✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Google OpenSocial

2007. gada 31. oktobrī, 18 komentāri

Ja ticēt tam, ko raksta daudzviet, šodien ir tā diena, kad Google un partneri (dažādu lauciņu un veidu sociālie tīkli un pat Oracle) plāno anonsēt jaunu risinājumu (API kopu), kurš tiek dēvēts par “OpenSocial”.

Šis ir viens (pieņemu, ka no daudadzajiem) soļiem tai virzienā, kurā līdz ar savas izstrādātāju platformas anonsu savulaik aizsteidzās Facebook. Šā projekta ietvaros Google plāno izveidot universālu platformu, ar kuras palīdzību izstrādātāji varēs piedāvāt savas aplikācijas nevis tikai vienam sociālajam tīklam, kā tas ir Facebook gadījumā, bet visiem, kuri atbalstīs OpenSocial.

Faktiski tas ir kaut kas līdzīgs OAuth, tikai ar mazliet citu mērķi, kā arī stipri lielākām iespējām.

Man šķiet, ka fenomenālās Facebook popularitātes un izaugsmes radītās bailes sāk nest augļus. Pie kam šis gājiens no Google puses ir diezgan viltīgs, jo tā vietā, lai veidotu kārtēju jaunu sociālo tīklu vai kardināli uzlabotu savu Orkut, viņi ir izlēmuši piedāvāt risinājumu, kurš ir nepieciešams pašiem sociālajiem tīkliem. Tāds gana tipisks web2.0 piegājiens - mēs paši neko neveidojam, tikai apkopojam, organizējam un piedāvājam citu veidoto. Tagad tas attieksies uz sociālo tīklu attīstīšanu - ar to lai nodarbojas paši to lietotāji :)

Starp citu, man sāk izskatīties, ka mūsu pašu draugiem.lv drīz varētu beigties. Kā iemesls tam varētu būt ļoti vienkāršs - viņiem nav jaunu ideju. Jebkurā brīdī var ierasties kāds cits, ar gana labu aizmuguri (tie paši Delfi) ar stipri labāku piedāvājumu gala lietotājam nekā tas pašlaik ir draugos.

Protams, var īdēt, ka mūsu valstī visi ir oranžajā vietnē, kurš tad tur gribēs kaut ko mainīt, utt. Taču, visu nosaka tas, ko tev piedāvā. Es tikai norādu uz to, ka no draugiem.lv pārvilināt uz kādu hipotētisku potenciālu jaunu projektu kļūst aizvien vieglāk. Un šī tendence saglabāsies.

Man izskatās, ka draugi varētu būt izcils projekts. Gan jau ka ideju viņiem netrūkst. Tikai nav neviena, kas tās būtu spējīgs novest līdz galam. Sākot ar ideju, turpinot ar tās iepārdošanu menedžmentam, izplānošanu, izveidi un ieviešanu. Stumjams-grūžams tas pasākums izskatās.

Veči, saraujiet. Pienāks brīdis, kad to darīt būs par vēlu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Roze

2007. gada 31. oktobrī, plkst. 13:12

laacz tu pats izlasi ko tu uzraksti? :)

vienā rindkopā - "viņiem nav jaunu ideju", tālāk jau - "ideju viņiem netrūkst"

Gravatar laacz Autors

2007. gada 31. oktobrī, plkst. 13:23

Roze, mazliet saputrojos :P

Gravatar Indriks

2007. gada 31. oktobrī, plkst. 13:28

Konkurence rada attīstību. Monopols tikai iebremzē visu. Tas par draugiem.

