✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Runājot par nakts darbiem

2004. gada 11. februārī, 11 komentāri

Esmu nonācis pie interesanta secinājuma par savām darbaspējām.

Lielākajai daļai no vairāk vai mazāk a. god. lasītājiem nav noslēpums, ka es laiku pa laikam strādāju arī nakts stundās.

Tad, lūk. Pēc kaut kāda laika nenovēršami sāk nākt miegs (ir reti izņēmumi). Ja turpina spītīgi cīnīties ar šo nelabo padarīšanu, pēc laika (vairumā gadījumu jau uz rīta pusi) tas atkāpjas.

Un tad parādās kaut kas īpatnējs. Ja tā var izteikties - radošais pacēlums? Kreativitāte vienkārši lien ārā pa visiem iespējamajiem caurumiem. Tās var būt ļoti nekvalitatīvas un raupjas idejas, taču tās rodas kā no zila gaisa. Un kaudzēm. Pie kam, lielākā daļa no tām ir dzīvotspējīgas ne tikai līdz pirmajam miegam. Ja tās jel kādā veidā tiek piefiksētas, tās noslīpējot, rodas kaut kas tāds (labā nozīmē), līdz kam normālā prātā es nebūtu aizdomājies...

Interesanti būtu palasīties pētījumus, kā tieši dažādu cilvēku smadzeņu darbību ietekmē negulēšana...

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Lupus

2004. gada 11. februārī, plkst. 04:03

Ir tāda lieta. Īpaši izteikta vasarā, kad jau ap trijiem aust gaisma. Tad vispār aiziet kā pa sviestu, lai arī ko tu nedarītu.

A vispār mana teorija ir tā ka ja jau reiz tu strādā pa nakti, tu nemētā gurķi, neviens netraucē, ne par ko citu nav jādomā un ir vienkārši krietni labāka iespēja nokoncentrēties darbam.

Gravatar IMAGin

2004. gada 11. februārī, plkst. 04:11

Nu viens ir tas ka nekas tevi netraucē jau kādu labu brīdi līdz ar ko itkā vari koncentrēties savām lietām...

Otrkārt manuprāt tas tā ir viena ļoti vienkārša iemesla dēļ - smadzenes ir samērā nogurušas kā rezultātā mēs nenodarbojamies ar liekiem spriedelējumiem par un ap... so ja nu kas ienāk prātā tad par tēmu :)

Treškārt - Parasti naktīs strādājot cilvēki mēdz lietot kafiju utml kofeīnu saturošus dzērienus kas domājams arī atstāj uz smadzenēm kādu iespaidu... ;)

Gravatar Smejmoon

2004. gada 11. februārī, plkst. 07:56

google: mental state called flow

samazinās kairinājumi bremzējās pārslēgšanās

no otras puses

palielinās iespēja pielaist visādus gļukus (kas mūsu darbā var smagi iegriest) ieejot plūsmā var nepamanīt citus risinājumus vai arī dauzīt galvu pret sienu stundām (nu pēc pusstundas pabeigšu un tad gulēt)

tapēc strādāju vakaros un brīvdienās, kad ir labās lietas un nav slikto.

kā šodien ;-)

Gravatar misame

2004. gada 11. februārī, plkst. 08:42

Ir, ir tā - idejas tiešām rodas. Parasti turklāt vēl idejas par citām tēmām nekā būtu vajadzīgs. Vēl ir arī tā, ka, piemēram, izdomāju - strādāšu līdz plkst X. Attiecīgi laikā pēc "bez 15minūtēm X" darbs veicas vienkārši ideāli, līdz ar ko, protams, laikā X iet gulēt ir pavisam muļķīgi un laiks pagarinās. Toties var iet gulēt ar zināmu prieka sajūtu :)

Gravatar ulzha

2004. gada 11. februārī, plkst. 10:16

Jep, ir novērots. Un bez kafijas. Kaut kur lasīju tādu tēzi, ka mazāk gulēts aktivizē skaitļojošo smadzeni, vairāk gulēts - radošo, bet ir tāda sajūta, ka abas strādā labāk, ja guļ zem 8 h. Varētu iemest katrs kādu linku uz midnight-portfolio :)

Gravatar Janekuss

2004. gada 11. februārī, plkst. 11:08

Dažkārt tāds stāvoklis, bet vēl vairāk izteikts, ir arī uz paģirām.

Gravatar hmnc

2004. gada 11. februārī, plkst. 11:47

pilnībā piekrītu. miegs parasti sāk nākt ap 00 - 01. bet tad pāriet un tad var strādāt.. vakar velns parāvis lidz 5:30 linuxi instalēju un konfigurēju, un to aizgāju gulēt tapēc, ka negribējās pus dienu gulēt. un tapat pamodos 10:30 :)

Gravatar Gremlins

2004. gada 11. februārī, plkst. 12:08

Ir tada fiska, ka pec 03 sak smadzenes aktivi stradat. Nakamaja diena galva tada divaina. Tipa saproti, kas notiek, bet uz visu skaties no malas.

Gravatar MacDemon

2004. gada 11. februārī, plkst. 13:18

Vai tik biedrs laacz nav sācis vitamīnu šņaukt? Tiek novērotas ļoti līdzīgas pazīmes... :)

Gravatar Evalc

2004. gada 11. februārī, plkst. 19:14

Gremlinam taisnība, nakamā diena tiešām ir interesanta (ja neguļ). Plus vēl nemotivēta jautrība - par visu ko nāk smiekli bez iemesla. Droši vien kāda smadzeņu ķīmiska darbība. Bet //Laacz// tēma jau bija par radošajām naktīm. Runā, ka dzejniekiem u.c. radošiem subjektiem arī labāk sokas naktīs. Dienas laikā tomēr grūti nosēdēt pie kompja >=4h, lai nekas neiztraucētu.

Gravatar ml

2004. gada 12. februārī, plkst. 19:36

Solžeņicina darbā The First Circle (nezinu kā krieviski sauc, jo krieviski lasīt nemāku) aprakstīts, ka arī biedram Staļinam radošais pacēlums bija tieši naktī

un kā zināms, viņa idejas arī bija ļoti rupjas un nekvalitatīvas :)