✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

linux.lv

2004. gada 5. jūlijā, 31 komentārs

Jau ilgu laiku (vairākus gadus) ik pa brīsniņam uzrodas kāds cilvēks, kurš vēlas pacelt/uzturēt agrāk nīkuļojušo, bet uz doto brīdi vispār nestrādājošo saitu linux.lv. Diemžēl saita īpašnieks dara prātīgi - nevienam to nedod. Jo lai cik enerģisks būtu cilvēks vai to grupa, agrāk vai vēlāk šis entuziasms apsīkstas un viss beidzas. Tā ir aksioma.

Mazliet padomājot par šo jautājumu rodas vairāki hipotētiskie risinājumi. Ar vienu savu ideju iepazīstināšu. Piezīmēšu, ka neesmu nedz mārketinga, nedz jurispudences, nedz kādas citas attiecīgas jomas zinātājs. Tāpēc ideja ir vienkārša ideja, kura var arī nebūt realizējama.

Viennozīmīgi, šāda saita dzīvotspēju nosaka tas, cik un kādi cilvēki tajā apgrozās. Tā sauktais - community. Lai kā mēs cerētu uz profesionāļiem domātu resursu, Latvija ir pārāk maza šādam mērķim. Lietotāju bāzi veido iesācēji, kurus interesē viss, kas vien ir pieejams. Līdz ar to lapai ir jāsatur ne tikai ziņas, pamācības un apskati, bet arī ļoti laba forumu sistēma. Lapai jābūt tādai, lai lietotājs tajā ja ne nu gluži dzīvotu, tad vismaz pavadītu nozīmīgu savas dienas daļu.

Labi. Tās ir techniskās detaļas. Esmu aizrunājies.

Ideja ir sekojoša. Paziņojam, ka weblapu www.linux.lv mēs atdosim kādai kompānijai. Taču, ar nosacījumiem. Nosacījumi gan ir tas grūtākais. Izveidot un uzturēt resursu. Regulāri to papildināt, ietverot gan ziņas iz pasaules, gan vietējās. Ievietot tulkotas pamācības (cilvēki, kas tādas tulko un/vai raksta, laiku pa laikam atrodas:). Atsevišķā sadaļā, kas netiek nenormāli akcentēta, tiek atļauts reklamēt savu produkciju. Banneri. U.t.t. Protams, ka tam visam konceptuāli ir jāgūst atbalsts no t.s. linuxistu puses. Kad tas ir gūts - uz priekšu.

Nosacījumu neizpildes gadījumā saits vienkārši tiek atņemts un nodots tālāk.

Tas viss varētu aiziet tikai pie nosacījumā, ja būtu gribētāji. Manuprāt Latvijā jau ir pietiekami attīstījies Internets un ar tehnoloģijas, lai tādi būtu. Galu galā - iegūt līdz šim faktiski visneaizsniedzamāko Interneta auditorijas daļu varētu būt labs stimuls, ne?

Ideja, kā jau minēju, nav 100% pārdomāta un var arī nenostrādāt. Bet nu - domāt vajag :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Maita

2004. gada 5. jūlijā, plkst. 23:58

Visu saprotu, ideja laba, bet kāpēc kompānijai? Vai kompānija tādā gadījumā to visu realizēs? Sponsori? Piemērs, SIA Lintech. Es domāju Wiki.

Gravatar rem

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 00:31

rādīsi labu piemēru ar cietnis.lv?

Gravatar laacz

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 00:40

rem: interesanti, kāpēc, lai es rādītu piemēru ar cietnis.lv kurš nedz man nepieder? Es nemaz nevaru neko rādīt :)

Gravatar laacz

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 00:41

Maita: pastāsti sīkāk par Wiki. Man, piem., nav ne mazākās nojausmas, kas un kā tur noticis/notiek.

