✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Novēlējums

2004. gada 31. maijā, 65 komentāri

Vakar, iegādājoties cigaretes vietējā benzīntankā, man tika viens dikti sirsnīgs novēlējums. Ja parasti pērkot ko ēdamu vai dzeramu, novēl uz veselību, tad tagad es tiku aplaimots ar mirstiet jauns. Apstulbu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar pipetajs

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:14

Vaicēj uzcienāt. :)

Gravatar Martinsh

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:24

Ļoti pareizi!

Un vispābā, ar lielu nepacietību gaidu, kad Latvijā ierubīs likumus kā īrijā par smēķēšanu publiskās vietās - 3 kEUR :)

Gravatar laacz

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:28

Martinsh:

Nu vot, brauc uz Īriju, vai arī dari kaut ko lietas labā.

Tu, manuprāt, pat nesajēdz to, kādas sekas šāds aizliegums varētu radīt mūsu sociālajā, ekonomiskajā un visādi citādi no Īrijas krasi atšķirīgajā situācijā :)

Gravatar Pete

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:33

Sekas būs drausmīgas... Cilvēki sāks mazāk smēķēt publiskās vietās.

Gravatar Livingston

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:35

Vajag iesūdzēt tiesā to benzīntanku kompāniju :) Vai vismaz pasūdzēties par tā darbinieka rīcību viņa priekšniecībai :) Ne jau aiz ļauna prāta, bet profilaksei. Kas notiks, ja katrs kretīns tagad iedomāsies, ka zin, kā dzīvot pareizi? Un pasniedzot cigaretes visiem teiks - mirstiet jauns. RIMI pārdevējas pēc čeka izsišanas par alkoholu atvadīsies ar vārdiem - lai dzimst bērni dauņi. Asiņaina steika cienītājiem viesmīles varētu novēlēt priecīgu Kreicfelda-Jakoba slimību utt.

Gravatar laacz

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:37

Pete: Tu maz saproti, cik daudz smēķētāju ir (bija) Īrijā, un cik daudz Latvijā? Procentuāli. Tā dēvētie - svētdienas smēķētāji, kuri to dara tikai un vienīgi tad, ja aiziet uz krogu, vai kur tml? Šis aizliegums ir stipri vien strīdīgāks par alkohola lietošanu publiskās vietās :)(

Gravatar bljaaveejs

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:38

Aga, kad alko aizliedza, tad laacz nebļāva. A kad par cīgām kāds ierunājas ... Esmu par to lai cīgas maxā 2Ls pačka un aizliegt smēķēšanu sabiedriskajā vietās.

Aluz cienītājs.

Gravatar laacz

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:44

bljaaveejs:

Es ij nemaz nerunāju par smēķēšanas aizliegšanu sabiedriskā transporta pieturās, pie veikaliem, restorānos pie galdiņiem u.c. vietās, kur uz apgrozās daudz cilvēku, kas potenciāli nesmēķē. Bet krogā aizliegt smēķēt ir faktiski cilvēktiesību ierobežojums.

Atminoties to, ka valdība ir pieņemusi, ka arī datori rada atkarību, piedāvāju to lietošanu aizliegt

a) personām, kuras ir jaunākas par 16/18 gadiem; b) publiskās vietās.

Gravatar Livingston

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:45

bljaaveej, ir starpība, vai kut ko aizliedz lietot ar likumu vai arī legālu pirkumu pavada ar debīlu komentāru. Tipa iedos Tev alu un pateiks - "kaut Tu kokā iebrauktu sadzēries!"

Gravatar Martinsh

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:55

Manuprāt cilvēktiesību pārkāpums ir ja es nevaru ieiet pasēdēt kādā krogā, jo tur gaiss ir tāc, ka ciri var pakārt. Un man dēl kaukādiem pīpmaņiem ir jābojā savas plaušas. Un nevaig cirst, ka var iet sēdēt tur kur nepīpē - krogos tādu vietu kur nesmird pēc dūmiem nemaz nav, vai ja ir tad tie ir 5% no kroga kopējā space. Nothing personal - peace visiem :)

Gravatar laacz

2004. gada 31. maijā, plkst. 09:57

Martinsh: A Tev neliekas, ka tas ir loģiski - ka krogū smēķē? Tad jau jāaizliedz ir krogū arīdzan dzert vairāk par tik un tik, lai promiles būtu tik un tik, jo ir cilvēki, kuriem riebjas, kad apkārt ir cilvēki pilnīgā ķitē.

Gravatar bljaaviens

2004. gada 31. maijā, plkst. 10:01

Vispār jau, ja tā pskatās, tad tāda kropla mums tā demokrātija sanākusi...caur caurēm visādi aizliegumi. Bet nu ... neko jau. Turpinam dzīvot un smaidam līdz ausīm!

Gravatar Kruzulis

2004. gada 31. maijā, plkst. 10:12

citāts: //ja tā pskatās, tad tāda kropla mums tā demokrātija sanākusi…caur caurēm visādi aizliegumi.//

Šitais teikums ir nejēdzīgākais, kas dzirdēts pēdējā laikā.