Gravatar fxz

2007. gada 31. oktobrī, plkst. 16:39

paralēli Google sponsorē arī jauna social network Socialstream veidošanu :)

Gravatar Reinis

2007. gada 31. oktobrī, plkst. 17:22

Jā, jā, Inboks un Grafton abi mēģināja nocelt draugus no viņu troņa, un čiks vien sanāca. Tu vari būt tehnoloģiski pārinovatīvs un mārketēt sevi vispār nezin kā, bet tāpat nevarēt salīdzināties ar draugu lietotāju skaita pievilcīgumu. Es garantēju, ka arī baidīšana ar konkurenci draugus nenovirzīs no viņu tagadējā kursa, un neviens viņus nevar vainot vairāk kā jebkuru citu no līderiem Latvijā, kas, var teikt, neviens nekādu jaunu riteni neizgudro. Savu iespēju robežās viņi uztaisa jaunas lietiņas un arī rūpējas, lai uzturētu jau esošās, bet nav jēgas gaidīt, ka no turienes varētu nākt kaut kas <i>tiešām</i> ievērības cienīgs. Interesantākie viņu projekti, kas bija ieplānoti, netika pabeigti, jo, cita starpā, Latvijā ir grūti atrast gana labus speciālistus, kas kotētos arī pasaules tirgū, bet gribētu tur strādāt. Tas viss gan tā, es tikai saku.

Gravatar Mans

2007. gada 31. oktobrī, plkst. 17:44

Uzskatu, ka draugiem.lv ir visas iespējas attīstīties. Domāju, ka līdzekļi tam pietiktu, vadoties pēc tiem skaitļiem, kas figurē presē un internetā. Arī IT speciālistu LV netrūkst. Ir cilvēki, kas apgalvo, ka LV ir pat bagāta ar tiem priekš tik mazas valsts.

Problēma visticamāk ir citur..

Gravatar Reinis

2007. gada 31. oktobrī, plkst. 19:34

Mans, vienīgi tā atsaucība, kad tiek meklēti tādi speciālisti, īsti neatspoguļo tavu apgalvojumu. Vismaz pēc manas (iespējams, ierobežotās) pieredzes, ir daudz cilvēku, kas gluži par velti uzskata sevi par <i>labiem</i> speciālistiem, un pārējie, kas tā varētu pamatoti saukties, ir kā likums kaut kur jau nodarbināti. Par to visu var strīdēties, un es noteikti nesaku, ka arī vadītāji tur nespēlē lielu lomu, ka, piemēram, tie paši draugi neattīstās tā, kā varbūt varētu vēlēties, bet tas arī ir daļa no lielākās problēmas ar to, ka trūkst tiešām zinošu un varošu cilvēku, kas tik pat labi varētu domāt arī par strādāšanu, teiksim, Gūglē.

Gravatar Gvido

2007. gada 31. oktobrī, plkst. 19:39

Nē mīļie, draugiem būs hana. Jo īsākā vai ilgākā laika posmā viņus apsteigs tas pasaules vadošais sociālais tīkls, visticamāk facebooks, ar savām ūber mega fīčām, kuras nespētu nokodēt arī visi Latvijas IT cilvēki ar Lāci priekšgalā.

Līdzīgi pa burbuli aizgāja Siets, tāda pat nākotne sagaida arī inboxu un citus, tipa one, videogaga, orb utt. utjp. Tā LV cilvēku pāreja uz tiem pasaules produktiem notiks tā lēnām lēnām, bet pamatīgi. Jo es, piemēram, to jau ļoti labi redzu uz inboxa, jo manā saitā reģistrētie cilvēki pirms gada bija inbox/gmail:80/20, tagad 50/50. Apēd gmails to inboxu. Un apēdīs pavisam. Tas pats būs ar draugiem, iespējams - ilgākā periodā. Dodu 3 gadus, un facebukā būs vairāk LV cilvju, kā draugos, nemaz nerunājot par visitiem, pageviewiem un citiem parametriem.

Gravatar Reinis

2007. gada 31. oktobrī, plkst. 19:51

Jājautā, vai tad sietam kādreiz bija tik daudz relatīvi lojālu lietotāju kā draugiem? Meklētāji, epasta servisi un sociālie tīkli jau ir pavisam dažādas lietas. Tas, vai tu lieto Gmail vai Inbox nemaina to, kam tu vari aizsūtīt vēstules, bet tādā Facebook tev vienkārši būs daudz mazāk kontaktu, kas ir galvenais iemesls vispār lietot draugus.

