✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Tuvojas 8. marts

2003. gada 26. februārī, 4 komentāri

8'. marts esot starptautiskā sieviešu diena. Šo svētku vēsture?

1857. gada 8. martā Ņujorkas tekstilrūpniecības strādnieces devās ielās, lai paustu protestu sakarā ar zemajām algām un 14 stundu darba dienu.

1908. gada 8. martā Ņujorkas sociāldemokrātiskā sieviešu organizācija izveica masveida mītiņu, kura pamatdoma bija aizsargāt sieviešu tiesības. Tūkstoši sieviešu devās Manhetenas ielās, lai pieprasītu lielāku darba samaksu, aizliegtu bērniem strādāt un iegūtu balss tiesības vēlēšanās.

Un galu galā 1909. gadā ASV sociālistiskā partija paziņoja par jaunajiem svētkiem — nacionālo sieviešu dienu.

1910. gadā notikušajā 2. sieviešu-sociālistu konferencē Klāra Cetkina piedāvāja pasludināt šos svētkus par starptautiskiem un ik gadu atzīmēt to kā "Starptautisko sieviešu solidaritātes dienu cīņā par ekonomisko, sociālo un tiesisko vienlīdzību".

Kā visa rezultātā, galvenā doma nemainās — Klāra Cetkina (sociāliste) ir vainīga.

Tālāk jau viss notika sekojoši. Eiropā šos svētkus svin kopš 1911. gada, Austrumeiropā — kopš 1913. 1977. gadā ANO pieņēma rezolūciju 32/142, kurā izsaka vēlmi, lai visas valstis šo dienu (8. martu) pasludina par svētkiem par godu cīņai par sieviešu tiesībām — Starptautisko sieviešu dienu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar delis

2006. gada 8. martā, plkst. 12:18

Atgriežoties pie Sieviešu dienas saistību ar padomisko, kā vēsta vecā labā Padomju Latvijas Enciklopēdija, sieviešu kustība, kas ir ierosmes par Sieviešu dienu kā svinamo dienu pamatā, ir aizsākusies jau 18. gs. Ziemeļamerikā, Francijā un citās zemēs. Sieviešu kustība jau 18 gs. cīnījās par sieviešu līdztiesību ar vīriešiem saimnieciskajā, sabiedriski politiskajā un kultūras dzīvē – kāda te saistība ar Padomju svētkiem? 2. Starptautiskajā sociālistiskajā sieviešu konferencē, kas notika 1910.gadā Kopenhāgenā delegātes nolēma turpmāk 8. martā atzīmēt Starptautisko sieviešu dienu, tā svinot sieviešu sasniegumus – iegūtās vēlēšanu tiesības, vienlīdzīgo attieksmi darba tirgū, daudzējādā ziņā tieši kapitālisms veicinājis sieviešu un vīriešu vienlīdzības jautājuma risināšanu, iesaistot sievietes darba tirgū. Dažādas sieviešu kustības cīnījušās gan par vienlīdzību ar vīriešiem, gan mieru pasaulē, gan apkarojušas un apkaro cilvēku tirdzniecību, veicina krūts vēža izpēti un dara citas apsveicamas lietas. Kāda saistība ar Padomju svētkiem un varu? 8. marts nav Padomju izgudrojums, ierosinājums vai ideoloģija – tāpēc aizmirsīsim par to!

Gravatar Tēvs Leo

2007. gada 17. februārī, plkst. 20:29

8.marts ir jāsvin. Mani nemaz neuztrauc ne mūsu "gudro" manis paša vēlēto deputātu politiskās spēlītes, ne arī viņu pielīdēju un nezinātāju domas. Par tādiem deputātiem vairāk nevēlēšu kuri vēlās gan NATO, gan vēl kaut kur....

Gravatar Gudrimelis

2007. gada 8. martā, plkst. 23:03

Reku ir pilnāka informācija par šitiem mega svētkiem - http://www.testi.lv/index.php?a=1&id=164

Gravatar putnele

2008. gada 4. martā, plkst. 10:06

Ka tik ziedi-kāda nozīme vēsturei :)