Gravatar elfz

2004. gada 31. maijā, plkst. 10:48

Es piedāvāju krogos ieviest normālas ventilācijas sistēmas, un beigt runāt muļķības.

Gravatar konservators

2004. gada 31. maijā, plkst. 10:56

citāts: //A Tev neliekas, ka tas ir loģiski — ka krogū smēķē? Tad jau jāaizliedz ir krogū arīdzan dzert vairāk par tik un tik, lai promiles būtu tik un tik, jo ir cilvēki, kuriem riebjas, kad apkārt ir cilvēki pilnīgā ķitē.// Uz korogu ejošie, VISI, turp dodaas ar domu, ka VISI tur esošie lietos alkoholu (lielākās vai mazākās devās - tas jau pakārtots jautājums), bet ne visi turp dodās ar vēlmi smēķēt vai ostīt cigarešu dūmus....

Gravatar viesis

2004. gada 31. maijā, plkst. 11:12

piedavāju paskatīties uz smēķēšanu no citas puses - dūmi izplatās gaisā, tādējādi nesmēķētāji to sajūt, pat nebūdami smēķētāja tuvumā, pie tam ir maz iespēju izbēgt no dūmiem, neizejot no dūmu aizsniedzamības zonas. līdzigi notiek, kad cilveks skaļi auro - skaņas izplatās gaisā tā, ka no tām nevar izbēgt bez ieiešanas no skaņas izplatības telpas. doma tāda: paredzēt īpašas vietas smēķētājiem (var arī priekš aurotājiem), NEPIEŅEMOT by default, ka nesmēķētājiem jāizvairās no smēķētājiem, bet otrādi, pamatojoties uz Satversmes 116.pantu. punkts.

Gravatar MrProxy

2004. gada 31. maijā, plkst. 11:17

es uz krogu dodus lai tur palietotu alkoholiskos dzerienus!!! un tas ka es aizpipešu cigareti tas ir automatisks process.

un nesmeķetaju galdiņi krogu ir tas pac kas cjurataju celiņš baseinā!

Gravatar kalnietis

2004. gada 31. maijā, plkst. 11:19

ņu vispār jau krogs ir privāts bizness.. un kurš no pīpētājiem ies uz krogu dzert ja tur nevarēs pīpēt... ja nepatīk dūmi krogā ej uz makdonaldu un laizi salčuku.. cita runa ir ja krogā var pasūtīt ēdienus un tev blakus sēž un pīpē..

Gravatar Lds

2004. gada 31. maijā, plkst. 11:21

Esmu smēķētājs un pagaidām atmest netaisos,jo labi zinu, ka atkarība ir izstradājusies tāda, ka maz neliekas, taču, sorry, Laacz, šoreiz tev nav ne kripatiņas taisnības. Mūsu valstī ir pakropļots cilvēktiesību jēdziens - smēķēšana ir netikums un taisnība pēc noklusēšanas vienmēr ir (vai būtu jābūt) nesmēķētajiem.Protams, ka smēķēšanas aizliegšana krogos, kas agri vai vēlu notiks, man sagādās ne mazums neērtības, par ko pat domāt negribas, taču roka neceļas pret to preotestēt, jo zinu, taisnība nav smēķētāju pusē. Varbūt būs iemesls atmest.

Gravatar sklp

2004. gada 31. maijā, plkst. 11:48

"Labu apetīti", nevis "uz veselību" :)

Gravatar Vistu Zaglis

2004. gada 31. maijā, plkst. 12:08

Interesanti, ja jau ir tik nenormāli daudz to nesmēķētāju, kuri cīnās par savām tiesībām - kāpēc netiek viens pēc otra vērti vaļā nesmēķētāju krogi un tos, kas tādi ir, negāž riņķī sajūsmināts pūlis?

Vai tas tomēr vienkārši tagad tā moderni - būt karojošam nesmēķētājam?

Gravatar ulzha

2004. gada 31. maijā, plkst. 12:33

Eww!! MrProxy paveicās ar žetonu :) Tā texta autortiesības iet pie smukajām meitenēm no ĀVĢ. Kuras nesmēķē, afaik.

Gravatar ulzha

2004. gada 31. maijā, plkst. 12:47

Kā jau noprotams, ar čurātāju celiņiem domāti smēķētāju galdiņi. Vai tiešām tas neko neizsaka?? Tas, ka never vaļā nesmēķētāju krogus un negāž viņus apkārt, ir sekundārs ekonomiski sociāls efekts, ko analizēt neesmu kompetents - primārais tā kā būtu dzīvība...

Gravatar laacz

2004. gada 31. maijā, plkst. 12:59

ulzha:

Kāda dzīvība?

Es vērsīšu Tavu uzmanību, ka //smēķēšana var izraisīt slimības//. Statistikās, uz kurām mēs tik bieži vien akli paļaujamies, tiek minēts, ka tiku un tik cilvēku mirst no smēķēšanas izraisītām slimībām.

Piemēram, vēzis tiek skaitīts pie smēķēšanas izraisītajām slimībām. Līdz ar ko - visi, kas mirst no vēža, man neizprotamu iemeslu dēļ tiek ieskaitīti tajos smēķētājos, kuri ir miruši no vēža.

