✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Kāda doma

2003. gada 9. maijā, 36 komentāri

Šis ieraksts 20 gadu laikā ir kļuvis par laika upuri sekojošo iemeslu dēļ:

  • Viena vai vairākas saites vairs neeksistē vai nedarbojas kā nākas un kopiju atrast nav izdevies. Pie tām ir 💀 (galvaskauss)

Šis blogs ir sens, un nekas nav mūžīgs. Saites mēdz pazust, mani uzskati mēdz mainīties, flešs mēdz nomirt. Cenšos atzīmēt un pielabot, bet ierakstu ir tik daudz...

un atļaujas izstrādāt interneta lapas izsniegt tikai pēc valsts mēroga eksāmena nokārtošanas.

/kat💀/

Tāpat, kā ar ārsta praksi nedrīkst nodarboties bez attiecīgiem dokumentiem. Ideja, manuprāt, ir laba. Attiecīgi, to varētu reducēt uz vienkāršu eksāmenu, kuru var nokārtot jebkurā šajā jomā kvalificētā mācību iestādē (bez nepieciešamības studēt).

Ņam, ņam. Tas ļautu pasargāt tirgu, nodrošinātu puslīdz augstāku kvalitāti pakalpojumam, un tamlīdzīgs bullšits. Esmu ar visām četrām par. nshit

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar skalpelis

2003. gada 9. maijā, plkst. 11:32

Absolutely. Izvirzam savu ierosinājumu veidot LISC - Latvijas Interneta sertifikācijas centru. Vai arī zem jebkādas citas tikpat jancīgas abreviatūras.

Gravatar laacz

2003. gada 9. maijā, plkst. 11:35

Lupus, nekļūsti smieklīgs ;)

Gravatar laacz

2003. gada 9. maijā, plkst. 11:39

Lupus, tev neviens neaizliedz ārstēt sevi un taisīt lapas sev :)

Gravatar misame

2003. gada 9. maijā, plkst. 11:50

Un kādi būtu cīņas veidi pret "nelegāli" izstrādātām mājas lapām? Vai tik tās gadījumā nav pasūtītāja paša tiesības - izvēlēties izstrādātāju? :) Vai es nevaru ārstēties pie veterināra, ja es to gribu?

Gravatar laacz

2003. gada 9. maijā, plkst. 11:53

misame, protams :) tikai tēze, tikai maza variācija par tēmu un mazliet utopiska ideja :)

Gravatar elfz

2003. gada 9. maijā, plkst. 12:15

biki offtopiks, bet peec misames teksta ieleeca atminjaa, ka Goblina piesmietajaa Lord Of The Rings Frodo peec savainoshanas ar duuciiti tika vests pie veterinaara ;)

Gravatar Munthon

2003. gada 9. maijā, plkst. 13:15

Vieniigo nopietno iemeslu shitaadai sertifikaacijai saskatu - iespeeja sertifikaatu atnjemt pie jebkuras ciiciibas tb, popupi par daudz un visaadas citas kretinaacijas. Savaadaak man tas liekas bezjeedziigi - lieku savaa lapaa ko gribu un kaa gribu. negribi? neskaties

Gravatar laacz

2003. gada 9. maijā, plkst. 13:24

Munthon, tu nesaprati. Sev tu vari taisīt, kā vien vēlies. Draugiem, paziņām arī. Bet, tiklīdz tu to dari par naudu, tad tomēr pasūtītājam ir jābūt garantijai, ka tu to proti darīt.

Vienkārši, nav nekāda izstrādātāju aizsardzības mehānisma. Kvalitātes kontroles, ja vēlies to zināt. Vajag kaut kādu metodi, lai pasūtītājs varētu pārliecināties, ka viņa atrastais developeris būs tās naudas vērts un uztaisīs tiešām labi.

Tieši tas pats ir par darba devējiem -- atnāk pie tevis džeks. Saka, ka māk visu. Uztaisa to, ko tu no viņa prasi pirmajam testa uzdevumam (ar cita džeka palīdzību) un tālāk jau kū. Iegrābies esi. Meklē jaunu. Izniekots laiks un nauda.

