✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Migrējam uz linuksu

2003. gada 17. jūlijā, 26 komentāri

Hmmm... Vispār, es ieinteresējos par vienu lietu. Pieņemsim, mēs migrējam kādu uzņēmumu uz Linux. Kā paliek ar grāmatvedības softu? Un kā paliek ar daudzos uzņēmumos jau esošajām iekš aksesa taisītām programmiņām, kuras atvieglo darbu? Noliktavas softi?

Jāmeklē alternatīvas bez supporta iespējām no opensource vidus (mēs visi zinām, cik ļoti šie softi ir stabili) vai arī jāpiķo aherennā nauda par softa portēšanu vai arīdzan, ja ir luste, jāatstāj ir pāris datori ar windows?

Un compatibility to starpā?

Un personāla apmācība darbā ar linux? :)

Update: Netīšām uzdūros svaigam rakstam iekš saita, kura autoru es dziļi cienu.

Update 2: Sarakstiņš ar līdzīgiem softiem iekš windows un linux.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar laacz

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:11

nu man liekas KDE desktops ir pashlaik stipri liidziigs logiem. vieniigais neliela apmaaciba "Kas kur kad". a podzinjas ta jau paliek taas pashas.

par soft taisniiba.

bet idealakais buutu mandrake+KDE iesaaceejiem

Gravatar fake_laacz

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:12

uj, sore, niks, palika :)

Gravatar esh

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:17

nu, parasti jau migree tikai serveri. nafig visu uznjeemumu?

Gravatar laacz

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:18

Fake, laacz: Mani neinteresē par linux vs windows. Mani incē tikai un vienīgi šīs aplikācijas :)

esh: Ir kantori/cilvēki, kuri migrē arī darbstacijas.

Gravatar esh

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:21

nu i nafig? stabilaak, krutaak - ok. bet windowsaa taksh parastajam mirstiigajam ofisa cilveekam vieglaak uz logiem.. bet tas jau katra uznjeemuma pasha zinjaa. ja tik ljoti grib, lai buutu linux arii katram, lai taisa linuxam savu partiiciju un miers.

Gravatar laacz

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:22

esh, aizveries ;) Nevajag te fleimu par linux vs windows. Interesē problēmas risinājums. Nevis -- vai to vajag vai nevajag darīt. Basta.

Gravatar wx

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:31

  1. vinji Linux lietos lai pashi vareetu izdomaat, kad upgreidod dzelzhus un O/S
  2. vinji lietos vmWare un runjiis savus legacy windows shaizes (par kuraam viss ir apmaksaats) virtuaalajaa mashiinaa. un tas fucking makes sense.

Gravatar Delf

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:31

laa, nu paga. zem linuksa ir tie pashi Excel un Wordi, PDF riideri. EXCHANGE(liekas ka ir) un NEWS riideri.

DB Riiki arii ir. pie taam labaaki nekaa uz win.

vieniigais tevis piemineetais ir Access formas liidziigs prod. me vel naf redzejis uz linusa.

bet isteniibaa tur nekas naf jamaca personalam, tikai jaapasaka kura proga ko dara (KMail un etc) un tik uzpriekshu. parluki tagad arii ir viss OK.

Gravatar laacz

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:34

wx, runjiit vienu OS zem otra OS doesn't make any sense grāmatvedes gadījumā.

Gravatar wx

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 10:50

laacz, un ko tu ar to gribi pieraadiit? pilseetas domei makes sense, sekretaarei varbuut ne. bet sekretaare dariis taa, kaa vajag domei.

Gravatar Jhonny

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 11:20

A vai nav vienalga ko tu lieto! Galvenais ka lieto :). Alternatiivas var atrast visur. Ir pilniigi vienalga vai tev staav Win, Linux, FreeBSD vai QNX, vai vispaar MacOS. Ja tu uz shiis savas OS vari izdariit to ko tev vajag izdariit, tad kur ir probleema? Piemeeram, arii zem linux var nodarboties ar izdevnieciibas darbiem. Jaa, tas ir savaadaak neka to dari zem Win, bet nu un. Tas ka to dara savaadaak, tas nenoziimee ka sliktaak.