Līdz ar ko - neba nu visi, kas ir miruši ar sirds, plaušu un asinsvadu slimībām, tās ir ieguvuši no smēķēšanas. Un neba nu visi smēķētāji ir slimi. Un neba nu visi saslims.

Tad jau ir lielāka iespēja priekšlaicīgi atvadīties no šīs pasaules vai arī saslimt ar neārstējamu kaiti, pateicoties neuzmanīgam autovadītājam, saindējoties ar pārtiku, tvana gāzi, muguras traumas nodarbojoties ar sportu, vai arī dabonot vienkārši pa seju.

Smēķēšana ir neatņemama krogus mikroklimata sastāvdaļa. Un elfz pareizi minēja - jāvēršas ir nevis pret cilvēkiem, kuri smēķē, bet gan pret tiem krogu īpašniekiem, kuri nenodala (vai neizveido) nesmēķētāju daļu, neievieš pietiekami kvalitatīvu kondicionēšanas sistēmu u.t.t.

Gravatar Arturs

2004. gada 31. maijā, plkst. 13:15

Autortiesības arī iet ne pie manis (un, droši vien, arī pie ĀVĢ meitenēm šoreiz - ne), bet nu:

Es nesmēķēju, nedzeru, narkotikas nelietoju, ar sievietēm apkārt nevazājos, bet... nomirt veselam arī kaut kā negribas.

Gravatar juris

2004. gada 31. maijā, plkst. 13:26

// Bet krogā aizliegt smēķēt ir faktiski cilvēktiesību ierobežojums.//

bet padomā kā jūtas tie cilvēki kas pēc darba aiziet uz krogu/kafī bodi, utt pasēdēt un parunāt un nevēlas smēkēt.

Saki ka ir normāli ka pēc tam viņu drēbes smird pēc tabakas?

Man nav nekas pret smēkētājiem ja vien tas man netraucē dzīvot (lasi nelkiek elpot tos dūmus)

Protams ka normāla ventilācija lauj +/- ciešami sēdēt pie viena galdiņa gan smēkētājiem gan nesmēkētājiem. Taču risinājums nev nepatīk dūmi sēdi mājās un nerādies uz ielas, nēj pēc darba uz krogu kafijas bodīti pasēdēt un paplāpāt ar draugiem.

//Smēķēšana ir neatņemama krogus mikroklimata sastāvdaļa//

Smēkēšana ir lipīga slimība, kā tev liekas cik viegli no svētdienas smēkētāja klūt par smēkētāju? Cik viegli pēc tam atmest?

Es saprotu ka daži labi saprot ka ir problēma (smēkēšana) un netaisaas ar to cīnīties taču to nevajag uzspiest pārējai sabiedrības daļai (it īpaši jaunatnei)

Absolūti nepiekrītu, ka aizejot uz krogu ir jārēķinās ar cigarešu dūmu elpošanu - tas aizskar manas cilvēktiesības vairāk kā nesmēķēt sabiedriskās vietās.

Gravatar Lauris

2004. gada 31. maijā, plkst. 13:50

Bt darbinieka teiktais ir goda un cieņas aizskaršana - KL 156.p. (sods līdz 50 min mēnešalgām - līdz 4000 Ls, kā arī vēl var civilprasību iebliezt - CL 2352a p. 3.d.).

Gravatar laaczam

2004. gada 31. maijā, plkst. 13:55

Iedomājies, ka smēķēšanas vietā visi sāk rīt ķiplokus. Tu aizej uz bāru - ķiploki. Aizej uz citu - ķiploki. Vēlies pasēdēt vasaras kafejnīcā - pie blakus galdiņa kāds rij ķiplokus. Tev būtu patīkami? Tu samierinātos? Domāju, nākamajā dienā šeit parādītos ieraksts, ka cilvēkiem vajag aizliegt publiskās vietās rīt ķiplokus, jo tiek pārkāptas tavas cilvēktiesības. Pagaidām, ja godīgi, tu man šķieti liekulis. Viss.

Gravatar Vistu Zaglis

2004. gada 31. maijā, plkst. 14:21

Karojošie atkal sarosījušies? :)

Bet ir tak tik daudz vietu, kur nesmēķē, kas jūs no tām attur? Manis iecienītajā Krogā - pagrabstāvs smēķētājiem, 1. stāvs - nesmēķētājiem.

Jūs taču zinat, ka tajā vietā, kur jūs ejat iekšā, smēķēs, nu kurš jūs tur dzen? "Miši plakaļi i koloļisj".

Jā, tā ir potenciāli ne pārāk veselīga atkarība, gluži kā alkohols. Un krogi tam ir domāti, lai cilvēki varētu, neiespringstot nodoties savām atkarībām. Tieši tam!


P.S. Ja kāds no te aktīvajiem smēķēšanas pretiniekiem ikdienā pārvietojas ar automašīnu, tad liekulis ir tieši VIŅŠ, jo man piemēram nav iespēju izvēlēties Rīgas centrā ielu, kas nebūtu piegāzta ar izplūdes gāzēm. Tā ka Peace!