Sertifikācija varētu būt īstais vārds.

Gravatar ml

2003. gada 9. maijā, plkst. 13:48

nujaa, bet ar to sertificeeshanu, nu nez vai pasuutiitaaji taa saaks skriet pie sertificeetajiem dizaineriem principaa man liekas, ka lielaa vairumaa gadiijumu teiksim lapu pasuutiitaaji, iipashi tie, kas nav seviski kompetenti shajaa jomaa, iekaams pashi personiigi nav taa labi iegraabushies, tikmeer neizjutiis vajadziibu peec kaukaa savaadaaka jo kaapeec maksaat vairaak, ja kaukaads Jaanis vai Juris taisa "lieliskas" lapas

turklaat kas veertees? ta nav nekada matemaatika vai fizika, kur kaut kas pareizi vai nepareizi, nu labi, ir noteikti kriteeriji, bet tie tomeer ir sameeraa subjektiivi, katram ir savaadaaka gaume

taapat arii veerteetaaji var sajust labu ienaakumu avotu un padariit visu pasaakumu par vienkaarshu naudas kaastuvi

Gravatar xtra

2003. gada 9. maijā, plkst. 14:37

Jā, bet tiešām - kas ir šī robeža - kvalitatīvs, nekvalitatīvs? Lielākā daļa "guru standartu" nu visādu nīlsenu, ir gana stiepjami un strīdīgi. Ok, var novērtēt HTML kodus. To var. Var novērtēt programmēšanu. Jā. Bet kā dizainu? Gaumes ta ir dažādas... Lietojamība tomēr arī nav fizika ar saviem neapstrīdamiem postulātiem...

Gravatar laacz

2003. gada 9. maijā, plkst. 14:45

Iet runa par parastām primitīvām lietām. Ne dizainiskām. Bet usability, pieņemtie standarti, etc. Pat, ja tos neievēro, tie ir jāzin. Un to zināšanu var pārbaudīt.

Gravatar redthendead

2003. gada 9. maijā, plkst. 15:26

jaa tikai tajaa valsts eksaamenaa, ko es shogad kaartoshu visgruutaakais ir dazhas excelja formulas. bla-bla-bla. Tas viss ir labi, bet tad vajag normaalu testu, nevis "pareizi defineet maatesplates funkcijas".

Gravatar xtra

2003. gada 9. maijā, plkst. 15:45

laa: bet tie standarti jau ir nu... tā... nosauc kādu, kuru var tā bez minstināšanās nosaukt par standartu? Undeline linkiem? Title? Links uz Logo? kas vēl?

Gravatar xtra

2003. gada 9. maijā, plkst. 15:45

laa: bet tie standarti jau ir nu... tā... nosauc kādu, kuru var tā bez minstināšanās nosaukt par standartu? Undeline linkiem? Title? Links uz Logo? kas vēl?

Gravatar laacz

2003. gada 9. maijā, plkst. 15:48

xtra, tu esi sīkumains. Iet runa par usability, u.c. lietām. Imaginārais tests (ne maziņš) vienkārši norādītu uz cilvēka zināšanām tajā jomā, kurā tie strādā.

P.S. Esmu dzirdējis, ka interesanti ir ielikt vienkāršā testā pāris tiešām grūtus jautājumus un tos neskaitīt, aprēķinot rezultātus. Tad vispārējais atbilžu kvalitātes līmenis palielinās.

Gravatar xtra

2003. gada 9. maijā, plkst. 16:02

laa: nu nav gan tie sīkumi, bet gan - kas tad tajā testā būs? jautājumi par ko, tas ta skaidrs, bet kādi jautājumi. es kaut kā neredzu iespēju normālā veidā šādus jautājumus sataisīt...

