✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

PHP soli pa solim

2003. gada 19. februārī, 2 komentāri

Vakar pateicoties terrible_lie (grāmatas autoram) manā rīcībā nonāca Aleksandra Zīvarta sarakstītā grāmata "PHP soli pa solim". Sagribējās padalīties ar jums domās par šo darbu.

Drausmīgi nekvalitatīvs papīrs un drukas kvalitāte arī liek vēlēties visu to labāko. Kā arī — acīmredzami, ka izdevējs ir ietaupījis uz korektora rēķina. Gramatiska rakstura, punktuācijas un stilistiska rakstura kļūdu tur ir vairāk nekā saprašanas. Kaut vai uz otrā vāka teksts, kuru citēju as-is:

Latvijas apstākļos PHP ir pati populārākā tehnika, it īpaši Web portālu veidošanā. PHP apgūstot soli pasolim, to ātri var iemācīties cilvēks ar pamatzināšanām. PHP ir atklāti izejas teksti, un to bez maksas var lietot gan Linux, gan Windows sistēmu datoros.

Acīmredzama Rapid PHP Editor (15$, kamēr ir gana daudz labu editoru par brīvu) reklāma (informācijas par šo produktu nav pat izstrādātāju lapā). Un protams, ka kā alternatīva ir minēts nevienam nezināms Maguma Studio Light. Būtu vismaz pameklējis :) (tā paša . Ceru, ka THP ir guvis par to kādu materiālu labumu :)

Koda piemēri ir monstrozi. Nu priekš kam cilvēkam, kuram tiek stāstīts par FORMām, PHP un programmēšanu ir nepieciešams iedziļināties kodā, lai saprastu, kurā vietā ir HTML un kur ir PHP kods?

Par referencēm uz funkciju aprakstiem manuālī. Zinot mūsu situāciju ar aizrobežu trafiku, manuprāt, bija vērts norādīt uz Latvijas php.net spoguli — lv.ph.net. Tur tiek dots viss ceļš, kā lietotājam klikšķināt, lai arīdzan ir tāda lieta, kā quick lookup (lv.php.net/substr, piemēram).

Grāmatas organizācija diemžēl nav izcila. Visā visumā, liela daļa iesācēju nespēs, manuprāt, pat tikt pāri PHP uzstellēšanai uz sava datora. Un izvēlēto piemēru realizācija arīdzan neir ideāls variants. Piem., vai formas dati ir nosubmitēti, tiek pārbaudīts ar isset($submit). Bet, kā mēs zinām, nospiežot vienkārši [Enter], submit parametrs netiek nodots tālāk :) Tas var jaunos censoņus makten samulsināt.

Varētu vēlēties arīdzan common drošības problēmu un to risinājumu aprakstu. Manuprāt, tas ir viens no svarīgajiem aspektiem (tāpat kā svarīgākā PHP funkcija print();).

Taču, pēc visa sliktā (slikto pamanīt ir visvienkāršākais, bet uz labo man parasti nav lustes skatīties), tomēr ir jāatzīst. Ir jauki, ka šāda grāmata ir beidzot parādījusies (neskatoties uz augsto cenu — virs četriem latiem). Grāmata iesācējiem ir labāk nekā nekas. No tās pie lielas vēlmes un gribasspēka var iemācīties daudz ko, jo lasīt latviski ir patīkamāk un ērtāk, pat neskatoties uz milzīgo grāmatas izmēru un neērto iesējumu.

P.S. Pirmie kucēni slīcināmi?

P.P.S. Es kā skolotājs neieteiktu skolniekiem grāmatu, kurā piemēru klāstā ir frāzes a lá: "viena maza kaka aizgāja pa ceļu meklēt citas kakas, neviena cita kaka neatradās, ..." :)

Aleksandrs Zīvarts "PHP soli pa solim" Grāmatas vāks."
Aleksandrs Zīvarts "PHP soli pa solim" Grāmatas vāks."

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar janka

2008. gada 17. februārī, plkst. 10:47

latviesu melee tehnisko literaturu vispar nav gandriz. cilveks ir centies kaut ko izdarīt, uztaisit, a tu nem un apdirs. pamegini pats kaut ko uztaisit sakarigu un pec tam dirs. ciest nevaru lohus.

Gravatar Valdis

2008. gada 21. februārī, plkst. 14:59

Janka: ortogrāfijas un gramatikas likumi ir kā satiksmes noteikumi. Jāievēro! Diemžēl pārāk ir saradies grāmatu, kurām korektors un redaktors pat tuvumā nav bijis.