✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Computers: history of; Babbage Difference engine

2003. gada 29. jūlijā, 9 komentāri

Difference engine (Lielāks attēls)
Difference engine

19. gadsimta (18xx) sākumā Čārlzs Bebidžs (Charles Babbage) izgudroja pirmo mehānisko uzparikti, ar kuru varēja automātiski aprēķināt un izdrukāt logaritmisko un trigonometrisko funkciju rezultātu tabulas. Tas bija nepieciešams tālab, ka tolaik šo monstrālo aprēķinu darbu veica kaudzes ar matemātiķiem. Un vēl viena interesanta štelle ir tāda, ka šos cilvēkus dēvēja par kompjūteriem (computers) ;)

Nezinu, kā tagad, bet manā laikā skolā vēl tika lietota tāda paplāna grāmata, kurā bija šādas tabulas iekšiņā.

Neapšaubāmi, bēdīgākais moments ir tāds, ka šo aparātu, tā arī līdz galam nepabeidza, jo talantīgo izgudrotāju un matemātiķi pārņēma citas, sarežģītākas mašīnas izveides ideja, kuru viņš nosauca par Analytic engine. Kā arī, parastā problēma -- finansējuma trūkums :)

Jautri, ka pirmo reizi šo mašīnu izveidoja gandrīz divsimts gadus pēc tās izgudrošanas - pagājušā gadsimta (19xx!) deviņdesmito gadu sākumā. To paveica Londonas zinātnes muzeja dabinieki, sekojot Bebidža kunga rasējumiem un uzmetumiem. Precizitāte, ar kādu tika veikti aprēķini, ir lielāka nekā kalkulatoram -- 31 zīme.

Šis tad arī varētu tapt saukts par pirmo datoru. Tajā tika izmantoti perfokaršu analogi, lai pateiktu, ko dotajā brīdī mašīnai ir jāaprēķina.

Starp citu, attēlā redzama ļoti, ļoti maza daļa no šīs mašīnas.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar pikaczu

2003. gada 29. jūlijā, plkst. 10:42

Vai tur bija rakstiits arii par Adu? Aizpagaiszajaa Arsenaalaa bija filma "Celjojums pie Adas" tur bija par Bebidza skolnieci taada fantastkjika nedaudz, bet interesanti.

Gravatar skalpelis

2003. gada 29. jūlijā, plkst. 11:02

Paspiideeshu - Ada, ja kas, Lavleisa, bija Lorda Bairona sieva :)

Gravatar Tigers

2003. gada 29. jūlijā, plkst. 11:48

Šitie aparāti laikam vēl nesacelsies pret cilvēci :)

Gravatar mx

2003. gada 29. jūlijā, plkst. 13:45

jaa - biju dzirdeejis par beibidzhu to ka jamais pie savaam uzparikteem njeemaas pilniigi viens un uz whole world nebija nevienc kas spetu saprast/noveerteet taas fishkas. taada 'absoluutas vientuliibas' sajuuta, kas meedz parnjemt kad esi njeemies ar kautkaadu huinju / interesantu probleemu un smuka meitene uzprasa - ko shodien sadariiji :)

Gravatar Girtsons

2003. gada 29. jūlijā, plkst. 17:17

Ja nemaldos, vaards computers no anglenes ir skaitljotaajs, taa kaa var buut i mashiina i cileeks :) may be

Gravatar Biiviiss

2003. gada 30. jūlijā, plkst. 12:29

Chaarlzs Biiviss un Ada BAtheda (Beavis and Butthead).

Gravatar aija

2005. gada 14. oktobrī, plkst. 20:22

rakstā aizmirsts pieminēt, ka nozīmīga daļa no šiem cilvēk-skaitļotājiem bija sievietes ar matemātikas izglītību kas tajā lomā atrada sev darbu.