✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Incanti

2004. gada 25. novembrī, 30 komentāri

Vai Latvijā tieslietās ir kāds precedents, kad notiesāts (vai vismaz ir mēģināts notiesāt) kādas lapas un/vai servera uzlauzējs? Ja ir, tad, lūgtum, pēc iespējas detalizētāk. Mani neinteresē teorētiskā notiesāšanas (ne)iespējamība. Mani interesē fakti.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar noisex

2004. gada 25. novembrī, plkst. 11:35

nav un nebus, kamer tas neskar materialus zaudejumus, ja uzhakosi i-banku, tad gan varetu dabut kaut ko :) bet par kaut kada sharashna kantora serva uzhakoshanu, gailis pakalj nedziedas -ne1am tas nejebjot, ja nu vienigi pats aizbrauksi un rokas salauzisi.

Gravatar Neonz

2004. gada 25. novembrī, plkst. 11:57

Manlieks kaut kur lasīju, ka kādu laiciņu atpakaļ Valmieras pusē notiesājuši kaut kādu inbox.lv lauzēju. Detaļas gan nezinu. Jāpameklē delfi/apollo/tvnet archīvos.

Gravatar Peeteriz

2004. gada 25. novembrī, plkst. 12:00

Vai tik kautkad nebija keiss ar banku lietām, tur gan laikam nebija par webu runas, bet kautkādi tiesu darbi bija. Bet reāli, tas ir jāprasa juristiem un tiesu birokrātiem, nevis datoriķiem - viņiem ir jābūt arhīvam ar lietām & pantiem galu galā.

Gravatar Hmm

2004. gada 25. novembrī, plkst. 12:53

Vienu gan es varu pateikt, ja uzlauzīs kādu ibanku (esmu dzirdējis dažādas baumas, ka vismaz vienu reizi tas izdevies), tad neviens notiesāts netiks. Domāju tur pat sunim skaidrs, ka banka taču nesūdzēs tiesā kādu par to, ka tas ir uzlauzis ibanku - kāda reklāma. :) Šādas tādas sankcijas gan varētu būt, taču tikai paklusām.

Gravatar Lupus

2004. gada 25. novembrī, plkst. 12:55

Neatceros precīzi, bet ar to idiņu kas president.lv kaut kādus pāris gadus atpakaļ defeisoja, tiesu sistēma izrēķinājās.

Gravatar hmmm

2004. gada 25. novembrī, plkst. 13:12

Vai tad vainīgais jau noskaidrots?

Gravatar prox

2004. gada 25. novembrī, plkst. 13:13

ēm, liekas, ka kāds tomēr notiesāts ir gan - vismaz ko tādu dzirdēju... bet precīzi neatceros. kaut kur varēja dabūt statistiku par ierosinātajām lietām (pēc KL pantiem). tikai vairs neatceros - kur.

Gravatar Benvenuto

2004. gada 25. novembrī, plkst. 13:20

prox: tie nu tieshaam ir iespaidiigi FAKTI, kas ir tavaa riiciibaa!

Gravatar Andron

2004. gada 25. novembrī, plkst. 13:28

Nu nav gan dzirdeets, ka ar XCat par president.lv kaads buutu izreekjinaajies. Vismaz liidz tiesai jau nu taa lieta noteikti nenonaaca. Taapat kaa nevienaa citaa gadiijumaa, kur tas kadrs bij iesaistiits. Pat par ibanku chakareeshanu ne.. Taa ka laikam jau ir droshi lauzt, ja par seju nebaidaas..

Gravatar Kaklz

2004. gada 25. novembrī, plkst. 13:28

Gadījums ar inbox.lv bija saistībā ar Limbažiem, nevis Valmieru: http://www.apollo.lv/portal/articles/20764

Gravatar Kaklz

2004. gada 25. novembrī, plkst. 13:29

No iepriekšējā raksta beigām: Šajās nelikumīgajās nodarbēs «veiksmīgāks» jaunietis nesen stājies tiesas priekšā, un viņam piespriests nosacīts sods, atminējās uzņēmumā.

Gravatar hvz

2004. gada 25. novembrī, plkst. 14:31

Runājot par ibanku lauzējiem. Latvijā laikam nebija, bet Igaunijā un Lietuvā ir ierosinātas vairākas krimināllietas par hanzanet laušanu, ir izņemti kompji kā lietiskie pierādījumi. Tur gan tā lieta grozījās ap trojāņiem un gali veda tālu pāri okeāniem. Īpaši neafišēšos, bet pats esu no bankas un mums šādi veiksmīgi laušanas vai DoSošanas gadījumi reāli nav bijuši. Ne internetbankai, ne ārējām webam. Portu skanerus neskaitam. Ir bijuši cita veida gadījumi ar anonīmiem draudētājiem, kurus pēc tam policija reāli paņem aiz pautiem. Log faili tika izmantoti tikai vainīgo identificēšanai, pēc tam kā pierādījumus tos neprasīja.

Gravatar Sm

2004. gada 25. novembrī, plkst. 15:22

Ir. Noteikti Latvijas uzņēmums tiesājās Krievijas tiesā, bet varētu būt arī Latvijas, jo viņiem hackori uzbruka bieži.

Detaļas nezinu, bet runa ir par klientu datu bāzes speršanu ar visiem konta nummuriem. Un lielākā daļa klientu USĀ.

Gravatar hvz

2004. gada 25. novembrī, plkst. 15:30

sm laikam runā par sexa videočatu kantori :)

Gravatar Glupais

2004. gada 25. novembrī, plkst. 16:58

Coolynx vai kāds no tās nonestās kastes taisās tiesāties?

