✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Par kontroli Internetā

2003. gada 23. septembrī, 35 komentāri

Šeit Jūs atradīsiet HTML versiju rakstam 'Mūžu brīvības neredzēt', kurš publicēts avīzes Telegraf šodienas numurā. Jāatvainojas, ka teksts ir krieviski, bet tāds nu tas ir :)

Garajā tekstā iet runa par to, ka SAB būs automātiskas tiesības (dotajā brīdī tādas sniedz tikai tiesas lēmums, kurš ļauj veikt noklausīšanos) vērot konkrētās personas Interneta lietošanas aktivitātes. Rakstā arīdzan ir minēts kāds konkrēts gadījums, kad šīs tiesības ir izmantotas.

Vēl tur ir rakstīts par to, ka ES direktīvas (tās nav rekomendācijas) nosaka to, ka Interneta pakalpojumu sniedzējiem (kompānijām) ir jāglabā informācijas par savu klientu aktivitātēm (ieskaitot e-pasta vēstules, etc) 15 mēnešus.

Es personīgi sen jau esmu zaudējis ilūziju, ka Internets ir anonimitātes garants. Tā tas nav un teju jebkurā brīdī ar attiecīgajiem līdzekļiem (vismaz Latvijas robežās jau nu toč) Tevi var izsekot un noskaidrot.

Bezpreģels, kurš valda Internetā var radīt tiešus draudus ne tikai valstij, bet arī man, kā tās iedzīvotājam vai biznesmenim.

Jūs jau varat spēlēties ar vārdiem un teikt, ka Internets ir medijs un tā funkcionēšanas ierobežošana varētu būt cilvēktiesību pārkāpšana. Taču, iebildīšu. Internets ir eksistences vide. Tāpat kā šāda vide ir krogs. Tas ir jākontrolē. Tam ir nepieciešami likumi un noteikumi. Nepieciešamības gadījumā attiecīgajiem orgāniem ir nepieciešama iespēja izsekot un noskaidrot konkrētā cilvēka gaitas.

Basta. Varbūt pateicoties ne labai veselībai es ne gluži labi izteicos, taču apmēram tā arī domāju.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar viestards

2003. gada 23. septembrī, plkst. 10:53

ja skataas no tava journala, tad 404, ja no laacz.lv, tad atmet atpakalj pie raksta

Gravatar ant

2003. gada 23. septembrī, plkst. 11:39

naivie. tikai tagad uzzinājuši, ka Internets tiekot kontrolēts :-) kur jūs bijāt pirms 5-10 gadiem :-)

Gravatar ant

2003. gada 23. septembrī, plkst. 11:40

Citāts: //Rakstā arīdan ir minēts//. Nu galīgi auzās. Kas tas par //arīdan//?

Gravatar laacz

2003. gada 23. septembrī, plkst. 11:45

ant:

a) Fixed.

b) Viens ir 'domāt (ticēt), ka kontrolē'. Otrs, savukārt, ir //publiski uzzināt no attiecīgajām iestādēm//. Palūgšu safilmēt atšķirību.

Gravatar dumjsh

2003. gada 23. septembrī, plkst. 11:51

Taa arii nesapratu vai Tu esi par vai pret kontroli? Priekshpeedeejaa rindkopa visu saputroja. Veel gribu piebilst par demokraatisko iekaartu, kaada taa ir patreiz realizeeta: principaa demokraatiksais rezhiims ne ar ko neatshkjiraas no totalitaaraa. Totalitaarajaa tev aciis saka ko un kaa dariit utt. Demokraatijaa ir krietni rafineetaakas metodes (multimeediji). Es, personiigi juutu, ka manu briiviibu uz katra solja ierobezho (ne alu padzert sauliitee, ne zaaliite paseedeet... ). "Briiviiba", smiekliigi vispaar. Driizaak iluuzija par briiviibu. Mees esam briivi dariit to, ko valsts (vai kas nu aiz taa visa staav) ir atljaavusi mums dariit. Gandriiz kaa lopu fermaa. :)

Gravatar jam

2003. gada 23. septembrī, plkst. 11:54

dumjsh, atskiriiba ir tada, ka demokratija tu var tos lemumus apstridet instances un tev varda briviiba, bet totalitaraja rezima tevi vienkarshi par to apcietinatu un sutitu rakt ogles.

