✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Es lasu, tu lasi, viņš, viņa...

2010. gada 28. decembrī, 81 komentārs

Jā, šis būs ieraksts par e-grāmatu lasītāju kā vispārīgu iekāres objekti un arīdzan pavisam konkrēti par trešās paaudzes Amazon Kindle un mūsu kopdzīvi. Ierakstam, tiesa, mērķis nav detaļās aprakstīt Kindle kā produkta iespējas un lietošanu.

Vēlējos šī raksta ietvaros pieņemt, ka visi zin e-ink tehnoloģijas priekšrocības un netraucēs ar saviem komentāriem no sērijas “a es lasu savā androīdaifounokijā un esmu laimīgs”, taču patiesība izrādījās skarbāka. Izrādās, ka daudzi nezin starpību starp LCD ekrānu (kāds ir tavam laptopam, iPadam vai telefonam) un elektronisko papīru.

Tad, nu, vienu reizi par visām reizēm. Lielos ripuļos runājot, rlektroniskais papīrs ir pasīvs - neko neizstarojošs materiāls, kurš patērē elektrību, sabīdot kādu tur vielu veidojamajai bildei vajadzīgajās vietās un pēc tam to vairs nepatērē. Elektroniskais papīrs tāpēc arī tiek saukts par elektronisko papīru, ka teorētiski ir papīrs - izrauj barošanu, bet bilde nepazudīs, jo nav nedz gaismas, nedz kā. Tas nekādu gaismu neizstaro. Pat ne tik, cik fosforizētie rokaspulksteņa ceijeri. Lai lasītu elektronisko papīru tumsā, tāpat kā parastajam papīram, būs nepieciešams ārējs gaismas avots. Lampa, piemēram.

Jau iepriekš brīdinu, ka pat ar visu apzināti nepateikto, ieraksts man ir sanācis relatīvi makans.

Sākotnēji man nebija ticības tam, ko sludina ikkatrs šādas uzpariktes īpašnieks - super kontrasts, patīkami lasīt, utt. Pasaveroties internetā (un drukātajā presē) esošajās bildēs un video nepavisam nerodas pārliecība, ka tas viss dzīvē tik tiešām izskatās tik pārliecinoši un kārdinoši. Biju tipiskais skeptiskais latvietis, kas uzskatīja, ka patiesais elektroniskais papīrs savā attīstībā vēl ir bērna autiņos. Beigu beigās īstajā brīdī pēc diskusijas par šo tēmu ar kolēģi, nolēmu paķert pabakstīt un papētīt PocketBook 302. Un sāka manā paurī viestie aizdomas, ka tā ir manta. Pagaidām vēl sevišķu argumentāciju pirkuma veikšanai neredzēju, tiesa, jo, lai arī displejs bija stipri labāks, nekā gaidīju, tas aizvien vēl nebija izcilības kalngals.

Taisnības labad, jāveic maza atkāpe. Es tik tiešām pamēģināju palasīt kādu grāmatu uz aizņemta iPad un, lai dzīve nešķistu tik neargumentēta, arī uz aizlienēta Samsung Galaxy Tab (uzmanību: saites galā automātiski sākas video ar skaņu). Jā, ierīces ir multifunkcionālas un ļauj darīt daudz ko, taču es vēlos lasīt - un tieši to manas acis nespēja paciest. Ar iPad eksperiments ilga divas stundas un beigu beigās saspringums lika sevi manīt. Ar Samsunga izstrādājumu beidzu lasīt pēc pusstundas, kad sapratu, ka iet uz to pašu pusi, uz kuru ar iPad. Te gan jāpiebilst, ka man redze ir stipri below average, kas nozīmē, ka cilvēkiem bez okulāras dabas defektiem lasīšana no LCD varētu būt pieņemamāka. Fonta izmēru pielāgoju tā, lai varētu lasīt nesaspringstot, kontrastu arī centos regulēt pēc labākajām rekomendācijām. Papildus, par sliktu manam viedoklim vēsta arī tas, ka Nook (lasītājs no lielākā pasaules grāmatveikalu tīkla) ir pieejams arī ar LCD ekrānu. Plus, protams, acu noguršanai varētu būt psiholoģisks raksturs, jo visu laiku mēs esam zombēti par to, ka CRT un LCD lēnām nogalina mūsu acis.

Tātad, pirmais priekšnosacījums: es meklēju iekārtu lasīšanai. Pirms nolēmu reāli to sākt darīt, nevis iemest savā nopirkt, kad būs lieka nauda (nekad) sarakstā, nācās saprast - cik tas ir lietderīgi..

Pirmā lieta, kas ir racionāli jāizvērtē - vai esi lasītājs. Ja nespēj atcerēties, kad esi nopircis vai aizlienējis pēdējo grāmatu un, kas būtiski, to arī izlasījis, tad jebkurš e-grāmatu lasītājs tev būs īslaicīga spēļmantiņa, kura pēc laika ieguls plauktā vai arī tiks atdota kādam lasīt gribošākam. Man ir apnicis atrunāties, bet labi - sevišķi tev, piekasīgais komentētāj, - šis apgalvojums nav 100%, jo ir cilvēki, kas sāk reāli lasīt grāmatas arī vēlāk.

Otra lieta, kas ir jāņem vērā - e-grāmatu lasītājs tomēr ir un paliek e-grāmatu lasītājs. Ja vēlies lasīt e-pastus, ātri aptekalēt internetu - aizmirsti. Tehniski to var darīt, bet nenormālu kaifu no tā noķert neizdosies. Dari to uz datora (lai tas ir netbuks vai jebkas cits), savas mobilās uzpariktes, no kuras var arī piezvanīt, vai arīdzan iegādājies kādu no nupat modīgajiem planšetdatoriem. Protams, ka jārēķinās ar nesalīdzināmu cenu, kas nereti trīskārtīgi pārsniedz e-lasītāja cenu.

Kad nolemts pamēģināt, tad sākās lasīšana, meklēšana, testēšana. Jau minēju, ka pirmais, ko pabakstīju, bija PocketBook 302. Pirmais iespaids - mulsinoši mazs 6 collu ekrāns (aptuveni 15cm pa diagonāli). Es jau biju gana gudrs, lai zinātu, ka konkrētajam modelim ir teju vai pēdējās paaudzes Vizplex ekrāns, bet ne pats modernākais un jaunākais. Otra lieta, ko zināju - Kindle ellīgi lielās ar savu “Pearl” tehnoloģiju. Galu galā dabūju uz diennakti jauno trešo sešcollīgo Kindli. Ar to arī viss beidzās. Kontrasts bija izcils, lai arī tā pārākumu varētu norakstīt daļēji arī uz to, ka minētajam PocketBook ir skārienjūtīgais ekrāns, kas prasa savu. Sausais atlikums: sāku meklēt - kur, par cik un kā :)

Taisnības labad jāatzīst - internets saka, ka ir dramatiska starpība starp to, kā bildi rāda tagadējais Kindle un kā to darīja iepriekšējais. Tāpat internets vēstī, ka iepriekšējā modeļa cena bija dramatiska (nežēlīgi liela) un izskatās, ka šobrīd viņi principā izveic dempingu (vari arī cena ir maksimāli pietuvināta pašizmaksai), cīnoties par tirgu. Tam, tiesa, ir rezultāti - šovasar viņu pašu bodē elektronisko grāmatu tirdzniecības apjomi ir pārsnieguši fizisko, kā arī Amazon Kindle pārdošanas apjomi esot episki. Kamēr planšetdatoru cenas būs nesamērojamas, es nedomāju, ka elektronisko lasītāju tirgus daļa augs lēnāk.

Varbūt, pirms ķerties pie iegādes procesa, mazliet vēl par to - kāpēc tieši Kindle. Redziet, lai cik tas nešķistu amizanti, pašlaik tirgū nav lētāka atbilstoša līmeņa e-lasītāja. Nopietni. Konkurents varētu būt bijis Barnes & Noble Nook, taču to nav iespējams iegādāties Eiropā. Kas attiecas uz Sony - visu vēlmi atsita cena - sešu collu modelim internetos tā bija 165 lati. Tai pat laikā, pērkot Kindle no Apvienotās Karalistes Amazon, pašas iekārtas cena ir 90 lati. Uz ķīniešiem un korejiešiem pat neskatījos, jo ar viņiem ir simtkārt trakāk nekā ar bitēm.

Kālab tieši no amazon.co.uk? Tālab, ka no amazon.com rindā uz piegādi bija jāstāv varen ilgi. Ja nekļūdos, tad skatīšanās brīdī ap decembra sākumu pasūtot, preci izsūtītu labākajā gadījumā janvārī. Otrām kārtām - čakars ar ievedmuitu un PVN. Atceroties pēdējo tusiņu ar TNT un VID, šķērmi palika. Lielais amazons, tiesa, cenšoties vismaz muitošanu atvieglot, ir ieviesis tā saukto Import Fees Deposit. Minimālās ar PVN apliekamās summas izmaiņas mani neskar, jo tas tik vai tā būtu jāmaksā.

Nākamā nianse - UK Kindle uz Latviju, protams, nesūta. Liek doties uz lielo amazōnu un sūtināt no turienes. Vācieši vispār neko par tādu nezin. Taču, mūsu varonīgās emigrantu nācijas pārstāvim pavisam noteikti nav problēmu atrast kādu varenajā UK, kurš gādīgi saņemtu manu sūtījumu uz savu adresi un pēcāk pārsūtītu uz Latviju.

Tad, nu, iegādājos pašu lasītāju. Starp citu, piepirku klāt ādas vāciņus, kurus iesaku jo ļoti, jo ekrāns nav nekāds stiklotais un ir diezgan vārīga lieta. Ja uzparikte tiks nēsāta somā, tad tas var ciest un beigt savu dzīvi diezgan veikli. Vāciņi nav lēti, bet var arī pameklēt kādu vienkāršāku ķīnisku analogu. Tā kā piegāde uz Londonas adresi, tad vismaz tas par velti. Kopumā pirkuma izmaksas bija nepilnas 140 mārciņas, kas šobrīd ir apmēram 115 lati. Piegādi uz Latviju man uzdāvināja labs cilvēks. Hronoloģija: pasūtījums tika veikts 3. decembrī, izsūtīts 12. decembrī, piegādāts Londonas adresē 15. decembrī, izsūtīts no Londonas ar sevišķi ātro UPS 16., piegādāts man rokās Rīgā - 21. decembrī.

Lai beigtu uz pozitīvas un sajūsmas pilnas nots, sāksim ar sliktajām lietām.

Sešu collu ekrāns ir pārāk mazs, lai uz tā lasītu lielāko daļu PDF dokumentu. Ir variants - sagriezt to par 90° un šķirt pa puslapai, taču tas nav mežonīgi ērti. Ja ir vēlme un nepieciešamība elektroniski lasīt ko lielāku par A6 (vai A5) formātu, tad ieteiktu iegādāties lasītāju ar lielāku ekrānu. Sešu collu ekrāns, ja nu kas, ir kaut kur starp A6 un A7, vairāk uz A6 pusi. Ekrāna nelielais izmērs sākumā var šķist mulsinošs. Šis attiecas uz visiem sešcollīgajiem lasītājiem, ne tikai Kindle.