Gravatar konservators

2004. gada 31. maijā, plkst. 14:52

Citāts: //P.S. Ja kāds no te aktīvajiem smēķēšanas pretiniekiem ikdienā pārvietojas ar automašīnu, tad liekulis ir tieši VIŅŠ, jo man piemēram nav iespēju izvēlēties Rīgas centrā ielu, kas nebūtu piegāzta ar izplūdes gāzēm.//

Aha, tikai bik nekorekts saliidzinaajusm, jo autotransporta izmantošana ir objektīvi nepieciešama visiem vienādi, bet smēķēšana ir tikai vienas sabiedrības daļas KAPRīZE.

Gravatar edc

2004. gada 31. maijā, plkst. 14:59

2 Laacz Par statistikām. Onkoloģijas slimnīcā 98%!!! plaušu vēža slimnieku ir smēķētāji, pārējie procenti arodslimības. Domājams, ka likumsakarība starp vēzi un smēķēšanu ir acīmredzama. Tas pats arī attiecas uz sievietēm. Nesmēķējošai sievietei plaušu vēzi praktiski nav iespējams sastapt. P.S Skaitļi nav no gaisa, esmu rakstījis referātu par paleatīvo aprūpi

Gravatar Livingston

2004. gada 31. maijā, plkst. 15:17

Visās normālās iestādēs ir nodalītas smēķētāju un nesmēķētāju zonas. Bet šitie smieklīgi kari starp smēķētājiem un nesmēķētājiem atgādina ?bērnu? grāmatas, kurās kaimiņi karo par to, ka olu sit ar nepareizajiem galiem vai sviestu smērē maizes šķēles nepareizajā pusē. Lasot grāmatu tas nešķita muļķīgi? Un kā izskatās šie kariņi? Ja cilvēks grib smēķēt, lai smēķē. Ja negrib, lai nesmēķē. Bet nevajag mācīt citiem dzīvot. Ja nepatīk smēķētāji krogos, tad lai iet nesmēkētāju zonās. Ja ventilācija nav pietiekoša, lai tad liek to saprast kroga saimniekam mutiski/rakstiski vai nobalsojot pret to ar savu maku - neiet uz konkrēto iestādījumu. Svaigā gaisā vispār vienkārši izvairīties. Runas par smēķēšanu autobusu pieturās ir vispār liekas - paej trīs soļus nostāk pret vēju un nejutīsi smaku.

Gravatar livingstonam

2004. gada 31. maijā, plkst. 15:24

Man būtu pie kājas, ja kāds smēķētu, ja vien tas neietekmētu mani, bet tā nav un ļaunumu nodara arī pasīvā smēķēšana. Tad ko man tagad, kaut kādas sabiedrības daļas dēļ dzīvot patstāvīgās bailēs un ikdienā cnesties izvairīties no dūmiem? Absurds. Lūgtum, delfos kā reiz viens raksts par šo tēmu - http://www.delfi.lv/news/technology/discoveries/article.php?id=8229984 Iesaku palasīt arī pēdējos 5-4 komentārus pie šī raksta, tur akurāt ir pausta mana attieksme pret smēķētājiem.

Gravatar Livingston

2004. gada 31. maijā, plkst. 15:46

Tu esi bāra darbinieks? Sūdzies, ka nākas ciest no viena netikuma, tirgojot cilvēkiem citu netikumu?

Praktiski vienīgā vieta, kur es sastopos ar citu smēķētāju dūmiem ir barčikos/klubos. Gribētos zināt, kur tad Tu saņem tik daudz nāvējošo dūmu? Teātrī? Kino? Sporta zālē? Bibliotēkā? Darba vietā kolēģis blakus dūmo?

KUR ??

Gravatar Karburators

2004. gada 31. maijā, plkst. 15:50

Livingston, autobusu pieturas jau nu gan liec mierā. Aizej uz autoostu un pamēģini savu autobusu sagaidīt kādas 10-15 minūtes .. vai tik nebūs tā, ka bēgot no dūmiem jau vairs neatradīsies autoostas teritorijā? Viens no iemesliem, kāpēc iepirku auto bija tas, lai nebūtu jābrauc ar sabiedrisko transportu un jātusē smirdīgajās autobusu pieturās. Krogu priekšā esmu ar mieru piekāpties.

Gravatar Livingston

2004. gada 31. maijā, plkst. 16:02

Karburatoram, ok, piekrītu, ka autoosta ir izcili smirdīga vieta. Tur smird pēc visa kā, tai skaitā, no diezgan stipri pēc lētām cigaretēm. Bet tomēr - autoosta nav gluži tas pats, kas autobusa/trolejbusa/tramvaja pietura. Tur ir vietas, kur izvairīties. Un ja man būtu teikšana pār sab. transporta pieturām, tad es vispār aizliegtu cilvēkiem tur drūzmēties, kā to dara pie mums. Visi kā gnīdas salien ap tiem punktiem, kur paredzama durvju atvēršanās un tad metas iekarot sēdvietas. Un parasti pat pilnos transportlīdzekļos ielien vēl vismaz 20 purni. Es saprastu, ja tas būtu autobuss, kas kursē vienreiz nedēļā ...