Gravatar petra

2003. gada 9. maijā, plkst. 16:04

ideja ir duma. ja kādam advancētam developerim kremt, ka iesācēji pelna viņu vietā (un pēc šādiem izteikumiem nesakiet, ka nekremt), tad, lūdzu, reklamējiet savus advancētos pakalpojumus tā, lai es par tiem būtu dzirdējusi. nekur, nekad ārpus šo pašu developeru "aprindām" neesmu dzirdējusi viņu vārdus, firmas - vienalga - minam. Bet labākos ārstus zina katrs cītīgais avīžu lasītājs. vai kāds bez regulārā interneta lietotāja vispār zina kas Latvijas tīklā nosaka toni? vai vispār kāds nosaka? nezina pat to.

Gravatar laacz

2003. gada 9. maijā, plkst. 16:09

xtra, iet runa par teorētiski nepieciešamu sertifikācijas sistēmu, lai tie, kas vēlas, var gūt priekšstatu par developeri(em), potenciālajiem darbiniekiem, etc. Neiet runa par precīzi definētiem jautājumiem. Webs nesastāv tikai no linkiem, HTML, PHP, un visa pārējā. Bet neiet runa par to.

Ņemsim par piemēru kaut vai primitīvā tipa Brainbench (http://www.brainbench.com/)sertifikāciju -- HTML, CSS, JavaScript.

Gravatar Maita

2003. gada 9. maijā, plkst. 16:26

Web lapu izstrādātāju parasti vērtē pēc viņa portfilo.

Gravatar CooLynX

2003. gada 9. maijā, plkst. 16:43

petra: man teiksim ir pie kaajas, ja kaads iesaaceejs uzvaaraas, jo visi mees kaadreiz bijaam iesaceeji un no kaut kaa tak vajag uzsaakt savas gaitas. bez tam, ja vinjsh var piedaavaat savus pakalpojumus daudz leetaak. augs klients augs arii vinja prasiibas un tad vinjsh naaks pie nopietnaakiem izstraadaataajiem.

bet saap jau tas, ka sho te iesaaceeju deelj ljoti biezhi tiek sabojaats iespaids par izstraadaataajiem kopumaa un klients uz tevi skataas kaa uz noziedznieku, spekulantu vai citu paraziitu, kas tikai veelas sagraabt pikji un iistajaa momentaa nosviist nepabeidzot projektu.

sertifikaacija buutu kaut kaads daudz maz taustaams dokuments, ka attieciigaa persona/iestaade nav kraapnieku banda, kas veelas uzvaariities, bet ir daudz maz zinosha attieciigajaa jomaa.

Gravatar misame

2003. gada 9. maijā, plkst. 16:56

es jau nu domāju, ka mazais un 'lītais hax0r3 ļoti apvainotos, kad nedabūtu sertifikātu. Un pasūtītu visus d$t, uztaisītu savu Certificate Authority un dzīvotu cepuri kuldams, kamēr nomirtu ;D

Gravatar CooLynX

2003. gada 9. maijā, plkst. 16:57

Lupus: protams, bet, tad jau taa ir kraapshana ar noluuku nevis nezinaashanas/nemaaceeshanas/neizdariibas deelj...

Gravatar K|NG

2003. gada 9. maijā, plkst. 19:35

Nu i kurš sastādīs eksāmena jautājumus KAT ? :)

Gravatar sm 2 lcz

2003. gada 9. maijā, plkst. 19:40

"vajadzēja ekoloģiju studēt, nevis iedomāties, ka nezin kāpēc man būtu tur jāstrādā" --kat

Gravatar K|NG

2003. gada 9. maijā, plkst. 20:30

Maita: hu* naui pēc portfilo! pēc acīm! un d**sas. vo!

Gravatar Nopietni

2003. gada 9. maijā, plkst. 21:08

Sertificēt varētu web veidošanas (arī hostinga) kvalitātes sistēmu. Lai firma uzraksta kā dara, tad dara tā kā uzrakstīja. Sertifikācijas institūcija veiktu sistēmas atbilstības novērtēšanu pašas rakstītiem standartiem. Šie standarti ir jāraksta tādejādi, lai radītu klientam pārliecību, ka tiks darīts viss iespējamais ... (nu, kas tad īsti ir tie kvalitātes kritēriji?) ... nodrošināšanai.

