✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Dzīvoklis #2

2004. gada 13. aprīlī, 20 komentāri

Pēc šīsdienas ieraksta par sekmīgo dzīvokļa iegādi manā pastkastē un ne tikai sāka krāties lūgumi no vairāk vai mazāk nepazīstamiem cilvēkiem. Tajos tika aicināts gan dalīties pieredzē par šo procesu, gan uzrakstīt īsu FAQ, gan vispārīgi apstāstīt - kas un kā ir jādara, lai netaptu apčakarēts.

Nemelošu. Es tiešām labprāt to darītu. Taču, te rodas vairāki šķēršļi.

Pirms par tiem runāt, atrunāšos par dalīšanos ar personīgo pieredzi. Ticiet vai nē, bet šis bija pirmais dzīvoklis, kura iegādes procesā es piedalījos. Un tieši tāpat - ticiet vai nē, bet mēs tikām ij vazāti aiz deguna, ij bija mēģinājumi mūs uzmest, ij nervu dēļ bija gan asaras, gan negulētas naktis, gan veselības problēmas, ij pienāca brīdis, kad nu viennozīmīgi bija skaidrs, ka šo dzīvokli mums neredzēt kā savas ausis. Un, kā jau ik vienu emocionālu procesu, arī šo man nav vēlmes sausi aprakstīt. Tieši tāpat nav izsvērti visi plusi, mīnusi, pieļautās kļūdas un neizdarītie darbi. Tāpēc lai jau apraksts par mitekļa iegādi pagaidām nobriest :)

Bet nu atpakaļ pie jautājuma par FAQ.

Pieredze rāda, ka, lai zinātu visas potenciālās problēmas, lai apjaustu puslīdz visus iespējamos variantus, aptvertu pietiekami daudz īpašumu veidus, kuri tiek pārdoti zem kodētā nozaukuma 'dzīvokļi', ir nepieciešama pieredze to iegādē, kas neaprobežojas ar vienu pašu darījumu. Kā minimums ir jānopērk vismaz trīs dzīvokļi, jābūt puslīdz nehistēriskam cilvēkam, jāprot domāt līdzi tam ko dara arī zem psiholiģiskā spiediena, jābūt kredītspējīgam (:), jāprot īstajā brīdī pateikt nē un jāizdara vēl miljons un viena lieta.

Un arī tad man nebūt nav pārliecības, ka šī cilvēka gūtā pieredze aptvers visus iespējamos variantus.

Šis t.s. FAQ ir regulāri jāpapildina, jo laika gaitā mainās gan likumi, gan banku prasības kredītņēmējiem, gan cenas, gan daudz un dažādi citi aspekti.

Jā, mēs gājām patiesībā diezgan fundamentāli ar ērkšķiem kaisītu ceļu gan savas pieredzes trūkuma dēļ, gan ļaundabīga māklera dēļ, gan neko nezinošas un vairāk vai mazāk histēriskas tantiņas dēļ.

Jums jādara vienkāršāk. Atrodiet pazīstam juristu. Nevis studentu, bet tiešām šajā jomā praktizējošu juristu. Ja tādu nepazīstiet, aizejiet uz konsultāciju. Noskaidrojiet visu par dzīvokļa iegādes procesu, rokasnaudas līgumiem, iespējamajiem izdevumiem, iespējamajiem uzmešanas veidiem, u.t.t. Samaksājiet par to naudu. Tajā brīdī, kad jūs zaudēsiet savus tūkstošus latu jūs nožēlosiet, ka to neizdarījāt.

Starp citu, kā pieredze māca, vēlams aptaujāt paziņas, radus, draugus, kuri ir iegādājušies dzīvokli ne vēlāk kā pirms gada, pusotra. Bet nevajag akli viņiem uzticēties.

Galu galā - šiverējieties. Un pats galvenais - ja jums kaut kas nav skaidrs, apstājieties. Neparakstiet dokumentus tikai tāpēc, ka tā jādara, jo pretējā gadījumā dzīvoklis ies gar degunu. Labāk nopirkt citu dzīvokli, nekā kost pirkstos par pazaudētu naudu (rokasnaudu, notāra pakalpojumi, zemesgrāmata, valsts nodeva, u.t.t.).

Un vēl kas. Pēc iespējas nepinieties ar mākleriem. Labāk centieties darīt visu pa tiešo ar pārdevēju. Pat, ja viņš it kā neprasa nekādu naudu no jums. Var sanākt tikai lieki sirdsdēsti.

P.S. Iegādājoties dzīvokli jums katru mēnesi būs jāatmaksā kredīts plus komunālie pakalpojumi un jāatdod parādi, ja tādi ir ienākušies mitekļa pirkšanas procesā. Parēķiniet, vai jūs to varat atļauties...

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Benvenuto

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 00:21

drizāk sirdsēsti.

