✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Šodien topā pārbaudīt savas kastes

2004. gada 26. februārī, 22 komentāri

Jāzeps sāka, bet neļāva komentēt. Turpināja daudzi citi (sklp, Šulcs, ob). Ja jau mode, tad došu arī savu artavu.

Pirmām kārtām, tabindex propertijs formas elementiem. Sāksim ar to, ka teorētiski visiem formas elementiem jāseko vienam otram loģiskā secībā. Līdz ar to starp tiem pārvietoties ar tab taustiņu jāvar arī pēc noklusēšanas. Manuprāt, tabindex nospiedošā vairumā gadījumi ir maksimāli lieka greznība. Ja ir jāmaina lietotāja pārvietošanās secība formas ietvaros, daudz loģiskāk ir samainīt vietām pašus elementus, nevis likt lietotājam pārsteigumā atvāzt acis un mēģināt saprast, kur tad nu tagad viņa kursors ir aizlēkšojis.

Un vispār. Attīstot iepriekšējā rindkopā minēto, atļaušos bilst, ka manuprāt usability bieži vien tiek pārprasts un tas noved maksimālās galējībās, kad izstrādātājs pārbāž savu lapu ar attiecīgajām drazām.

Tas, ka lietotājs nezin, kas ir RSS, vēl nenozīmē, ka tā ir draza. Labi, tā tomēr ir draza. Atom rulez. Bet visā visumā, sindikācijas iespējas vairāk vai mazāk ir domātas pirmām kārtām advancētiem lietotājiem. Un tikai pēc tam nāks programmas, kuras tiks integrētas ar pārlūku un lietotājam neuzbāzīgi piedāvās iespēju nevis iebukmārkot konkrēto lapu, bet gan sekot līdzi tās satura izmaiņām. Un mūsu lietotājs nemaz i nezinās, ka tas tiek darīts pateicoties RSS vai Atom vai kam tur ellē ratā vēl.

Lietotājam nav kaut kad nebūs jāzin, kas ir RSS.

Vecais labais strīdus ābols - target="_blank". Ne velti tas ir izmests no XHTML specenes. Izstrādātājam nav jāliek lietotājam zīlēt - links atvērsies jaunā logā, vai nē. Lietotājam pašam ir jāprot to atvērt jaunā logā (tabā), ja viņam tas ir nepieciešams. Galu galā, pārlūkam ir jāpiedāvā šāda iespēja vienkāršākajā no iespējamajiem veidiem. Kaut vai tā, kā tas ir realizēts iekš Mozilla - ar peles middle click. Ja lietotājs to nezin, tātad viņš nav izlasījis lietošanas instrukciju. Lietotājs nav jāpārsteidz ar jaunu logu atvēršanu pret viņa gribu. (Tieši tāpat es domāju par popup loģeļiem.)

Rezumējums - visām saitēm jāatveras tajā pašā logā, ja vien lietotājs nav nolēmis savādāk. Arī reklāmsaitēm. Lietotājs ir lēmējs, dievs un visādi citādi svarīga persona.

Par to, ka lietotājam dzīve ir jāvienkāršo. Diemžēl, webs vairs sen jau nav straight forward un tas arī vairs nav viennozīmīgi lietojams. Lai tajā justos ērti, ir jāzin daudz lietas. Un lielu daļu no tām nav iespējams apvienot intuitīvā risinājumā.

Ja mēs runājam par tiem lietotājiem, kas neprot atvērt linku jaunā logā, lai arī vēlas, tad aizmirstiet. Ir cilvēki, kas vēl aizvien lieto ceturto netskeipu, uzskata, ka keiss ir procesors un monitors ir televizors. Viņi ir jāizglīto. Nevis jāpieskaņojas. Vismaz šajā jomā jau nu stabili. Pārfrāzējot Philips - let's make web better.

Par bilžu thumbnailiem es nerunāšu, jo uzskatu, ka tas ir gaumes un risinājuma jautājums. Bet lielākoties lietotājam jārada priekšstats par visu, ko viņš pēc lielākas bildes atvēršanas ieraudzīs. Nevis par tavuprāt nozīmīgāko attēla daļu.

Par tekošo atrašanās vietu lapā un attiecīgā navigācijas elementa izcelšanu. True, true. Tiesa, nepelnīti ir aizmirsti location bāri, jeb kā tos vēl sauc aizrobežā - breadcrumbs.

Valodas izvēles atrašanās vieta (pa visu pirmo lapu?). Gaumes jautājums. Es vairāk uztrauktos par lielajām korporatīvajām lapām, kurās nonākot tev liek izvēlēties valsti vai reģionu, bet savu atrašanās vietu tu tur neatrodi un apmulsis domā, ko lai izvēlās, un kas tieši savādāks ir katrā no izvēlēm.

Tas nav viss, bet pagaidām atā.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Benvenuto

2004. gada 26. februārī, plkst. 18:53

par to _blank īsti negribētu piekrist. es uzskatu, ka linki kas pilda navigācijas lomu saita iekšienē tie veras kā _self, bet, ja tiek linkots uz kādu citu saitu, tad lieku _blank. tas protams ir tikai mans subjektīvais skatījums uz lietu.

