✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

VTZK

2004. gada 1. decembrī, 16 komentāri

Vai Tu zināji, ka ziemassvētku eglīšu pušķošanas (konkrētāk - izgaismošanas ar svecēm) tradīcijas nāk no Latvijas? Es mazliet apstulbu.

Tīri teorētiski tā ir leģenda. Kā jau viss, kas nāk no viduslaikiem. Runā, ka 1510. gadā Martins Kings Luters esot pastaigājies pa Rīgas mežiem. Daiļš pilnmēness vakars. Skata aizkustināts jamais esot vicojis mājup un vēlmē kaut mazliet attēlot mežā redzētā burvību, iestiepis mājā egli un apkāris to ar svecītēm.

Tā ir viena leģenda. Ir vēl dažas. Bet visas vieno fakts, ka pirmā dekorētā eglīte esot bijusi nekur citur, kā Latvijā...

IMHO miljonāra cienīgs jautājums :)

Vispar jau zinātnieki strīdās. Paralēli tiek uzskatīts, ka jau senie romieši esot dekorējuši plaša spektra kokus ar dažādām dzelzs figņām.

Pirmais dokumentētais (vairāk vai mazāk pierādāmais) egles dekorēšanas gadījums ir iz 1605. gada.

Un ko saka Google?

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Sm

2004. gada 1. decembrī, plkst. 02:43

Palasījos to googli .. nu tāds brīnumu apkopojums sen nebija redzēts ..

"Martin Luther, whose home was in Latvia", un vēl http://www.firstchristmastree.com/ ;-)


http://www.jesusneverexisted.com/

Gravatar lasītājs

2004. gada 1. decembrī, plkst. 02:50

Tie, kas piedalījušies savulaik viktorīnās zina - šitais jautājums katrā otrajā viktorīnā ;]

Gravatar ns

2004. gada 1. decembrī, plkst. 03:22

bet tas firstchristmastree.com - bļin tos deģenerātus, kas ar šitādu lapu (jeb lapām, jo pārējās no linkiem ir tādas pašasO pārliecina pēdejo šaubīgo par to, ka te nav elektrības un visi dzīvodami kokos ēd sēnes, vajadzētu piekaut ar vienu riktīgu nobirušas egles stumbru.

Gravatar Didulis

2004. gada 1. decembrī, plkst. 06:52

Vispār interesants fakts. Kaut kā biju palaidis tādu garām.

Gravatar Mr.Venom

2004. gada 1. decembrī, plkst. 07:52

ņā, atkal tauč jāizceļās Bet kā ar īriem un visādiem ķeltiem, kuri sensenos laikos uz kokiem kara visādas lentiņas un stuff (viņiem koki bija viedi un svēti, druīdi utml)?

Gravatar Papuass

2004. gada 1. decembrī, plkst. 09:12

Laacz, tu nu gan esi stulbs. Martins Luters, tas kurš reformators, nu noteikti nebija Kings. Kings bija nēģeris, kurš ASV cīnījās par savējo tiesībām un tika kādā atentātā nogalināts.

Tā kā mūžu dzīvo, mūžu mācies.

Gravatar .M.

2004. gada 1. decembrī, plkst. 09:22

Mūžu dzīvo, mūžu Lāczies

Gravatar e-remit

2004. gada 1. decembrī, plkst. 11:20

Latviju apciemoja tas Mārtiņš Luters, pēc kura darbiem luterānisms izveidojās. Martins Luters Kings bij slavens moris ASV.

Gravatar Asmodejs

2004. gada 1. decembrī, plkst. 16:50

Gan jau ka pirmais Ziemassvētku vecītis arī bija latvietis ;D

Gravatar pagaans

2004. gada 1. decembrī, plkst. 21:34

biju dzirdējis šo leģendu, tikai mazliet savādākā redakcijā, ka eglīte tikusi vienkārši sadedzināta.

Papuas, tamdēļ jau vārds "Kings" ir pārsvītrots, lai būtu skaidrs ka šie ir divi dažādi vīri, ne jau visi labi orientējās Latvijas un pasaules vēsturē

Gravatar Namtar

2004. gada 1. decembrī, plkst. 23:04

Es negribu nevienu apbēdināt, bet Martins Luters nekad nav bijis Latvijas teritorijā. Tad jau drīzāk te varēja nonākt Martins Luters Kings, ja viņš būtu bijis ne tikai melno tiesību cīnītājs, bet arī komunists, tad iespējams viņš varētu būt tik prātīgs, ka aizmuktu uz visu brīvību zemi PSRS un varētu vēlāk strādāt par Lielvārdes kolhoza direktoru vai arī kultorgu. Es gan neesmu iedziļinājies jautājumā, kas izgudroja izgreznot egles, iespējams ka tas arī varēja būt Martins Luters, bet katrā ziņā viņš nekad nav bijis Latvijā.

Gravatar question

2004. gada 2. decembrī, plkst. 13:30

A kāds nezin, lapu.par to, ka kopumā mūsu dzīve noris pēc noteikta skaita scenārijiem ne ta 36 ne ta 32iviem u vsjo.

Gravatar pacific poker

2005. gada 30. aprīlī, plkst. 16:32

<h1>In your free time, check the pages dedicated to<A HREF="http://www.razordude.com/empire-poker.html"> empire poker </A> empire poker <A HREF="http://www.razordude.com/empire-poker.html">http://www.razordude.com/empire-poker.html</A> <br/>... </h1>