Gravatar Kā tu saucies:

2003. gada 23. septembrī, plkst. 11:54

dumjais, tu nudien esi dumjš, jo redzi ne vienmēr ir jābūt par/pret lai kaut ko pateiktu. bez tam, ej pamācies skolā kas ir demokrātija. un pamācies arī vēsturi. kas kur un kā realizēts. un tad runā par savām pilsoņa brīvībām. anarhija nav demokrātija. jebkurā valstī, ja kas, darbojas likums (citēju tevi): //Mees esam briivi dariit to, ko valsts (..) ir atljaavusi mums dariit//.

Gravatar laacz

2003. gada 23. septembrī, plkst. 11:57

Dumjsh, es neesmu nekāds sociologs vai politologs, taču par normālu valsts iekārtu uzskatu nevis to, kur ir 100% vārda un rīcības brīvība (anarhija), bet gan to, kur tiek ievērotas cilvēku tiesības (nesmēķētājam nav jāelpo cigarešu dūmi, bet smēķētāji var smēķēt tur, kur vēlas [es smēķēju]).

Alkohola aprites un lietošanas ierobežojumi ir pašsaprotami - alkohols lielu daļu cilvēku dara agresīvus un nekontrolējamus. Tad lai viņi ir agresīvi un nekontrolējami savā mikrorajonā, kādā krogā vai mājās, nevis Rīgas centrā.

Gravatar laacz

2003. gada 23. septembrī, plkst. 11:58

Tpfu, mazliet labošu:

nesmēķētājam nav jāelpo cigarešu dūmi, bet smēķētāji var smēķēt tur, kur vēlas [es smēķēju]

Pēdējā teikuma daļā aizvietot 'tur, kur vēlas' ar 'tur, kur tas ir atļauts un nav diskomforta'

Gravatar kalnietis

2003. gada 23. septembrī, plkst. 12:04

tad sanaak, ka internets parastajiem mirstiigajiem , kad iestaasimies ES var sasniegt pat ap 100 bakshiem?

Gravatar kalnietis

2003. gada 23. septembrī, plkst. 12:12

nuu tajaa rakstaa peedeejaa daljaa Кто будет платить? pashaa apakshaa shitas te..//Как считает Геннадий Смирнов, наверняка, существует оборудование, поставив которое провайдер может исключить возможность подмены адресов. Но за это все равно придется платить обычным пользователям, которые сейчас явно не готовы тратить на Интернет по 100 долларов в месяц.//

Gravatar laacz

2003. gada 23. septembrī, plkst. 12:14

Kalnietis: tā ir hipotēze. Tas takš nav fakts! Un esmu pārliecināts, ka, ja radīsies šāda situācija, par tiks celti iebildumi un tie tiks akceptēti. Galu galā neviens vien precedents (ar likumu mainīšanu) ir bijis.

Gravatar dumjsh

2003. gada 23. septembrī, plkst. 12:24

Labriit, tiem kas veel gulj! Es, kaa ierindas cilveeks shajaa demokraatiskajaa valstii nevaru NEKO ietekmeet! Kaa jau teicu, valsts uzdevums ir radiit iluuziju (ar sho uzdevumu vinja lieliski tiek galaa), ka varu, taadeejaadi radot manii apmierinaatiibas sajuutu ar patreizeejo situaaciju, kuraa man it kaa ir izveele. Ja kaads to neredz, man ir ljoti zheel. Un neredz to vairaakums.

Gravatar Delf

2003. gada 23. septembrī, plkst. 12:52

laps. he he. nu iluzija valstij toch ir. uz vardiem viss ir oke. istenibaa valdiba gandriz neko nedara, iznjemot ka ciinaas par savaam vietaam un portfeliem domee :)

Gravatar jam

2003. gada 23. septembrī, plkst. 12:52

dumsh, tu vari parcelties uz Baltkrieviju un izbaudiit "demokraatiju".