Gravatar viestards

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 11:26

tas uzneemums ir ieks .lv vai seit vairaak domaats vispaareejs gadiijums? Zem Linux neatceros, ka ir kaada graamatvediibas prog prieksh lv, starptautiski gan ir. Par vienkaarshu porteeshanu no Accessa nezinu, bet vispaar ir taada lieta Codeveawers Crossover office, kas ir pa maksu. Iespeejams, ka var lietot arii Wine. Runaajot par supportu- lv taapat reti kursh izmanto supportu, jo paarsvaraa visiem ir nelegaalas prog.

Gravatar hvz

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 11:45

viestardam: tu laikam tikai mazās šaraškās esi strādājis, ja muldi par to, ka supportu neizmanto! Un kā vēl izmanto. Ja tu vēl zinātu, kādas naudiņas tas supports maksā, gan jau ka iebrēktos, ka izdarītu to 5x lētāk un 3x labāk :)

Gravatar viestards

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 12:25

hvz: zinu, gan to kur izmanto, un arii cik tas maksaa. TIkai taas kompaanijas kas veic supportu Win, tie veic arii Linux(Oracle, IBM). Tikai ar so rakstu tam ir tik daudz sakars kaa vaarnas keerksanai ar operu- varbuut vari pateikt, kaadas naudinjas maksaa supports "jau esošajām iekš aksesa taisītām programmiņām, kuras atvieglo darbu" (c)Laacz ?

Gravatar misame

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 14:23

es gan neir nekāds linux gudrinieks, bet man šķiet, ka ir taču win vides emulatori, piemēram, Wine vai arī Win4Lin. Cik saprotu, excel/word viņos var palaist. Visādas self-made programmas (tip grāmatvedības softi) gan jau ka arī darbojas, ja neizmanto kaut kādas ļoti advancētas fīčas.

Gravatar Smejmoon

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 14:58

piekrītu misame. lielākā daļa softu uz vieniem vai citiem linuxiem grieziisies. dazhaam distribuucijaam ir suports. un dazhas apps, kas neies noteikti var izmantot simulatorus. un ja nu vispaar vairs neiet, tad taa jau ir kaada tik specifiska figņa, ka diezvai ir praata darbs emigreet :)

Gravatar laacz

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 15:01

Smejmoon, misame. Jus esat provejushi kaut ko zem tiem emulatoriem palaist? :) Tas ir gemorojs. Un esmu parliecinats, ka musu dargas gramatvedibas programmas, kuras ir mixet 16bit/32bit un straadaa ar odbc/access, kaa arii ir maksimaali piesietas failsisteemai, nekaadi palaist neizdosies. Utiliitas (broken datu fixeeshana kaut vai), printeeshana, etc. Tur taksh ir jaajaajaas liikam, lai to visu palaistu. Shitie emulatori galgalaa nav plug and play :)

Kaa arii -- laizhot shos softus citaa videe, nekaa windows/dos, supportu no razhotaajkantora tu nedabuusi. A tas ir tas, uz kaa dziivo lielaakaa dalja graamatvezhu.

Gravatar Smejmoon

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 15:07

Saprot pats, ja teu taada gemoroiska programma tad nah migreet. (3.atbilde)

Emulatorus esmu lietojis. Bet Debiaanu tici man pats neinstaleeju :)

ienāca ir atstāt visu, kā ir un jauno ieviest uz jaunām sistēmām. grāmatvedei toch no *ux pieminēšanas nestāvēs :)

Gravatar laacz

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 15:11

Nu bet par to arī iet runa ;) Cilvēki te auro -- dafaj pārejam uz linux, bet nav padomājuši, ka //gandrīz// katrā uzņēmumā ir savs grāmatvedis ar savu kompi, uz kura tad jamajam vajag grāmatvedības sistēmu. Bet mazs uzņēmums maksimums ko var atļauties nopirkt, ir Tildes Jumis. Un tas jau nu toč neiet tur, ko sauc par Linux. Un kādas alternatīvas? Kentaurs, u.c. arīdzan tur nez vai iet. Vnk, incējos, vai kādam vēl interesē arī šīs lietas reālā, taustāmā puse, nevis tikai velti muti dzesēt, ka vot uz linux arī var strādāt.