Failu formātu atbalsts. FB2 vai EPUB šī iekārta nelasa. Sākumā, protams, formātu atbalstu liku pie iekārtas izvēles parametriem. Līdz brīdim, kamēr neapjēdzu, ka eksistē programmiņa Calibre. Varbūt tā nav pati ērtākā un žiperīgākā programmiņa pasaulē, taču tā ir pilnīgi bez maksas un atrisina leilāko daļu problēmu, kas saistītas ar dažādu formātu failu konvertāciju. Rezultātā - mīnuss kā jau mīnuss, taču reāli sadzīvē netraucē.

Un tomēr, tas, ka elektronisko grāmatu lasītājs tomēr nav grāmata, arīdzan ir jāpieraksta. Mīnuss varbūt nav nemaz ij tāds milzīgs mīnuss, ja iedomājamies, cik daudz Šagāla gleznas varam sakārt rindiņā grāmatu plaukta vietā. Lai cik pašlaik būtu advancējušās parastajam mirstīgajam iekārtu veidā pieejamās tehnoloģijas, grāmatai bilde tomēr labāka. To viennozīmīgi ir vieglāk atlapot pareizajā vietā, ja izkrīt grāmatzīme (uzkarās Kindle, kas tik tiešām šad un tad [vismaz man] notiek). Kas atteicas uz grāmatas sajūtu - es tās neesamību itnemaz nejūtu, kamēr citam tas varētu būt būtiski. Man ir svarīga lasīšanas sajūta. Apsveikumus svētkos aizvien vairāk sūtam elektroniski, lai arī vēl pirms dažiem gadiem pastkartīte un ar roku rakstīta vēstule bija daudz saprotamāk.

Pie mīnusiem nolēmu pievienot arīdzan ērto satura iegādes veidu. Kādas paroles? Kādi apstiprinājumi? Gribi pirkt grāmatu? Viens pogas spiediens, tam sekojošs OK, un lieta darīta. Viss. No konta nauda rezervēta. E-pastā rēķins. Kindlē grāmata. Punkts. Un tagad iedomāsimies kādu “labvēli”, kura rokās nonāk uzparikte. Neesmu pētījis sīkāk, tiesa, vai to visu var mainīt, taču sākumā izskatās biedējoši.

Žēl, ka uz Kindle nav ērta veida, kā dalīt lasāmvielu pēc tagiem (pūrist, tās ir tās pašas birkas) vai arī kaut pa mapēm. Ir kolekcijas, kas faktiski neko nedod, jo grāmatas tāpat pārādās vienā lielā kaudzē.

Atsevišķi vajadzētu izdalīt tos “mīnusus”, kuri parasti parādās diskusijā, bet ir gana strīdīgi.

Pirmais no tiem ir - apgaismojuma trūkums. Ziniet, šis mīnuss piemīt arī parastajām grāmatām.

Kas attiecas uz cenu un iegādes lietderību, te ir koks ar diviem galiem. Pirmām kārtām, e-grāmatas ir lētākas. Ja ne visas, tad lielākā daļa. Gadījumā, ja būsi nelietis un zagsi, tās tev būs par velti, bet karma beigta un likums pārkāpts. Ja esi reāls lasītājs, tad, pērkot grāmatas veikalos vai arī drukājot tās uz printera (tu, kas paslepus drukā pa naktīm darbā, neskaities), lai būtu daudz maz ērti lasīt, savu kapeiku tomēr iztērē. Es domāju, ka viena vai pāris gadu laikā e-lasītāja iegāde varētu atmaksāties. Bet tas ir strīdīgi, jo latvietis praktiskais takš nemateriālos komforta un dzīvesprieka ieguvumus neņem vērā, vai ne?

Esot līdz galam godīgam, ir vēl viens mīnuss, kas attiecināms vairāk uz sadzīvi. Gadījumā, ja mājās būs viens lasītājs un to gribēs vienlaicīgi izmantot divi vai vairāk cilvēki, var rasties kašķis :)

Tagad, ja nu kas, pāriesim pie plusiem, kas attiecināmi praktiski uz visiem e-lasītājiem, kuri pašlaik ir tirgū un ir vērā ņemami.

Akumulatora dzīves laiks. Tas ir mistika. Neviens no šo produktu lietotājiem nespēja man atbildēt precīzi. Visbiežāk skanēja - nu, mēnesis. Palietojot iekārtu vienu nedēļu, ir pavisam noteikti skaidrs, ka šādi krītoties, akumulatora darbības laiks tik tiešām sliecas uz bezgalību (t.i. - mēnesis bez uzlādes). Tas atvieglo dzīvi ceļotājiem (lai gan lādēšanās vieta vienlaicīgi ir arī parasts USB, caur kuru aparāts spēj iezīst spēcinošo elektronu dziru). Mazliet mulsinoši tas, ka aparāts stand by režīmā rāda bildi, bet pie tā pierod. Galu galā, enerģiju jamais patērē tikai zīmējot. Attēls pats neko netērē. Pavisam. Neko. Nulli.

Iebūvēta vārdnīca. Ellē ratā, cik tas ir velnišķīgi ērti, parocīgi un nolāpīti patīkami. Nezinu, kā ir ar citiem, taču kindlei līdzi nāk Oksfordas angļu valodas skaidrojošā (gan amerikāņu, gan britu) vārdnīca. Lasot angliski pavisam noteikti atkrīt nepieciešamība meklēt kaut ko datorā, telefonā vai grāmatplauktā, lai iztulkotu. Varbūt ir mazas problēmas ar idiomām, izteicieniem un atsevišķām frāzēm, jo vārdnīca ir vārdu nīca, nevis izteicienu nīca, taču tas jau ir sīkums.

Izmērs un svars. Kopumā - parocīgums. Bez vāciņiem kindlucītis, mazliet pārspīlējot, ir kā pūciņa. Pievienojot ādas vāciņus, tā svars dubultojas. Tiesa, tas netraucē, jo viss komplekts aizvien ir gana viegls un tieši tik pat mazs, lai to varētu ērti lasīt un pāršķirt lapas, turot vienā rokā (jā, jebkurā:). Un lapu neesamība atvieglo tā lasīšanu pie galda, paralēli ēdot - tās nešķiras ciet un nav jāmeklē nekas, ar ko šo lapu neganto fīču atspējot.

Teksta izskata pielāgojamība. Derēs gan vecmammai ar brilli, kas atgādina vairojamo glāzi, gan bērnam ar vanaga aci un ātrlasītāja iemaņām. Priecīgs būs gan serif fonta cienītājs, gan sans-serif fonta cienītājs. Nelaimīgi būs monospace un ms comic sans fontu cienītāji. Kad iekāpu mikroautobusā, lai mērotu ceļu starp Rīgu un Jelgavu, sapratu - lai nepaliktu slikta dūša (kas no salīdzinoši mazu burtu lasīšanas uz mūsu izcilajiem ceļiem man notiek), palielinam fontu. Jebkurai grāmatai (izņemot, protams, PDF formātu).

Pie specifiskiem Kindle plusiem viennozīmīgi ir pieskaitāma pilna QWERTY klaviatūra. To novērtē tikai tad, kad to vajag. Punkts. Pierakstot piezīmes, piemēram. Vai arī meklējot vārdnīcā.

Amizanti bija paspēlēties ar text-to-speech. Tas ir gana laba līmeņa, lai varētu piespiedu apstākļos izmantot kā alternatīvu lasīšanai.

Kas attiecas uz pašmāju lasāmvielu Kindle saprotamā un ērtā veidā - neceriet, jo viss ir slikti. Esmu aprunājies ar vairākiem mūsu valsts e-grāmatu projektu bīdītājiem vai bīdīt-gribētājiem, kā arī vienkārši zinošiem cilvēkiem, ieskaitot arī kadrus no izdevniecībām. Viņi katrs vēlas 100% pašu kontrolējamu platformu, kas atgādina mūzikas DRM pirmssākumus. Pamatā virziens ir uz Adobe DRM, kas uz Amazon uzpariktes pieejams diezvai jelkad būs. Es, savukārt, samierinos. Lasīšu angliski, pirkšu grāmatas no ārzemēm. No otras puses, ja tev ir iekārta, kas šo DRM atbalsta, tad tik uz priekšu!

To, vai mūsmājās Kindle tiks lietotots arī pēc mēneša vai gada, rādīs laiks. Bet sākotnējais iespaids ir vairāk nekā pārliecinošs - tā tik vien gribu lasīt un lasīt un lasīt... Lai sāktu produktīvi lasīt, bija nepieciešams kāds brīdis - tikt pāri WOW momentam, vēlmei visu laiku bakstīt, eksperimentēt un visādi citādi mocīt aparātu un tā piedāvātās iespējas.

Palasīt citu cilvēku viedokli var pie krizdabza, kura ieraksta beigās un arīdzan komentāros var atrast papildus viedokļus.

Pašās beigās dažas bildes, kuras, kā jau minēju, neatspoguļo reālo dzīves sajūtu, bet daudz maz parāda (bilžu lielās versijas) to, ka milzīgas starpības nemaz ij nav. Kā jau minēju, apgaismojuma Kindlei nav, taču fons ir mazliet gaišāks, nekā kabatas formāta grāmatiņām ierastais dzeltenīgais papīrs.

Kindle vs paperback: Jeremy Clarkson "The World According to Clarkson"

Kindle vs paperback: Douglas Adams "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy"

Kindle vs paperback: Stephanie Meyer "Twilight"

Tam, ka bildes ir mēreni sliktas, ir iemesls - manas negatīvās zināšanas fotogrāfijā. Pat ar relatīvi jauno un superfeino G12 (uz smieklīga mazsstatīviņa un ar taimeri) man neizdevās iegūt vērā ņemamas kvalitātes bildes. Tas tāpēc, ka man, kā izrādās, nav ne mazākās nojausmas par optimālo apgaismojumu, ISO, apperture, visiem tiem F, utt. Tāpēc, piedodiet. Varbūt kāds vēlas nobildēt labāk? Ja tā, tad varu piedāvāt dalību procesā ar savu kindli un atbilstošajām grāmatām :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar KasparsM

2010. gada 28. decembrī, plkst. 18:03

>> Ir kolekcijas, kas faktiski neko nedod, jo grāmatas tāpat pārādās vienā lielā kaudzē

Kur tev ir kaudzē? Uzkāp pašā augšā un uzliec Showing by ... Collection.

Gravatar jop

2010. gada 28. decembrī, plkst. 18:10

Nu ta beidzot kāds pasaka ka ir e-ink un nevis LCD planšešu izstrādājumi. Mazajā LV tirgū kontrolējama ierīce :D Turu īkšķi, lai autori saprastu, ka izdevīgāk tirgot ir Amazon! Pat latviski!

Gravatar vigants

2010. gada 28. decembrī, plkst. 18:41

Esmu nu jau 3 mēnešus laimīgs šāda paša Kindle lietotājs. Varu pēc sevis piebilst - nebiju nekāds lielais grāmatu lasītājs pirms tam, bet uz Kindle lasu vairāk un pēdējo 3 mēnešu laikā esmu izlasījis vairāk grāmatu kā pēdējos 10 gados (t.i ~10 gab) un ir vēl pārītis, kas ir iegādātas un plānojas izlasīt šajā atvaļinājumā līdz Janvāra vidum. Vēl vienu pozitīvu atzīmi varu pieminēt - dažas grāmatas, kas LV nekad tā arī neparādīsies ir pieejamas jau pirmajās publicēšanas dienās. Tas ļauj ērti piekļūt arī pavisam svaigam saturam... Nemaz nerunājot par "lētu" klasiku (Alise brīnumzemē, Šerloks Holms utt). Jārēķinās gan ar angļu valodu, bet es par to nebēdāju, jo mans mērķis lasot grāmatas ir vienlaicīgi arī nospodrināt savas ENG zināšanas. Veiksmīgu lasīšanu!