Bet es jau nebrēcu, ka tādas situācijas ļoti paaugstina manas iespējas tikt apzagtam vai palikt ar nomīdītām kājām :) Es paeju dažus metrus nostāk no tās masas un kāpju normāli aizpildītos transportlīdzekļos ;)

Gravatar Inku Zelts

2004. gada 31. maijā, plkst. 16:15

Nu gan diskusija aizsākusies. Citēsim: “Kad nu tie uzstāja Viņam ar savu jautāšanu, Viņš pacēla galvu un sacīja: “Kas no jums ir bez grēka, tas lai pirmais met akmeni uz viņu!” (Jāņa 8:7)”. Un negribu dzirdēt liekulīgas balsis par nekorektiem salīdzinājumiem ar automašīnām un to lietošanu. Ak, Jūs, paštaisnie! Ja jūs sirdī un dvēselē būtu tik nadzīgi cīnītāji pret plaušu piegānīšanu, es gribētu saņemt no Jums čeku par divriteņa iegādi vai vismaz notariāli apliecinātu TTP mēnešbiļetes kopiju. Un nevajag man teikt, ka Jūs kāds piespiež braukt ar automašīnām pa Rīgas ielām. Bet nē, redz, vajagot viņiem ātri nokļūt un trolejbusi visur nekursējot. Ejiet kājām! Skrieniet, galu galā, ja jau kavējat. Un, nedod Dievs, es uzzināšu, ka Jūs paslepus padusēs pūšat dezodorantus, kuri satur freonu, ugunskurā metat PET pudeles un citus plastmasas izstrādājumus, vai lietojat ledusskapjus, kas nav izgājuši sertifikāciju pret ozonu deldējošu vielu saturu dzesēšanas sistēmās. Sāk atgādināt diskusiju ar karojošajiem veģetāriešiem, kuri nekādi nespēj izprast cēloņsakarību starp nokautu lopiņu un viņu lepnumu - ādas maku vai apaviem, kurus ar tādu šiku un eleganci paši valkā. Vienu grib, bet otru ne par ko. Nu ja principiāli grib ievērot savas nostādnes, tad līdz galam. Cītīgi boikotējiet krogus, kafejnīcas, diskotēkas un vestibilus, kuros smēķē! Piketējiet pie cigarešu fabrikām un kioskiem, kuros tie tirgots šis opijs tautai! Uz priekšu!

Gravatar valdiic

2004. gada 31. maijā, plkst. 16:25

Inku Zelts: še tev žetons ciets kā betons :) Reti trāpīgs un ass sakāmais sanācis. Tā jau ir, ka brēkt mēs visi mākam. Ne par velti vectēvu vectēviem bija teiciens par muti Rīgā un darbiem aizkrāsnē.

Gravatar Lupus

2004. gada 31. maijā, plkst. 16:26

//Aha, tikai bik nekorekts saliidzinaajusm, jo autotransporta izmantošana ir objektīvi nepieciešama visiem vienādi, bet smēķēšana ir tikai vienas sabiedrības daļas KAPRīZE// Mjā. Un protams automašīnas ir objektīva nepieciešamība. Dīvaini gan, kādēļ tad Rīgas dome spiež uz sabiedrisko transportu? Un piektdienu vakaros vispār - ārprāts - par iebraukšanu vecrīgā sūrais piķis jāizliek. Kā nu līdz savam piepīpētajam barčikam tiksi? Jāsūdzas strazdbūrā, tā takš ir objektīva nepieciešamība! Viss ir viena liela kaprīze, arī smēķēšana un ģimenes mašīnas. Ja gribi normāli iztusēt neelpojot dūmus - ej uz iestādijumiem kur smēķēšana ir aizliegta. Tas arī viss.

Gravatar konservators

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 10:44

to: Lupus @ 16:26 (31. maijs) Ar autotransportu domāts VISS transports kura darbināšanai tiek izmantota degviela, tanī skaitā arī sabiedriskais transports: autobusi, mikroautobusi, nemaz nerunājot par apkalopjošo transportu - tiem pašiem krogiem jāpiegādā dzērieni, pārtika un tās pašas cigaretes, jāizved atkritumi..., so, grozi kā gribi, bet salīdzinājums IR un paliek nekorekts...

Gravatar captsolo

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 10:53

Foršs novēlējums - cilvēki pārgājuši uz varen radošu pieeju. Heh. [Izrādās, vakar bija starptautiskā pret-smēķēšanas diena]

Esmu par to lai sabiedriskās vietās aizliegtu smēķēt. Un viss. Kautkā paciešu ka draugi smēķē, bet ja man būtu jāizvēlas par vai pret aizliegumu - viennozīmīgi par.

Galu galā - ja es ienākšu bārā un aizdedzināšu smirdīgu dūmu sveci, mani iespējams aizturēs par huligānismu vai ko tādu. Kāda tad ir atšķirība no cigaretēm, kas piedūmo un piesārņo gaisu, kuru dūmi nosēžas uz apģērba, kairina plaušas, acis, ...?

