✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Nobody is stupid enough

2004. gada 1. decembrī, 25 komentāri

Sick, stupid and scary. Interesanti, vai man arī reiz bija tik ļoti bezkrokainas smadzenes?

Argumentācija vienkārši graujoša.

Ātrums? Sveiki, koki! Lielākajā vairumā gadījumu Firefox ir stipri lēnāks (arī renderēšanas ziņā), nekā klasiskais IE. Un par to, kā šī mīļā pārlūkprogramma iekabina ātruma un atmiņas patēriņa ziņā minētajam Microsoft produktam uz veciem un lēniem datoriem, varēsi stāstīt ellē katlu kūrējiem. Viņi draudzīgi pasmiesies.

Heh. Kļūsim reāli, mīlīši. Drošība ir apgriezti proporcionāla programmas popularitātei. Tā ir aksioma. Ja IE kompelktā ar Windows neviens nelietotu, vai arī to darītu nieka 15%, ticiet man, mēs nebūtu dzirdējuši par tūkstošiem ievainojamību. Caurumus var atrast visā. Vajag tikai rakt, kā saka tautā. Galu galā, ja atmiņa neviļ, kā reizi gluži nesen tas tika pierādīts, atrodot būtiskas ievainojamības ij Operā, ij Firefoxī.

Stabilitāte, starp citu, arīdzan vēl nebūt nav tajā līmenī, kādā tai vajadzētu būt, lai šo vārdu vispār piesauktu tādā veidā, kā tas darīts. Neapšaubāmi, salīdzināt ar pre-1.0 versijām nevar, bet tomēr - ir vēl lietas, kuras tā vien dīc pēc salabošanas.

Labi, tās bija primitīvas atrunas, iespējams, nekorektas un maldinošas prātulas, vai vietām pat klaji meli.

Protams, ka es neņemos prognozēt nedz Microsofta, nedz atsevišķi IE izstrādes komandas plānus. Var notikt whiskas. Teiksim, Microsoft pēc gadiem paziņo, ka vairs neizstrādās IE kā Windows lietotāja gidu vispasaules tīmekļa mudžeklī, bet gan atstās to pašas sistēmas vajadzībām, integrējot savā opsistēmā nu jau progresējušo un nobriedušo pilnīgi par brīvu pieejamo pārlūku Firefox. Pie reizes tiek paziņots, ka atvērtā koda kustība nav nemaz tik ļoti evil. Iespējams, ka šāds pagrieziens nebūt nav tik utopisks, kā varētu šķist no pirmā acu uzmetiena. Bet to, kā (ne)izvērsīsies pārlūku kari, mēs atstāsim nākotnes ziņā.

Vēl viena aksioma: "Mūsdienu Interneta pasaulē kaut ko prognozēt tik ilgu laika periodu uz priekšu praktiski nav iespējams. Var tikai minēt." Runa ir par datuves rakstā minētajiem trim (!!!) gadiem.

Dotajā brīdī situācija ir interesanta. Firefox ar lielu haju ir paņēmis dikti daudz lietotājus (Jums, Opermīļi: liela daļa no viņiem migrēja no Operas:). Šādi lietotāji faktiski iedalās divās grupās.

Pirmie ir tie, kurus mēs dēvējam par advancētajiem jūzeriem. Viņi jau ir, vai arī vēl tikai pāries (atkarībā no iesūnojuma pakāpes) no IE, Operas un citiem pārlūkiem. Starp citu, es zinu pat dažu labu cilvēku, kurš vēl pirms gada lietoja Netscape Navigator :) Izņēmums pagaidām ir Mac, jo tur ir ekselents pārlūks vārdā Safari.

Otrā lietotāju grupa pat nenojauš par to, ka Firefox kļūst aizvien populārāks. Kur nu. Viņi, iespējams, pat nenojauš par to, ka paši lieto Firefox. Viņiem parasti ir izlīdzējis kāds labu vai ļaunu gribošs kolēģis vai paziņa. Starp citu, interesants ir fakts, ka lielai daļai šo lietotāju-nezinīšu Firefox tiek uzlikts piespiedu kārtā, nedodot pat iespēju protestēt. Tiesa, nostādīti fakta priekšā, šie lietotāji gana ātri vai nu atrod iespēju palaist savu veco labo IE (un tādējādi sperot mazu tiputapu tipa solīti tuvāk nesasniedzmajam mērķim - advancēta lietotāja statusam), vai arī atjēdzas, ka Firefox ir ērtāks.

