✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Par kaķiem

2003. gada 30. decembrī, 44 komentāri

Prior Scriptum: Man kaķi patīk vairāk par suņiem, jo viņi ir lielākā mērā personības, nekā akli uzticīgi. Viņi ir cilvēcīgāki. Es nesaku, ka suņi nav personības. Kaķis man liekas daudz saprotamāks, individuālāks, mīļāks un tuvāks.

Kaķi nekad neņaud viens otram. To viņi dara tikai cilvēkiem.

Kaķenei savas dzīves laikā var piedzimt vairāk nekā 100 kaķēnu.

Viens kaķu pāris un viņu pēcnācēji septiņos gados var radīt 420 000 kaķēnus.

Kaķiem svīst tikai ķepu spilventiņi.

Kaķi spēj radīt apmēram 100 dažādas skaņas. Salīdzinājumam - suņi tikai 10.

Savdabīgu rekordu uzstādījis kāda Argentīnā dzīvojusi kaķene vārdā Mincho, kura uzlīda kopā un nerāpās no tā lejā līdz pat savai nāvei pēc sešiem gadiem. Šajā laikā viņa trīs reizes paspēja dzemdēt. Un šie kaķi arī pārsvarā kāpelēja pa kokiem

Visi kaķi krītot rīkojas vienādi - no sākuma tiek nolīdzsvarota galva, tad mugura, tad kājas un visbeidzot mugura tiek izliekta, lai padarītu piezemēšanos mīkstāku.

Ja kaķis plēš mēbeles, pamēģiniet tās iesmaržināt ar apelsīna vai citrona aromātu. Kaķi neieredz šīs smaržas. Tieši tas pats attiecas uz eglīti :)

Jo vairāk jūs runājat ar kaķiem, jo vairāk kaķi runā ar jums.

Cilvēkiem ir pirkstu nospiedumi. Kaķiem tikpat unikāli ir deguna virsmas nospiedumi.

Žirafe, kamielis un kaķis - tie ir vienīgie četrkājaiņi, kuriem pārvietojoties no sākuma tiek pārvietotas abas kreisās kājas un tikai pēc tam abas labās.

Senie ēģiptieši, kā sēru zīmi pēc kaķa nāves noskuva savas uzacis.

Kaķa ausis ir spējīgas pagriezties pa. 180°. Katrā ausī ir 32 muskuļi. Lai ausi varētu kustināt, tiek izmantoti vienlaicīgi divpadsmit un virāk no tiem.

Ja rēķinām relatīvi, tad 3 gadus vecs kaķis pēc mūsu mērogiem būtu 21 gadu vecs cilvēks. 8 gadi pārvēršas 40. Savukārt 14 kļūst par 70.

Vidējais mājas kaķa dzīves ilgums ir 15 gadi. Turpretim savvaļas kaķi parasti nedzīvo ilgāk par trim līdz pieciem gadiem.

Katru gadu amerikāņi tērē četrus miljardus savu dolāru kaķu barībai. Tas ir par vienu miljardu vairāk nekā viņi tērē, lai pabarotu jaundzimušos.

Ja jums blakus esošajam kaķim dreb aste, tā ir vislielākā kaķa mīlestības zīme. Kad aste sāk nolaisties, tad mierīgi var doties prom, viņš neapvainosies.

Kaķi vicina asti, kad atrodas izvēles priekšā, pie kam - vēlmes viena otru bloķē. Piemēram, ja kaķis atrodas durvju ailē un vēlas iet ārā, bet tur līst lietus, kaķis šūposies šī iekšējā konflikta dēļ. Kaķis vēlas iziet, bet nevēlas samirkt.

Kaķis trinās gar cilvēkiem, lai "notīrītu" no sevis svešās smakas. Tās tiek ražotas no vietas, kura atrodas starp aci un ausi, kā arī astes pamatnē.

Ja kaķa acis ir paplašinātas, neskatoties uz spilgto apgaismojumu, kaķi kaut kas ir visnotaļ ieinteresējis, vai arī tas ir "dauzīgā" noskaņojumā.

Kaķiem, lai redzētu, pietiek ar vienu sesto daļu no tā apgaismojuma, kurš ir nepieciešams cilvēkam. Viņu spējas redzēt tumsā ir pārsteidzošas. Tumsā kaķa acs izmanto pat to gaismu, kura atstarojas no tīklenes.

