✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Dzīvniekus NE-BA-ROT

2010. gada 28. septembrī, 17 komentāri

Sestdien, kā gadījās, kā ne, pabijām Rīgas zoodārzā. Viss bija vairāk nekā bumbās - ij tīģeris tika obzervēts, ij ūjinošs ūpis, ij neizsakāmas skaņas izdvesošs nīlzirgs, ij ķenguru pusdienas, ij viss pārējais. Līdz brīdim, kamēr nenonācām līdz nabaga lāčiem...

Skatoties uz cilvēku analfabētismu un nespēju izlaīst LIELU uzrakstu, ka lāčus barot nevajag, palika reāli skumji, jo katrs trešais uzskatīja par savu pienākumu iemest lācim ar kaut ko hipotētiski ēdamu.

Viens variants būtu uzlikt šilti arī citās valodās (angliski un krieviski). Tad būtu 100% argumentācija visus tos, kas ar šo nodarbojas, saukt pie kaut kādas materiālās atbildības. Teiksim, noteikt sodu par nesankcionētu barošanu daždesmit latu apmērā. Reāli ienākumi, nevis lācis, kurš izskatās nožēlojami, ar savām ačelēm gaidot nesanckionētas paikas devu no apmeklētājiem...

Tā viņš tur arī lūdz. Caurām dienām.

No otras puses - es jau nez. Varbūt ikurāt tāpēc brūno lāču bedrei nav priekšā stikls. Tipa - lai jau baro uz vella paraušanu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar bush

2010. gada 28. septembrī, plkst. 20:30

Biju iekš Rīgas Zoo pirms lielā karstuma un pie lāčiem novēroju tieši to pašu. Todien biju nelāgā noskaņojumā un aizrādīju ģimenei ar bērnu, ka ir taču rakstīts, ka barot aizliegts. Uz to viņi atbildēja, ka jau desmit gadus nāk un to dara. Pēc replikas, ka varbūt tad ir īstais laiks beigt to darīt, viņi sāka skaļi burkšķēt, kā cilvēkiem nav kauna bojāt labu brīvbrīdi svešiem cilvēkiem. Nu nezinu. Neviens neko nesacīja. Varbūt, ja cilvēki pilsoniski iesaistītos biežāk, tad varbūt tādu retardu arī kļūtu mazāk. Pie katra lopiņa sargu nenoliksi.

Gravatar Normunds

2010. gada 28. septembrī, plkst. 20:45

angliski plakāts nav vajadzīgs, viņi zina, ka lopiņi aiz žoga ir paēduši.

bet nu treniņbikšu publikai vienīgais veids kā iemācīt nebarot ir atšaušana. citu viņi nesaprot. pie tam viņi baro sākot ar pustorgadīgu kinderu, kam iestumj rokā maizes kukuli un saka "kidaj miške" un beidzot ar pusparalizētu ōmi, kas zirdziņiem izdala ķiplokmaizītes.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 28. septembrī, plkst. 20:48

Normund, kāda treniņbikšu publika? Pilnīgi normāla parasta latvieši-vulgaris ģimene ar vienu kinderu mētājas ar maizi tur tā tikai. Arī normāli ārzemnieki (leiši, citplanētieši no Eiropas) šo izklaidi nesmādē. Kas tie par grjobaniem aizspriedumiem, ka tā dara tikai adidas fani? Tāpēc jau arī dara, ka tautieši akli ignorē savējos vai savus ideālus (ārzemnieku paskatā), bet saasināti uztver stereotipizētos barotājus.

Gravatar Anonymous

2010. gada 28. septembrī, plkst. 21:31

Ej cirst, es arī baroju metu ūdenī un šie dēļ vienas ogas vilkās iekšā un ēda - garšoja.

P.S. Tās bija ērkšķogas. :P

Gravatar 8th Prophet

2010. gada 28. septembrī, plkst. 23:17

sakne jau tajā, ka tāds zoodārzs pastāv kā suga, t.i., var atļauties sastūķēt dažādu šķirņu zvēriņus pa krātiņiem un rādīt publikai izpriecas nolūkos. Un publika priecājas... Ja šķiet, ka tas ir pilnīgi ok, ka kaut kādi zvēri kuriem savvaļā katram ir pa pāris kvadrātkilometriem (vai pat desmitiem, kā tas ir tīģeriem/lauvām un līdzīgajiem) tiek izmitināti labākajā gadījumā 50x50 kvadrātmetros, tad arī barot ar čupačupsiem ir ok. Personīgi neapmeklēju nekādas zvērveidīgo izstādes/izrādes utml, lai tādējādi neleģitimizētu šādu ņirgāšanos par dzīvniekiem (savādāk to nespēju nosaukt).