Ja es būtu Microsoft vietā, es nelikvidētu IE iekš Windows. Galu galā, ja es to izdarītu, uz mani sāktu makten šķību aci skatīties tiesu sistēma un tirgus uzraudzības iestādes, kurām ilgstošu pūļu rezultātā tika iegalvots, ka šis maģiskais pārlūks nav izravējams no Windows.

Ja es būtu Microsoft, es neuzlabotu standartu atbalstu iekš IE. Kāda velna pēc? Neviens izstrādātājs vairs neatgriezīsies pie IE. Bet parastam Windows jūzerim viss tāpat ir vairāk vai mazāk redzams. Pateicoties šī pārlūka izplatībai neviens sevi un savus apmeklētājus cienošs lapas uzturētājs neatļausies veidot ar IE nesavietojamas lapas.

Ja es būtu Microsoft, es ieviestu šādas tādas jaunas lietas lietotāja interfeisā. Teiksim šķirkļus (tabbed browsing). Vai nebūtu jauki?

Ja es būtu Microsoft, es turpinātu bēdāties par to, ka visi mani ienīst, visi man raksta vīrusus, visi manos softos meklē caurumus. Es turpinātu drāzt savus programmētājus par katru jauno šāda tipa problēmu.

Ja es būtu Microsoft es nesatrauktos, ka Firefox pārņems visu pasauli. Mūsu galvenā lietotāju auditorija (neadvancētie lietotāji) lietos IE. Niecīgai daļai no viņiem tiks uzlikts Firefox, niecīga daļa no viņiem laika gaitā paši to izdarīs, tiklīdz kļūs par advancētiem lietotājiem. Bet pārējiem būs pie vidējās kājas - ar ko skatīt jaunākās ziņas un pornogrāfiju.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Didulis

2004. gada 1. decembrī, plkst. 07:10

Dziļa patiesība tavā komentā. Taču es neuzskatu, ka par to būtu kāda jēga spriedelēt:

  1. Tā ir katra paša brīva izvēle.
  2. No drošības viedokļa - pašam ir jāzin, kas ir droši, kas nav. Ja runa ir par tavā gādībā esošiem lietotājiem, tad ir jāzin - kur un ar ko viņi varētu mēģināt sapārot pārlūku (Kā jau minēji lapu izstrādātāji pagaidām vel pieturās pie IE standartiem un caurumiem).

Gravatar kraz

2004. gada 1. decembrī, plkst. 07:39

pedeja rindkopa perfekti uzrakstita... ;]]

Gravatar lasītājs

2004. gada 1. decembrī, plkst. 08:13

Nesaprotu, kāpēc jālieto vārds 'ekselenti'.

Gravatar japets

2004. gada 1. decembrī, plkst. 08:14

Žetons (meduspoc)! :) Trāpīgāk uzrakstīt laikam būtu grūti.

Gravatar lasītājs

2004. gada 1. decembrī, plkst. 10:17

Microsoft nav vienkārši kapitālistu banda, kāda tā būtu, ja tu būtu Microsoft. Likumi neko daudz pasauli neiegrožo. Vislabāk pasauli kopā tur savstarpējās uzticības un sadarbības princips. Ja Microsoft uzspļaus uz standartiem, tad daudzi uzspļaus Microsoft par to, par ko viņi nespļauj ikdienā.

Gravatar lasītājs

2004. gada 1. decembrī, plkst. 10:24

Un vēl. Nevienu neinteresē cik caurumu softā ir. Tie argumenti ar to, ka, "ja meklēs caurumus" ir štruntīgi. Lietotāju krata tikai tas, cik caurumi traucē darbu. Firefox caurumi (ja ir) darbu netraucē. Kāpēc netraucē? Daudzi iemesli. Arī tas, ka TĀDAS masas Firefoxī caurumus nemeklē. Kad sāks meklēt, tad runāsim par šo jautājumu no jauna. Kamēr tas nenotiek, tas ir droši. Tas tak reāls datorsistēmu drošības patterns - jo nepopulārāks risinājums, jo drošāks.

Gravatar PiRX

2004. gada 1. decembrī, plkst. 10:59

Nelieli komenti:

  1. Par uzeriem un piespiedu uzlikšanu - esmu sastapies ar gadījumiem, kad //lame user// pats ir pieprasījis FireFox.

2)Par renderēšanu - Gan IE gan FF renderē labāk par operu (fakc, http://msdn.microsoft.com, piemēram)

3)Lai ko arī godājamais Laacz neteiktu, //open-source// daudz operatīvāk reaģē uz caurumiem, līdz ar to drošības problēmu pieaugums, sakarā ar popularitātes pieaugumu liekas mazliet no pirksta (ķepas) izzīsts.