Gravatar Roze

2007. gada 1. novembrī, plkst. 01:28

Jo lielāks veidojums paliek jo grūtāk to ir kardināli pārveidot.. jebšu, kā te to piesauc, "attīstīties" (tam droši vien piekrītīs lielākā daļa kas jelkad ir saskārusies ar palielākām IT sistēmām). Un problēma nav ideju trūkumā, bet gan varbūt secībā kādā tās rodas un tehniskos ierobežojumos.

Pasaulē to kā redzams panāk ar diezgan kardinālu "inputu" proti iemet tur pāris(simt) citronus produktā un skatās vai sanāks vai nesanāks (gala rezultāts var būt abejāds - vienkārši par tiem projektiem kuri nesanāk mazāk runā un tie aizmirstas).

dr.lv tas "inputs" ir nosacīts.. kā nu paši mākam tā kuļamies un "attīstamies".. Jebšu par pasaules dominanci tiek sākt domāts tikai tagad, jo sākotnējie mērķi ir vairāk bijuši "for fun" :)

Gravatar Mans

2007. gada 1. novembrī, plkst. 05:15

Lai kā būtu ar draugiem, es tomēr oponēju Reinim par IT speciālistu trūkumu - skaidrs, ka tādi speciālisti jau kautkur strādā, bet viņi noteikti ir. :) Priekš lokāliem IT produktiem ar viņu ekspertīzi vajadzētu pilnīgi pietikt.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 1. novembrī, plkst. 08:42

Roze, te nu jāpiekrīt. Taču, šķiet, ka draugu resursi primāri netiek izmantoti attīstībai un jaunām, svaigām idejām. Iespējams, ka maldos, taču tāds viedoklis rodas, paskatoties no malas.

Gravatar uga

2007. gada 1. novembrī, plkst. 09:07

Varbūt mazliet jocīgi tas skanēs - bet, manuprāt, facebook popularitāte nav viņu "tehniskajā advancētībā", bet "buzz around it". un to vēsturiski noteica divas lietas - ekskluzivitāte (tam nevarēja tik klāt + harvardas izcelsme) un maza izpatikšana teh.gīkiem - api. Turklāt, pirmā IMHO pat bija svarīgāka. Lielākā daļa lietotāju nenāk viss dēļ kaut kādām baigām fīčam, bet gan tapēc ka tur ir citi lietotāji. Ir gana daudz piemēru pasaulē, kad tehniski krutākas lietas nedabūn neko daudz. Turklāt, viņi nospēlēja nišā kura bija relatīvi brīva - 25-40 gadīgi anglosakši īpaši nekādus soc.tīklus nelietoja. Daži lietoja, bet ļoti daudzi nelietoja. Un facebooks trāpīja tieši tur kur vajadzēja. Harvardas izcelsme šeit nav mazsvarīga.

Par Latviju un draugiem es gan tādas bēdu zīmes nezīmētu. Nav tik viegli auditoriju pārvilt. To ģeniālo un "biksēs čurājamo" ideju nemaz tik daudz pasaulē nav. Turklāt, varbūt pats tur darbodamies esmu akls, bet nekādu baigo atpalicību neredzu (galerijas, cita starpā, ir uzlabotas, laacz). Tajā pašā feisbukā arī ir milzums lietas, kuras varētu būt labākas, draugos tādas arī vienmēr būs. Par Delfi - pagaidām izskatās, ka viņi ar savu noortekas mēģinās konkurēt ar rate igaunijā un attiecīgi ar face Latvijā. Pārāk tīnisks tas izskatās.

P.s. Šķiet, ka viena no galvenajām draugos nenovestajām līdz galam lietām ir MP3 un faili. Tehniski to novest līdz galam ir vienkārši un nav grūti. Problēma ir blakustiesībās. Tās nevar nokārtot. Vienkārši nevar un viss, izstiepies vai saraujies, ja tu neesi youtube vai myspace. Bet mēs turpinam pie tā pa maziem soļiem strādāt. Gan jau.