Gravatar Smejmoon

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 15:19

sorry par manu spellingu shodien.

manuprāt ir iespējams lietot jauktu sistēmu. bet jaaskataas, kas reaali ir vajadziigs. un kas politiski.

Gravatar piccolo

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 15:19

par sho ir daudz domaac.. cost/benefiti jaaskataas.. lielaakaa daljas graamatvediibas softi ir leimi un pie tam dosaa :)), tie kas ir uz win, gljuko taapat.. ir redzeeti arii lv taisiiti prieksh linux (gan neatceros vai Hansa bij tikai servers vai ar clients linuxim:>).

anyway, ja tev ir jaamigree 14 000 darba stacijas, tad 1) adminu apmaaciiba atmaksaajas, 2) userus apmaacam lielos baros :), 3) ietam 14 000 MS licences.. un cik ir 14 000 x 100Ls :)

runaajot par 5-20pc ofisiem.. ir trakaak.. ietaupam neko.

bet manupraat linuxis suukaa ofis environmentaa.. nav gljukainaas Aktiivaas Direktorijas, useri nedriikst buut root, bet jaadriikst visko dariit.. centralizeeta autorizaacija.. it kaa tas viss ir izstraadaats, bet.. huj.. man vispaar nestaav uz linux useru/grupu permiicijaam..

es noteikti esmu dumsh, bet nedomaaju, ka linuxi var likt piemeeram Arhitektu vai pat Notaaru birojaa..

jaaliek Maki ar Mac OS X un Mac OS X Serveri.. :), gan par to ar nav paarlieciibas..

Gravatar aabele

2003. gada 17. jūlijā, plkst. 20:23

el pikolo!!! Tu esi pederasts! Ja neesi jauno openoffice apcholeejis, tad te gudri nedirs par notaaru kantoriem! Es neesmu atklaajis, kaa ieksh M$ office var briivi riikoties ar .pdf! Bet ieksh openoffice mieriigi! Tak shto nekarini te bumbas! Un ko tu tur tik gudri staastiiji par par '...useri nedriikst buut root, bet jaadriikst visko dariit''' vai tu vispaar pats saprati shamaa gudraa teikuma jeegu?

Gravatar laacz

2003. gada 18. jūlijā, plkst. 09:35

aabele, vēlējos jau sen painteresēties -- kā tev ir ar (garīgo) veselību, a?

Gravatar endrju

2003. gada 18. jūlijā, plkst. 15:57

laacz, man sakāms tikai viens vārds (ja par logu uzvēli un vajag m$ useri pie linux piesēdināt) - XPde - http://www.xpde.com

Gravatar MZM

2003. gada 18. jūlijā, plkst. 18:54

Endrju: tu pac to Xpde esi usojis??? es 5 min un tad rm! .lv vismaz 50%, ja ne visiem 80% biroju nekaa vairaak par Linux nevajag. Useri negrib migreet/maaciities, jo:

  1. maak windows lietot liimenii "nospiezham pirmo podzinju pa kreisi"
  2. rauj piraatiskos HL, CS utt. Graamatvediibas sofc tieshaam ir kkas murgains un, parasti veel DOSisks. Bet Wine neviens veel nav atceelis. 1 legaals windows noteikti ir leetaak nekaa 20 gab. graamatvede lai seezh windos/dos un paareejie zem Linux. Accessu var ljoti labi paarnes uz MySQL un kaa frontendu izmanot www/OpenOffice (MyODBC)/Ieksh KOffice 1.3 buus arii savs MySQL frontends. Ja tu esi arhitekts, tad tu uso legaalo softu un par linux neinceejies. Galvenokaart Linux vareetu ljoti labi izmantot piraatisma liimenja samazinaashanai.

Gravatar endrju

2003. gada 19. jūlijā, plkst. 02:40

MZM: Ja pareizo versiju paņem, tad viss rullē ar to XPde. Perfekts Windows XP. Pat labo pogu un poperties vari nospiest. Viss notiekt, tā teikt. Palasi vairāk tajā lapā. Laikam vienkārši nebiji shared library pareizi salicis un kaut kas gļukoja. Paskaties screenshotus - redzi, ka viss ir smuki un man arī viss gāja smuki.