Gravatar Dainutehvs

2010. gada 28. decembrī, plkst. 19:23

Personīgais viedoklis, kas tā arī nav nonācis līdz ierakstam blogā. Bet, kā smejies, labāk labs komentārs, nekā slikts raksts. Mīnusi:

  • Daļa (atruna a)neesmu gan veicis pētījumu, cik liela daļa; atruna b) vismaz tā bija pirms ~2 mēnešiem ) e-grāmatu Amazon.com ir dārgākas, nekā fiziskās
  • Uz klaviatūras nav skaitļu
  • Lasīt A4 formāta *pdf failus ir ļoti ļoti neērti (vai nu visu laiku jāskrollē, vai arī teksts ir tik sīks, ka jālasa ar lupu). Sagriešana landskeipā (aka līmeniski) nelīdz
  • Internetu pārlūkot ir neērti (lai iedomātos, kā tas ir - pamēģiniet izraut no datora peli un 'navigēt' ar Tab)
  • Skrīnseiveri/wallpaperi ir .. kā lai to inteliģenti pasaka.. nu man nepatīk Plusi
  • Saprot UTF8, kas nozīmē, ka var lietot bezmaksas resursus krievu valodā, piemēram, no www.lib.ru
  • Nav jāgaida piegāde.. ja vien kādam trauksmainais piegādes gaidīšanas laiks neliekas daļa no piedzīvojuma
  • Erta pāršķiršana, integrēta angļu skaidrojošā vārdnīca un citi rakstā jau minētie plusi

Gravatar Qued

2010. gada 28. decembrī, plkst. 20:06

Kaut ko tu aplam izdarīji ar iegādi. No ASV ar piegādi līdz durvīm šis daikts izmaksā 80 ls.

Gravatar Qued

2010. gada 28. decembrī, plkst. 20:10

Krizdabz gan saka, ka vairs nē :) Nu tad mož arī nē, žēl tad :)

Gravatar Normunds

2010. gada 28. decembrī, plkst. 20:13

Jēziņ cik daudz vārdu. Atzīšos - tiku līdz strīpai un sāku lasīt pa diognāli. Laikam tāpēc, ka es neesmu elektronisku grāmatu piekritējs, uz elektroniska devaisa var izlasīt kādu pdf, palielāku tekstu webā, bet grāmata ir grāmata. Mani nepārliecinās neviens elektronisks lasītājs lai vai cik advancēts tas arī nebūtu, lai cik smuki tas neattēlotu burtus.

Gravatar KasparsM

2010. gada 28. decembrī, plkst. 20:38

Zvaigznes ABC izvēle izmantot Adobe DRM ir diezgan tuvredzīga. Pirmkārt, Adobe par šo servisu prasa samaksu, apmēram, 10 santīmi par katru pārdoto grāmatu. Nav daudz, bet šajos laikos, kad grāmatizdevējiem neiet viegli (tiks paaugstināts PVN utt.), tam ir nozīme. Otrkārt, un kas ir pats galvenais, ka Kindle ierīces īpašnieki netiek gaidīti kā pircēji. Es gan tāpat pērku un noņemu DRM, bet caurmēra lietotājam tas varētu būt pārāk sarežģīti.

Sanāks tāds absurds, ka izdevēji maksā par DRM, lai paši ierobežotu tirgu. Turklāt nekādu pirātismu tas nesamazina, jo Adobe DRM noņemšana ir dažu sekunžu jautājums.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 28. decembrī, plkst. 21:21

Normunds, es saprotu konservatīvismu un iesīkstējušu attieksmi pret lietām. Taču, kas man nelec, ir tas, ka cilvēks paziņo "grāmata ir grāmata" un punkts. Man arī grāmata ir grāmata, bet tas netraucē ar tādu pašu baudu lasīt elektronisko analogu. Argumentēta skepse ir saprotama. Tavs komentārs nav.

KasparM, man pirms divām nedēļām neizdevās dekriptēt un noņemt Adobes DRM ar tīklā atrodamo metodi.

Gravatar j

2010. gada 28. decembrī, plkst. 21:51

ar vislaik domāju par kindle, jo vazāt līdz "code complete", ar ko sist iesācējiem pa galvu, sāk palikt grūti :) ar tiem A4 pdf nav tā, ka mazos burtus var novērst, novācot lapu baltās malas vai tml?

Gravatar laacz Autors

2010. gada 28. decembrī, plkst. 21:57

j, cik tad Tu ieekonomēsi, novācot baltās malas? Pie kam, tad tās ir jāvāc pašā PDFā, kas ne visur ir izdarāms.

Gravatar Atis

2010. gada 28. decembrī, plkst. 22:18

Man ir dažas lietas, kuras tomēr Kindle nepatīk. Vismaz pagaidām liekas, ka mīnusu vairāk nekā plusu.

  1. Es 90% gadījumu pērku lietotas grāmatas, kuras tai pašā Amazon ir daudz lētākas arī par Kindle versijām, turklāt Kindle grāmatas nav iespējams pārdot tālāk. Es nevajadzīgās vai nu pārdodu vai vienkārši aiznesu uz Otro Elpu. Tagad sanāk, ka nav kur likt. Protams, nešaubos, ka Amazon tas patīk.

  2. Savas grāmatas nereti aizdodu, dažkārt man tās aizmirst atdot. Šim pasākumam arī nav nekāda risinājuma uz Kindle.

  3. Tā tomēr ir elektroniska ierīce. Ja kaut kur braucu, esmu pieradis, ka varu somu mētāt apkārt kā vien tīk, arī mitrums parastai grāmatai īsti neskādē. Baterijas jau it kā tur ilgi, bet vienmēr gadās, ka tās izlādējas pašā vajadzīgākajā brīdī. Tāpat pie brokastu galda dažkārt lasu taukainām rokām vai gadās ielikt grāmatu izlijušā tējas pleķī, ar Kindle tas nebūs pašai ierīcei pārāk draudzīgi. :)

  4. Nu jā, un grāmatām dažkārt ir bildes. Nešaubos, ka pēc laika būs arī krāsains elektroniskais papīrs ar labu izšķirtspēju, bet pagaidām te nav nekādu variantu. LCD te nepieminu, jo nedomāju, ka LCD variantus var uzskatīt par pilnvērtīgiem elektronisko grāmatu lasītājiem, acis tomēr nogurst baigi.

Man Kindle liekas būtu patīkams garāku palagu lasīšanai mājās/birojā, kur vajag vai nu kaut ko atrast tekstā, atzīmēt, pārtulkot. Varbūt pat to nopirkšu, bet šaubos, ka tā man varētu kalpot kā galvenais grāmatu lasīšanas rīks.

Gravatar normunds

2010. gada 28. decembrī, plkst. 22:26

laacz, es esmu "lasījis" grāmatas uz iphone (skip komentārus par to, ka iphone nav kindle vai kāds cits īpašs "grāmatu" lasīšanas rīks). vienu reizi. un pie vainas nebija ne mazie burti, ne ekrāns. es esmu no tās paaudzes, kas lasa grāmatas. es nevaru palasīt pdf, kas ir lielāks par trim lapām, man tas ir vienkārši pretdabiski lasīt horizontāli novietotu grāmatu metra attālumā. ja man tiešām tik ļoti vajag es izdrukāju un lasu. bet par to man veidojas normāla bibliotēka tās normālajā izpratnē - gramatu plaukti kuros ir grāmatas.

Gravatar KasparsM

2010. gada 28. decembrī, plkst. 22:48

#9: neizdodas tāpēc, ka latviešu burti failu nosaukumos traucē. Ja izlabo nodaļas iekš encryption.xml, content.opf un atbilstošos xhtml failu nosaukumus OEBPS mapē, tad viss notiek.

Es domāju, ka Normunds vienkārši nav ticis pie īsta e-ink. E-grāmatas ir 100% nākotne, tāpat kā datori, internetbankas vai mobilie telefoni. Papīra versijas paliks tikai atsevišķiem gadījumiem. :)

Gravatar Asni

2010. gada 28. decembrī, plkst. 22:59

Nu jau kādu mēnesi esmu laimīgais Kindle lietotājs. Pirms tam bija diezgan liela skepse par šo iekārtu, bet patīkamā cena iekārdināja! Pilnīgi piekrītu autora pieredzei! Kindle rullē - ērti un patīkami lasīt. Es pat teiktu ir savas priekšrocības salīdzinot ar parastu grāmatu - lapas šķirstīt ir ērtāk, un lasīt uz neliela ekrāna ir pat ērtāk - acīm nav jāskraida no rindas beigām uz sākumu! Bet ir viens bet- Kindle ir vajadzīgs tikai tad ja lasi grāmatas, nekam citam tas nav derīgs!

Gravatar laacz Autors

2010. gada 28. decembrī, plkst. 23:53

Ati, paldies. Tie beidzot ir labi argumenti "pret" :)

Par aizdošanu - diemžēl, kamēr internetveikali grāmatas tirgos, aizdošana varētu nebūt viņu prioritāšu augšgalā, jo pavisam tieši ietekmēs pārdošanas apjomus. Grāmatu nomas, savukārt, jau eksistē - tās sauc par bibliotēkām :) Modernākās ārzemēs tajās var aizņemties palasīšanai arīdzan elektroniskās grāmatas, bet te Kindle lietotāji ir apdalīti, jo neatbalsta kaut ko tur.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 29. decembrī, plkst. 00:01

Normund, nav tāda jēdziena "es piederu pie tās paaudzes, kas blabla". Tu esi vienkārši konservatīvs (tas NAV domāts kā aizvainojums). Arī man tika audzināta cieņa pret grāmatu (nevis kā Atim - ar taukainiem pirkstiem pie galda :P), grāmatplauktiem un visu kas ar to saistīts. Tāpat kā pret rokrakstu un vēstuļu kultūru.

Es pastarpināti pazīstu vairākus cilvēkus gados (pensionārus), kuri pēc savas iniciatīvas apgūst papildus valodas, mācās datorus, un arī lasa grāmatas elektroniski.

Problēma ir tanī faktā, ka progresa ceļā parasti nostājas aizspriedumi un nespēja vai nevēlēšanās pieņemt jauno.

Gravatar Mārtiņš

2010. gada 29. decembrī, plkst. 00:05

A kā tur ir ar to internetu? IMO kādu laiku atpakaļ nebija GSM iekš Baltijas, tas mani atturēja no iegādes ciemojoties ASV...

Gravatar laacz Autors

2010. gada 29. decembrī, plkst. 00:12

Mārtiņ, kam tev internets? Pārlūks ir nelietojams izšķirtspējas un procesora ātrdarbības dēļ. Bet WiFi ir iebūvēts.