Gravatar aLz

2010. gada 28. septembrī, plkst. 23:54

Tā ir kaut kāda mēness fāze vai kā, pēdējo dienu laikā internetos uzpeld visādi 8th Prophet līdzīgie - tikai ar dažādiem mērķiem, viens gribēja aizliegt alkoholu un tabaku Latvijā, jo tad vot dzīve būšot uz urrā (tas gan bija smieklīgs eksemplārs, jo bija tāds skats, ka tas cilvēks tos uzlabojumus bija ieguvis pīpējot nekvalitatīvu kapronu). 8th Prophet, tā izskatās, ka Tu domā, ka tie dzīvnieki pirms kāda gada noķerti savvaļā un tagad iespundēti Zoodārzā. Imho viņiem tur n-tā paaudze jau dzīvo zoodārzā un tad nu gan nevar teikt, ka miteklis pa šauru utt. Tie dzīvnieki nezin kā ir dzīvot savvaļā un kā iegūt barību, jo tad katru dienu noteiktā laikā nenāks onkulis ar barības bļodu. Par tēmu, droši vien, ka barošana ir aizliegta tāpēc, lai nesabojātu dzīvnieku kuņģus, bet redzot, ka cilvēki baro tik un tā, Zoodārzs varēja darīt vienu no divām lietām - vai nu sodīt tos, kuri baro, vai arī piedāvāt nopirkt speciālas pakas, kur būtu ēdiens vienam vai dažādiem dzīvniekiem (protams sodīt tos, kuri baro ar random pārtiku). Pēdējā gadījumā Zoodārzs pat varētu iegūt mazu varku :D

Gravatar bubu

2010. gada 29. septembrī, plkst. 01:21

Es akurāt pagājušo svētdien biju arī zoo. Un pie lāčiem novēroju tieši to pašu. Aizrādīju vienam krievvalodīgajam - šis sāka burkšķēt, lai nemācot viņu un ka lācis nepiederot man. Un galvenais, ka šis jau to ļāva darīt savai mazajai metiņai. Un kāds gan tas bērns vēlāk izaugs, ja jau no bērnības mācīts, ka zoodārzā jābaro zvēri? Arī baros vēlāk... Cilvēku stulbums ir neizmērojams. Protams, turpat blakām bija arī citu tautību ļaudis un darīja to pašu. Cepumus, maizi, pat burkānu meta.

Un tas bija ne tikai pie lāčiem - šitā barošana bija visur, pie kautkādiem tur zirgveidīgajiem, putniem, kazām, un citiem zvēriem. Un tas viss neskatoties ka visur bija salikit uzraksti, ka nebarot, un blakus saraksts ar iepriekš nobeigtajiem zvēriņiem: mērkaķis, ronis un vēl kautkas - tieši no cilvēku barošanas... Ejot ārā vēl redzējām ka kāds gudrais ronim bija iemetis piepūšamo balonu. Un nabaga zvēriņš jau dumjš - plēsa balonu un grauza plastmasu.

Gravatar Noenkurotais škirsts

2010. gada 29. septembrī, plkst. 02:10

Astotajam profetam ieteiktu palasīt Dž. Darela grāmatas. Kvadrātkilometru karalis atradies...

Hamburgā, piemēram, zvērudārzā tirgoja burkānveidīgus un citus našķus maisos. Ij zvērudārzs nopelna, ij apmeklētājiem prieks. Ziloņus speciāli izveda barošanai noteiktā laikā (tas bija agrs pavasaris), ziloņi ņēma ar snuķiem cilvēku pasniegtos burkānus (un kas nu tur vēl tais barības pakās) un ēda. Ja piemieda aci ziloņu uzraugam, tad zilonim varēja iedot arī eiras monētu, ko šis ielika uzraugam kabatā... tas nu būtu viens veids, kā šo barošanu padarīt organizētu. kaut arī pret lumpeņiem tas noteikti nepalīdzētu, un viņi tik un tā ievilkots zvērudārza kādā stūrī, lai pamēģinātu nogalināt kādu zvēru ar čipsiem...

Gravatar normunds

2010. gada 29. septembrī, plkst. 08:57

laacz, mani personiski novērojumi no trīs nedēļu pagātnes.