Gravatar Peleeks

2004. gada 25. novembrī, plkst. 19:15

XCatu ne vienreiz vien ir pažēlojuši. Zinu konkrētu gadījumu, kad "cietusī" firma pati noskaidroja viņa personību, padomāja, iežēlojās un neko neuzsāka. Tiesāšanās arī atņem laiku un resursus un maz ticams, ka mazgadīgais hakeris spēs reāli kaut ko kādam atmaksāt naudas izteiksmē. (Ja nu vienīgi pieņemot viņu darbā un atvelkot no algas ;)) Droši vien arī tāpēc neviens īpaši tiesāties negrib. Atjaunojas no backupiem, aiztaisa caurumu un viss.

Gravatar miers

2004. gada 25. novembrī, plkst. 20:15

Man zinaams ir precedents, kad 2 izbijushi firmas darbinieki vairaakus meeneshu administreeeja klientu datus, izantojot paroli no vecajiem laikiem. Neskatoties uz to, ka paroli iznaaja visi firmas (uz monitora ar ljipuchku uzliimeeta) darbinieki un meeneshiem ilgi taa netika mainiita, zeenu darbiibu trakteejaa kaa datortehnikas programmatūras aizsardzības līdzekļu nelikumiigu paarvareeshanu. Vieniigais "pieraadiijums" bija uz servara gala palikushi taadi pavecaaki logfaili ar IP no puishu jaunaas darba vietas. Ko zeeni bija labojushi klientu datos neviens nezinaaja (iespeejams ka neko), pieraadiijumu nebija. Attieciigi abus notiesaaja ar briiviibas atnjeshanu uz 2 gadiem, sodu izcieshot nosaciit.

Gravatar miers

2004. gada 25. novembrī, plkst. 20:19

p.s. Tas viss notikās šopavasar un firma vēlējās arī kādus ~10000 Ls zaudējumu kompensācijai, kurus neizdevās piedzīt :)

Gravatar usver

2004. gada 25. novembrī, plkst. 21:59

pirms ~1/2-1 gada Rēzeknes pusē kāds jaunietis 'lauza' uzņēmuma vai televīzijas mājaslapu. Par to rakstīja Apollo, tātad vismaz publiska izmeklēšana notika.

Gravatar usver

2004. gada 25. novembrī, plkst. 22:02

Zwobot ir jau ielicis linku uz attiecīgo rakstu :)

Gravatar aabele

2004. gada 25. novembrī, plkst. 23:35

Ha Ha Ha sapņotāju klubs! Manu mājas lapu uzlauza bļeģ :D

Rēka rauj iedomājoties, kā vietuļš vīriņš ar kasti ierodas policijas iecirknī, kur ir sausā tolete...

Gravatar Arturs

2004. gada 26. novembrī, plkst. 12:38

Informācijas meklēšanai Internetā jau ir izveidoti spēcīgi rīki, taču visspēcīgākais ir rakstiņa ievietošana savā blogā ar jautājumu kaut ko atrast un Tavā vietā informāciju meklē uzreiz 100 bloga lasītāju-muļķīšu.

Gravatar mde

2004. gada 26. novembrī, plkst. 12:39

lupus un androns ir ljoti informeti. cik zinu tad xcat pabija psihenee kaadus triis meeneshus un to var apliecinat cilveki kas pashi biushi ciemoes

Gravatar aaa

2005. gada 9. jūlijā, plkst. 23:41

ivars tenteris tak dabuja nosaciitu par lapijnu laushanu. manupraat gan prokurors vinju iegaaza, interpreteejot to likuma pantu galiigi shkjiibi.

Gravatar xcwcx

2006. gada 19. decembrī, plkst. 11:04

vienu manu draugu savāca menti par to ka viņš nolika krievvalodīgos netā. viens gads nosacīti + visādas naudas sods etc.

Gravatar Atoms

2007. gada 20. janvārī, plkst. 01:05

zinu ka bija viena lieta, ka iznjeema dzekam datoru no maajaam par tjipa to ka ieksh portaala latvians.lv bija komenteets zem vinja vaarda, komentaaraa bija teksts par draudiem izreekjinaaties ar kaadu tur saeimas deputaatu... bet kaa lieta beidzaas nezinu http://www.latvians.lv/modules/articles/article.php?id=151

Gravatar Atoms

2007. gada 20. janvārī, plkst. 01:06

P.S tas gan nav īstais links :/ īsto linku atrast nespēju :/

Gravatar Beedulis

2007. gada 26. novembrī, plkst. 15:42

Interesanta gan te diskusija.. :D Xcat ko tik nav piedziivojis, pat SAB vinju tak dzenaaja, mobilo klausijaas utt, bet taa arii nekas vinjam nebij, tik dazji citi gan paseedeeja, un kaa Xcat staastiija viens dzjeks mistiskos apstaakljos seezjot galu dabuuja, kaut arii bija pie labas veseliibas. Bet tas lai nu paliek.. Ivars Tenters tak neko nelauza, tik muljkjiibas dariija urkjeejoties pa visurieni, par hakingu to nu nekaadi nevareeja nosaukt. Podus vinjsh gaaza citos veidos, cilveekus ar gana daudz chakareeja. Nosaciitu cik atceros vinjam gandriiz piesprieda par taas firmas iipashuma piesavinaashanos kuraa vinjsh straadaaja - pakjert kaadu cieto somaa liidzi uz maajaam tak nav gruuti. (i-kafe pie stahanovieshu tilta) :D Tagad vinjsh dziivo Niiderlandee un nodarbojas ar web hostingu.. nez kaapeec. :D