P.S2. Un kas tad sunim asti cels, ja ne pats. Vismaz Latvijā. Draugos ir vairākas nesen radītas lietas, kuras ir ļoti trāpīgi savā auditorijā nostrādājušas. Un dažas tādas, kādas nemaz citur daudz neatradīsi.. :) Tā kā ir arī samērā labas lietas un daudz maz līdz galam novestas.

p.s.3. Ja arī draugos uztaisītu api - kurš tos šeit Latvijā rakstītu? :)

ps4. jā un "speciālistu" problēma mums nav sveša. arī viltus "speciālistu".

Gravatar uga

2007. gada 1. novembrī, plkst. 09:13

laacz - maldies. ļoti maldies. nav jau viena latviešu valoda ;) bet. skaidrs, piekrītu - menedžements vienmēr var būt labāks. mēs nespējam pagaidām nostrādāt tik tīri kā to reizēm izdara google (un tikai reizēm - viņiem ir gana daudz sūdīgu produktu). bet nu salīdzini viņu resursus - viņi var atļauties izdalīt 10-20 cilvēku komandu gadu/pusgadu, lai tā spēlējas ar vienu vienīgu fīču. Mēs īsti ne. Auditorijas mums ir ļoti dažādas (vecumi, dzimumi, valstis), vēlmes pēc jaunumiem arī ir ļoti dažādas. Mēs esam mazāki, bet prasību temps pat varbūt ir intensīvāks - esam tuvāki. Turklāt - mēs mācamies strādājot. Tas vienmēr liek vispirms izdarīt daudz kļūdu sākumā.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 1. novembrī, plkst. 09:28

Uga, viedoklis interesants. Bet par p.s.3. - tā būtu iespēja jauniem un, iespējams, perspektīviem projektiem provēt kaut ko izdarīt ar draugiem.lv lietotāju bāzi. Labi gan pašam gan sašam. Kaut vai negudrot riteni, bet ieviest OAuth vai, na hudoj koņec, kaut ko līdzīgu OpenID.

Un nepiekritīšu par pozu, ka Gūgle vai citi lielie pasaules monstri var, jo viņi ir lieli un bagāti. Ir pietiekami daudz mazas kompānijas, kuras ir spējušas pierādīt, ka tas nebūt nav noteicošais faktors. Tie ir kaut kādi aizspriedumi. Tas, ko var atļauties Google ir viens. Bet problēmas risināšanai nav nepieciešams viens piegājiens. Tie var būt vairāki. Un ne vienmēr tam ir nepieciešami 10-20 cilvēki uz gadu :)

P.S. KAD varēs bildes kārtot nebīdot tās pa vienai? :)

Gravatar uga

2007. gada 1. novembrī, plkst. 09:36

mēs kaut kad ieviesīsim api. par to tiek domāts jau ilgi. ir gana sarežģīti tagad, ja tas būtu sākumā domāts, tad būtu vieglāk. tad arī redzēsim, cik Latvijā ir tādu "jauno, perspektīvo" :)

nu poza ne poza, bet tā daļēji ir. mazās kompānijas parasti koncentrējas uz vienu konkrētu lietu. mēs to diemžēl vairs nevaram.

par p.s. :) kaut kad. tagad nesanāca. sanāks kādreiz vēlāk. ;)

G

Gravatar uga

2007. gada 1. novembrī, plkst. 09:46

nu ja. un mēs arī tā daram, esam jau to iemācījušies - ar vairākiem piegājieniem. tapēc viss izsapņotais uzreiz netop. ko neredz kā īsti normāli uztaisīt, to nereti pārceļ uz nākošo fāzi. citu variantu jau mums īsti nav. es nevaru atļauties alxam, kas taisa galerijas, teikt - nu tad sēdi un mēnesi čakarējies kamēr dabū to gatavu. labāk, paņemt pauzi, uztaisīt kaut ko citu. un tad turpināt atkal. kazi - varbūt cits skatījums uz problēmu pēc laika parādās ;)

G

Gravatar for uga

2007. gada 6. novembrī, plkst. 11:46

taisat taisat Api gan, plagus gatavos netikai tiinji, bet nopietni tirgus speletaji LV un netikai.