par linux un ātrdarbību, bet par funkcionalitāti runājot no gmail dabūju figu "Produktu Bezsaistes pasts neatbalsta jūsu pārlūkprogramma." Marazms.

Gravatar jaaniic

2009. gada 11. decembrī, plkst. 07:59

super, brīnišķīga ziņa šim rītam :)

Gravatar aksels

2009. gada 15. decembrī, plkst. 21:33

Sākumā priecājos par Chrome ātrumu, bet nu ar katru reizi arvien ilgāk jāgaida līdz pēc palaišanas sazīmē tumbnailus. Vai esat mēģinājuši tīrīt Chrome SQL datubāzes, kur tas glabā vēsturi, varbūt tas palīdz ?