Gravatar regensy

2004. gada 26. februārī, plkst. 19:09

manas domas par valodas izvēli: pēc ip noskaidrojam, vai attiecīgais jūzeris ir no horvātijas. Ja ir, tad lapu defultajā rādam horvātiski, bet ja ne, tad angliski un kautkur iebāžam to valodu izvēli. Tās ir mans domas.

Gravatar Smejmoon

2004. gada 26. februārī, plkst. 19:23

2regency: Ja HTTP GET pieprasījms nāk no mašīnas, kuras ISP atrodas Raiņa bulvārī, ko Tu vari pateikt, kādas valodas šis cilvēks zin?

Es minētu, ka angļu, krievu, latviešu un tieši šādā secībā.

Valodu izvēlnei jābūt redzamai, tas gan. Parasti tas ir augšējais labais vai kreisais stūris.

Gravatar sorehead

2004. gada 26. februārī, plkst. 19:27

diezgan interesantas pārdomas, dallēji piekrītu. ļoti tracina jāzeps: 1) dzēs komentarus; 2) nelauj komentēt.

Gravatar laacz

2004. gada 26. februārī, plkst. 19:49

Benvenuto: Ko nozīmē 'saita iekšpusē'? Piem., journal.bad.lv gadījumā. Vai arī, ja man ir iekš laacz.lv gan personiskais blogs, gan nepersoniskais (tech stuff, etc)? Plus vēl rakstu sadaļa. Vai us.ford.com un eu.ford.com skaitās saita iekšpusē? U.t.t.

Gravatar Benvenuto

2004. gada 26. februārī, plkst. 20:35

laacz: teiksim tev ir saits ar sadaļām "mans kaķis", "mana mīļākā pildspalva", "mana dzeja". spiežot uz linku, kas aizvedīs uz katru konkrēto sadaļu es liktu _self. ja sadaļā "mana dzeja" ir links uz mana drauga Eižena dzeju, tad to es lieku kā _blank. Gan Eižena dzeju palasīsi, gan mana lapa vaļā paliks - varēsi salīdzināt. un nekad nenotiks tā, ka visi vērs lapas pēc vajadzības, nevis webmastera ieskatiem. tāpat kā vienmēr būs tādi, kas nekad nezinās, ka tāda iespēja pastāv. ideālā pasaulē protams tā būtu.

Gravatar aabele

2004. gada 26. februārī, plkst. 21:08

bet ja man ir saraksts kā piemēram top.lv un lietotājs staigā pa sadaļu 'mājas lapas' un kā besītos ārā, ja saites neatvērtos jaunā logā - tas nav viennozīmīgi pasakāms vai vajag vai nevajag linkot jaunos logos.

Turklāt ja man vajag uztaisīt kādas lapas Printer friendly versiju, daudz elementārāk to atvēr popupā

Gravatar mxnc

2004. gada 26. februārī, plkst. 21:13

Printer friendly versiju daudz vienkāršāk ir izveidot nosakot atsevišķu .css printēšanai. I nekādi pop-up nav vajadzīgi :)

Gravatar rem

2004. gada 27. februārī, plkst. 00:50

kāda liekulība... laacz pašam bija (ir) linki, kas veras jaunā logā..

Gravatar laacz

2004. gada 27. februārī, plkst. 00:53

rem: Un tad? Tas man neļauj apzināties un propogandēt to, kā manuprāt ir pareizi?

Gravatar misame

2004. gada 27. februārī, plkst. 08:47

Savukārt jautrais joks ar <a href="#" document.location='kuku.php'> Jāzeponkuli nav uztraucis nu nemaz. Toties baigi jautri ir ar middle-click nospiest uz šāda linka. Vai vispār uz javascript linka. Par bilžu thumbnailiem - ir diametrāli pretēji: ir kretīnisms no webammja puses ielikt bildes (šeit es domāju fotogrāfiju) fragmentu kā thumbnailu. Jo es kā vērotājs esmu ieraudzījis smuku bildīti un vēlos to pašu ieraudzīt lielāku. Nevis, ieraugot mazu suņa krāniņu thumbā, atvērt bildi, kurā redzams suns, fonā liela pļava etc ... un protams arī mazais krāniņš, tieši tikpat mazs kā thumbnailā. Protams, ir gadījumi, kad šādi thumbi sevi attaisno.

Gravatar ThA-B

2004. gada 27. februārī, plkst. 08:48

Nu jā. Bet tomēr forumos Vaidzētu likt linkus uz jaunu logu. Konkrēti man besī ārā, kad kādā //Thread//ā atrodi incantu linku, un tad kaukādu apsvērumu dēļ ejot apakaļ - neko vairs nevar atrast. NU moš tā ir, bet es pat ceru un gaidu, ka links uz CITU lapu vērsies CITĀ logā. Tas pats jūzabilitī - "Izdar to manā vietā, a?"