Gravatar Maita

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 02:35

//Viennozīmīgi, šāda saita dzīvotspēju nosaka tas, cik un kādi cilvēki tajā apgrozās. Tā sauktais — community.//

Ja mēs to visu gribam realizēt ap un par Linux.lv komūnu, tad es domāju, ka kaut kas līdzīgs Wiki varētu šeit ļoti labi nostrādāt. Bieži vien svarīgi ir sākt, tas ir visgrūtākais -- piespiesties uzrakstīt. Iekš Wiki kāds papildina, kāds koriģē vai maina informāciju, piedalās visi. Protams, jābut aktīvam līderiem, kas to visu lietu var iekustināt. Man nav bijusi pieredze šajā jautājumā, tāpēc tikai minējums.

Gravatar laacz

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 02:43

Ja atmiņa neviļ, Latvijā ir bijuši vairāki mēģinājumi ieviest Wiki. Visi ir beigušies ne ar ko. Jo, lai Wiki idejas strādātu, ir nepieciešams milzīgs daudzums //aktīvu// lietotāju. Kā zināms, aktīvie lietotāji nesastāda pat vienu procentu no kopējā apmeklētāju skaita pat populārās vietās.

*) Wiki ir gana sarežģīta sistēma, lai iesācējs uzreiz iebrauktu. Iesācējs ir stulbs kā sētas miets. Un viņam vajag Visu un Uzreizi. *) Nepieciešama liela patstāvīgo //aktīvo// lietotāju bāze (mūsu apstākļos ļoti grūti realizējama lieta)

P.S. Mans personīgais viedoklis, ka Wiki ir neērta no tajā gadījumā, ja es tikai aptuveni apzinos savu problēmu (kā tas ir lielākajā vairumā gadījumu). Wiki kā enciklopēdiskā tipa zināšanu krātuve ir OK. Taču kā problēmu risinātava - ne pārāk.

Gravatar n3on

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 09:29

Varētu protams taisīt kaut ko līdzīgu frešmeatam, tikai letiņu veidotajiem softiem. Nav gan jausmas kas to varētu uzņemties. No lielas un plašas ziņu lapas, manuprāt, nav lielas jēgas (linux.com).

Gravatar jurisv

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 09:53

Nu man piemeram nav problemu nodrosinat gan ar hostingu gan ar engini sitam pasakumam (mail me), tikai visu laiku lielaka problema neatkarigi no ta kas viņu turetu ir tauta kas piedalas ..... Lidz sim pieredze:

  1. privatpersona atver saitu ... dazadas dienas normali paraksta ... iestajas mēnesi klusums un saits aizveras
  2. atver saitu, raksta biezi un regulari
  3. atver saitu, raksta neregulari, bet patur to atvertu Domaju ka vislabakais variants butu 2), nav slikti arī 3), bet nu 1) nekur neder... tad jau lai labak sos rakstus nodod kadam citam patstavigam projektam parpublicet, citadi nav nekadas jegas, ka viņs saka vispar rakstit!

Gravatar lasītājs

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 09:58

jurisv, es vakar iemācījos vienu jauku izteicienu, kuru vēlos šobrīd adresēt tev: RTFA

Gravatar jurisv

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 10:02

to lasitajs: to nu katrs mak...

Gravatar lasītājs

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 10:08

es tikai vakar iemācījos. my.battle.lv lapā bija links uz slenga vārdnīcu un es iemācījos.

Gravatar kriptohitons

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 10:15

Par WIKI. LAKA savā saitā, respektīvi apakšsadaļā wiki, jau labu laiku ir experimentējusi gan ar TIKI, gan WIKI, un ir cilvēki kas to ir iebraukuši, es pac ar esmu vienu raxtu cepis un papildinājis (:P). Nav tik traki. Saits būs, galvenā problēma ir tieši ar raxtu raxtītājiem, jo vienmēr gadās svarigāki darbi, un regulāra raxtīšana nevienmēr ir viegla. Coolynx, viņa Jāņi un pods.lv ir tīri labs piemērs...

Gravatar Jurz

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 10:55

Es negribu te īpaši ideju kritizēt tikai ļaut laaczam pastīties arī no otras puses. Tātad kaut kāda kompānija SIA "Ixikaksi" uzņemās šo lietu, dara tur viskautko ņemās un tad vienā jaukā brīdī izrādās ka kādam tas nepatīk (iemesls nav būtisks) un domains tiek pakāsts. Es uz šādu ieguldījumu neparakstītos.