Tie, kas brēc ka bāros neviens neies, jo nevar smēķēt, lai vispirms izpēta vai tiešām tā būs. Ir pretēji rezultāti - ka, nedrīkstot smēķēt, palielinās dzeramā patēriņš. Cilvēki kompensē nesmēķēšanu. Kas bāram atkal jau ir izdevīgi.

Gravatar Eduards

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 10:59

Piekrītu, vajag vēl realizēt to projektu ar bildēm uz cigarešu paciņām - pīpētāju plaušām, zobiem utt.

Gravatar Inku Zelts

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 11:24

Jā, un vēl uz alkohola pudelēm bērnu dauņu smaidīgās fotogrāfijas, uz automašīnu pakaļējiem stikliem sabraukto cilvēku asiņaino roku nospiedumus, uz elektrosadales skapjiem pārogļojušos pēdu nospiedumus, uz McBurgeriem fotogrāfijas ar aptaukojušās sirds bildītēm un ziepes un virves tirgot paciņās, uz kurām attēlotas izkārušās zilas mēles. Cilvēk mīļais, padomā, kas tik nav kaitīgs, ja to lieto pa daudz un/vai nepareizi! Par šķērēm, dakšiņām un nažiem vispār ir jāaizmirst un ar speciālu MK rīkojumu tie būtu jāpieksaita pie īpaši bīstamo priekšmetu kategorijas un viņu brīva civiltiesiskā apgrozība nekavējoties jāierobežo. Tā tiekt, gribi maizīti nogriezt - ej pie psihiatra pēc izziņas un saņem licenci.

Gravatar konservators

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 11:44

To:Inku Zelts @ 11:24 //un vēl uz alkohola pudelēm bērnu dauņu smaidīgās fotogrāfijas, uz automašīnu pakaļējiem stikliem sabraukto cilvēku asiņaino roku nospiedumus, uz elektrosadales skapjiem pārogļojušos pēdu nospiedumus, uz McBurgeriem fotogrāfijas ar aptaukojušās sirds bildītēm un ziepes un virves tirgot paciņās, uz kurām attēlotas izkārušās zilas mēles.//

Starp citu, nav tā sliktākā doma, varbūt tad vismaz kāds KAUT NEDAUDZ padomās par to ko gatavojas darīt lai nav ziņās jāskatās/jālasa, ka miskastē atrasti pa dzērumam taisīti bērni, par bez rokām/kājām palikušīem berniem pēc kariņa spēlēšanas elektrosadales skapī...

Gravatar ulzha

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 11:46

Taisnība par automašīnām arī - starp citu, tas ir vienkārši lieliski, ka/ja pēc 50 gadiem naftas vairs nebūs :) Fakts - elpot būs vieglāk. (Jā, es eju katru dienu, turp, atpakaļ, vismaz stundu kājām, un starp pilsētām ļoti labprāt brauktu ar kaut ko elektrisku.)

Re, nupat arī Norvēģijā aizlieguši bāros un restorānos smēķēt. Pieņemu, ka kāds sajūtas stipri apspiests - līdzīgi kā dažs labs sevi un citus nosist gribētājs nemaz nepriecājas par ātrumvaļņiem.

Vēl kaut ko vakar pavēlu naktī izdomāju... Apmēram tā - smēķēšana ir būtībā nejēdzība, ko skolā mācās tikai tāpēc, ka nevajag. (Jā, tieši tik absurdi arī gribēju uzrakstīt.)

Gravatar Pet

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 13:04

Bet krogos ir ar likumu noteikta nepieciešamība pēc nesmēķētāju telpām, kuru neievēro (tobiš nesmēķētāju zonā ir nenormāli piepīpēts, vai arī tur sasēdušie pīpē, bet vadībai po...)

Gravatar DeeWee

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 13:43

Izlasīju Jūsu diskusiju ... nu nav ko piebilst ... mirstiet jauni.

http://www.dw.apollo.lv/nosmoke/

Gravatar Vistu Zaglis

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 14:52

Bet protams, DeeWee. Mēs tā arī darīsim. Mēs pat pievērsim acis uz tiem 80-gadniekiem, kas visu mūžu Prīmu vilkuši - viņi uz miršanu pat vēl īsti netaisās, jo tajā laikā, kad viņi bija jauni, šādi slogani nebija modē. Nezināja, nabadziņi.

Pet - lūk tur jau ir tā problēma, un nevis faktā, ka cilvēki krogā grib uzsmēķēt!

Gravatar japets

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 15:21

Livingston @ 15:17 (31. maijs): //Runas par smēķēšanu autobusu pieturās ir vispār liekas — paej trīs soļus nostāk pret vēju un nejutīsi smaku.//

Vai Tevi paša teksts neuzjautrina? Tu man sagādā problēmas ar smēķēšanu un vēl pieprasi, lai es aizvācos, jo redz, Tu gribi uzsmēķēt! Es katru rītu iešu nodirsties pie tavas mājas sliekšņa, jo, redz, man tā patīk, tā ir mana 'vājība' un sauciet to par netikumu. Ja kaut kas neapmierina, tad drīksti pārvākties uz citu dzīvokli! <- situācija PILNĪGI IDENTISKA

Inku Zelts @ 11:24: //ā, un vēl uz alkohola pudelēm bērnu dauņu smaidīgās fotogrāfijas, uz automašīnu pakaļējiem stikliem sabraukto cilvēku asiņaino roku nospiedumus, uz elektrosadales skapjiem pārogļojušos pēdu nospiedumus, uz McBurgeriem fotogrāfijas ar aptaukojušās sirds bildītēm un ziepes un virves tirgot paciņās, uz kurām attēlotas izkārušās zilas mēles.//

Uzskaitītos piemērus var iedalīt divās grupās:

  1. cilvēks pac sava stulbuma pēc nodara sev pāri, citus netraumējot
  2. cilvēks nodara pāri citiem, bet par to viņam draud kriminālatbildība. pie kam sabiedrībā mēdz notikt diskusijas un akcijas, lai izskaustu abus gadījumus.

