✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Dzīve un bēgšana no Ziemeļkorejas darba nometnes

2013. gada 22. janvārī, 11 komentāri

Pēc tam, kad izlasīts šis raksts, jebkura ziņa portālos vai ziņu raidījumos šķiet pliekana, nebūtiska un smieklīga.

Stāsts ir par jaunekli, kurš ir piedzimis bezcerīgā Ziemeļkorejas darba nometnē, tur uzaudzis, bet beigu beigās izbēdzis un vairāku gadu laikā nokļuvis ASV. Stāsts ir baiss, sāpīgs, acis atverošs un sirdi sažmiedzošs. Baisi. Lasot anotāciju nekādi nespēju atbrīvoties no sajūtas, ka tas nu nekādi nevar būt no reālā dzīves. Šķita, ka lasu vienkāršu traģisku stāstu. Stāsta beigas ir savā ziņā laimīgas. Nododot savu ģimeni, kurā mīlestībai vietas nebija, pāri līķiem un rēķinoties ar nāvi aiz muguras, pats galvenais varonis tomēr atrod savu brīvību. Lasot, jāatcerās, ka tā nav mūsdienu sabiedrība ar savām normām un uzskatiem. Tā ir cīņa par izdzīvošanu vidē, kur uzaugot nekas no mums zināmajām un pašsaprotamajām vērtībām nepastāv.

Esmu ielicis savā iegādes rindā arī grāmatu par šo: “Escape from Camp 14: One Man's Remarkable Odyssey from North Korea to Freedom in the West”.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Zaho

2013. gada 22. janvārī, plkst. 10:43

Padomju režīms radīja desmitiem tūkstošu šādu stāstu, tik nebija, kas uzklausa. Tas nemazina aprakstītā šausmīgumu, taču der atcerēties, ka daudzus no mums blakus esošajiem šādi notikumi ir skāruši tieši.

Gravatar

2013. gada 22. janvārī, plkst. 10:50

Viennozīmīgi mums nav par ko sūdzēties, ja salīdzina savu dzīvi pret dzīvi tur ..

Gravatar Uhh

2013. gada 22. janvārī, plkst. 13:23

Arī tepat daudziem rados (man vecvecāki) ir cilvēki, kas lielu daļu dzīves pavadījuši lēģeros ar noziegumu "sava tēva dēls", kā tā stāsta varonis. Vai arī palikuši tur. Liela daļa bērnu/zīdaiņu nomira pa ceļam, vai pēc tam badā.

Tā pasaule un cilvēce darbojas; labajos laikos ir dabīgi gribēt par to nedomāt un aizmirst, bet nu ir papilnam šādu režīmu bijis pēdējā gadsimtā...

Gravatar tiri-piri

2013. gada 22. janvārī, plkst. 13:42

Jā, nesen izlasīju šo grāmatu. Noteikti interesanta. Manuprāt par šo pašu Ziemeļkorejas tēmu labāka ir "Nothing to envy" by Barabara Demick. Highly recommended! Pēc abām grāmatām tāda sajūta, ka kaut kā daudz LV un ne tikai činkstuļi savairojušies. Ar savām 1-st world problēmām un tā.

Gravatar gp

2013. gada 22. janvārī, plkst. 17:57

Nez vai kredītus viņš jau paspēja paņemt?

Gravatar kkk

2013. gada 22. janvārī, plkst. 20:56

+1 par "Nothing to envy" - must read par Ziemeļkorejas tematiku.

Gravatar armis

2013. gada 23. janvārī, plkst. 08:38

Cik atceros, tad kkad pirms pusotra gada par šo jūtjūbē skatījos filmu/sižetu, kur šis pats čalis to visu stāstīja lielas auditorijas priekšā, demonstrēja zīmējumus no grāmatas, rētas un google earth rādīja, kur atrodas un kā izkārtota nometne.

Gravatar Samurai

2013. gada 23. janvārī, plkst. 19:57

Ja nu kāds tāpat kā es brīnās, kāpēc pārējā pasaule pieļauj NK nemainīgo pastāvēšanu, kāds ir iespējamais racionālais izskaidrojums šādai bezdarbībai, tad varbūt šis mans diletantiskais skaidrojuma mēģinājums ko dos.

•S. Korea doesn't want anything to do with the fallout from North Korea. North Koreans have absolutely nothing. They are impoverished, hungry, and unhealthy. Millions of refugees will come teeming over the border as soon as possible and put an incredible strain on South Korea's labor forces, government services, and economy. •The same thing will happen to China, who really doesn't give much of a crap about N. Korea (though doesn't mind that they keep us in line) but sure as hell doesn't want 10,000,000 North Koreans. •N Korea is not a credible military threat on a global scale, but they have a large amount of guns ready to fire on Seoul (otra lielākā pilsēta pasaulē), which is very close. They would decimate the city much faster than you could take out their artillery. They could also put up quite a fight on the ground. A gun is a gun, and a lot of lives would be lost.

Tāpēc NK režīms tiek delikāti grauts no iekšpuses uzliekot tam dažādas sankcijas, varbūt pēc 10 vai 20 gadiem NK tautai tik ļoti apriebsies dzīve nabadzībā, netīrībā un bailēs, ka tā sacelsies pret režīmu. NK pret šādu iznākumu cīnās ar savu masīvo propogandas mašīnu un "darba nometnēm."

Gravatar Puits

2013. gada 5. februārī, plkst. 00:58

PSRS režīms latviešus vēl nežēlīgāk spīdzināja un slepkavoja, tiesa gan, tas bija pirms "perestroikas" vēl, kaut arī perestroikas laikā nacionālistus gan čekisti spīdzināja. Jā, jā, tie paši, kas visus šos "neatkarības gadus" atrodas pie varas. Latvieša stāsts reiz skanēja Radio Merkurs ēterā, tas bija vēl baisāks - par Sibīrijas mocībām.