Gravatar ManInBlack

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 01:43

ja tā parekina - ja ņem vieninstabas dzivokliti kaut kur agenskalnā (jauns un smuki izremontets ar visam mebelem un virtuves iekartu), tad tas maksā latiņi 90 menesī. plus komunalie. moš tomer vairak vērts, nekā pa 100ls īrēt kaut kādu sūdu purvciemā, kur viss grūst kopā. vienigi tās saistības uz cik tur daudzajiem gadiem, respektīvi ar 90 latiem ir uz 25 gadiem.

Gravatar Delfins

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 06:59

nu nzinu. gaenskalnaa skatoties kur. tur daudz vecas maajas & taac bomzains rajons.

MIB, kur tu purvciemaa atradi grustoshu maaju? (just incanti :))

Gravatar Kaklz

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 07:56

No Āgenskalna pa gabalu. Te smird. Krimināls rajons .. pēc 2.5 te nodzīvotiem gadiņiem kaut kā tā vien gribās tikt prom. Pilns ar narkomāniem, bomžiem un vēl nez kādiem brīnumcilvēkiem (arī virinātāji te spieto).

Liekas, ka viena no lietām, ko vajadzētu ņemt vērā meklējot mājokli ir tā, ka īrēt patiesībā vairs nav izdevīgi .. kāda starpība - vai tu maksā tos ~100 Ls par īri īpašniekam, vai bankai? Tad jau labāk maksā bankai un pēc gadiem vēl dzīvoklis ir tavs .. a īrējot nekā :).

Gravatar Junda

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 08:29

Īsa piebilde pie visa (lai gan šobrīd man būtu daaaaudz ko teikt) - nekas nenotiek bez atbalsta. Ja tā labi padomā, procesā tika iesaistīti drausmi daudz labi cilvēciņi un tāpēc tas pasāciens arī labi beidzās, tb ar labiem cilvēciņiem savādāk nemaz nevar būt... Pagaidām pliks paldiesiņš visiem... :)

Gravatar DeeWee

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 08:33

Purchiks aagenskalns , da smird i te i tur i visur. Bet ne jau viscaur. Kaklz : man jau to pashu ir veelme pateikt par purchiku ... Un patiik man tas aagenskalns(tjip dziivoju tur).

Gravatar DeeWee

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 08:34

Ups aizmirsu piebilst : Ņjā par juristu piekrītu viennozīmīgi.

Gravatar whatever

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 08:44

Kaklz - nu nezinu, nezinu - man domāt diezgan ideāls rajons :) Tāda maza klusa pilsētele lielas pilsētas vidū. Pirmā stāvā dzīvojot (nu ok, tikai mazliet vairāk kā mēnesi) nekādas problēmas nav bijušas (tpfu, tpfu) un patīk daudz labāk nekā klusais centrs, piemēram.

Par īrēšanu/pirkšanu - tieši tā - nav starpības, tāpēc daudzos gadījumos īrēšana ir labāka - daudz mazāka atbildība & nervu bojāšana, aptuveni tās pašas summas, un izīrēt bieži vien var daudz labākā vietā un stāvoklī dzīvokli nekā nopirkt. Teiksim situācijā, ka ģimenē abi daudz strādā (bez lieka laika iedziļināties pirkšanas/remontēšanas procesā), plānojas bērneļi (attiecīgi iespējama pārvākšanās, kredīta ņemšana mājas celšanai vai tml. pēc gadiem 3-4), un ir skaidri zināms, ka 2 istabu dzīvoklīti pirkt nav vērts, bet līdz 4 istabu īsti nepavelk naudiņas iespējas. (Ok, piekrītu - ja man piedāvātu nopirkt kaut vai uz grausta robežas māju/pusmāju + zemi āgenskalnā nešaubīdamies pirktu, bet baidos, ka tam $$ nepavilks:)

Gravatar Kaklz

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 08:55

Pilnīgi iespējams, ka man vienkārši neveicas vai arī dzīvoju nepareizajā nostūrī, bet Āgenskalns man nepatīk :))

Gravatar Smoll

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 09:50

Absolūti nepiekrītu tam, ka īreec dzīvoklis ir labaaks, jo tajā ir jebkurš tavs nopietnāks, tavuprāt dzīvokļa uzlabojums (saprāta robežās, protams) jāsaskaņo ar saimnieku. Tam visam klāt nāk vēl apziņa, ka šajā dzīvoklī nav jēgas kauko darīt, jo dzīvoklis tā pat nav tavs un tas nozīmē ka tu to nedari priekš sevis (ilgtermiņa perspektīvā skatoties). Un vēl īrētā dzīvoklī ir tā ka tev viņu var jebkurā brīdī uzteikt un palūgt pēc iespējas ātrāk atbrīvot.

Gravatar whatever

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 09:59

Smoll - viss atkarīgs no īres līguma & izīrētājiem. Dažiem (sāk lēnām jau likties, ka lielākajai daļai) vienkārši nepaveicas ;) Darīt kaut ko short-term, nevis long-term nozīmē nedarīt to priekš sevis? Hmz, jocīgi :)

Gravatar hQuse

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 10:08

Katram sava gaume, kur un kā dzīvot, taču, visur daudzdzīvokļu mājās noteikti būs kāds tipisks kaimiņš, kam svētdienas rītā pulksten 7:00 jāsāk kaut ko naglot, noteikti būs vismaz divi kaimiņi, kas, tieši tad, kad gribās pabūt klusumā, klausīsies skaļu mūziku, nemitīgi kaut ko remontēs... Vienmēr būs sajūta, ka "mājā ir vēl kāds".