Ar visām četrām PAR smēķēšanas aizliegšanu sabiedriskās vietās, tās izskaušanu līdz līmenim, kad tā mani vairs netraucē! :)

Gravatar japets

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 15:31

Protams kroga gadījumā es varu iet pie šī kroga īpašnieka un lūgt, lai viņš risina man sāpošo problēmu, tiesa visticamāk saruna beigsies nerezultatīvi man. Un gadījumā, ja šajā krogā tomēr būs salīmētas uzlīmītes ar pāstrīpotu cigareti, tad man radīsies liels zobs uz smēķētājiem, jo tieši viņi ir tie, kas ir tik bezkaunīgi un nekulturāli (vai varbūt funkcionālais analfabētisms? :), lai neievērotu izkārtās/salīmētās zīmes.

Gravatar ant

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 16:26

Pirms dažam dienām rādīja prāta vētras "Mumiņa" piemiņas kadrus, kuros šis, tipa, mīļais un labais puisis, smēķēja! Nez cik mazās fanu meitenītes viņa dēļ ir ākušas pīpēt? Cik no viņām mirs no plaušu vēža? Varbūt notikušais bija taisnīgs sods?

Gravatar Inku Zelts

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 18:25

Ak, kā man patīk tie karojošie nesmēķētāji :) Viens vienīgs prieks un izklaides. Par to autobusu pieturu. Nu ja jau tev, japet, traucē, tu tak vari pieiet klāt un pieklājīgi palūgt lai cilvēks pasmēķe citur. Vai ne? Viņš taču ir slims, viņam drīz jāmirst. Esi saudzīgs un saprotošs. Bet tu viņam vēl ar pirkstu acī baksti. Aizliegt! Aizliegt! Ēst viņam nedodiet, dzert nedodiet,- dodiet viņam kaut ko aizliegt! Pilna Saeima jau tur tādu savākusies. To vien zin kā aizliegt.

Gravatar japets

2004. gada 1. jūnijā, plkst. 19:56

2 Inku Zelts //Aizliegt! Aizliegt! Ēst viņam nedodiet, dzert nedodiet,– dodiet viņam kaut ko aizliegt!//

acīmredzot palaidi garām domu, kurā paudu viedokli par to, ka man pilnīgi vienaldzīgi ko kāds dara, kamēr tas neietekmē mani. Protams patīkami, ja smēķētājs pārtrauc savu man nepatīkamo nodarbi pēc uzaicinājuma, bet pietiekoši daudz smēķētāji mēdz ignorēt šīs manas vēlmes. pie kam normāli būtu, ja nevis man būtu jāvaicā pārtraukt smēķēšanu manā klātbūtnē, bet otrādi (vari pac piedomāt analoģiju ar kaku pie mājas sliekšņa..)

Gravatar karlis

2004. gada 2. jūnijā, plkst. 10:16

Japets, ļoti pareizi vārdi... Arī man ir pilnīgs po par to vai kāds smēķē, dzer, durās vai dara vēl kaut ko, kamēr tas attiecas tikai uz viņu pašu veselību&labsajūtu. Bet ja smirdīgs smurgulis pīpē manā kāpņu telpā, tad es esmu tas, kam ir jāosta viņa atstātie dūmi un man tas dīvainā kārtā nepatīk. Ja atkarīgs narkomāns izsit manai automašīnai logu, lai nozagtu rādžiņu, tad viņa atkarība pēkšņi vairs nav tikai viņa paša problēma, bet tiešā veidā skar mani.

Es nebūt neesmu karojošs nesmēķētājs, kā te krāsaini daži tiek nokristīti, arī tikumīgs dzīvesveids nav tas uz ko tiecos. Vienkārši es esmu pret tiem netikumiem, kur lietotāja problēma ir jārisina citiem.

Gravatar MZM

2004. gada 2. jūnijā, plkst. 10:56

Slinkums lasīt visu garo flammi, bet mani kretinē, ka nevaru aiziet nekur tautā, jo NEDRĪKSTU uzturēties piesmēķētās telpās. Tas nav normāli, kā te dažs labs iesaka, ka es piektdienas vakarā varu doties iedzert aliņu tikai McDonaldzā. Man vienalga, vai Jūs mājās smēķējat, līmi ostat vai duraties, bet ļaujiet man arī dzīvot!