Gravatar Mārtiņš

2010. gada 29. decembrī, plkst. 00:26

Man interesē, vai joprojām šis pasaules nostūris ir apdalīts. Nu noteikti, ka varētu iztikt ar wifi, bet nepatīk, ka ir kaut kas (dārgākā komplektācijā gan), kas man nav pieejams kaut kādu politisku/ekonomisku/žīdisku apsvērumu dēļ. :)

Gravatar Vilx-

2010. gada 29. decembrī, plkst. 01:22

Vispirms, laacz, buča par Calibre! Es pats arī lasu e-grāmatas, bet to daru savā mobilajā telefonā. Iemesls vienkāršs - esmu par slinku, lai atvēlētu laiku tieši lasīšanai. :D Vai, pareizāk sakot, ja rodas "brīvs brīdis", tad vienmēr ir 101 cita lieta, kura būtu vairāk jāizdara, nekā jālasa grāmatas. Taču grāmatas var lasīt dažādos "starplaikos", kad cita nekā nav, ko darīt. Piemēram, sēžot sirsniņmājiņā. Vai gaidot kādu mašīnā. Vai pieskatot bērnu. Vai ēdot pusdienas darbā. Utml. Tāpēc arī izvēle kritusi uz mobilo telefonu - jo, atšķirībā no īstas grāmatas vai Kindle, mobilais vienmēr ir pa rokai, un var momentāli sākt lasīt. Un nekas papildus nav jāstaipa līdzi.

Līdz šim izmantoju tādu Mobipocket Reader, par kuru padzirdēju jy.lv. Lai arī tas spēj apstrādāt arī .txt grāmatas, uz tām rodas nežēlīga bremze. Un to jokaino LIT formātu vispār nevar sagremot. Vislabākais tam ir viņa oriģinālais MOBI formāts. Līdz šim izlīdzējos ar garu apkārtceļu - vispirms ar ConvertLIT e-grāmatu sašķaidīju uz 101 HTML failu; tad ar pašrakstīta softiņa un Notepad++ palīdzību sačiņīju HTML Help Workshop projektu (pats vorkšops gļuko un ir neērts, tāpēc projekta failus ātrāk ir šādi sataisīt; tad nokompilēju uz CHM; un tad ar Mobipocket Reader Windows versiju pārkonvertēju CHM uz MOBI. Ar Calibre process ir kļuvis ar kārtu ātrāks un vienkāršāks. :)

OK, bet ko gribēju prasīt - interesanti, cik tālu ir tā e-papīra tehnoloģija attīstījusies? Es skatos, ka teksts patiesi labi izskatās, bet vai var arī dažādus pelēkos toņus dabūt gatavus? Vai melnbaltās fotogrāfijas varētu normāli rādīt? Vai arī tur ir tikai 2 līmeņu krāsas?

Gravatar Ainars

2010. gada 29. decembrī, plkst. 01:31

varu teikt ka labs apskats, interesanti palasīt.

Gravatar Šulcs

2010. gada 29. decembrī, plkst. 02:32

Nu es esmu viss tāds analogo grāmatu atbalstītājs, bet ir viena fīča, kas papīra formāta literatūrā sāk pietrūkt: nekas cits, kā Search funkcija. Kā tur tajos modīgajos kindlos — ir?

Gravatar nosaukums

2010. gada 29. decembrī, plkst. 07:45

Es lietoju kaadu briidi http://www.kobobooks.com/ kobo lasiiklis... reeaali taads novienkaarshots kindle, bez nekaadaam advanceetajaam fiichaam, bet ar lielu bonusu - vinjam par drm nospljauties.. var dajebko uz vinja lasiit. taaluuk. viss bij lieliski liidz briidim ka celjojot ekraans tika skaisti saspaidiits.. pagaidaam atpakalj pie analogajaam graamataam, bet nu plaans jaunu suutiit :)

Gravatar KasparsM

2010. gada 29. decembrī, plkst. 09:06

Patiesībā kobobooks lieto Adobe DRM. Plus tāds ka atbalsta arī Zvaigznes ABC grāmatas, bet no Amazon bez unswindle programmas neko nerādīs :)

Gravatar 2lvl

2010. gada 29. decembrī, plkst. 09:30

Par DRMiem un nesaderīgiem formātiem runājot - man liekas, ka ir jāsagaida tas netālais brīdis, kad ķīnietis sapratīs, ka miljonus var pelnīt ne tikai ar iPad klonu ražošanu, bet arī ar elektronisko grāmatu ražošanu. Un tas brīdis sola mums divas pozitīvas lietas - zemu ierīces cenu un saderību ar visiem iespējamiem formātiem, un vienu negatīvu lietu - jebkādas garantijas par kvalitāti trūkumu.

Mani vecāki ir bibliotekāre un jurists, abi ļoti lasoši cilvēki, un arī es no mazotnes iemācījos lasīt. Bet no elektroniskā lasītāja iegādes attur grāmatu trūkums latviešu valodā.

Gravatar deni2s

2010. gada 29. decembrī, plkst. 09:32

Domāju, ka nākotnē reti kurš varēs atļauties reāli mājās bibliotēku ar īstām grāmatām. Tā kļūs par ekskluzīvu lietu. Patiesībā jau tagad tā ir ekskluzīva lieta - reti kuram pat grāmatu plauktu var manīt.

Gravatar Asmo

2010. gada 29. decembrī, plkst. 09:44

Pats ar egrāmatu lasīšanu nodarbojos jau kādu pusotru gadu. Lasu gan uz Sony agregāta bez nekādiem "tačskrīniem", kas spētu sabojāt burtu kontrastu. Kad aparātu iegādājos tad Kindle bija tikai nesen parādījies un arī cena šķiet pārāk neatšķīrās. Kopumā uz sava agregāta esmu izlasījis jau kādas 70 grāmatas. Acis lieki netiek nogurdinātas, un krievu grāmatu veikalos var mierīgi iegādāties sev interesējošos darbu par saprātāgām cenām.

Naudiņas daļu, kas atvēlēta grāmatu iegādes budžetam gan nav izdevies samazināt, jo grāmatas, kuras man patīk es vēlos redzēt savā grāmatu plauktā, nevis elektroniska faila formā. Tā nu sanāk, ka lubu literatūru es lasu uz eLasīkļa, bet nopietnākus populārzinātniskus darbus pasūtu no būkdepositorija vai abebooks, kur tas bieži vien sanāk lētāk par amazones Kindle grāmatu versijām. Kindle ir arī mīnuss, ka grāmatu kuru tu tiešām vēlies iegādāties nav iespējams tur nopirkt, tas attiecas uz vecām grāmatām, vai ļoti jaunām. Kindle aplikāciju esmu izmantojis tikai divu grāmatu iegādei, vienu, lai notestētu kā ir lasīt uz android telefona, otru, lai notestētu grāmatas lasīšanu uz iPad. Par abiem iepriekš minētajiem varu teikt, ka šie aparāti nopietnam lasīšanas procesam ir totāli nederīgi.

Gravatar Maxal

2010. gada 29. decembrī, plkst. 09:44

Laacz - vasarā pasūtot kindle no amazon.com nebija nekādas ņemšanās ar muitu/pvn, jo kindle ar šipingu sanāca zem 150 eiro, kas līdz 01.01.2011 ir ar pvn neapliekamie griesti pirkumiem no neEU valstīm. Ar piegādi līdz durvīm kindle izmaksāja nedaudz virs 90 lvl.

P.S. Kindle bez ādas vākiem ļoti eleganti ietilpst žaketes krūšu kabatā :)

Gravatar mxz

2010. gada 29. decembrī, plkst. 09:51

Lasu uz iPad. Gan Kindle grāmatas, gan PDF, gan EPUB. Acis nogurst apmēram tāpat, kā lasot papīru. Rokas, iespējams, nogurst nedaudz vairāk, jo ierīce grūtāk satverama. iPad priekšrocība laikam ir tā, ka "grāmatām" nāk līdzi tīkls, VLC, bildes, spēles un viss pārējais no App Store. Tapēc salīdzināt ar Kindle gluži nevar.

Gravatar laacz Autors

2010. gada 29. decembrī, plkst. 10:13

Šulcs, protams, ka ir! Kā tad savādāk? :)

Gravatar KasparsM

2010. gada 29. decembrī, plkst. 10:29

#26: Pēc tavām domām kādās rūpnīcās tad to Kindle ražo?

Kindle ir vienkāršs Linux dators, un ķīnieši jau ir uzrakstījuši programmu (Duokan), kuru var instalēt uz jailbreakota Kindle. Tā lasīs visus populārākos e-formātus, un tai ir arī daudz labāks pdf atbalsts (reflow). Tikai latviešu valodu neatbalsta.

Savukārt krievi ir uztaisījuši Fbreader/FBkindle programmu, kas arī lasa ne tikai mobi, bet arī epub un doc failus. Tā ka problēma nav ierīcē, problēma ir tikai tajā, ka izdevējs grāmatai pa virsu uzliek DRM.

Gravatar Māris

2010. gada 29. decembrī, plkst. 12:48

Kindle man ir kopš septembra, ne mirkli nenožēloju, ka nopirku. Nožēloju mirkli, kad grāmatu lasīšanu salīdzināju, novietojot blakus iPad - to pašu grāmatu - to pašu lapu :)

Viena lieta, ko ne laacz ne komentētāji nepieminēja - sinhronizācija starp ierīcēm jeb "trīs ekrānu princips". Ja es grāmatu iesāku lasīt uz Kindle ierīces, tad braucot uz darbu es to varu turpināt lasīt uz sava telefona (iPhone vai Android). Ja esmu lasījis kādu "pa darbu" grāmatu, tad visas savas piezīmes un galvenais references (nereti pilns ar linkiem) varu apskatīt vai kindle.amazon.com vai arī uz "Kindle for MAC". iPad un Blackberry arī atbalstīti. Un lai lietotu egrāmatas, nav obligāti vajadzīga Kindle ierīce, var iztikt ar kādu no augšminetājām.

Varbūt ne visiem, bet man tas "trīs ekrānu princips" ir ārkārtīgi kruta lieta :)

Gravatar bx

2010. gada 29. decembrī, plkst. 14:01

Atklāti pateikšu, ka pirms pamēģināšanas man arī vilka uz domu "grāmata ir grāmata", taču, kad pamēģināju lasīt grāmatu uz Kindle app uz sava Samsung Galaxy Tab, tad momentā šī doma izgaisa. Tur viss ir tik pielāgojams, ērts un, galvenais - ātri iegūstams.

Mani, lasot papīra grāmatas, kaitina:

  1. lapu šķiršanās (ja turi grāmatu vienā rokā) un bieži vien abu roku nepieciešamība kā tāda. Kindle app, protams, tā vairs nav problēma.
  2. grāmatzīmju "nestabilitāte" - reizēm tās vienkārši izkrīt. Kindle app atzīmē un viss. Pie reizes paliek arī iepriekšējo grāmatzīmju atzīmes.
  3. bieži grāmatas sadaļas/nodaļas, utt. bija tik garas, ka 1 reizē nevarēju/negribēju izlasīt visu, tad bija grūti atzīmēt, kur beidzu lasīt. Kindle app ļauj ielikt bookmarkus un kaut vai iezīmēt vārdus, pie kura apstājies.
  4. lai atzīmētu kaut ko, vajag blakus vismaz zīmuli. Kindle app viss nepieciešamais ir iebūvēts.
  5. atzīmētās lietas grūti atrast vai vismaz ir nepārskatāmas. Kindle app viss atzīmētais ir vienā skatā savākts.
  6. meklēšanas neesamība grāmatā, kas ir veiksmīgi atrisināta iekš Kindle app.
  7. grāmatu neesamība brīžos, kad ir laiks lasīt (kaut kur gaidot, pārbraucot, utt.). Kindle app vienmēr būs līdzi ar pārējām Samsung Galaxy Tab funkcijām.