Gravatar dumjsh

2003. gada 23. septembrī, plkst. 13:27

jam, pilnigi neadekvaats koments!

Gravatar sklp

2003. gada 23. septembrī, plkst. 13:39

  1. Nez kāpēc rodas sajūta, ka tas raksts ir tāda kā spekulācija par tēmu, neprasi kāpēc, vienkārši tāda sajūta.
  2. Viņi tur dikti daudz izmanto vārdu "cenzūra". Ja tēma ir elektroniskā novērošana, tam nav nekāda sakara ar cenzūru. Droši vien tāpēc arī tā spekulācijas sajūta.

Gravatar jam

2003. gada 23. septembrī, plkst. 13:41

dumsh, kape, ja Tu doma, ka Te ir tik sudigi, tad pietiek parcelties uz citu vietu, lai saprastu, ka te tomer bija labaak. :)

Gravatar dumjsh

2003. gada 23. septembrī, plkst. 13:54

jam, viss ir relatiivs, par to nav runa.

Gravatar ulzha

2003. gada 23. septembrī, plkst. 14:24

dumjsh, bet pameegjini ietekmeet! Pameegjini izdariit kaut ko labu, noveerst kaadu nejeedziibu, paveikt pats kaut ko, par ko vari buut paarliecinaats, ka taa nav iluuzija!

Gravatar laacz

2003. gada 23. septembrī, plkst. 14:30

Dumjsh, tas, ka Tu neko nevari ietekmēt, nenozīmē, ka tas ir pēc definīcijas neiespējams. Šitā sēdēt un īdēt var ikviens.

Procesi, kas skar Tevi //tieši// (kā fizisku personu) ir ietekmējami. Protams, gadās daļa no tiem, kas dzīvo patstāvīgu dzīvi, bet to ir maz.

Mūsdienu Latvija ir tipisks kapitālisms - ja Tev kaut ko vajag, tad kaut ko arī dari. Un nereti tas prasīs ne tikai nervus, bet arī materiālus ieguldījumus. Ja tu neko nedarīsi, tad būsi to lielākās daļas cilvēku vidū, kas neko arī nesaņem.

Ja Tu demokrātiju uztver kā pārvaldes formu, kura Tev skrien pakaļ un bāž visos caurumos iespējas, kā kaut ko mainīt pašam nepiepūloties, tad man Tevis ir žēl :)

Gravatar panks

2003. gada 23. septembrī, plkst. 14:41

//Garajā tekstā iet runa par to...// laa, runa neiet, runa ir

Gravatar laacz

2003. gada 23. septembrī, plkst. 14:44

Pink, man kā reizi vajag stilistikas pasniedzēju. Sarunājuši ar tevi?

Gravatar dumjsh

2003. gada 23. septembrī, plkst. 14:59

laa, mazliet paarfraazeejot Tevis teikto - es demokraatiju uztveru kaa paarvalder formu, kura skrien pkalj un draazh mani visos caurumos. :)

Gravatar leeds

2003. gada 23. septembrī, plkst. 15:29

es esmu gandarīts, ka alus dzērāji vairs nevarēs vecrīgas zālē vārtīties. alu dzert var arī sēžot uz soliņa. forši būtu, ja arī pie mums aizliegtu smēķēt visās publiskajās vietās, jo varbūt tad es varēšu tikt vaļā no šī sūda ieraduma, kas vajā mani jau vairāk kā desmit gadus. raksturs ir par vāju... es ceru, ka valsts arī turpmāk centīsies ierobežot visus, kas nodarbojas ar bezpreģelu. un forši, ka pie mums ir demokrātija, kur var uzrakstīt, ka nepatīk valdība, un par to neliek cietumā.