Kaķi, atšķirībā no suņiem, nespēj fokusēt redzi uz tuvumā esošiem priekšmetiem. T.i. - kaķi ir tālredzīgi, bet suņi - tuvredzīgi. Faktiski, kaķis vislabāk redz priekšmetus, kuri atrodas no viņa robežās no 75 centimetriem līdz 2-6 metriem.

Kaķa auss jūtīgums ir trīs reizes lielāks nekā cilvēkam. Tāpēc, ja mēs kaut ko klausāmies skaļi un istabā ir kaķis, būtu vēlams tam dot iespēju aiziet uz klusāku vietu.

Kaķi spēj sadzirdēt skaņas 50 - 60 kHz frekvenču diapazonā. Suņiem šis diapazons svārstās ap 40 kHz, cilvēkiem - ap 20kHz.

Kaķim dreb apakšžoklis un klab zobi (izdodot tikai viņiem raksturīgu skaņu) tikai tad, ja viņuprāt medījums nav aizsniedzams.

Kaķiem ir 14 reižu spēcīgāka oža, nekā cilvēkam.

Bez deguna, kaķi vēl arī ir spējīgi saost ar tā saucamajām "Jākobsona trubiņām" [pareizi iztulkoju?], kuras atrodas viņiem mutē uz virsējām augslējām. Kaķis tās izmanto, kad koncentrējas uz kādu konkrētu smaku - ievelk gaisu, mazliet piepaceļot degunu un augšlūpu.

Kaķis mazgājas arī šaubīgās situācijās, kad nevar izvēlēties - būt agresīvai vai piekāpties.

Kaķi ir kautrīgi un tīrīgi - tualetei ir jāatrodas pēc iespējas norobežotākā vietā, lai tā nekautrētos, kā arī pēc iespējas tālāk no ēdiena, jo tiem nepatīk taisīt šmuci tuvu ēšanai paredzētajai vietai.

Nekad nebarojiet kaķus ar suņu barību. Viņiem ir nepieciešams piecas reizes vairāk proteīna nekā suņiem!

Kaķiem patīk augstums. Tieši tāpat kā leopardiem un jagurāriem, kuri guļ kokos.

Kaķim vidēji ir 12 kustīgu ūsu katrā purniņa pusē. Ūsu pamatnē ir liels daudzums ar nervu galiem. Tāpēc kaķis ar to palīdzību iegūst informāciju par visu, kas tam ir apkārt - par priekšmetiem, vēju, temperatūru u.t.t. Ja kaķim likvidētu ūsas, viņš ļoti slikti sāks orientēties telpā un jutīsies nepārliecināts.

Starp citu, ūsas kaķim palīdz arīdzan noteikt, vai tas ielīdīs šķirbā.

Zinātniskais ūsu nosaukums ir vibrissae, jo tās tiešām vibrē.

Ja kaķa ūsas ir virzītas uz priekšu, tas ir ar kaut ko dikti saintriģēts. Vai arī vēlas nobaidīt pretinieku kautiņa gadījumā. Ja ūsas ir pieglaustas, tad kaķis ir izbijies un izvairās no pieskārieniem.

Kaķa nervozitāti nodod ausis - tās minimāli raustās, neskatoties uz to, ka kaķis pats mierīgi sēž un vēro. Ja šādās stāvoklī kaķi kacina, tad tas sāks šņākt un sist ar ķepu.

Uzbrukuma laiakā kaķi pieglauž ausis. Tas ir tāpēc, lai tās pasargātu no pretinieka zobiem un nagiem. Ja kaķis uzbrūk pats, tad ausis tiek noalistas horizontālā stāvoklī uz sāniem, izveidojot trījstūrus.

Kaķu kautiņi ir īsi, bet nikni. Galvenais to ierocis ir zobi.

Kad mēs glāstām kaķi, mums samazinās sirdspukstu biežums. Kaķu īpašniekiem, kuriem piemīt kāda no sirds kaitēm, daļā gadījumu ir iespēja nodzīvot ilgāk nekā bez šiem kustoņiem. Tieši tas pats attiecas uz suņiem, lai arī mazākā mērā.

Kaķa sirds vidēji sitās no 110 līdz 140 reizēm minūtē, kas ir divreiz ātrāk nekā cilvēkam.