Papildus visam tam, man pieņemamāks ir Kindle app grāmatas pasniegšanas veids, ka netiek rādīta vesela grāmatas lapa, bet tās daļa, kas ietilpst ekrānā.

Sākumā mazliet nomācoša bija sajūta, ka uz Kindle app visas grāmatas bija tik viegli pieejamas, ka nezināju, ar kuru sākt. Tagad, sadalot prioritātes, esmu ticis tam pāri :)

Gravatar Māris

2010. gada 29. decembrī, plkst. 15:51

Jāteica, ka "parāk viegla pieejamība" noved arī pie grāmatu neizlasīšanas līdz galam:) Varbūt kāds zina, bet HIMYM vienā sērijā, kur Bārnijam zvanīja ārkārtīgi daudz sieviešu un gribēja seksu - beigās ne ar vienu nepārgulēja, jo visas bija parāk vieglas pieejamas un nākamā vienmēr likās labāka :)

Gravatar normunds

2010. gada 29. decembrī, plkst. 16:36

Laacz, mans vectēvs piederēja tai paaudzei, kas rakstīja ar spalvu. Mans tēvs arī, jo pildspalvas masveidā pie mums sāka ieviesties tikai septiņdesmitajos. Un abi viņi lamāja pildspalvas, jo ar tām nevarēja normāli un glīti rakstīt. starp citu, tā ir taisnība, ar pildspalvu nevar uzrakstīt tik labi kā ar spalvu. Bet pildspalvas ikdienā bija ērtākas, mazāk smērējās, lētākas etc, līdz ar to tās arī ieviesās. Es nedomāju, ka pieskaitot sevi papīra grāmatu lasītāju paaudzei es būtu kaut ko samelojis. Nākamā paaudze būs kindles lasītāji. Tā tā dzīvīte iet uzpriekšu nomainoties paaudzēm.

Tas pats būs ar grāmatām, cilvēki, kas ir lasījuši grāmatas, kam ir bibliotēkas, tie arī lasīs normālus papīra izdevumus. Tie, kas ir nesen dzimuši, ar tiem būs savādāk, jo viņiem grāmatas būs tas pats kas man zirga kamanas - arhaisks pārvietošanās līdzeklis.

Gravatar javens

2010. gada 29. decembrī, plkst. 16:51

Pievienošu savu pirmās nedēļas pieredzi. Kāpēc nopirku - vispār ne pārāk draudzējos ar dažādiem gadžetiem, tāpēc par Kindle iegādi svārstījos diezgan ilgi. Tad lasot sajūsminātos lietotāju apskatus nospriedu, ka ja nu arī nesadzīvošu, tad varēšu pārdot bez lieliem zaudējumiem, gan gribētājs atradīsies. Ielūkojos vēl iekš lib.ru un tur atradu iemīļota autora darbus, kurus gribētu izlasīt, bet 300 lpp. drukāt negribēju un arī lasīt no šādām lielām izdrukām nav pārāk ērti. Tad vēl bija vajadzība lasīt vairāku simtu lpp. dokumentāciju (atkal drukas darbi), kas beigās noveda pie pirkšanas lēmuma. Esmu izlasījis pirmo grāmatu un iespaidi sekojoši:

  • lasīt ir ērti. Patiešām. Konvertācija no txt uz mobi ar šeit jau pieminēto Calibre ir ātra un bez aizķeršanās.
  • vāciņi ir obligāti. Tas gan padara ierīci lielāku, nekā var ielikt iekškabatā, bet ar to jāsamierinās. Es paņēmu oriģinālos no Amzon, ir dārgi, bet gribēju, lai ir vienā reizē un likās arī labāki, nekā citi netā atrodamie.
  • pamēģināju arī vienu pdf. Izlaidu caur Calibre, rezultāts ļoti labs. Šajā pdf gan bija tikai teksts. Netā atrodamā informācija saka, ka pdf lasīšanai Sony iekārtas esot labākas, tās saprotot arī pdf satura rādītāju, ko Kindle nesaprot.
  • angļu vārdnīca ļoti ērti lietojama un man visai noderīga.
  • subjektīvi liekas, ka apgaismojums vajadzīgs labāks, nekā parastas grāmatas lasīšanai. Iespējams tāpēc, ka fons tomēr nav balts kā grāmatai, bet mazliet pelēks. Šī iemesla dēļ droši vien meklēšu piespraužamu lampiņu, tādas ir atrodamas. Ir gan arī oriģinālie vāciņi ar lampiņu, bet tie ir nesamērīgi dārgi.
  • baterija - pēc nedēļu ilgas diezgan intensīvas lietošanas indikators nav īsti izkustējies. Pirmais secinājums - lib.ru cienītājiem šis ir obligāts pirkums. Ja lasa sabiedriskajā transportā, tad arī. Es noteikti neņemtu tramvajā lasīšanai pārsimts izdrukātas lappuses. Pirms pirkšanas iesaku veltīt pāris vakarus google un youtube par šo tēmu. Ir virkne ar apskatiem gan vispārēji, gan, piemēram, tiešu pdf lasīšanai veltīti. Salīdzināšana ar tabletēm un telefoniem, manuprāt, nevietā - Kindle ir domāts grāmatu lasīšanai un tikai ārkārtas gadījumā ar to var ko citu darīt. Vārdu sakot - lasītājiem rekomendēju.

Gravatar Optimus

2010. gada 29. decembrī, plkst. 20:36

Kamēr nebūs pieejams normāls e-ink lasītājs, kurš spēj cilvēcīgi!!! darboties ar *.doc, *.docx vai *.pdf formātu, man tāds Kindls ir tik pat lietderīgs kā zaķim stopsignāls. Šeit visu laiku ir runa par un ap t.s. "lasītājiem", t.i. - ļaudīm, kuri daudz lasa, vai "grasās pēkšņi" sākt daudz lasīt. Bet ir vēl arī cilvēki, kuri daudz raksta, un tad daudz strādā ar uzrakstīto tekstu, pārlasa to, pilnveido, papildina u.tt., u.tml. Lūk, šim rediģēšanas darbam arī būtu ļoti lietderīgs šāds e-tintes Kindls, ar visām iespējām veikt atzīmes, piezīmes "uz malām"... Respektīvi tāds "anķins" aizvietotu lielapjoma dokumentu izdrukāšanu un pēc tam to rediģēšanu papīra formātā. Bet, kā jau teicu - kamēr tādas ierīces nav, tikmēr negrasos tērēt naudu un laiku vienas lielas švešzemju kompānijas (Amazon) lobēšanai, ūberreklamēšanai u.tml.

Gravatar javens

2010. gada 29. decembrī, plkst. 21:29

pamēģināju arī pdf - kā jau Laacz rakstīja - nav ļoti baudāms. Lai varētu salasīt jāgriež šķērsām un jāpalielina kontrasts. Ja pdf ir tikai teksts, tad labāk caur Calibre konvertēt uz mobi

Gravatar tolx

2010. gada 29. decembrī, plkst. 21:46

Rakstu izlasīšu rīt,kad būs laiks,bet ar bildēm gan varu palīdzēt.

Gravatar alkim

2010. gada 29. decembrī, plkst. 23:09

Paldies par calibre! Ļoti derīgs pasākums - itīpaši lai pdf-us sakonvertētu uz kādu formātu kas atbalsta fonta izmaiņas. Ļoti priecējošais faktors ir ka šī proga strādā arī linux. Paldies vēlreiz!

p.s. Ja vaig tad varu ar bildēm palīdzēt.

Gravatar Ģirts

2010. gada 29. decembrī, plkst. 23:16

Rūpīgi izlasīju visu rakstu līdz galam. Diemžēl e-grāmatas nespēs aizstāt parastās, papīra formāta grāmatas, vismaz, ne tuvākajā laikā un, manuprāt, pilnībā nespēs nekad. Kā vienu no argumentiem varu minēt to, ka inteliģenti cilvēki, kas veido un glabā savu mājas bibliotēku grāmatu plauktos vecas un jaunas grāmatas, ne par ko neiemainīs šādu bibliotēku, ko var parādīt viesiem un par ko pašam prieks, kā arī grāmatu plaukti un papīra grāmatas rada telpā īpašu auru. Grāmatām arī bieži piemīt individuālas specifiskas īpatnības, kas ļauj cilvēkiem iejusties to pasaulē. Arī zīmējumi un krāsainie attēli. Tur joprojām tradicionālās grāmatas ir priekšā. Pārējos plusus un mīnusus cilvēki paspējuši jau izklāstīt. Tomēr <i>e-ink</i> nav slikts izgudrojums un manuprāt, tas noderēs "darba literatūrai" jeb mācību materiāliem. Bet es pagaidām nevaru iedomāties kā <i>e-ink</i> man pilnvērtīgi aizvietos, piemēram, sekojošu grāmatu: http://www.jr.lv/en/veikals/prece/index.html?shop_id=330145 nemaz nerunājot par šādu grāmatu: http://www.jr.lv/lv/veikals/prece/index.html?shop_id=217848 Šādas grāmatas nav tikai teksts un bildes, tās ir piedzīvojums un atpūta! Taču <i>e-ink</i> man to diez vai spēs sniegt. Kas attiecas uz "sausu" tehnisko literatūru darba vai mācību vajadzībām - jā, kāpēc ne, iespējams, tur <i>e-ink</i> būtu tieši laikā, lai pie reizes vēl pārtulkotu terminus utt. Tāpēc nākotne būs gan <i>e-ink</i>, gan tradicionālajām grāmatām. Konservatīvs vai progresīvs, taču arī "jaunās lietas" nevajag pārvērtēt. Reāls piemērs - mūzikas joma. Jau simtiem gadu ir pagājuši kopš klasiķi komponēja savus izcilos gabalus, bet joprojām arī mūsdienās tas ir aktuāli tradicionālā izpildījumā (simfoniskais orķestris), arī 60to, 70to gadu psihodēliskais roks joprojām mūsdienās ir aktuāls un šai jomā nekas diženi labāks mūsdienās vēl nav izgudrots šai specifiskajā mūzikas novirzienā. Grāmata ir mūžīgi aktuāla klasika un tāda tā aŗī paliks.

Gravatar Ingus

2010. gada 29. decembrī, plkst. 23:29

Starp citu par Zvaigzne ABC grāmatām un Kindle uz manu jautājumu:

"Vai pārskatāmā nākotnē jūsu www.gramatuklubs.lv piedāvātās e-grāmatas būs iespējams lasīt izmantojot Kindle e-grāmatu lasītāju?"

viņi atbildēja ar

"Mēs centīsimies nākamā, t.i. 2011. gada pirmajā pusē atrisināt šo problēmu."

Kas, manuprāt, ir visai cerīgi.