Jurz my 2 cents

Gravatar wiiiii

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 11:24

danu. uzlikt phpbb forumu (to pašu, kas boot.lv), ielikt dažas uzticības personas par administratoriem un aizmirst. tas būtu labāk, nekā tas pingvīns sākumlapā...

Gravatar Neonz

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 13:38

nea, labāk invision nevis phpbb, tam ir rss ;)

Gravatar Maita

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 13:41

FLAME: Labāk bez PHP, ar Python :)

Gravatar martinsk

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 14:20

Neonz - invision ir maksas produkts.

Gravatar jam

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 14:22

Tam visam apakšā ir jābūt juridiskam papīram, bet problēma ir tāda, ka nevar labi aprakstīt to domeina atņemšanu. Kā mērīt viņu dīkstāvi un nedarīšanu? Termiņi nekādi nav. Apmeklējumu var uztaisīt mākslīgu utt.

Gravatar MZM

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 14:53

Maita @ 13:41 :: Jā, jā. Labāk ASP uz M$ IIS ;)

Gravatar aigarius

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 15:41

Par Wiki var paskatīties uz http://www.laka.lv/tiki/ . Es apņemos uzlikt analogisku sistēmu arī linux.lv. TikiWiki ietilpst Wiki, raksti, forums, failu glabātuves, attēlu glabātuves, balsošanas, blogi, FAQ, kalendāri, personisko ziņojumu sistēma, rss visaas vietās, ļoti precīza un sīka privilēģiju deliģēšana (es gribētu, lai šim saitam būtu vismaz 10-20 redaktori) un daudz citu labu fīču. Turklāt TikiWiki aktīvi attīstās. Būtu labi, ja kāds varētu šo pasākumu hostēt uz labas mašīnas un laba linka, jo LAKA.lv serveris nav pietiekoši spēcīgs tam pūlim, kas velsies uz linux.lv .

Gravatar Kaklz

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 16:53

Ja grib tuvināties tautai, tad par visādiem tiki-čiki-briki būs jāaizmirst. Reāli parastajam cilvēkam ir vajadzīgs apmēram 5% no tām fīčām, kas tur ir sabāztas.

Gravatar Lupus

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 22:12

Izgudrojiet velosipēdu, bet - kur latvijā atradīsiet vairāk kā trīs pietiekami trakus un saprātīgus entuziastus kas par baltu gaisu kaut ko arī darīs? Pie tam, piedodiet par fleimu, kam tas linux var būt noderīgs? Vēl jo vairāk banānvalstī latvijā. Zagt protam, tad tā arī dzīvojam. Revolucionāri ;D

Gravatar kaspars

2004. gada 6. jūlijā, plkst. 23:22

Vot šito es nesaprotu... kamdēļ vēl šeit vajag ieviest wiki? a jums mīlīši nepietiek ar to kas jau ir? nafig kaut kādu LĒTU(!!!) dublikātu ieviest? Freshmeat tikai LV softam? Ha! Tu gribi mērīt uzrakstītās LV programmas priekš linuxa simtos? :D

Gravatar aigarius

2004. gada 7. jūlijā, plkst. 01:08

Kaklz: tad vajag identificēt tos 5% un saprotami tos pasniegt, nemaisot gudrākiem cilvēkiem lietot arī pārējo funkcionalitāti

Lupus: ir pietiekoši daudz entuziastu, kas to grib darīt, ir pietiekoši daudz valsts pārstāvu, kas zagt nevar, ir pietiekoši daudz biznesmeņu, kam BSA sāk pieriebties

kaspars: Tiki sadaļa, kas atbild par dokumentu izveidi (jeb Wiki sadaļa) ir vairāk domāta entuziastiem, kas grib rakstīt HOWTO utml. Iesācejiem lieti noderēs ziņas, FAQ un forums. Frešmeat ieviest neviens netaisaas, tas ir nevajadzīgi.

