✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Tiesības uz domeiniem

2007. gada 13. septembrī, 9 komentāri

Biedrs ir uzrakstījis, ka Igaunijas digg domeinu vēlās iegūt savā īpašumā amerikāņu tētis.

Tā kā man nav ne mazākās nojausmas par šādām lietām, tad paprovēju padomāt loģiski.

Diezgan eksluzīvas tiesības uz domeiniem (kā to ne reizi vien ir pierādījis mūsu pašu NIC) un citām reprezentācijām ES robežās kāds var iegūt, piereģistrējot preču zīmi.

Digg (lielais) pieteikumu ir iesniedzis 2006. gada 16. februārī. Tas nebūt nav saistoši. Oficiālā reģistrācija ir veikta 2007. gada 16. aprīlī. Par to var pārliecināties ikviens, aizejot uz attiecīgā ES kantora lapas meklētāju.

Savukārt, igauņi digg.ee ir piereģistrējuši 2007. gada 5. janvārī.

Kā rezultātā, manuprāt, tur pat nav nekādu variantu. Igauņi sūta amerikāņu kantori pupās vai arī runā starptautiskajā materiālā labuma gūšanas valodā. Ja nu vienīgi, esmu izbrīnīts par Digg gājienu. Var jau būt, ka viņi (tāpat kā vēl daži ES kantori) mēģina šādējādi paņemt uz izbrīnu un izbīli. Jo diez vai viņi ir sliktāk informēti par ES ierasto kārtību.

Jā, jāatzīst, ka nezinu, kas rakstīts tai igauņu mēlē citētajā tekstā. Tāpēc, iespējams, ka tur jau tiek piedāvāti miljardi par domeinu un panika ir velta :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar DeeWee

2007. gada 13. septembrī, plkst. 11:28

Kaadeelj Tu kaa defakto nostaadi to, ka tieši pieteikuma iesnieguma datums nav saistošs? Pieteikuma datums ir saistošs!

Ja divas kompānijas piesaka vienādas preču zīmes, tad preču zīmi dabon tā kompānija, kas ir ātrāk iesniegusi pieteikumu. Tāpat ar patentiem.

  • Preču zīme pieder digg lielajam. Viņam ir tiesības pieprasīt neizmantot vinju preču zīmi tagad un nākotnē. Un pie kājas, ka pirms tam to kāds izmantojis. Tagad tā pieder digg lielajam.

Kam pupas ... to vēl nevar zināt.

Gravatar R_K

2007. gada 13. septembrī, plkst. 12:29

Piekrītu DeeWee, patentu un prečuzīmju tiesībās pieteikuma datums ir pats svarīgākais datums, ar kuru iegūst tiesisko aizsardzību pēc tam, kad patents vai prečuzīme ir piešķirti (publicēti).

Gravatar laacz Autors

2007. gada 13. septembrī, plkst. 12:33

DeeWee: bet vai tad "kurš pirmais iesniedz, tam piešķir" neattiecās tikai uz konkurējošiem pieteikumiem? Šis gadījums konkrētajam strīdam nav relevants.

Tad jau es tagad varētu sameklēt kādu ellīgi populāru resursu, kuram nosaukums nav preču zīme, iesniegt pieprasījumu reģistrēt preču zīmi, tas tiktu izdarīts un tad piestādīt pretenzijas uz šo populāro domeinu, ne? Diez vai tik vienkārši tas viss notiek :)

Gravatar laacz Autors

2007. gada 13. septembrī, plkst. 12:38

Nu, ok. Tad datums ir pieteikuma. Ja tā, tad pakaļā ar digg.* :)