Lielas baudas izpausme ir nagu izlaišana un "pirkstu" paplešana.

Mājas kaķi ir vienīgie no visiem kaķiem, kuri prot, pārvietojoties, turēt asti stāvus.

Kaķi ir spējīgi reaģēt uz cilvēka emocionālo stāvokli, attiecīgi mainot savu uzvedību. Tieši tāpat, kad runājat ar kaķi, sekojiet līdzi savas balss tonim. Kaķi to uztver (dusmas, mīļvārdiņi, vilšanās, u.t.t.).

Kaķa ķermeņa vidējā (normālā) temperatūra ir 38°

Kaķa medību iemesls ir nogalināt, nevis paēst vai pabarot kādu.

Lai arī kaķi atškir krāsas, to vidū eksistē arī daltoniķi. Viņu daltonisms ir līdzīgs cilvēku - vietām ir sajauktas zaļā un sarkanā krāsas.

Kaķu preiferālā redze ir apmēram 285° Maksimālais attālums, kurā tas redz ir 60 metri.

Piedzimstot, kaķi snedz redz, nedz dzird. Acis tiek atvērtas pēc 7-10 dienām, savukārt dzirde parādās divu nedēļu laikā.

Kaķi ir vieni no visslinkākajiem zīdītājiem - tie guļ vidēji 16 stundas dienā, jeb divas trešdaļas no savas dzīves.

Un ir vēl daudz daudz interesantu faktu par kaķiem :)

Tulkojis laacz, 2003. gadā. Iz Internetā atrastiem informācijas pikučiem.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Benvenuto

2003. gada 30. decembrī, plkst. 12:29

atziishos ka arii esmu kakju piekriteejs. un suni tureet pilseetaa ir sadisms pret suni. a raksts interesants - sho to uzzinaju. buus jaaliek bljodinja taalaak no kastiites.

Gravatar SavaadaisU

2003. gada 30. decembrī, plkst. 12:48

Pietika ar vienu suni, lai es saprastu, ka suņi man patīk daudz labāk nekā kaķi, protams, ne visas sugas. Ņufaundlendietis ir visforšākais suņs. Gudrs, inteliģents, patstāvīgs, spītīgs, mīļš ... tāds vismaz bija manējs.

Gravatar ant

2003. gada 30. decembrī, plkst. 13:04

Interesants raksts. //Korektors// ir klāt.

Kaķu preiferālā redze ... Piedzimstot, kaķi snedz redz, ... Uzbrukuma laiakā kaķi pieglauž ... Kaķi ir kautrīgi un tīrīgi - tualetei ir jāatrodas pēc iespējas norobežotākā vietā, lai nekautrētos, Kaķis trinās gar cilvēkiem ... ... būt agresīvai vai piekāpties. Lai arī kaķi atškir krāsas ...

Gravatar ant

2003. gada 30. decembrī, plkst. 13:06

//Viņu daltonisms ir līdzīgs cilvēku - vietām ir sajauktas zaļā un sarkanā krāsas.// Daltoniķiem šīs krāsas nav //sajauktas//, viņi vienkārši tās nespēj //atšķirt// vainu no otras, līdz ar ko viņi tās jauc.

Gravatar ant

2003. gada 30. decembrī, plkst. 13:08

//Ūsu pamatnē ir liels daudzums ar nervu galiem.//

Kaut kā neskan :-)

Gravatar Janks

2003. gada 30. decembrī, plkst. 13:15

korektors 2 arī ir klāt :) laacz, vai Tu zini, ka cilvēcisks !=cilvēcīgs?

cilvēcisks - ar cilvēka īpašībām cilvēcīgs - humāns, augstsirdīgs, utt.

kaķi nevar būt cilvēcīgi, tie var būt tikai cilvēciski

Gravatar ant

2003. gada 30. decembrī, plkst. 13:43

korektors 1 atkal ēterā: Ja kaķis uzbrūk pats, tad ausis tiek noalistas

Gravatar ant

2003. gada 30. decembrī, plkst. 13:46

Kaķa auss jūtīgums ir trīs reizes lielāks nekā cilvēkam Jūtigums- tas ir mīla, naids, utt. Jutīgums- tā ir spēja labi uztvert, piemēram, skaņu

Gravatar ant

2003. gada 30. decembrī, plkst. 13:48

Savdabīgu rekordu uzstādījis kāda Argentīnā dzīvojusi //kaķene// vārdā Mincho,

Gravatar hu ha

2003. gada 30. decembrī, plkst. 15:28

kaadi visi shodien piekasiigi :P

Gravatar hkt

2003. gada 30. decembrī, plkst. 15:29

Suņi noteikti izdod vairāk kā tikai 10 dažādas skaņas.

