✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

On RSS

2003. gada 20. novembrī, 14 komentāri

Skatos un brīnos par to, ka cilvēki, kuri ir ieviesuši savā lapā iespēju saturu sindicēt ar RSS palīdzību, nav pat pamanījušies iedziļināties RSS specifikācijā un tā jēgā...

Konkrēti šobrīd es runāju par to, ka ļaudis pašā description elementā liek ne tikai norādes uz konkrēto rakstu, kuras ir absolūti liekas, ibo ir elements link kurš tad arī veic šo visnotaļ būtisko darbu.

Bieži vien ir redzams, ka augstāk minētajā description elementā esošajā tekstā tiek iemuhļīts links uz komentāriem (piem., pie Shulca :). Cilvēki mīļie - eksistē atsevišķs elements, saukts par comments, kurā tad arī jānorāda links uz komentāru lapu. Jebkurš civilizēts RSS savācējs prot to nepieciešamajā vietā arī parādīt.

Taču, tas nav pats smieklīgākais. Dažviet cilvēki ir iemanījušies tur arī iestūkāt komentāru formu (!!!). Un te nu pavisam tiek aizmirsts par RSS būtību. Piemērs nav tālu jāmeklē.

RSS barotnes ir vienpusējā tipa. Tās informāciju tikai sniedz. Tās nekalpo kā interakcijas līdzekļi. Un nekādā gadījumā tajās nedrīkst ievietot specifiskus funkcionālos elementus. Tas, ka kāds savāc RSS'u, nebūt nenozīmē, ka tas tālāk tiks attēlots pārlūkā. Galu galā, RSS ir tapis pateicoties semantiskajam web'am, kurš, savukārt, ir domāts mašīnām un cilvēkiem vienlīdz saprotams un analizējams. Savukārt mašīnas Tev nerakstīs komentārus.

Šī informācija var tikt izmantota visnotaļ automatizētiem procesiem. Kaut vai, piemēram, datu savākšanai meklētāja vajadzībām. Vai arī ģimenes bloga arhīvam, kurš tiek iecepts kādā apaļā vizītkartes formāta CD un ielikts ģimenes archivā.

Formas, polli (aptaujas), vai jelkādas citas interaktīvā tipa štellītes RSS'ā nav jāievieto. Tam ir domāta Tava lapa, nevis tās eksportētais saturs.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar CryRat

2003. gada 20. novembrī, plkst. 06:24

heh... "This feed does not validate." ( tas par tevi )

Gravatar !ob

2003. gada 20. novembrī, plkst. 09:11

  1. laacz ljauni ieviesis cik nu var burtisku tulkojumu RSS Feed. buutu tomeer jaaizveelaas kaads tuvaaks vaards no tehnikas darbiibas principiem.
  2. rss ir paredzeeta (diivaina) interaktivitaates iespeeja - textInput (http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss#lttextinputgtSubelementOfLtchannelgt)
  3. description elementaa var buut dajebkas, bet linkam uz kontaariem tomeer jaabuut elementaa comments

offtopic. //Savukārt mašīnas Tev nerakstīs komentārus.// Raxtiis veel kaa. Blogspams pavisam nesen bija ljoti aktuaala teema.

Gravatar Vistu Zaglis

2003. gada 20. novembrī, plkst. 10:40

Sorr, ja kļūdos, bet "comments" nenodrošina opciju parādīt komentāru skaitu... Rezultāts - mums ir vēl viena pimpočka, kas ved uz to pašu saiti, kur virsraksts, vai labākajā gadījumā - uz kādu anchoru tai pat lapā.

OK, piekrītu, tā //explicitly// norāda uz iespēju pievienot savu neaizstājamo viedokli! :)

Gravatar laacz

2003. gada 20. novembrī, plkst. 10:45

!ob:

Nu, es nevienam neuzspiežu savus terminus:) Pats piecas minūtes padomājot neko skarīgu tā arī neizfunktierēju.

Njā. Text input biju palaidis garām...

Par //Savukārt mašīnas Tev nerakstīs komentārus// es nebiju domājis par commentspamu :)

Gravatar !ob

2003. gada 20. novembrī, plkst. 12:04

termins ir jaanoformulee pirms cien. komisija to izdara.

aber Shulcs beidz taisnoties un izmaina to kas jaaizmaina, aizmirstot par rss un samierinoties ar realitaates faktu - par diskusiju gaitu lietotaaji jaainformee spamojot uz meilu, IM, dajebkaa savaadaak.

Gravatar Vistu Zaglis

2003. gada 20. novembrī, plkst. 12:56

Noliecu galvu visvarenā Standarta priekšā! :)

Fixed.

Gravatar Smejmoon

2003. gada 20. novembrī, plkst. 15:43

laacz: pastāsti, kapēc viens Latvijas RSSfīds sākas ar:

<rss version="2.0" xmlns:blogChannel="http://backend.userland.com/blogChannelModule" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" exclude-result-prefixes="dc xhtml content">

bet maģiskie moduļi netiek izmantoti? Ja tiek, tad kā?

Gravatar Smejmoon

2003. gada 20. novembrī, plkst. 15:45

[OT]

!ob: meilus saņem? :)

Gravatar !ob

2003. gada 20. novembrī, plkst. 15:54

es to pashu gribeeju jautaat kopsh 5 riitaa bet neuzdroshinaajos. mozh liidz 9 ieviestu.

2 sm: !ob meilus sanjem. atbildes uz saviem jautaajumiem tu jau zini.

Gravatar laacz

2003. gada 20. novembrī, plkst. 15:59

sm, sm: Ļ. vienkārši. Es kādu laiku eksperimentēju ar šiem moduļiem, taču tā arī aizmirsu izvākt ārā to neimspeisus.

Gravatar Smejmoon

2003. gada 20. novembrī, plkst. 16:38

[TO] Pieraksti, klāt, ka pieklājības pēc, laikiem vajadzētu būt RFC notiektajā formā. :)

[OT] 2 lcz: kam negadās, būs jāsūta Tev atgādinājums. :( 2 !ob: pārsūtīšu vēlreiz. nav man tās zināšanas sajūtas.

Gravatar poker

2005. gada 30. aprīlī, plkst. 08:56

<h1>Please check the sites in the field of<A HREF="http://www.razordude.com/pacific-poker.html"> pacific poker </A> pacific poker <A HREF="http://www.razordude.com/pacific-poker.html">http://www.razordude.com/pacific-poker.html</A> <br/>... </h1>

Gravatar poker games

2005. gada 2. maijā, plkst. 05:39

<h1>In your free time, visit some helpful info about<A HREF="http://www.jmhic.com/pacific-poker.html"> pacific poker </A> pacific poker <A HREF="http://www.jmhic.com/pacific-poker.html">http://www.jmhic.com/pacific-poker.html</A> <br/>... </h1>