Es uzskatu, ka linux.lv ir jābūt par:

  1. Latvijas Linux (un FLOSS) ziņu centru
  2. Ziņu apvienošana no galvenajām ziņu saitem pasaulē (līdzīgi vecā linux.lv lapai "Ārzemju jaunumi")
  3. Vietai, kur izvietot (un kopīgi veidot) dokumentus par Linux, latviešu valodā
  4. Vietai, kur Linux lietotājiem satikties un apspriest savas problēmas (forums)

Gravatar noisex

2004. gada 7. jūlijā, plkst. 08:21

Nu man jums visiem jasak: dzeki jums ir utopiski merķi, ļoti labi ir zinams, ka ilgak pa pusgadu šitas viss nenoturesies, ihmo raxtitajiem bus zb raxtit kaut ko pa baltu velti, un ticiet man latvija ir parak maza, lai šads saits butu ļoti apmeklēts, lasāms - saprotiet tas community ir parak mazs :) lai ari iespejams, ka saitā idlos vairaki juzeri pa dienu, ihmo vienk saits bus vaļā, sesija aktīva :P

nē nu ok, ja kads grib šito visu vilkt un darit, visu cieņu, cepums viņam - uzsaukšu viņam alu, ja man tas saits patiksies un bus lasams.

Gravatar laacz

2004. gada 7. jūlijā, plkst. 08:28

Jūs mani lasāt? Problēma jau nav atrast - ko darīt un ko ieviest. Problēma ir t.s. //vilcējos//. Tad nu mazliet modificējam manu piedāvājumu. Kantoris maksā teiksim 300+ latus lielu algu cilvēkam, kurš uztur linux.lv. Un par to iegūst eksluzīvas tiesības šajā lapā reklamēties un/vai reklāmu pārdot tālāk.

Neapšaubāmi, ka sākotnēji šāda summa var likties nesamērīgi augsta. Taču, ja tiek atrasts cilvēks, kurš ir entuziasts un daudz maz spējīgs plus vēl ir ar mieru par to saņemt naudu, resurss laika gaitā tomēr varētu spēt kļūt par ļoto labu PR projektu konkrētajam uzņēmuma. Par kaut kādu atpelnīšanu, protams, runas nav. Tā ir reklāma, tēla veidošana. Da i tikai.

Gravatar lasītājs

2004. gada 7. jūlijā, plkst. 11:26

par 300 latiem mēnesī, es arī trakais-latvju-porno.lv varētu entuziastiski uzturēt.

Gravatar zb

2004. gada 7. jūlijā, plkst. 17:03

linux.lv ir tikai vārds, laba linux lapa var griezties zem jebkāda vārda. kāpēc tik stūrgalvīgi, ambiciozi iedomāties sargāt šo vārdu. linux is open, future is open, bet linux.lv pieder kādam tumsonīgam idiotam, kurš ir closedmind un lai tā arī paliek, nekas te vispār nav jāmaina.

Gravatar magx

2004. gada 8. jūlijā, plkst. 09:38

linux.lv vajag normālu lai nebūtu kauns no igauņiem!

Gravatar noisex

2004. gada 8. jūlijā, plkst. 19:53

KRISHA dzirdeeji, tu esi tumsoniigs idiots :))) tak beidziet muljkjoties, lai tak nopeerk shito domeenu Lintech un reklamee savu Dzintaru Distro Linux'am :))) es domaju, ka Atoms un Brains uztures kartibaa sho vietu :P

Gravatar Mulders

2004. gada 11. jūlijā, plkst. 19:13

a es pateikšu, kamdēļ iekš LV tas visdrīzāk neizdosies!

neizdosies tamdēļ, ka pagaidām Linux lieto gana advancēti lietotāji, tas nozīmē, tādi, kas prota angļu valodu un pārsvarā dzīvo pa citiem Linuxam veltītiem resursiem visā plašajā i-netā!

Vienīgais iemesls kamdēļ es redzu kādam interesētu LV Linux lapa, ir - lativskošana un latviski lasāmi how to. Pirmais incē tikai varbūt kādiem kantoriem, kad linux būs jaudīga desktop sistēma un vaidzēs to ieviest darbavietās kā workstacijas. Otrais neiztur kritiku, jo visus how to lasa parasti admini un advancētie jūzeri, a tiem LV nav vajadzīgs! Mans pesimistiskais skatījums uz šito!