Gravatar ant

2003. gada 30. decembrī, plkst. 16:10

Pirdieni arī ir ieskaitīti pie skaņām?

Gravatar m0zus

2003. gada 30. decembrī, plkst. 17:08

kaķi ir forši. bet suns enīvei gudrāks. inteleks šam arī augstāks. pamēģini kaķim iemācīt kaut vai atnes koku ;)

Gravatar digil

2003. gada 30. decembrī, plkst. 20:06

"Kaķi nekad neņaud viens otram. To viņi dara tikai cilvēkiem." un "Ja jums blakus esošajam kaķim dreb aste, tā ir vislielākā kaķa mīlestības zīme" taas ir pilniigas muljkjiibas...

to m0zus: pameegjini iemaaciit cilveekam atnest koku - tas pats efekts... ;)

Gravatar es

2003. gada 31. decembrī, plkst. 01:22

piekrītu. tāpēc man mājās ir kaķis nevis sunis. un tev laacz?

Gravatar Janks

2003. gada 31. decembrī, plkst. 13:36

korektors 2:

Kaķu //preiferālā// redze... Piedzimstot, //kaķi snedz// redz...

atrodi nu vairākas kļūdas :)

ant, sit pieci :))

Gravatar korektorz

2003. gada 31. decembrī, plkst. 17:41

s/augslējas/aukslējas

Gravatar hondzo

2004. gada 1. janvārī, plkst. 04:13

jaa kakjim intelekts noteikti ir augstaaks nekaa sunim; un kaa kakji meedz aciis skatiities ai..

Gravatar agressor

2004. gada 2. janvārī, plkst. 21:44

kakji arii mani owno. iipashi krievijas zilspalvainie.

Gravatar EL

2004. gada 25. janvārī, plkst. 00:49

Teikšu to, ka informācija ir, diezgan, kļūdaina!!! Derētu izlabot daudzas vietas, piemēram, kaķi guļ nevis 16, bet gan 20 stundas dienā. šī nav vienīgā kļuda, ko es pamanīju, patiesībā, šī vēl bija "sīka" kļūda!!!

Gravatar Mazda

2004. gada 26. augustā, plkst. 16:14

Baigie piekasīgie! Ko tādu interesantu paši varat uzrakstīt? Kādus ģeniālus jaunatklājumus? Būtu interesanti palasīt.

Gravatar eleina

2004. gada 9. decembrī, plkst. 20:14

mjā, kādu nolikt visi māk, bet ko paši tādu lielu izdarījuši???? so what, ka raxtā ir kļūdas? jēga tāpat skaidra!!!!! bāc, cik var piekasīties?!?!?!?

P.S. neaizmirstiet arī šeit pameklēt kļūdas!!! >=(

Gravatar atnom

2004. gada 9. decembrī, plkst. 22:50

par to trīšanos gan bija interesanti. un jau cerēju, ka kaķīši mani tā mīl, ka atrauties nevar! :)

Gravatar mamuc

2005. gada 25. janvārī, plkst. 20:58

kakjiishi visforshaakie dziivnieki pasaluee (iznjemot pandas :)))))) ) kakji rullz :)

Gravatar diaana

2006. gada 30. janvārī, plkst. 19:24

man patiik puma!! tas tak ir kakiiwu dzimtaa!! :)

Gravatar Lailuciic

2006. gada 6. martā, plkst. 02:36

Kaķīši rulZzZZz.... Dievinu kaķīsus...:)**

Gravatar iilvuks

2006. gada 20. aprīlī, plkst. 13:47

Man ir mājās kaķi es par tiem esu dauzko rakstījusi un piedalījusies saistībā ar kaķiem pagašgad es ar projektu kaķi tiku Madonā tas bija liels sasniegum. Es vēlētos sev mazu sunīti taksi un tāpēc gribētu paintresētie cik taksis var maksāt un cik kur tos var iegādāties ?atbilde uz e- pastu

Gravatar Sabrina

2006. gada 10. decembrī, plkst. 20:29

mamuc - pandas nav kaķu dzimtā, ja kas. Kaķu redzeslauks aptver kādus 200 grādus, nevis 285 (nav takš nekāds hameleons!), tādēļ, ka tiem ir vairāk izliekta radzene.