4)FF tādēļ vien ir pozitīvs, ka piedāvā alternatīvu. Nav svarīgi vai tas ir labāks vai sliktāks par ēzelīti, bet tā ir cita iespēja!

Gan jau vēl kko varētu pateikt...

Gravatar abnormis

2004. gada 1. decembrī, plkst. 11:29

Es domāt, ka Laacz vnk pārāk aizsvilies ar lietotāju (čaiņiku, pārsvarā?) bļaustīšanos par to, cik ļoti FF rox.

Anyway, es ierindošos pie tiem, kas ir FF pusē. Kaut vai tikai tādēļ, ka Gecko dzinējs man ir tuvāks .. Pārējie argumenti izpaliks - nav ko sēt fleimu. Katram pašam šā vai tā skaidrs, kas par ko un kāpēc labāk r0x ..

Gravatar jnk

2004. gada 1. decembrī, plkst. 11:59

laacz, nestreso. paskaties uz valodu, kādā ir uzrakstīts tas raksts. tas cilvēks pat gramatikas pamatlikumus nepārvalda ;). kur nu vēl spriest par interneta nākotni vai browseru priekšrocībām. :/

Gravatar CooLynX

2004. gada 1. decembrī, plkst. 12:01

Jaunais Netscape rox0s, kad tas beidzot nonāks līdz fināla versijai. Tam ir divas sirdis - Gecko un Microsoft. Lieto to kuru šobrīd vajag, ja esi ienācis līkā lapā, tad nav jāver IE, bet gan jāpārslēdzas uz IE, neatejot no kases. http://gemal.dk/blog/2004/11/30/netscape_browser_screenshots/

Varbūt kādreiz atkal lietošu Netscape. ;) Ja pieslīpē, tad tas pokemoniskais izskats nemaz nav tik traks vai arī vienkārši jau pieradu...

Gravatar tamster

2004. gada 1. decembrī, plkst. 12:57

//Manas prognozes ir tādas, ka pēc kādiem 3 gadiem Mozilla būs pilnībā pārņemis visu pasauli savās rokās// lol, to nu es gribētu, bet nu nespīd :)

//2)Par renderēšanu — Gan IE gan FF renderē labāk par operu (fakc, http://msdn.microsoft.com, piemēram)// muah. esi kursā par IE CSS "supportu"? un microsoft lapas jau ir īstais piemērs. table bāzēts layout un tonnas javascript'u.

Gravatar hmmm

2004. gada 1. decembrī, plkst. 15:39

Manuprāt, vienīgais neapstrīdamais FF pluss ir ērtums, ja nodarbojas ar power-browsing [skaists termins, vai ne?;)]

Ātrumā un atmiņas tērēšanā FF ir zaudētājos, un šobrīd mazākais skaits zināmo caurumu tiek atsvērts ar to, ka FF joprojām ir samērā blusains dažādos sīkumos ārpus paša Gecko, un arī "uzkaras" nesalīdzināmi biežāk nekā IE

Bet ērtums ir svarīgs faktors, un tāpēc kā primāro arī es lietoju FF.

Gravatar PiRX

2004. gada 1. decembrī, plkst. 16:40

2tamster

Jā, esmu kursā gan par CSS, gan par to ka M$ lapas nav laba dizaina piemērs. Diemžēl ir sanācis tā, ka dzīvē man ir jānodarbojas ar win programmēšanu un //msdn// ir diezgan bieži jāizmanto. Tā nu arī pamanīju cik opera labi to attēlo.

btw. par operas gļukiem ar pareizu CSS ir rakstījis... manupraat CooLynX...

Gravatar kaspars

2004. gada 1. decembrī, plkst. 20:30

par cik es esmu ljoooti slinks un paarinhaleeju savu kompi 1x pa 3 gadiem, tad man jaasaka ka nekas nav labaaks par mozzilla fireBIRD. Jaa gan. Tas ir kaut kas shausmigi vecs tachu iekabina gan IE gan FIREOX. taadi luuk piiraagi. konkreetaak 0.6.1 versija.