Gravatar laacz

2004. gada 27. februārī, plkst. 08:52

ThA-B: //Usability// ideja nav //izdarīt kaut ko lietotāja vietā//. Tu esi makten pārpratis šī jēdziena nozīmi ;)

Gravatar CooLynX

2004. gada 27. februārī, plkst. 11:27

Ja godīgi, tas es vairāk necenšos cīnīties ar cilvēkiem, kas uzskata, ka linkiem būtu jāverās vaļā jaunā logā. Arī es kādreiz tā darīju, jo toreiz uzskatīju, ka tā ir pareizi, lai arī gudri onkuļi teica pretējo.

Laiks iet un viss mainās. Šobrīd es pievienojos gudru onkuļu viedoklim un daru tāpat kā viņi to iesaka. Esmu saprati, ka līdz tam ir jānonāk pašam un nav jēgas pūlēties un pārliecināt par pretējo.

Te ir 10 izplatītākās kļūdas no Useit.com 1999.gada 2.punkts http://www.useit.com/alertbox/990530.html 2002.gada 6.punkts http://www.useit.com/alertbox/20021223.html Paši variet pagooglēt :P

Nobeigumā gribēju tikai pateikt, ka es savu pārlūku esmu tā nokonfigurējis, ka man nemaz neatveras jauni logi, tad, kas es to nevēlos, jo es esmu noteicējs, tam, ko skatos un nevis otrādāk.

Mājas lapas tiek taisītas cilvēkiem nevis sev, kad tu to sapratīsi, tad arī sāksi saprast visu pārējo, bet kā jau teicu - līdz tam ir jāizaug...

Gravatar milenbahs

2004. gada 27. februārī, plkst. 11:37

man te tāds konkrēts jautājums. kā vizuāli būtu jāizskatās valodas izvēlei? nevaru pieņemt, ka valodu apzīmē ar karogu, kas ir valsts simbols nevis valodas. vai ir kāds standarts, kā vizuāli parādīt valodas apzīmējumus EN, FR utt.

Gravatar rem

2004. gada 27. februārī, plkst. 11:50

laacz: nē, protams, ļauj. tikai latviski to sauc par liekulību

Gravatar laacz

2004. gada 27. februārī, plkst. 11:52

rem: Nebūt ne. Par to būs atsevišķs stāsts :)

Gravatar Benvenuto

2004. gada 27. februārī, plkst. 13:17

galu galā izvēloties likt _self vai _blank es ņemu vērā tikai to kā es būtu gribējis atvērt linku, ja pats būtu saita apmeklētājs. lūk tā lūk.

Gravatar Qued

2004. gada 27. februārī, plkst. 13:43

Tabindex tomēr nevajadzētu aizmirst. Visai bieži gadās pielietot formas, kur pie laukiem ir saites - piemēram, jautājuma zīme ar saiti uz lauka skaidrojumu. Tad ar pogu TAB bez tabindexiem tiek "apstaigātas" arī šīs saites.

Gravatar hmnc

2004. gada 27. februārī, plkst. 13:46

tiktieshaam par tiem _blank un _self runajot, jaapiekrit Benvenuto.. jo seercho pa lapu kautko - piemeeram lasi ieksh laacz.lv rakstu, un tur pa vidu tekstam ir links - iechekojiet te kaada speele. ja cilveeks speraas iekshaa tajaa linkaa caur _self tad pazuud viss ieprieksheejais nedalasiitais raksts paraadaas cita lapa, tur veel citi linki utt. un tad lietotaajam lai pabeigtu lasiit iesaakto rakstu vainu jaaspaida back poga ( no vienas liidz n reizeem), vai jaaver valjaa jauns logs un atkal jaaiet uz laacz.lv un jaameklee kur bija tas raksts. ja viss veraas _blank tad nav nekaadas iipashas probleemas, ja vien lietotaajs nesirgst ar kaadu jaunologu-sindromu, kur katrs jaunais atveertais logs izraisa lietotaajaa vemshanas refleksus :)) taatad - _blank saiteem kas ved aarpus lapas.

Gravatar Qued

2004. gada 27. februārī, plkst. 14:10

par _blank logiem gan es piekrītu laaczam. Varbūt mans viedoklis ir subjektīvs experienced user viedoklis, bet man lapas, kas atverās jaunā logā, nekad nav sevišķi patikušas. Īpaši hmnc varu teikt, ka sevišķi mani kaitināja jaunie logi laikā, kad vēl draudzējos ar IE un bijus uzlicis Windows XP: XP īpaši nemīl samazināt atvērto programmu podziņas taksbārā, tādēļ, ja patīk skatīt internetu daudzos logos, ātri vien sākas taskbāra otrā rinda. Jau sen esmu pieradis gadījumos, kad vēlos pēc saites esošo tekstu lasīt tālāk, vērt saiti jaunā logā. Sevisķi viegls un brīnišķīgs šis process ir izmanojot Opera un tajā iebūvēto gestures iespēju. Tomēr, tā kā viedokļi atšķiras, tad varbūt _ blank lietošana varētu palikt uz katra www resurspunkta autora sirdsapziņas. Galvenais, lai tiktu ievērota viena un tā pati stratēģija visās lapās viena resurspunkta ietvaros.