Gravatar KasparsM

2010. gada 30. decembrī, plkst. 09:51

#38: Daļēji piekrītu, ka e-grāmatas vēl tikai attīstās un visiem nav vajadzīgs kļūt par līdz galam neizstrādātu tehnoloģiju "early adopter". Tomēr attieksme, ka es tam vispār neķeršos klāt, kamēr Amazon nebūs visu perfekti uztaisījis caurmēra nedomājošam patērētājam, ir diezgan bīstama, jo tas noved pie tā, ka lielās kompānijas izveido slēgtas platformas, kas ieslēdz patērētājus savos grožos.

Labs piemērs ir mobilie telefoni, kas Amerikā nāk pilnā komplektā: telefons + pieslēgums + līgums. Lielākā daļa pat iedomāties nevar nopirkt savu telefona aparātu pēc brīvas izvēles un pēc tam izvēlēties izdevīgāko operatoru ar vai bez ilgtermiņa līguma. Rezultātā arī kvalitāte tur atpaliek pat no Latvijas standartiem, bet cenas ir augstākas. Tagad arī Latvijā ienāk iPhone, kurš pilnvērtīgai izmantošanai ir piesaistīts tikai vienam operatoram, un ilgtermiņā tas nav lietotāju interesēs.

Ar e-grāmatām šobrīd ir tas pats. Amazon Kindle ir ļoti laba sistēma, bet dažādu platformu nesavietojamība ir mākslīgi radīta un nav patērētāju interesēs. Kindle nav nekas maģisks; tas ir standarta mazjaudas procesors ar Linux sistēmu, un viss pārējais ir tikai programmatūras jautājums. Kamēr Amazon to visu kontrolēs, grūti iedomāties, kā Zvaigzne ABC spēs nodrošināt savietojamību. Ja nu vienīgi viņi izdomās atteikties no DRM, kas protams būtu vislabākā izvēle :)

Gravatar KSB

2010. gada 30. decembrī, plkst. 13:24

Pirmo (un pagaidām vienīgo) reizi iepazinos ar e-ink, kad pirms dažiem gadiem man iedeva paspaidīt Motorola telefonu ar šādu displeju. Vizuāli iepatikās jo ļoti! Pieļauju ka tagad tas izskatās vēl labāk, taču pagaidām nejūtu vajadzību pēc vēl kā lasāma, jo jau tāpat sanāk gana daudz ko lasīt arī bez grāmatām, kaut gan agrāk lasīju vairāk. Kas man galvenokārt nepatīk šajā Kindle, ir lielā brāļa efekts (Amazon taču kontrolē ierīci?). Nākotnē - varbūt kādu izmantošu, tuvākajā laikā gan noteikti nē.

Gravatar Didulis

2010. gada 30. decembrī, plkst. 19:27

Interesanti palasīties viedokļus. Tā kā es šad tad mēdzu lasīt internetā novilktu tehnisko literatūru, ko izdrukāju uz papīra lasīšanai sabtransportā, tad ne reizi vien ir bijusi interese par šādiem aparātiem un to pieejamību mūsu platuma grādos. 300 vai vairāk lappuses drukājot uz papīra, parasti izveidoju PDF ar 4 lappusēm uz 1 A4 lapas un tikai tad drukāju uz papīra, lai ietaupītos vieta (tas pasākums ir nedaudz ķēpīgs, jo tehniskās literatūras grāmatās starp nodaļām mēdz būt arī vairākas tukšas lappuss un gadās veidot arī starp rezultātu, kur ir izfiltrētas laukā šīs tukšās lapas).

-->>#42. Ģirts: personīgās bibliotēkas ir sava veida fetišisms, gluži kā tukšo alus bundžu vai citu sīkumu krāšana. Un grāmatas pasaulē ļauj iejusties, grāmatā esošā informācija, nevis fakts, ka šī informācija ir pasniegta uz papīra. Man arī kādreiz šī īpatnība ļoti piesaistīja un es aktīvi lasīju grāmatas, taču tagad tādas pašas emocijas izjūtu arī izlasot labus rakstus internetā. Ja tev tā nav, tad iespējams vienkārši neesi saskāries ar labiem rakstiem internetā. ;-) Simtprocentīgi piekrītu tavam viedoklim par e-lasītāju izmantošanu mācību literatūrai. Katru gadu septembrī apkārt tiek skandināts cik smagas ir skolnieku skolas somas. Un ja visas mācību grāmatas tiktu saliktas šādā lasītājā, tad somās atliktu nēsāt tikai burtnīcas. Taču te vajag IZM iniciatīvu, nodrošinot e-lasītāju pieejamību arī mazāknodrošinātajiem.

Gravatar Ģirts

2010. gada 30. decembrī, plkst. 23:05

Didulis, es tomēr nepiekrītu, ka inteliģentu cilvēku personīgās bibliotēkas (kas var sastāvēt tikai no viena grāmatu skapja) ir kaut kas "perverss". Tev nav pamatojuma šim izteicienam, tev ir tikai un vienīgi savs izteiciens literāri nabadzīgā valodā, kas liecina par to, ka neesi aizrautīgs un inteliģents augstvērtīgu grāmatu cienītājs. Kas attiecas uz saturu, tad grāmatas vērtību sastāda galvenokārt saturs, bet arī pasniegšanas forma ir svarīga. Kā jau šeit tika pieminēts, papīra formāts ir svarīgs, jo ir literatūra, kuru nevar lasīt "pa diognāli", bet kur ir svarīgi atslābināties, iedziļināties, lai zemapziņā saglabātos katrs izlasītais teikums. Labi raksti ir sastopami internetā, bet ja tie tiešām ir "labi raksti", tad tie ir arī tā vērti, lai tos izdrukāt un izlasītu papīra formātā vismaz reizes trīs pēc kārtas. Ja darbs ir tā vērts, lai to darītu, tas ir arī vērts, lai to izdarītu labi, tāpat arī, ja literatūra ir tā vērta, lai to lasītu, tā arī ir tā vērta, lai to izlasītu kārtīgi un rūpīgi. Drukātais formāts joprojām dominēs, taču e-grāmatas, sakarā ar savstarpējo konkurenci, varētu netieši uzlabot drukātā formāta materiālu kvalitāti, kas, protams, būtu tikai pozitīvi. E-grāmatas varētu arī palīdzēt samazināt "makulatūras kalnus" jeb samazināt tās literatūras papīra formāta drukāšanas apjomus, kuru inteliģents cilvēks nekad neievietos savā grāmatu skapī, jo tā ir paredzēta īslaicīgam efektam - informācijas iegūšanai kādam konkrētam notikumam vai nolūkam.

Gravatar mike

2010. gada 30. decembrī, plkst. 23:47

Esmu nedaudz paniekojies ar Sony 6" lasītāju (pēc tam to man atņēma mamma, un vairs neatdod. Pieņemu, ka tā ir atbilde par gadžeta derīgumu :D), un pieredzi rezumēšu šādi:

  • daiļliteratūru vulgaris ar to lasīt ir pat ļoti ērti (tāpēc jau arī neatdod). Domāju par otra lasītāja pirkšanu sev (sony vai kindle).

  • par nekonvertētas tehniskās literatūras lasīšanu (tipiska lapas izmēra PDF) uz tāda izmēra un izšķirtspējas ekrāniem var aizmirst uzreiz. Ja nu ļoooti vajag, tad dažas lapas, protams, var izmocīt, bet tā nav aršana (ja ļooooti vajag, tad arī telefona ekrānā var izlasīt). Un iebūvētais PDF pārplūsmotājs arī nav tik labs, cik gribētos.

Tāpēc tieši tehniskās literatūras dēļ man ir dilemma. Jā, 50% tehnisko PDF var bez zudumiem pārkonvertēt par kādu mobi/epub, un tad lasīt uz Kindle. Tikai, ko darīt ar tiem otriem 50%, kurus neizdosies pārkonvertēt, nebojājot salikumu. Tiem otriem 50% tik un tā vajag risinājumu. Pie tam šķiet, ka tehnisko varētu ērti lasīt ar iPad. Un, ja ir iPad, tad ar to var lasīt arī daiļliteratūru (vismaz gribas domāt, ka varētu). Un tāpēc tagad sēžu starp divām siena kaudzēm ...

Gravatar KasparsM

2010. gada 31. decembrī, plkst. 11:03

#48: Grozies kā gribi, bet ja grāmata ir paredzēta tās fiziskās formas izbaudīšanai nevis informatīvā satura gūšanai, tad tas ir fešitisms. Un tas nav perversi, bet atsevišķs grāmatas lietošanas gadījums, kas noteikti nav uzskatāms par normu.

Visdrīzāk papīra formātā vēl ilgi būs tieši tehniskā literatūra, jo saturs ir pārāk sarežģīts, lai attēlotu uz 6 collu melnbaltā ekrāna, un arī bērnu grāmatas saprotamu iemeslu dēļ. Bet klasikai, kas būtībā ir vienkāršs teksts, vairs nav lielas izredzes.

Gravatar normunds

2010. gada 31. decembrī, plkst. 14:32

<i>personīgās bibliotēkas ir sava veida fetišisms, gluži kā tukšo alus bundžu vai citu sīkumu krāšana.</i>

oho! kas tad nav fetišisms? digitālo failu krāšana?

Gravatar buu

2010. gada 31. decembrī, plkst. 18:03

Ar kindli draudzēties palīdz 2 tūļi: KindleGen - piedāvā pats amazaons un viegli konvertēt lielu daļu html bāzēto formātu uz kindlei saporotamo versiju (arī ePub) Mobipocket Creator - palīdz cīnīties ar pdf-iem, tos nokonvertējot uz kindlei saprotamo formātu. Nestrādā ar visiem pdfiem, bet ar lielu daļu Abi tūļi ir bezmaksas

Gravatar Pet

2011. gada 1. janvārī, plkst. 03:24

Ja grāmatas primārā funkcija ir nevis tās teksta izlasīšana bet priecāšanās par tās esamību rokā, plauktā vai īpašumā, nu tad tā ir kolekcionāra vai "gardēža" bauda nevis lasītprieks. Inteliģentas grāmatas esamība plauktā pilda funkciju 'izskatīties kā inteliģentam' nevis 'būt inteliģentam', jo no lasītāja viedokļa pēc tam, kad grāmatas saturs no autora domas ir pārvērties par faktiem tavā galvā vai estētisku baudījumu pēc iztēlē izspēlēta sižeta ar autora tekstu, vienīgais noteicošais par grāmatas atrašanās vietu ir tas, kad/vai/kā tā atkal būs vajadzīga.

Ir grāmatas, ko regulāri gribas vai vajag pārlasīt - izbaudīt vai atrast kādu fragmentu. Tādas nemēdz būt daudz, protams, ja vien īpašnieka pamatnodarbošanās nav literatūras analīze vai regulāri meklējumi tehniskajā literatūrā - tādos gadījumos elektroniskajām versijām ir milzīga priekšrocība ātrākā pieejā un meklēšanā.

Bet vairums grāmatu neatkarīgi no to brīnišķuma ietilpst kategorijā, kur vēlreiz tā lasīta tiks varbūt pēc desmit gadiem vai vispār nekad. Tādām grāmatām nav starpības, vai tev tā atrodas plauktā, miskastē vai digitālajā arhīvā - šo grāmatu funkciju plauktā tikpat labi var pildīt kāds inteliģenta cilvēka cienīgs augstās mākslas priekšmets.