Pie pirmās izdevības jāpērk/jābūvē mājiņa :)

Gravatar e-remit

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 10:51

dzīvokļi nerullē. vajaga māju pirkt... un tikai.

Gravatar Creator

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 10:54

nāciet dzīvot uz Liepāju :) pagāšgad ar sievu iepirkām 4 istabu dzīvokli par 8,4 kls + 5 kls remonts - taga bankai vēl 9 gadus jāmaxā 70 ls mēnesī + apm tikpat komunālajos (kopā ar apkuri) - nav nemaz tik traki kā varētu domāt - bet nu rīgā tāds dzīvoklītis būtu cītīgi dārgāks ...

Gravatar MZM

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 11:25

Creator: ja jau būtu ko darīt tādā pilsētā, tad jau varētu ar' iet, bet pagaidām kaut kā nesanāk. Ko man, 100% Rīdziniekam Liepājā? (nav par Liepāju, bet ārpusRīgas pilsētām kopumā).

Gravatar JIB

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 16:22

Apsveiciens Laaczim! Nākošais būs auto? Cik atceros šajā internetvietā te bija domas ar mazauto.

Jādomā, ka viņš nopirka to plakni (flat) Jeglavā. Tur arī cenas vel nav tik kodīgas. No sevis varu pieteikt (pirku pirms 5 gadiem)

  • ne visi makleri suks, bet patiešām labāk, ja visu var saorganizēt ar pārdevēju pa tiešo
  • cold minded aproach. Labāk ar kokainu ģīmi teikt ka tu nesaproti un pārskaities māklers ar sarkanu ģīmi rij validolu, nekā pec tam konstatēt šaizes savā smilškaste.
  • izvēle ir vairāk kā tikai 2 apskatīti varianti. Reāli bez parākas steigas jāapskata radikālos vriantus (istabu skaitu, mājas tipus, plānojumus, rajonu). Tad iepauzēt, un sākt skatīties kādu vienu radikālo variantu un jo vairāk jo labāk, bet pirms izvles vēl iepauzēt un tad vēlreiz apskatīt labākos. Un nekas, ka kāds labs variants paies gar degunu, jo labāk nenopirkt labu, nekā nopirkt sliktu.

Gravatar AnnA[FN]

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 16:30

Varu pievienoties un apsveikt tos, kam nu ir verdziiba, bet savs personiigais kakc! ... ja veel njem veeraa, ka tuuliit, tuliit palaidiishot valjaa iires griestus...

Kad es pirku (gadi 3 atpakalj)

  • makleris bija supper (Andrejs no Blasta vaardaa);
  • piegaajaam JIB mineeto "cool mind" metodi. Makleris visu izdarija. Samekleeja, sarunaaja, kaartoja ar banku, nokauleeja %, zemesgraamatu nokaartoja. Stradajosham cilveekam taa bija patiesa laime.
  • pec iespeejas vairaak uzzinaat par dziivokli - no kaiminjiem, draugiem,kas taada projektaa dziivo, iespeejamie plusi, miinusi.
  • un neiet kaarties, ja beigaas esat nopirkushi piloshus kraanus un vecus logus. Viss ir labojams, bet ne personiigie nervi.

Gravatar aiks

2004. gada 14. aprīlī, plkst. 16:58

vot, vot piekrītu par to pirkts vs. īrēts. paši nopirkām 2 istabu dzīvoklīti 7 mēnešu atpakaļ rīgas centrā, un ziemā maksājām precīzi to pašu ko par vinotaļ analogu īrētu varinatu

Gravatar Druu

2004. gada 15. aprīlī, plkst. 11:53

Man šā decembrī beidzās 3 gadu krītiņš par 90kv.m. Tukumā... Nekādus māklerus nemeklēju, ~6mēn. meklēju pašu dzīvokli. Atradu, 3-istabu. Banka (HansaBanka) iesolīja krītiņu 1800 - tik cik prasa pārdevējs. Banka piekāsa uz 2 nedēļām, solīto 3 dienu laikā. Pārdevējs pa to laiku pārdomāja. Tajā pašā mājā atradās 4-istabu par 2400 naudiņām. Daudz neprātojot paņēmu. Izpalikušās 700 naudiņas pārdevējs atļāva samaksāt pēc gada (bija ieplānots pārdot vienu citu dzīvokli, kas arī veiksmīgi atrisinājās). Tā arī nezinu vai Hanzene sūkā zili-zaļi, vai arī tas bija pirksts "no augšas" - lai es tiktu pie labāka dzīvokļa :) Ja taga iedomājos, ka būtu jādzīvo 60kv.m. 3-istabenē, mati saceļas stāvus :>

Gravatar Smejmoon

2004. gada 15. aprīlī, plkst. 12:49

Druu: Tu uz Rīgu cik bieži brauc?