Gravatar Kreisā Feja

2004. gada 2. jūnijā, plkst. 11:06

Es, kā nesmēķētājs bieži nonāku tusiņos, kur es esmu vienīgais nesmēķētājs - man nekas nav pretī, ka cilvēki ietusē, iedzer, iepīpē utt. kamēr tas ir šaura loka pasākums pēc brīvprātības principa, taču es ciest nevaru, ka publiskās vietās tiek ignorētas manas tiesības uz relatīvi tīru (nepiedumotu) gaisu. Vakar pat bija gadījiens - biju aizstiepis savu bēbi paspēlēties uz bērnu laukumu aiz mākslas muzeja, un uz soliņa man blakus sēdēja divas mātītes, kuru sīkie arī rotaļājās smilškastē, un nesaspringti kūpināja zārka naglas - lielie smēķētāju aizstāvji, ko teiksiet? ja bērniem nepatīk, lai iet spēlēties citur? un vēl - agrāk, tusiņos, kad visi smēķē, un es esu vienīgais, kurš to nedara, tad gandrīz katrs uzskata par pienākumu pajautāt - "a kāpēc tu nepīpē?" - vai nav viens stulbs jautājums? un kad es pajautaju pretī - vai tu cilvēk vispār sajēdz, ko tu man tiko pajautāji, tad visi bezmaz apvainojas, jo redz smēķēt tas ir normāli, bet ja kāds nesmēķē, tad nē, laikam problēmas ar veselību.

Gravatar Kreisā Feja

2004. gada 2. jūnijā, plkst. 11:17

Bet atgriežoties pie sākuma, ti, ko laacz rakstīja, tad visā visumā pareizi, būtu jau labi, ja visi pārdevēju šādi komentētu cigarešu pircējus. Tiesa, smieklīgi gan izskatitos, ja cīgas pirktu sirms večuks, un pārdevēja viņam novēlētu "mirstiet jauns". Vai arī katru dienu apjautātos - "kā, Jūs vēl neesat nomiris?"

Gravatar JustMe

2004. gada 2. jūnijā, plkst. 13:21

incīgi palasīties... btw: no nepārbaudīta (šādas ziņas mūsu sabiedrībā netiek publiskotas) avota manā rīcībā ir informācija, ka tikai 60% no visiem statistikas datiem par smēķēšanas kaitīgumu tiek publicēti, jo atlikušie 40% šo kaitīgumu nepierāda... un vēl no manas personīgās statistikas: vienu vakaru sagribējās pasēdēt kādā krogā kur var paēst, iedzert alu un uzpīpēt. minūtes 40 blandījos pa centru, meklēdams iestādi, kas atbilstu visām augstāk minētajām prasībām un un nonācu pie viennozīmīga secinājuma: vietās, kas atbilst visiem trim nosacījumiem, vienkārši nebija brīvu vietu... vietas, kurās brīvu vietu bija pietiekami, atbilda tikai pirmajiem diviem nosacījumiem... Secinājumus neizteikšu.

Gravatar konservators

2004. gada 2. jūnijā, plkst. 13:52

skan jau labi: //JustMe @ 13:21 "sagribējās pasēdēt kādā krogā kur var paēst, iedzert alu un uzpīpēt"//. man personīgi nekas nav pretī ne pret vienu no punktiem un pat visiem kopā, tikai jautājums, kāpēc tāds pasācien snetiek rīkots pie sevis mājās? vai gadījumā ne tāpēc, ka "mājās jau pie galda tak nesmēķē", jo tur pašam jādzīvo un pārējie ģimenes locekļi, maigi izsakoties, arī nebūs ar mieru... Un ja sanāk draugi, un pasēdēšana, tad arī uzsmēķēt visi apzinīgi dodās uz balkona vai kāpņutelpu. Tad rodas jautājums: kāpēc pie sevis mājās respektējam līdzcilvēku intereses, bet sabiedriskā vietā to var nedarīt?

Gravatar JustMe

2004. gada 2. jūnijā, plkst. 13:56

savās mājās es ievēroju savas cilvēktiesības (lasi - cilvēkvājības), bet toreiz gribējās pasēdēt tieši KROGĀ! jeb vai man ar savām vājībām uz to nav tiesību???

Gravatar P.S.

2004. gada 2. jūnijā, plkst. 13:58

un vēl btw: es jau vairs jauns nomirt nepaspēšu :P

Gravatar Jūle

2004. gada 21. jūnijā, plkst. 15:05

Es tikai gribu uzzināt, kur i-netā var atrast info par smēķēšanas aizliegšanu, piemēram, pieturās vai kur citur līdzīgās vietās (kāpņu telpās).

Gravatar mona

2005. gada 15. decembrī, plkst. 13:55

arii es uzskatu,ka smeekkeessana buutu jaaizliedz ar, likumu. taa pat kaa citi kaitiigie ieradumi, vai arii buutu jaauzliek sods. varbuut tad cilveeki saprastu, ka kaitiigie ieradumi kaitee vinnu veseliibai. un varbuut tad muusu civilizaacija attiistiitos veel augstaakaa liimenii!!!!

Gravatar cigarete

2006. gada 14. februārī, plkst. 16:31

vienkaarsi nepiipeejiem un viss buus labi.......