Jā, bet kāpēc sāku rakstīt - Kindle sāks (nedaudz) piedāvāt arī iespēju grāmatas aizdot draugiem, http://www.amazon.com/tag/kindle/forum/ref=cm_cd_cg_ef_tft_tp?_encoding=UTF8&amp;cdForum=Fx1D7SY3BVSESG&amp;cdThread=Tx1G2UIO9PJO50V&amp;displayType=tagsDetail

Gravatar labi

2011. gada 2. janvārī, plkst. 11:52

Es tieši domāju par Kindle iegādi, bet drusciņ par dārgu priekš tādas mantiņas.=)

Gravatar IvarioLV

2011. gada 2. janvārī, plkst. 20:53

Es par sevi varu teikt, ka uz jums iespējams visšausmīgākā iedomājamā varianta - Android telefona ar mazākas izšķirtspējas displeju kā parasti - .epub grāmatu lasīšana Aldiko aplikācijā šķiet samērā sakarīga priekš diezgan maza budžeta cilvēka kā es. Gan ērti ieslēdzams nakts režīms (pretējas krāsas: burti balti, utt.), gan iespēja izvēlēties patīkamu baltā (pat rozā un zilā) toni fonam, kā arī pašu apgaismojumu var noregulēt pietiekami acis "nesvilinošu". Dažreiz, lasot un paralēli gultā guļot, nedaudz pieriebjas akselerometra izgājieni, ekrānam mainot orientāciju, kas gan nav milzīgs trūkums. Šādi mierīgi skolai varēju izlasīt nepieciešamo literatūru (angļu valodas stundai), un acis nešķita diži cietušas (saprotu, saprotu, labi jau tas tāpat nav).

Ja līdzekļi ļaus, kaut kad nākotnē kādu maģisko Kindle vai ko tamlīdzīgu (dies' zina, kas jau pa to laiku būs izdomāts) varētu iegādāties, kaut vai tā iemesla pēc, ka mājās tad būtu jātīra mazāk putekļu :)

Gravatar usams

2011. gada 2. janvārī, plkst. 22:35

Kādu brīdi atpakaļ lasīju par līdzīgu ierīci, kas saucās ''Skiff reader''. Neesmu pārliecināts vai viņa jau ir ražošanā, ber kā koncepts likās foršāks par amazon veikumu. Būtu interesanti palasīt ja varētu kāds dabūt to rokās un patestēt.

Gravatar justme

2011. gada 3. janvārī, plkst. 11:47

Sveiki jaunajā gadā! Vai kādam ir pozitīva pieredze ar latviešu burtu konvertēšanu no RTF, FB2 uz MOBI?

Gravatar Aigarius

2011. gada 3. janvārī, plkst. 18:43

Ja tiešām ir vajadzīgs lasīt PDF failus un tos nekādīgi nevar pārkonvertēt, tad es ieteiktu paņemt Kindle DX - tam ekrāns ir USA Letter izmērā, jeb praktiski tāds pats kā A4 lapa. Uz tā ideāli var lasīt pat vissīkākos burtiņus - labāk nekā daudzi printeri izdrukā (it īpaši draft režīmā). Pašlaik Kindle ir vislābākais, kas pasaulē eksistē grāmatu lasīšanai. Varbūt pēc dažiem gadiem kāds to pārspēs. Bet pašlaik Kindle ir vislabākā kvalitāte par vienu no zemākajām cenām. Praktiski, Amazon pārdod Kindle par pašizmaksu vai pat zem tās.

Par DRM, nepārprotiet - Kindle var lasīt jebko, ko jūs varat nokonvertēt ar Calibre. DRM attiecās uz tām grāmatām, kuras ir nopirktas no Amazon - tās var izlasīt tikai uz tā Kindle uz kura viņas ir lejuplādētas. Bet vienam kontam var būt vairāki Kindle un katru nopirkto grāmatu var uz viņiem visiem nokačāt. Un tagad Amazon arī ir ieviesuši grāmatas aizdošanas funkciju.

Gravatar Guncha

2011. gada 4. janvārī, plkst. 21:22

"parasts USB, caur kuru aparāts spēj iezīst spēcinošo elektronu dziru" +1 :)

Gravatar sapieris

2011. gada 5. janvārī, plkst. 16:13

Sveiki, daži jautājumi Kindle zinātājiem un īpašniekiem.

  1. Vai ir vērts pirkt 3G versiju? Ar domu, ka man mājās vienmēr pieejams wireless un diez vai es tā pēkšņi uz ielas gribēšu nopirkt jaunu grāmatu.

  2. Paskatījos lib.ru. Īsti nesapratu, kā ir paredzēts tur atrodamo dabūt iekš Kindle, apgaismojiet, lūdzu.

  3. Latviešu e-grāmatas, kuras, kā saprotu, ir Adobe formātā - pavisam nevar dabūt iekš Kindle, vai tomēr ir īpaši paņēmieni?

Gravatar Ogre

2011. gada 7. janvārī, plkst. 05:52

Vajag waterproof AMOLED versiju krāšņu pornožurnālu lasīšanai! Playboy edition or smth.

Gravatar javens

2011. gada 7. janvārī, plkst. 12:13

to sapieris: Man tā pieredze vēl paīsa, bet nu tomēr

  1. pēc 3G droši vien, ka tomēr nav vajadzības. Browseris esot štruntīgs, un grāmatas jau nu tiešām uz ielas taču nepirksi. To ko es esmu pircis, es pērku no datora (tur pērkot jānorāda, vai pērk no Kindle vai datora un uz kura Kindle lietos). tb, es arī Wi-Fi vēl neesmu lietojis.
  2. par lib.ru. Tekstu iekopēju kaut vai notepad, saglabāju kā txt (saglabājot pie Save As kodējums jānomaina no ANSI uz UTF-8). Pēc tam šo txt ar Calibre konvertēju uz mobi. Tur tad sadaļā Look and Feel jānorāda kodējums (UTF-8) lai krievu burti korekti konvertētos.
  3. Par to nemācēšu teikt. Te ļaudis rakstīja, ka varot to Adobe DRM dabūt nost.

Gravatar laacz Autors

2011. gada 7. janvārī, plkst. 12:17

javens, starp citu, daudz ērtāk ir tekstu pārkonvertēt uz sakarīgu Word dokumentu (diezgan vienkārši var arī apvienot ar rindiņu pārnesi dalītās rindkopas) un nosūtīt uz tavs-lietotājs@kindle.com, tēmā norādot "Convert". Tad caur WiFi pēc kāda brītiņa sasinhronizējot, dokuments ļoti izcilā formātā iekrīt Kindlē - skaisti pārkonvertēts, ar atstarpēm starp rindkopām, utt.

Gravatar sapieris

2011. gada 7. janvārī, plkst. 14:52

Paldies par atbildēm,

iespējams, ka pamazām tuvojas brīdis, kad iekš amazon.com veikšu reālo sūtījumu. Iekš co.uk neviens paziņa nesēž, kas varētu atsūtīt, tā ka eksperimentēšu ar pašu .com.

Vēl gan jātiek pilnīgā skaidrība, kapēc Kindle ir labāka izvēle, nekā, piemēram, kāds no Prestigio vai Tevis minētajiem PocketBook readeriem (ja neņem vērā cenu) vai iRiver un tml. Pie tam par cenu runājot, tie pašiem dārgajiem Prestigio, ja nemaldos, uzreiz komplektā nāk vāciņi, kas cenu starpību mazliet nolīdzsvaro (uzskatu, ka vāki ir obligāti vajadzīgi). Kindle gadījumā sanāk min 139+35(vāki)=174 $ vai 139+60(vāki ar gaismu)=199 $ + šobrīd man nezināmi sūtīšanas izdevumi.

Ops, kā reiz radās vēl viens jautājums - ja tiek nopirks ne-Kindle lasītājs, kādas iespējas lasīt Amazones e-grāmatas uz ne-Kindles?

Varbūt te ir kāds ne-Kindles lietotājs - padalieties kādi +/- ?

Gravatar sapieris

2011. gada 7. janvārī, plkst. 14:55

javens.

Tu wi-fi neesi lietojis jo nav pieejams vai tāpēc, ka tas ir neērtāk nekā caur kompi?

Gravatar javens

2011. gada 7. janvārī, plkst. 21:00

Wi-Fi ne vienmēr ir pieejams (mājās nav) un es pagaidām tikai 1 grāmatu esmu nopircis iekš Amazon. Pārējais materiāls bijis no citiem avotiem. Tā kā īpašu iemeslu Wi-Fi lietošanai vai nelietošanai nav bijis. Bet arī nekas pret to nav.

to laacz: Paldies par ieteikumu, pamēģināšu. Tur gan droši vien, ka dažādi ar tiem tekstiem. Man šķiet, ka tam, ko es ņēmu bija katrai rindai galā [Enter], nezinu, vai Word ar to tiks labi galā.

Gravatar laacz Autors

2011. gada 7. janvārī, plkst. 21:11

javens, wordā ir iespēja ar search/replace tikt galā arī ar tādiem failiem :)

Gravatar Tiikla partizaanis

2011. gada 11. janvārī, plkst. 18:15

Ir viena nianse, kaalabad uz Amazona Kindleem skatos ar ljoti skjiibu aci.

Amazons izcili atziimeejaas ar to kaa njeema un distancionaali izdzeesa graamatinjas no lietotaaju Kindleem. Ne vairaak ne mazaak kaa taisni Orvela Dziivnieku fermu un 1984. Skandaals bija jauks un plashs un peecaak shie atvainojaas un piedaavaaja kompensaacijas un soliijaas, ka vairaak taa nedariis, tachu tik un taa - man nevisai imponee aparaats, kuraa lielais onkulis kontrolee, ko es lasu.

Taalabad droshi vien tomeer skatiishos uz ko nebuut no kjiinieshu draugu piedaavaajuma. Vinjiem ir pareizaa izpratne par visaadiem drm.

Gravatar lasītājs4

2011. gada 12. janvārī, plkst. 10:03

nu jau 6 mēn lietoju iriver story e-grāmatu lasītāju, esmu ļoti apmierināts (iekārta vienkārša kā Zeme un funkcionē labi).

paldies jums biedri par calibre - uzreiz gan parādījās viena problēma: no calibre piedāvātajiem e-grāmatu lasītājiem neviens nav mans iriver story..... ko darīt??? versijas?

