✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

IE un standarti?

2003. gada 2. septembrī, 8 komentāri

Kā zināms, Microsoft nesen ir zaudējis kādā tiesas prāvā (ASV) par savu plug-inu (spraudņu) un apletu (sīklietotņu) sistēmu, kura tiek izmantota iekš viņu populārā pārlūka Internet Explorer. Tā rezultātā programmatūras gigantam iespējams nāksies pārveidot savu pārlūku tādā veidā, lai šīs tehnoloģijas neizmantotu. Tas varētu ietekmēt ellīgu kaudzi ar esošajām weblapām, jo tur, iespējams, būs jāmaina ne tikai Internet Explorer specifisko padarīšanu kods, bet arīdzan, piem., Flash ievietošanas mehānisms. Tas, protams, ir sliktākajā gadījumā.

Bet tas vēl nekas. Sakarā ar to, ka Microsoft ir W3C locekle (nebrīnaties, tā tas vienkārši ir:), šī viņu izveidotā tehnoloģija diezgan nopietni atspoguļojas esošajos standartos. Un tiesas lēmums (Microsoftam ir jādara kaut kas lietas labā) draud ar to, ka īsā laikā šie standarti ir jāpārveido. W3C griezās pie kompānijas ar pretenziju, ka viņi nu ir sačakarējuši pārāk daudz. No sērijas -- mums [gandrīz] nekas nav pretim, ja Jūs vienkārši ignorējat standartus. Bet, ja tie [standarti] Jūsu dēļ cieš, tad nu, pardon, bet vainīgie ir jāsit.

Pēcāk (nesen) tika noorganizēta speciāla tikšanās, kur Microsoft lūdza gudru cilvēku padomu -- ko nu darīt. Ieteikumus, tā teikt. Rezultātā tika nolemts, ka jāpārliecina tiesa, ka kompānija, kura sūdzēja Microsoft sakarā ar patentu neievērošanu vēl pirms šī paša patenta reģistrācijas ir zinājusi, ka šo tehnoloģiju izmanto Microsoft savā pārlūkā un patents ir ticis reģistrēts ļaunprātīgi.

Vispār, šī situācija ir interesanta. Neba nu tāpēc, ka Microsoft ir ieberzies. Līdz ar Microsoft ir ieberzušies arī W3C locekļi un dalībnieki. Kā arī, vēl jo vairāk, dotajā brīdī ieberzušies ir visi Interneta lapu veidotāji, kuri izmanto kaut vai Flash.

Skatīsimies, kas būs tālāk...

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar docent

2003. gada 2. septembrī, plkst. 16:24

Man nu ļoti gribās saistīt šo incidentu ar Windows Longhorn izlaišanas kārtējo atcelšanu (skatīt te: http://www.eweek.com/article2/0,3959,1234525,00.asp )

Gravatar hQuse

2003. gada 2. septembrī, plkst. 17:31

pilns ar dažādiem locekļiem...

Gravatar !ob

2003. gada 2. septembrī, plkst. 17:47

poshli uz siikaam apshubekaam!!! tipisks amiishu idiotisms, kuraa ikviens var suudzeet jebkuru par jebko sev izdeviigi trakteejot likumu vai shajaa gadiijumaa patentu.

Gravatar elfz

2003. gada 2. septembrī, plkst. 18:51

laacz, vareeji kaut kaa skaidraak apstaastiit, kas tad tur iisti ir, kaads ar flashiem meegjina uzvaariities taapat kaa ar GIFiem, vai kas? Kas tur ir tajos standartos tik anti-flashisks? Taksh ne jau teksti no seerijas "There should be no plugin and/or applet capabilities in browser", vai "Plugins and/or applet features, whatever implemented by microsoft, are wrong"?

Gravatar !ob

2003. gada 2. septembrī, plkst. 19:26

kilda ir par sho:

The Web Application Platform Distributed hypermedia method for automatically invoking external application providing interaction and display of embedded objects within a hypermedia document.

http://www.eolas.com/technology.html

pieteikts 1994. gada oktobrii. publiceets 1998. gada novembrii.

visticamaakais ka MS pieraadiis ka Eolas zinaaja par MS tehnologiju patenta pieteikshanas briidii un patentu atziis par speekaa neesoshu.

visa shii jezga ar programmatuuras patentiem jau smird.

Kaads garaaks praatulojums par teemu: http://news.com.com/2100-1032-5063444.html?tag=nl

Gravatar elfz

2003. gada 3. septembrī, plkst. 16:06

traki, bet tas tomeer izskataas peec "There should be no plugin and/or applet capabilities in browser"... mjaaa, viela paardomaam.

laacz, es pienjemu, ka fiicha pie komenteeshanas "sanjemt jaunos komentaarus uz meilu" veel nav iepatenteeta? wink

Gravatar laacz

2003. gada 3. septembrī, plkst. 16:08

elfs, ir gan implementeeta.

Gravatar elfz

2003. gada 4. septembrī, plkst. 02:44

nevis implementeeta, bet PATENTEETA, ar ideju, ka, ja nav, vari nopatenteet, un raust kaapostu ;) Vai pacensties kalendaara fiichu patenteet, pirms spectators to nav izdariijis ;b