✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Milda vai ne Milda

2002. gada 14. novembrī, 11 komentāri

Vēl viena lieta, ko nezināju. Lietuviešu folklorā Milda ir mīlestības un brīvības dieviete, kura tiek attēlota kaila pajūgā, kuru velk dūjas :) Sīkāk par citām leišu dievībām ir šeitan.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar pikaczu->laacz

2002. gada 14. novembrī, plkst. 15:34

ragana - raganu dieviete. rasa - riita rasas dieviete, dieviete, saule - saules dieviete. un tā tālāk, ņem tikai vārdus, kas izklausās nesaprotami un pieliec galā godness. BB brokastis arii pļurkšķēja savulaik par a-maka-ta-nav - aizmāršības dievu un a-nuka-tu-pats slinkuma dievu :)

Gravatar KILLERIS

2002. gada 14. novembrī, plkst. 15:42

nedriikst aizmirst arii a-disk-ta-nav seno latvju muuzikas dievu :))

Gravatar pikaczu->laacz

2002. gada 14. novembrī, plkst. 16:01

no aizkaitinājuma aizskrēju paskatīties mitoloģijas enciklopēdijā un lietuviešu vārdnīcā. Milda ir latviešu dieviete, ļoti epizodiska Alunāns, Auseklis un citi faķīri nacionālā romantisma laikmetā gribēja sakārtot avotos atrodamās mitoloģiskās būtnes tādā kā Olimpā. Tad nu pēc šī principa Milda tiek uzskatīta par Patrimpa (latviešu analogs Dionīsam) sieva mīlestības dieviete. A vispār Milda ir pieminēta tikai vienu reizi vienā 18. gs avotā. Un par to brīvību, tur vienkārši pa muti vajag sist. KĀDA BĻIN BRĪVĪBA! Šobrīd norisinās diskusija vai viduslaikos maz bija nacionālās piederības apziņa. kur nu vēl kut kāda brīvības apziņa un vēl tādā līmenī, lai rastos kults. A par tiem plikajiem pupiem :) tas atsit 20 -30 gadu romantiski/patriotisko glezniecību. Nosērijas latvju varoņi Saules kaujā dur uz pīķa melnos bruņiniekus...

Gravatar laacz

2002. gada 14. novembrī, plkst. 16:05

agd, pikaczu, tu toch esi saniknojusies :DDD

Gravatar omeega

2002. gada 14. novembrī, plkst. 16:10

Vai tad Afrodiite (griekju analogs Mildai:P) bija Dioniisa laulaataa draudzene?

Gravatar pikaczu->laacz

2002. gada 14. novembrī, plkst. 16:11

man viedoklis ir vai nu cilvēks zin patiesību, vai nu labāk lai nemaz nemācās muļķības. Dažu stulbeņu dēļ vēsturē gadusimteņiem turpinās mīti. Nu nafig izdomāt visādas figņas! Tos plikos pupus visi ievēros un atcerēsies, bet tiešām nozīmīgas dievības nezinās vispār. Vēl pēc kāda laika kāds uzskricelēs, ka lietuvieši ir pielūguši plikas vecenes un baložus, un tad jau pašlo pajehalo. Ir dzimis mīts.

Gravatar pikaczu->omeega

2002. gada 14. novembrī, plkst. 16:13

Dievību hierarhiju indoeiropiešiem neviens ar Ctrl Paste nav taisījis un parasti viss ir daudz sarežģītāk, nekā gribētos domāt

Gravatar omeega

2002. gada 14. novembrī, plkst. 16:29

Me zina, ka ar Ctrl-V hierarhija nav taisiita. Un nebuut neticu, ka shaadi te populaarzinaatniski apraksti par kailaam kruutiim un balozhiem ir ko veerti. Bet- taa kaa tie, kas zina (ja protams zina) patiesiibu par to nebija vai arii uzrakstiitais ir pietiekami sarezhgjiiti, lai vidusmeera cilveeks, kuram ir kaada nebuut interese par visu sho jezgu nekaa nesaprastu. Vai arii vinjiem ir par maz reklaamas.

Gravatar omeega

2002. gada 14. novembrī, plkst. 16:31

Un veel (laikam nav gluzhi saskanjaa ar laacziquette- nu sorre): visas shitaas Alunaana &co nacionaalromantisma laikmeta bleenjas biezhi vien tiek pasniegtas kaa vieniigaa & iistaakaa patiesiiba. Tad nu luuk.

Gravatar aija

2002. gada 19. novembrī, plkst. 06:24

njā, kad izlaiž laiktelpu jēdzienus caur perioda prizmas... tad jau saule (kā meita) būtu labāka kandidāte romantiķu mīlas dievei, kā jau iekārotā debess dievu līgava (dieva, pērkona, mēness utt) tomēr arvienu neatkarīga valdniece, nekad tikai padota "sieva"

Gravatar rediiss --> aija

2002. gada 19. novembrī, plkst. 16:52

varbuut vispirms pastudee latvieshu valodas gramatiku un tad spreegaa savaa paargudriibaa? =)