Gravatar vecais hrens

2011. gada 12. janvārī, plkst. 12:43

Es lasu aptuveni 25-30 grāmatas gadā, vēl kādas 10-15 "grāmatiņas". 85% lasu tās krievu valodā. Man ir liela (22m2) istaba, kura speciāli paredzēta un iekārtota grāmatām - plaukti gar 3 sienām, grāmatas no 60'ajiem gadiem līdz pat mūsdienām. Jāsaprot, ka pat paturot tikai labākās grāmatas, esmu spiests katru gadu aizvest uz labdarības organizācijām pamatīgu kasti ar grāmatām. Katru gadu esmu spiests pašķirot plauktus un kaut ko vest prom, jo fiziski vietas nav. Nupat man ir tikai "izcilas" palikušas, un Stīgu Lārsonu jau iespiedu tā, ka nu ir "pa nullēm". Iznāk, ka man jāpērk kaut kāds "Kindle" gribot-negribot, jo brīvu istabu man vairs nav, papildus būvēšanu neatbalstīs ģimene. Esmu atradis netā vietas, kur var dabūt grāmatas krievu valodā pa 300gab pakā, bez maksas, formāts fb2, kā arī saskatu pāriešanu uz elektroniskajām grāmatām kā vienīgo iespēju paturēt savā tuvumā grāmatas. Bērni grāmatas nelasa principā, bet ir kā traki uz visādiem "gadžetiem" - vai būtu kāda cerība, ka viņi sāktu lasīt, ja tas būtu no šādas ierīces, nevis no papīra grāmatas? Man patiktu, ja ekrāns būtu pēc iespējas lielāks - ap A4 izmēru, vai tas tad būtu šis "amerikāņu formāta" Kindle? Vai viņš strādā Eiropā (nav kāda tur aizsardzība, kas jālauž vaļā)?

Gravatar Cits lasītājs

2011. gada 12. janvārī, plkst. 20:49

Kindle nebūt nav vienīgais elasītājs, tādu ir pietiekami daudz - iemetot Google "best e-reader" vai ko tml. var atrast daudz materiālu par šo tēmu. Mani Kindle atbaidīja tieši ar "lielā brāļa" sindromu un šauro formātu atbalstu. E-lasītāju iegādājos 2010.gada augustā, brīdī kad vairākas firmas bija pazeminājušas cenas saviem izstrādājumiem, jo gatavojās izlaist jaunas versijas. Tā kā angļu valodu nepārvaldu perfekti, bet sabiedriskajā transportā staipīt līdzi grāmatu + vārdnīcu ir vairāk nekā neērti, viens no galvenajiem kritērijiem bija iebūvētās vārdnīcas esamība. Tobrīd iebūvēta vārdnīca lasītājiem ar cenu zem 200$ bija Kindlei, Sony un EcTaco. Dizains Sony neapšaubāmi bija labākais (patīk joprojām). Ņemot vērā atlaidi internetveikalā un draudzīgo (paziņas somā) piegādi no ASV, Sony-600 lasītājs man izmaksāja ~140$. Atbalsta pdf, epub, rtf, doc, txt u.c. formātus. Iekļautās vārdnīcas gan vairāk domātas "native speaker"- skaidrojums ir diezgan pasmags, bieži skaidrots ar sinonīmiem. Vienai no vārdnīcām izrunas nav vispār, otrā vārdnīcā (New Oxford American Dictionary) izrunai ir visai jancīgs pieraksts. Oponējot iepriekšējiem komentētājiem, varu apliecināt, ka vārdnīcās atrodami arī angļu valodas izteicienu skaidrojumi. Dažos pdf formātos vārdnīca praktiski nedarbojas (kas, protams, uzrakstīts vienīgi manuālī un uz speciālas, ierīcei pievienotas lapiņas). E-lasītājs joprojām patīk, tas ir mazs, samērā viegls (<300 g), ērti ielikams mazā somiņā un turpina uzlabot manas angļu valodas zināšanas. Diemžēl tas nav lietojams tehniskajai literatūrai, jo tajā parasti ir shēmas, zīmējumi, grafiki utml. Arī pārējās lasītājā pieejamās fīčas (piezīmju rakstīšana, audiofailu atskaņošana utt.) pēc sākotnējās izpētes vairs nelietoju. Principā pielietojums šai ierīcei ir viens - ērti lasīt daiļliteratūru (grāmatas bez bildēm). Lasu daudz, tāpēc tieši šādam nolūkam e-lasītāju arī iegādājos, un man nevajag, lai tas arī dzied, dejo vai reizi stundā izsaka komlimentu. Savu pamatfunkciju ierīca pilda lieliski, un man vairs nevajag uztraukties, ka vilcienā paņemtā grāmata izrādīsies neinteresanta vai pārāk smaga - pat bez papildus atmiņas kartēm e-lasītājā var ielādēt vairākus simtus grāmatu. Tomēr, ja izvēlēsieties Sony e-lasītāju, iesaku neskopoties un iegādāties kādu no jaunākajiem, 2010.gada rudenī izlaistajiem e-lasītājiem, jo tiem esot novērsta virkne trūkumu, kas piemīt Sony-600 - samērā vāja kontrastainība, atspīdums (pie tā ātri pierod), nav iespējas vārdnīcai pieslēgties "pa tiešo". Jaunākajos modeļos ir iespēja meklēt vārdu vairākās vārdnīcās, jūtīgāks ekrāns, ilgtspējīgāka baterija, tie ir ~ par 100 g vieglāku u.c.

Gravatar javens

2011. gada 17. janvārī, plkst. 23:57

Sākās arī pirmie gļuki - brīžiem freeze, gadās arī pa kādam patvarīgam reboot. Forumos atradu, ka pie vainas var būt oriģinālie vāciņi (man tieši tādi arī ir). Attiecīgais foruma ieraksts šeit http://www.amazon.com/cover-causes-Kindle-freeze-reboot/forum/Fx12U61UWYSO3UY/Tx17O3815XVEMVM/1/ref=cm_cd_pg_pg1?_encoding=UTF8&amp;asin=B003DZ163E&amp;cdSort=oldest

Šo vāciņus vairs nepārdodot. Forumos arī ir inčīgi apejas risinājumi, piemēram, pārklāt tos stiprinājuma āķus ar nagu laku.

Uzrakstīju supportam, redzēs, ko teiks.

Gravatar asdf

2011. gada 21. janvārī, plkst. 01:26

Man patika komentētāja "Ģirts" izteikums, ka plauktu ar grāmatām atšķirībā no Kindle "var parādīt draugiem" - tas jau uzreiz norāda, kādas ir šī pašpasludinātā inteliģenta attiecības ar grāmatām - tas, kā jau te minēja, tiešām ir fetišisms, kam nav nekāda sakara ar to, kāpēc cilvēki lasa - proti, nevis lai ieņemtu kaut kādu pozu, rādot visiem savu grāmatplautu, bet gūtu zināšanas. Padomju laikos populāri bija grāmatas izmantot kā interjera priekšmetus - salikt blauktā muguriņas grāmatu sējumiem, lai ciemiņi domā, ka saimnieks ir baigas inteliģents.

Gravatar javens

2011. gada 24. janvārī, plkst. 23:31

Supports vispirms ieteica dažas dienas palietot bez vāciņiem, lai pārliecinātos, ka tiešām vāciņi ir pie vainas un tad atdeva naudu un iedeva 25$ sāpju naudu pirkumiem iekš Amazon.

Gravatar javens

2011. gada 3. februārī, plkst. 00:08

par lib.ru konvertēšanu - ar Word laikam nemāku strādāt - nesanāk man tikt vaļā no [Enter], kas katras rindas beigās. Bet atradu webā esošu konvertoru - http://vmirgorod.name/services/libru-conv.php. Tur iekopē tekstu no lib.ru un vinjs nokonvertē. Pieejams ar visu source. Strādā labi.

Gravatar Kindle pircejs

2011. gada 7. februārī, plkst. 14:54

Tikko saņēmu Kindli. Es pasūtīju lētāko versiju, kuram ir tikai WiFi. Iznāca 98Ls. Daži padomi citiem pircējiem:

  1. Sūtiet tikai pašu Kindle, nekādus vāciņus, somiņas u.c. štruntus nepasūtiet! Ja nāks ar UPS - ideāli, vispār nekādu problēmu, saņemsiet tieši rokās - NEKAS pašam nebūs jādara. Vāciņus u.c. štruntus tad mierīgi no eBay Europā - 10x lētāk un bez problēmām kas saistītas ar preču saņemšanu no USA.
  2. Ja būs DHL vai kāds cits (ne UPS) piegādātājs - būs pašiem jābrauc uz muitas māju lidostas tuvumā (parkošanās nav, rinda, u.c. jaukumi), tad Jums sarēķinās muitu, (tas ka Amazon ir rezervējis naudu atmuitošanai un nodokļiem - nevienu neinteresē), tad skriesiet uz PASTA māju - kartes tur neņem - gatavojiet skaidruci, tad atpakaļ uz foršo muitas māju, tad ar apzīmogotu papīru uz DHL māju Mārupē - un tad, gan jau saņemsiet savu sūtījumu. Man bija tā muļķība, ka pasūtīju Kindle + somiņu, Kindle tika atsūtīts ar UPS - saņēmu pēc 2 dienām, neizdarot nevienu kustību, savukārt somiņa - ar DHL, atsevišķi - līdz ar to bija baisais čakars..... Pats Kinlds ir visai labs, lasu, viss labi, baterija pēc 3 ned katru dienu lasīšanas ir palikusi 1/3. Viņu vajag "reģistrēt un sinhronizēt" - tad rodas iespēja vaidot kolekcijas, sakārtot grāmatas pēc kādas savas loģikas. Tekstus dzenāju ar Calibre (tik labs ka veicu Donate šim cilvēkam, kurš to izgatavojis) - pagaidām nav bijis absolūti nekādu grūtību ne ar vienu formātu. Grāmatas velku no ru neta, pakām. Ja nu kāds ir milzīgs ENG lasītājs - manuprāt par 6 Ls var Britu eBay nopirkt kaut ko tipa "All Amazon Bestsellers in MOBI format for Kindle" - 10000 books in one DVD.....kā kopsavilkums - tiem kas lasa, lasa daudz un citās (ne LAT) valodās - rekomendēju! Labs pirkums!

Gravatar Rage

2011. gada 10. februārī, plkst. 15:54

Mans risinājums: 4.3" HTC Android telefona ekrāns ar FBReader lasītāju. Tā kā tas man caur GMail konta sinhronizāciju "nāca pūrā" no iepriekšējā HTC telefona, nebija ilgi jādomā, lai atteiktos no telefonā jau instalētā KoBo Reader aplikāciju, kas manuprāt ir parodija par e lasīkļa aplikāciju. Piemēram, vienīgo atrasto latvisko e-pub grāmatu Kobo neatkodēja pareizi (jautājumzīmes latviešu specifisko simbolu vietā), FBReader - nav problēmu. Kopā ar iepriekšējo mans e-lasīšanas stāžs ir ~ 10 grāmatas. Protams, daiļliteratūra. Neko citu arī nemēģinu, jo pārsvarā lasu "visādos starplaikos". Grāmatplauktu vēl neesmu izmetis :)

#55: ieteiktu pamēģināt Aldiko vietā pamēģināt FBReader, vismaz man no iespēju viedokļa patika labāk :)

Gravatar Ilze

2012. gada 31. janvārī, plkst. 18:38

Man ir lūgums, jo nezinu, ko darīt, ja Kindle uzkaras - ne uz priekšu, ne atpakaļ. Ko darīt?

Gravatar laacz Autors

2012. gada 31. janvārī, plkst. 18:52

Ilze, uzlādē :)

Gravatar frezija

2013. gada 8. augustā, plkst. 14:56

Nu nesanāk man iedabūt savus word dokumentus iekš Kindle, izmantojot Calibre. Kaut kādi starpposmi izkrīt. Varbūt kāda gudra galva var man dot padomu kā soli pa solim to izdarīt.