✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Latviešu tautas sāpe

2004. gada 12. oktobrī, 10 komentāri

Nezinu, kālab projekts nosaukts tieši par sāpi un tieši par lielo, bet rezultāts varētu būt interesants.

P.S. Vēl tikai viena maza detaļa. Vajag dot iespēju cilvēkam pabeigt teikumu. Jo citādi pie liela lietotāju skaita radīsies milzums problēmu ar lasāmību :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Snow

2004. gada 12. oktobrī, plkst. 10:46

Nebūšu orģināls un teikšu, ka tas viss ir baigais sūds. Kāds tam savārstījumam ir sakars ar Latviešiem un sāpi kā tādu? Drīzāk jau tur ir novērojama saistība ar elementāru šizofrēniju...

Gravatar Benvenuto

2004. gada 12. oktobrī, plkst. 11:01

snow: varbuut elementaaraa shizofreenija arii ir lielaa saape?

Gravatar lasītājs J.

2004. gada 12. oktobrī, plkst. 12:14

man liekas, ka .lv interneta publika lieto vārdu "šizofrēnija" visur, kur savā šaurajā leksikas vācelītē atrod caurumus. konkrēti tas Snow izteikums - kas konkrētajā pasākumā ir saistība ar elementāru šizofrēniju? Ja jau nevar sarunvalodā uzsūkt to vajadzīgo vārdu krājumu, tad var mēģināt lasīt grāmatas vai vismaz presi ...

Par "pētījumu". Garākos paskaidrojumus izplūdīšu, kad savāksies lielāks materiāls - tagad vien pateikšu, ka nejaušs nav ne virsraksts, ne ievadāmā teksta ierobežojums.

Gravatar Snow

2004. gada 12. oktobrī, plkst. 15:24

Protams, cien. lasītāj, es neesmu padziļināti studējis medicīnu, toties tik daudz cik juridiskajā profilā (tiesu medicīna, tiesu psiholoģija un krimināltiesības) nācās saskarties ar šizofrēniju un tās definīcijām, tad es pietiekami droši turpinu apgalvot, ka vārds šizofrēnija šeit ir vietā (atrautība no realitātes, personības šķelšanās, traucēta domāšana un, atsevišķos gadījumos, rīcība). Protams, ka tev var likties, ka tas viss ir sagramstīts un katrs to piesauc. Problēma ir tajā, ka šizofrēnija nav viena galīga diagnoze, bet gan bieži vien sevī ietver slimību kopumu, kuru pazīmes pamatīgi atšķiras case by case un tādēļ neviens nespēj pietiekami konkrēti nodefinēt šizofrēniju. Kaut arī netīšām, bet es uzskatu, ka tās lapas autoram tas ir diezgan labi izdevies. :)))

Gravatar Pat Sej

2004. gada 12. oktobrī, plkst. 15:51

Visi, kas nav geji, ir geji.

Gravatar lasītājs J. (tās lapas autors)

2004. gada 12. oktobrī, plkst. 16:13

Kā pats apstāstīji - šizofrēnija ir visai izplūdis jēdziens, ko eksperts kristalizē katrā gadījumā atsevišķi. Var teikt, ka to var izmantot jebkādas neloģiskas rīcības raksturošanai - tad ir jautājums - kāpēc lietot šo, neko neizsakošo jēdzienu, ja vēlamies kaut ko jēgpilnu pateikt? es pieņemu, ka tāda vēlēšanās ir ;]

Gravatar snow

2004. gada 12. oktobrī, plkst. 17:34

Eksperts, subjektīvi, protams, biju es pats un apskatot to tekstu, šizofrēnija derēja vislabāk :) Iepriekšējā komentārā tu izvirzīji tēzi “Var teikt, ka to var izmantot jebkādas neloģiskas rīcības raksturošanai”. Atļaušos nepiekrist, jo a) “jebkādas neloģiskas rīcības” raksturošanai nevar piemērot vienu medicīnisku terminu, b) “jebkāda neloģiska rīcība” jau pats par sevi ir vispārinājums, kuru mēģinot raksturot, mēs panākam pretējo – mēs viņu vēl vairāk vispārinām un attālināmies no sākotnējās jēgas. Izejot no augstāk minētā, nav īsti labi uzdot jautājumu vai izteikt apgalvojumu, kuru tu esi izvirzījis balstoties uz nekorektas un vienpusēji pieņemtas tēzes. Distancējoties no formālās loģikas un medicīnas, es varu vienīgi atvainoties, ja tu manu izteikumu uztvēri, kā adresētu tev personiski, vai idejai kā tādai. Tā nav. Runa iet par tekstu, kas akcijas rezultātā tur ir tapis. Iespējams, ka tas, ko mēs beigu rezultātā iegūsim, proporcionāli atspoguļos akcijas dalībnieku mentālo stāvokli, jo kā zināms Latvijā aptuveni 1% iedzīvotāju sirgst ar šo kaiti.

Gravatar lasītājs J.

2004. gada 12. oktobrī, plkst. 19:00

Sev adresētu to neuztvēru. Uztvēru to kā vēl vienu nevajadzīgu vārda "šizofrēnija" pielietojumu, bet, ņemot vērā tavas profesionālās zināšanas, tu acīmredzot esi to izmantojis tā īstenajā nozīmē un es atkal savu zināšanu trūkuma dēļ to neesmu spējis sasaistīt.

Mani tikai satrauca Internetā valdošā izteiksmes līdzekļu nabadzība un dažādiem piemērotākiem vārdiem raksturojamu norišu sasaistīšana ar šizofrēniju.

;]