<i>Hamburgā, piemēram, zvērudārzā tirgoja </i>

pilnīgi jāpajautā kad tu pēdējo reizi esi bijis zoo. Rīgā arī tu vari pabarot aitas un kazas.

Gravatar Krist2ps

2010. gada 29. septembrī, plkst. 09:20

Var tos uzrakstus kaut ķīniski rakstīt, bet idiotu un analfabētu tāpat netrūks.

Gravatar 8th Prophet

2010. gada 29. septembrī, plkst. 09:26

  1. No Darela esmu lasījis praktiski visu, arī no Van Lavikas Gudolas, Bretšneidera, Gržimeka un citiem.
  2. Neuzskatu, ka kaut ko aizliegt ir jēga, nedz tabaku, nedz ko citu, tieši otrādi - katram ir tiesības darīt ar sevi ko vēlas.
  3. Arī lieliski saprotu, ka tie zvēri tur ir jau ntajā paaudzē un dabā viņiem ir praktiski neiespējami adatptēties.

Taču uz visu to es skatos no empātiskās saiknes viedokļa, kā ES justos ja būtu publikas izprieca, par kuru ņirgāties (arī manis nesankcionētu lūrēšanu uz mani, maniem sugasbrāļiem un mūsu izdarībām saprotu kā tādu) visiem tiem, kam ir vairāk spēju, tehnoloģiju un iespēju kā man. Un tieši tāpēc esmu pret zoo dārziem.

Gravatar newage

2010. gada 29. septembrī, plkst. 10:46

Es domāju, ka tai zoodārza lauvai, lācim, kazai nav pat par gramu dzīve sliktāka kā kādam Purvciema nama divistabu dzīvoklī mītošam kaķim vai sunim.

Gravatar 0__0

2010. gada 29. septembrī, plkst. 19:02

Es arī uzskatu, ka dzīvnieku turēšana zoodārzā jau pašā saknē ir problemātiska un ne jau tīri emocionālu lietu dēļ. Mūsdienu zoodārzi principā ir uzņēmumi, kas orientējas uz ienākumu gūšanu nevis tīri ar reto dzīvnieku populāciju saglabāšanu. Vairāk info: http://dzivniekutiesibas.wordpress.com/2010/07/19/par-zoodarziem/

Gravatar DimanC

2010. gada 30. septembrī, plkst. 14:35

2 8th Prophet - Tu esi apbrīnojams šaura redzesloka idiots, ja, Tavuprāt, Zoo vienīgais (un galvenais) uzdevums ir publikas izklaidēšana. Par izglītošanu, bāzi pētnieciskiem darbiem, atbalstu sugu izdzīvošanai nekad neesi aizdomājies?

Neizskatās, ka no lasītajām grāmatām kaut ko esi mācījies.

Gravatar deni2s

2010. gada 30. septembrī, plkst. 16:52

Es domāju, ka zoodārzam tiešām vajadzētu izdomāt veidu, kā defektu padarīt par efektu.

Gravatar 8th Prophet

2010. gada 2. oktobrī, plkst. 00:26

DimanC, nejūti atšķirību starp tirgus placi un laboratoriju? Pētnieciskā bāze ir pētnieciskā bāze, ja to padara par publisku balagānu, t.i., zoo, tad tāda pētnieciskā bāze ir nulles vērta. No tām grāmatām esmu sapratis, ka ir bezjēdzīgi mēģināt sintētiski saglabāt sugu, ja tās ekovide ir zudusi. Tā tāda masturbēšana sanāk, uz statistiku. Cik pastāv planēta, tik ir bijuši sugu izmiršanas notikumi un jaunu sugu rašanās, ir bezjēdzīgi krātiņā uzturēt kaut kādas sugas pēdējo 30 īpatņu ģimeni un krustot tos savā starpā robežojoties ar to, ko sauc par incestu un ģenētisku degradāciju. Vienīgais reālais pētnieciskais darbs ir a la Gudolu style, integrējamies dabiskajā vidē un pētam uz velna paraušanu.

Gravatar gg

2010. gada 28. oktobrī, plkst. 15:54

tirgot lāču barojamo paiku! tie lāči asaiņainas vistas ar tiko nocirstām galvām ēdīs?

  • 4gadīgais Jānīt, gribi lācīti pabarot, še vistiņu, še cirvīti, nocērt galviņu, pabaro lācīti.
  • fuuuiiiii