Gravatar R_K

2007. gada 13. septembrī, plkst. 12:45

laacz: Šajā gadījumā strīds ir starp divām privārpersonām - digg.com, kuriem ir Eiropas prečuzīme un digg.ee, kas piereģistrēja domēnu. Domāju, ka tas ir acīmredzami saprotams, kurai reģistrācijai šajā gadījumā ir lielāks tiesisks spēks. Digg.com ir oficiāli nostiprinājuši savu preču zīmi Eiropā, līdz ar to viņiem pēc apstiprinātas reģistrācijas ir pilnas tiesības uz savu preču zīmi sākot no pieteikuma datuma. Digg.ee ir reģistrējuši domēnu, apzinoties digg zīmes popularitāti, līdz ar ko tas ir vēl viens trumpis digg.com rokās, jo, ja kāds nosaukums ir pasaulē populārs, tad tam, kas vēlas to izmantot Eiropā, būtu gan jāieskatās Eiropas prečuzīmju meklētājā, lai noskaidrotu, vai sākotnējais prečuzīmes turētājs nav iesniedzis reģionālu pieteikumu.

Ja lieta nonāks līdz tiesai, tad es nebrīnīšos, ja digg.ee domēns tiks atņemts. Digg.ee argumenti par dažu mēnešu ātrāku reģistrāciju vienkārši neizturēs kritiku.

Atbildot uz tavu jautājumu par jebkuru citu populāru resursu, jā, tavas tiesības tā darīt, tikai jāatcenas, ka strīdu gadījumā skatīsies reālus apstākļus, kas un uz kādiem pamatiem ir padarījis resursu populāru un kas to ir izdarījis tikai uz papīra.

Gravatar Arturs Mednis

2007. gada 13. septembrī, plkst. 12:45

Taa tas arii ir. Gandriiz pirms gada iesniedzu pieteikumu registreet precu ziim"Alu Sieviete", bet konkurents Makrokoncert to bija izdariijis apmeeraam meenesi aatraak, kaut arii mees bijaam savukaart registreejushi attieciigo alusieviete.lv domeinu pusgadu aatraak, utt. Pagaidaam nevienam no mums abiem nav nedz pieskirta, nedz noraidiita precu ziime, tacu buutiskaakais tik tieshaam kaa izraadaas ir tas, kad esi iesniedzis attieciigo prechu ziimes pieteikumu.

Ja runaajam par Digg.lv, tad ir rezerves varianti, kaut gan es vairaak briinos par to, ka vinji tik lielie vispaar ko taadu pasaak, njemot veeraa to, ka diez vai vinji kaut ko pasaaks lokaali. Tachu es arii zinu kaapeec vinji taa dara - Amerikaa ir taa, ka ja tev ir prechu ziime, un tu neciinies par to, kad citi saak toi izmantot, tad tu to vari zaudeet (piemeers ar iPhone). Taa nu vinji domaa ka taa pat laikam ir Eiropaa, un noleemusi ciiniities par to arii sheit.

Gravatar marcis

2007. gada 13. septembrī, plkst. 17:51

Cik skatos, tad draugiem.lv arī nav pieregojis preču zīmi un tad jau sanāk, ka varu jamiem to atņemt pieregojot draugiem.lv + logo

Gravatar Arturs Mednis

2007. gada 13. septembrī, plkst. 19:01

Teoreetiski jaa, janu tikai veelaak vinji pieraada preteejo. Katraa zinjaa vienu varu teikti pavisam konkreeti - jaa, tavu iesniegumu pienjems. Izskatiishana notiek gadu. Ja veel kaads pieteiksies, tad arii to izskatiis, bet paarsvaraa dod pirmajam. Iesniedzot gan jaamaksaa savi 80 Ls...

Taapeec iesaku par ja nemaldos 24 Ls paarliecinaaties vai kaads jau nav pieprasiijis, tas ir, tas, kur tu skaties, ir datubaaze ar pieskirtajaam precu ziimeem, tur neparaadaas taas, kas tiek izskatiitas, bijusas attiektas (jaffa, piemeeraam), utml.

Un es runaaju par LV teritoriju, nezinu kaa ir citur Eiropaa un pasaulee...

Gravatar mmk

2007. gada 13. septembrī, plkst. 22:28

Tiesā paskatīties pēc būtības ne pēc datumiem un lieta skaidra, atņems domēnu 1un2. Pieņemu, ka digg.lv ir pamats satraukties.. :)