✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Konkurences ierobežošana :)

2006. gada 24. oktobrī, komentāru vēl nav

Vispār jau skaists gājiens. Neminēšu neko konkrētu, bet aptuveni apstāstīšu.

Ir viena liela Kompānija. Ir serviss, kurš darbojas pēc visiem zināma un vispārpieņemta standarta. Standarts pieļauj dažādas user-defined papildus komandas un komandu parametrus, saglabājot vismaz daļēju atpakaļsavietojamību.

Eksistē viens opensourcisks risinājums, kurš prot šo protokolu. Lai arī apgraizītā, bet tomēr modificējamā veidā to var piespiest strādāt tā, kā tev gribās. Tas ir viens no lētākajiem un vieglākajiem ceļiem, ko iet kantorīši, kuri vēlas pieslēgties Kompānijai un izmantot tās piedāvātās feinās fīčas. Otrs ceļš ir dārgāks, bet nav neiespējams. Tiesa, tas prasa nesliktu know-how. T.i. - visu ieviest pašiem, neizmantojot jau gatavus risinājumus. Likumiski un juridiski kantorīšu pieslēgšanās intensitāti ierobežot nekādi nevar. Attiecīgi - katrs, kurš grib un var, to var izdarīt. Lai arī tas maksā gana labu naudu. Liekas galvassāpes Kompānijai.

Un tad vienā jaukā dienā izrādās, ka lielā kompānija ir modificējusi šo specifikāciju. Pie kam, nevis tikai ieviešot dažus papildus laukus dažām komandām, bet kardināli un būtiski mainot to, kā visā citā pasaulē visām citām Kompānijām tas strādā. Faktiski, protokols tiek papildināts, praktiski, tas tiek modificēts tiktāl, ka pāris lietas vienkārši nestrādās, jo tās ir aizvietotas ar jaunām.

Un tagad, kur sāls. Mazie kantorīši, kas izmantojuši minēto opensourcisko risinājumu, protams, bruks virsū savējam izstrādātājam - c'mon, implementē mums takš to visu! Izstrādātājs, ja būs labs, nomodificēs, nočakarēsies līks, bet uztaisīs. Bet, āķis ir iekš tā, ka tādus izstrādātājus var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Un līdz ar to mazie kantorīši būs vai nu spiesti no tirgus aiziet, vai arī vienkārši turpināt izmantot servisus caur starpniekiem, par kuriem kļūs tie, kas būs spējuši no saviem izstrādātājiem izdabūt nepieciešamās izmaiņas un padomājuši mazliet uz priekšu.

Un, ja tā godīgi, ir jau arī tie kantorīši, kas paši visu ir taisījuši, neizmantojot opensourcisko risinājumu, jo tas nav tik fleksibls un adaptējams, kā gribētos. Ir, protams, bet ar galvassāpēm. Attiecīgi, šie kantorīši, visticamākais, adaptēsies ātrāk, jo havo zināšanu bagāžu, kā arī pieredzi iekš tā “bet viņiem, bļins, tur takš viss arī nav pēc specenes!”

Un naphig es to visu rakstu?