✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Why XHTML?

2004. gada 2. decembrī, 11 komentāri

Šodien mani nostādīja neveiklā situācijā, dzīvajā uzdodot jautājumu: “A nafig XHTML? Ja jau visi pārlūki to uztver un attēlo kā HTML?”. Neko sakarīgu neatbildēju, ibo nespēju izdomāt. Piedod, vecīt :)

Bet nu, ja jums nepietiek ar argumentu - izskata satura nodalīšana no vizuālā noformējuma, tad varu minēt vēl vienu.

WEB tehnoloģijas attīstās. Nebrīnīšos, ja tuvāko gadu laikā parādīsies kaut kas jauns šajā jomā. Es XHTML jau labu laiku vairāk uztveru nevis kā vienīgo pareizo WEB markupa valodu, bet gan kā tiltu starp divām pilnīgi dažādām pasaulēm.

XHTML kā jau properam XML ir gana laba transformējamība (ar XSLT palīdzību var kaut WML izveidot). Protams, var visu glabāt plikā nedefinētā XML'ā un tad no tā veidot XHTML un visu pārējo, bet stop. XHTML varbūt nav ideāls veids, kā glabāt dokumentus, saglabājot to struktūru un semantiku, taču tas ir labākais no ikvienam pieejamajiem un ir visnotaļ adaptēts WEB'a vajadzībām.

XHTML nav formāts, uz kuru jāpāriet par katru cenu. XHTML ir pirmais solītis pretīm vairāk vai mazāk pareizai domāšanai. Ja tev trūkst argumentu, kāpēc lietot XHTML, vai arī vienīgais ir - lai validējas, tad atšujies. Paliec pie HTML. To sapratīs arī pēc diviem gadiem.

Un lūk. Esmu teju vai 100% pārliecināts, ka brīdī, kad parādīsies kas kardināli jauns, līdztekus arī parādīsies metodes, kā no XHTML vairāk vai mazāk automātiski to visu pārvietot uz jauno štelli (lai vai kas un kāda tā būtu).

XHTML ir gana labs treniņš tiem, kuri vēlas saprast WEB'a modularitāti. Un to, kā tas vai šitais integrējas kopainā - tajā, ko mēs neredzam, bet lietojam ik dienas.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar c_m

2004. gada 2. decembrī, plkst. 16:06

Labi esi pateicis - "izskata nodalīšana no vizuālā noformējuma", nedomāji satura nodalīšanu no noformējuma? :) Bet vispār man vēl par agru priekš XHTML, neesmu vēl līdz galam izkodis XML..

Gravatar Neonz

2004. gada 2. decembrī, plkst. 16:08

Lētie mobži XHTML rādā kā XHTML, nevis kā HTML, jo HTML nesaprot (cik zinu).

Gravatar klaids

2004. gada 2. decembrī, plkst. 16:09

un Tu, laacz, kā Tu izmanto savas lapas xhtml? tiešām kaut kā citādi, nevis tikai lai //validējas//?

Gravatar laacz

2004. gada 2. decembrī, plkst. 16:18

Neonz: mobilie izkrīt no šeit apspriežamo pārlūku skaita :) Tiem atkrīt solis HTML. Ir, protams, iMode telefoniem cHTML (un vēl dažādas jamā modifikācijas), bet par to mēs aizmirstam. Mēs nedzīvojam Japānā. Un tie tālruņi, kuri //kā bonusu// saprot HTML, saprot arī XHTML. Pie kam, XHTML ir dažādi. Ir parasts XHTML1.0Strict, kuru iesaka izmantot. Ir XHTML MP (mobile profile), kuru var izmantot. Ir XHTML MP ar OpenWave ekstensijām, kuru arī var izmantot. Un tas arī nebūt nav viss :)

Gravatar laacz

2004. gada 2. decembrī, plkst. 16:18

klaids: izlasi vēlreiz ierakstu.

Gravatar Sm

2004. gada 3. decembrī, plkst. 03:05

xhtml ir labaaks machiinaam. gjenereejot, parseejot. htmls nav labs ne cilveekam, ne mashiinai. die.

Gravatar shizo

2004. gada 3. decembrī, plkst. 10:28

Ja cilveeks uzdod jautaajumu "A nafig XHTML?", tad mana atbilde buutu: "A nafig karoti, ja putru ar rokaam var?" laacz, pareizi!! Mans triiszvaigzhnu ordenis tev! kaartiiba. adalaamiiba. visam ir jaabuut "pa plauktinjiem".

Gravatar taku

2004. gada 3. decembrī, plkst. 13:13

XHTML ir precīzāks HTML apraksts. Ja kāds vēlas lai lapā ietvertā informācija tiks precīzāk saprasta (un ja ir vēlme, lai tā būtu ilglaicīga, proti pēc 10 gadiem saprotama) tad jālietu arī striktāka apraksta valoda. Vienīgā problēma ir tā, ka pēc definīcijas XHTML būtu jāparsē kā XML, taču lielākā daļa no lapām joprojām parsētas tiek kā HTML. Laacz jau ir rakstījis par risinājumu (paldies par to), domāju to izmantot un laist divas versijas - vienu strict HTML4.X, vienu XHTML1.1, Jo atšķirību praktiski nav, izņemot xml:lang un dažus citus.

Gravatar n.

2004. gada 5. decembrī, plkst. 22:51

nevienmeer atdalot, unifiiceejou..utl.. mees ieguusim labaaku rezultaatu. Dazkaart uz lieliem apjomiem tas var izraadiities leenaaks!!!

Gravatar online poker

2005. gada 30. aprīlī, plkst. 13:11

<h1>Please check some information in the field of<A HREF="http://www.razordude.com/poker-rooms.html"> poker rooms </A> poker rooms <A HREF="http://www.razordude.com/poker-rooms.html">http://www.razordude.com/poker-rooms.html</A> <br/>... </h1>