Gravatar !ob

2003. gada 23. septembrī, plkst. 17:26

a) patiesi, kas maksaas par shiem 15 meeneshu totaalajiem arhiiviem? b) tiikls ir arii privaatas komunikaacijas vide. Kaa kaads vareetu driiksteet bez speciaalaam sankcijaam atveert pasta veestuli (to kas papiira un aploksnee), kas ir adreseeta man personiigi?

Gravatar Pink

2003. gada 23. septembrī, plkst. 18:25

Laacz, ko tu ar manīm gribēji sarunāt? Kas es pa stilistu, es tak datoriķis :) Nolīgsti, kādu stilistu no modes salūna. He he. Vispār ja kādam nepatīk, lai nelasa, demokratija takš. Un laacz nejauc Pink un Panks, 2 dažād cillēk, 2 dažād viedokļi.

Gravatar PoRToSS

2003. gada 23. septembrī, plkst. 21:52

//100% vārda un rīcības brīvība (anarhija),// Offtopiks protams, bet priekshstats par anarhiju nav pareizs. Sheku literatuura: anarchistfaq.org Tas, ka jebkursh mails var tikt izlasiits un uzzinaatas visas lapas kuraa esi iegriezies ir sen zinaams fakts. Bet protams jautriibai jau vareetu dzenaat milziiga izmeera emailus lai provaiders tos kraaj.

Gravatar Fuckem

2003. gada 23. septembrī, plkst. 22:15

laacz appisaas. tip angliski fucked up!

Gravatar Pink

2003. gada 24. septembrī, plkst. 10:02

Ja kādam rodas jautājumi, kas maksās un tamlīdzīgi jautājumi par finansēm, ta maksāsim mēs patērētāji, vai nu no nodokļiem vai nu no summas, kas nonāk provaideru rokās. Jebkurā gadījumā. Un summas aizies ahūni lielas... Visiem daudzmaz ir zināms, ka datorizācijā var grūst un grūst naudu, un neviens guru nevarēs precīzi prognozēt un konkretizēt, cik lielas izmaksas ir, un būs šim pasākumam, lai visu nodrošinātu. Var gadīties, ka obligātā kārtībā piespiedīs provaiderus visu tehniku un atbilstošo software iepirkt, tāpat kā savulaik katrai tirgus tantiņai kases aparātu. Kas attiecās uz tiesisko pusi, tad domāju ka pilnīgi nepareizi ir glabāt visu infu par visiem pusotru gadu, un sit mani nost ja tas neattiecās uz privāto dzīvi. Tā jau ir specdienestu problēma, un atvieglot darbu vinjiem nu toch taadaa veidaa nevar. Tā ir valsts paranoja. Piedodiet, ja kaut kas nesakarīgs radies shai komentaa, kafijas truukums organismaa no riita.

Gravatar Velko

2003. gada 24. septembrī, plkst. 19:33

Nja... var jau visu trafiku logot, bet kāds no tā labums? Ja būs kas tiešām slēpjams, to tāpat var aizsūtīt kriptētā veidā, vai arī nobāzt pēc sūtītājam un saņēmējam vien zināma algoritma kaut vai .bmp formāta bildītēs, kur redzami kautkādi dabas-, tusiņa utml. skati...

Un īsta jautrība sāktos, ja pēkšņi aktīvistu grupa sāktu sameiloties ar (piemēram) Linux distributīvu ISO CD imagēm attachmentos...

Gravatar Kashmars

2009. gada 7. janvārī, plkst. 12:28

Nesen pamaniju,ka mans nepilngadīgais dēls regulāri apmeklē kādu mājas lapu www.urlas.lv,kad apskatījos pats kas tur tik interesants biju ļoti negatīvi pārsteigts,kā tas tā nākas,ka tur ir pat vairāki likumpārkāmi nofilmēti un nofotogrāfēti ( policijas auto apčurāšana,mazgadīgo un nepilngadīgo iesaistīšana alkohola lietošanā,lamāšanās necenzētiem vārdiem utt.) Pieejama šī mājas lapa ir jebkuram kam ir internets. vai tiēšām par to nav nekādas atbildības.