Gravatar siika

2007. gada 6. janvārī, plkst. 12:13

Isteniba esmu uzzinajusi loti daudz ko interesantu. Un noderigu. Man tagad skola jaraxta projekts par kakiem, un shi lieliska informacija man loti noderes. Ja, bik korektors jaizmanto, bet nau jau nemaz tik traki, sapratis kas gribes! Loti noderiga informacija! :)

Gravatar Dzin

2007. gada 10. augustā, plkst. 21:30

Ak, pie manas maajas shodien atkal uzradies viens nomociits rudais ar zilu veederu:((, kursh knapi eed pienu, bet tomeer muurraa un ilgojas peec miljuma.Tieshi taapeec iegaaju paluukot par kakjiem, bet- laikam riit jaameklee vien vetaarsts.Visus neizglaabt...bet- varbuut "kakjumiiljiem" vajadzeetu uzorganizeet kaadu kopeeju projektu vai kampanju, k-ko, lai tai "nemiilju"bezatbildiibai dariitu galu?!

Gravatar zebrinna

2007. gada 22. augustā, plkst. 13:13

kaķis ir ļoti mīļš un jauks dzivnieciņš ar raksturiņu! man ļoti patīk kaķi arī man pašai ir kaķēns kuru sauc PELĒNS viņš ir vnk SUPER

Gravatar ragana

2007. gada 20. novembrī, plkst. 14:17

iztulkojiet pashi visu sho tekstu un tad maaciet citiem pareizrakstiibu... riebjas taadi cilveeki, kas vnk nespeej noveerteet darbu bet vnk uzd...

Gravatar kaķis

2008. gada 2. aprīlī, plkst. 16:06

kur jūs ņēmāt šo tekstu?tas rakstsir vienkārši super^_^man kaķi ir vieni no mīļākajiem dzivniekiem.kaķi ir ļoti mīļi un jauki

Gravatar konkon

2008. gada 25. aprīlī, plkst. 15:04

Man mājās ir divi jauki kaķīši un man viņi ļoti patīk , un es viņus mīlu mani mīluļi kaķi

Gravatar čaika

2008. gada 19. jūlijā, plkst. 14:02

mans kaķis nes man savu bumbiņu lai pametu..tākā tas nav tik neiespējami :p

Gravatar jaija

2009. gada 30. maijā, plkst. 14:45

fantastisks raksts! info izmantošu savā reportažā tv3 ziņās :)

Gravatar buseriix

2009. gada 21. novembrī, plkst. 16:18

Kaspar, paldies par savaakumu! Manuprāt, labs darbs padarīts. Man ir BSH runcis un tava inforrmaacija man lieti nodereeja. Visu, neviens nevar uzzinaat, bet ja ir kur palasiities, kas ekstraa publiceets - ir OK. Lai veicas turpmaak un neapstaajies pie aizsaaktaa.Cheers mate.

Gravatar ANA

2010. gada 22. aprīlī, plkst. 11:18

Ta it ka nav komentārs. Manu mazu kakiti (7 mēn) notrieca mašīna.Es ta pardzīvoju,mājā pilnīgs tukšums,tada sajūta ka es pazaudēju bērnu.Viņš bija ļoti mīļš runčuks.Lōti žel.

Gravatar BBB

2011. gada 18. februārī, plkst. 15:26

kaķi tiešaam ir labie maajas gariņi..maneejais uzraapaas kleepii pa bikseem,un taa vins mums pieteicaas uz labaaku dziivi:) pateiciigs,nekaadas nekaartiibas muužam nav darijis..toties greizsirdiigs gan, greizsirdiigs uz manu puisi..hm,interesanti tas taa;D

Gravatar LACITS

2014. gada 19. februārī, plkst. 12:12

Man patiik kaki un es sev gribu dabut kaķi un sveiciens visiem kaķu miiletaajiem....................:)