Vēl varētu izsniegt sertifikātus par kursu noklausīšanos dažādu web nozaru speciālistiem. Kā arī noteikt, ka noteiktus darbus sertificētajās firmās var veikt tikai darbinieki, kas saņēmuši šādu sertifikātu.

Gravatar K|NG

2003. gada 9. maijā, plkst. 21:36

Nopietni: Tev nav vairāk par 20!

Gravatar Nopietni

2003. gada 9. maijā, plkst. 22:49

K|NG: Nav gan. Un manis augstāk rakstītais ir utopija. Bet sistēma ir jāskata kopumā, ja klientu negrib krāpt.

Plz. palīdzi man nobeigt vienu dok.! http://www.mobilais.lv/web/web.html

Gravatar graabeklis

2003. gada 9. maijā, plkst. 23:31

Tas, par ko juus te striidaties, jau sen ir - brainbench.com (html/css/javascript/php/whatever) - diezgan primitiivi un formaali, bet tieshi tas, par ko "iet runa". "Tests" nevar buut viens, to ir daudz un tie ir dazhaadi. Progr. valodu vien cik ir? Sen jau pagaaajushi laiki, kad vaardam "datorspeciaalists" bija kaut cik sakariiga noziime. Taa kaa nav ko saspringt - ja kaads veelas taisiit webu - lai maacaas, noliek testus, uztaisa sev kruto lapeli, un tad iet uz visaadiem tipa scriptlance/elance/whatever & taisa /^baigo$/ (ha ha:) piikji. Vai arii kljuust par f___in employee, ja labaak patiik. Zinaamaa anarhija shajaa jomaa bija, ir, & veel ilgi buus, ne tikai .lv, bet arii pasaulee.

Gravatar sklp

2003. gada 10. maijā, plkst. 12:49

ne jau tur problēma - ja nu pasūtītājs vēlas kaut kādus mēslus? Tam pašam dizainerim nelaimīgajam jādzīvo arī ir, var gadīties, ka viņš arī to gadostj uztaisīs. Naudas dēļ, protams, ar sakostiem zobiem, protams, bet uztaisīs.

Savukārt pasūtītāju sertifikāciju, protams, neviens neierosinās - naudu taču gribas :)

Gravatar ff

2003. gada 10. maijā, plkst. 14:20

Nu web dizainers ar savu darbu nevienam dzīvību vai veselību etc. neapdraud. Līdz ar to, sertifikācija var būt tikai brīvprātīga, uz ekonomiskiem pamatiem balstīta.

Ja tomēr iestāsimies ES, tad mūs sagaida: http://europa.eu.int/ISPO/ecommerce/legal/legal.html Kas tomēr nepieļaus dažus no sūdiem.

Gravatar maar

2003. gada 10. maijā, plkst. 22:43

laacz: tev vajadzētu paskatities kā izskatās tavs garadarbs Operā 6.05 ...

Gravatar IMAGin

2003. gada 11. maijā, plkst. 18:59

Laacz: Interesanti kaads izskataas IMAGin'aarais tests? ;)P

Gravatar laacz

2003. gada 12. maijā, plkst. 09:17

maar, lieto operu 7.02 :) Varu atbalstīt vairākus pārlūkus, bet dažādas to versijas kaut kā lauž.

Gravatar maar

2003. gada 12. maijā, plkst. 14:21

laacz: lietoju operu 7.11, tikai developojot paskatos, kā tas izskatās uz vecākām versijām... paskatos arī ar pagājšā gadsimta broseriem :) nn4.xx piem;) ar to pašu 6 operu tava viltīgi paslēptā login forma nemaz nav paslēpta :D

Gravatar maar

2003. gada 15. maijā, plkst. 19:51

atļāvos paskatīties laacz.lv ar nn4.7 - gandriz no kresla nokritu :)