Gravatar Peleeks

2004. gada 1. decembrī, plkst. 20:40

Laacz, Tev jau nu arī vajadzēja vēl šo te tēmu popularizēt ;)

Un viss tikai tāpēc, ka ir visādas programmas caur kuru nabaga lietotājs var skatīt webu. Ir mums IE, OP, FF, MO un Lynx, katrai programmai savas īpašības, katra vairāk vai mazāk pieturās pie standartiem (vai izstrādā savus (tas nav aizliegts)) un katrs izvēlas sev ērtāko un pieejamākamo. Tik vienkārši. Bet NĒ, - dažs atrod sev par svarīgu skaļi paziņot, ka kāda no šīm programmām tomēr ir krutāka par citām. Tiek piesaukti visādi argumenti, izmantoti svešvārdi: antimonopolisms, open-source, renderings utt.

Zināt, skumji tas, ka tikai labi, ja 10% šo FF propagandētāju vispār zina, kas ir open source software. Vēl mazāk no viņiem vispār paši kaut ko prot kodēt. Mazāk par 1% no viņiem paši ir iesaistīti kādā open source projektā. Pārējiem patiesībā ir po. Viņiem jāaizstāv savs krutums.

Gravatar endrju

2004. gada 2. decembrī, plkst. 01:03

//"Pateicoties šī pārlūka izplatībai neviens sevi un savus apmeklētājus cienošs lapas uzturētājs neatļausies veidot ar IE nesavietojamas lapas."//

Nu tad jau Coolynx neciena savus apmeklētājus, jo cik es atceros, tad pods.lv, kad nomainīja design/engine, pietiekami, lai neteiktu - ļoti, ilgu laiku bija IE-NOT-SUPPORTED. Un nevajag atmarozus par to, ka tā bija testa versija.

Bet kopumā ņemot ir ok ;)

Gravatar hmnc

2004. gada 2. decembrī, plkst. 10:18

respekts laacim! es arii lietoju FF, bet cik nu jau ilgi lietoju (visdazhaadaakaas reliizes) naak secinaajums - FF aatruma zinjaa zaudee IE, un stabilitaate arii nav taa labaakaa. i-bankaas man bail iet iekshaa ar FF jo ir bijushi gadijumi kad vienkarshi FF nokaras un viss. izlec kaut vai pa logu - ibankas sesija ir sapurgaata :(

Gravatar Benvenuto

2004. gada 2. decembrī, plkst. 10:28

tas pielinkotais raksts ir lielisks. neredzu kam tur vareetu piesieties. taatad, mees nonaakam pie secinaajuma, ka visi briezhi balsotu par lsdsp.

Gravatar tiramisu

2004. gada 2. decembrī, plkst. 19:34

Dienaa kad FF "pārnjems pasauli", es pārslēgšos uz citu pārlūku. Tas pats attiecas uz OS. Kad/ja, piemēram, Linux sāks ieņemt vērā ņemamu tirgu, tas būs tik pat nedrošs kā logi. Es jau esmu atteicies no tā lietošanans.

Gravatar MZM

2004. gada 3. decembrī, plkst. 11:49

Ye, Ye! Konqueror rules! (Safari ir bāzēts uz KHTML, kas ir Konqueror/KDE HTML dzinējs)

Gravatar Sm

2004. gada 3. decembrī, plkst. 14:52

endrju: likteņa ironija ar to pods.lv;

Gravatar palags

2004. gada 3. decembrī, plkst. 16:06

FF sako. karaas vismaz 3x dienaa. izmantojams tikai prieksh pr0n.

Gravatar me

2004. gada 6. decembrī, plkst. 00:36

Lietoju tikai operu, bet taa arii ir jaaparstartee reizi dienaa. baigi ramu apeed. FF man nepatiik tikpat ljoti kaa IE un Avant. FF ir iipashi leens.

Gravatar Wrathchild

2004. gada 6. decembrī, plkst. 16:13

Nu ko - Firefox nav slikts (nu man katrā ziņā šis tas tur labāk patīk par išaku). Taču ir šis tas kas nepatīk: 1)kad palaiž - išaks palaižas daudz mierīgāk, bet FF kautkā iefrīzē kompi mazliet; 2)javas nesavietojamības. Ar abiem iet visvisādas javas, bet išaku tomēr stabilāk; 3)FF optioni ir tādi tomēr nosacīti; Un ir vēl šis tas. Galu galā abiem viņiem ir daudz visa kā kas jāizlabo. Tā kā nav pamata domāt, ka būs išaka updates, tad jācer uz FF.