✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Pārpublicēšanas tiesības

2004. gada 7. decembrī, 21 komentārs

Kaklz iepriecināja ar faktu, ka nu arī Latvijā iraid FireFox'am veltīta lapele. Turpat tiek konstatēts fakts, ka tur primitīvi un neautorizēti ir pārpublicēts paša Kaklza raksts par to, ko un kā darīt, lai sagatavotu darbam šo pārlūku.

Labi, es saprotu, cilvēks var tādi izdarīties mazā lapelītē var cerēt uz to, ka neviens nepiefiksēs. Bet lapā, kura pretendē uz .lv zonas FireFox lietotāju mājvietu (pagaidām gan tas ir stipri par skaļu teikts, bet lai jau paliek), šāda satura bagātināšanas metode liecina par lapas veidotāja [censored].

Teksts, kurš skaitās autordarbs (pie autordarbiem ir pieskaitāmi arī tulkojumi un adaptētie teksti), nedrīkst tapt pārpublicēts bez autora (tulkotāja) atļaujas, ja nav acīmredzami norādīts pretējais. Tā ir aksioma.

Nepietiek ar to, ka netika palūgta pārpublicēšanas atļauja, kura, manuprāt, tiktu dota. Piedevām vēl minētā Kaklz raksta komentāros parādās klaji dīvains viedoklis:

Nu sory sory. Shodien pat uzraxtiishu raxtu par tevi. Celshu tevi debesiis tu buusi dievs. Ja tu to nepamaniiji apakshaa ir tavas autortiesiibas zem taa raxta, par Firefox. Takaa tev nav ko piesieties.

Tad jau es drīkstu pārpublicēt visu tulkoto "Hariju Poteru", ielikt atsauci un justies padarījis labu darbu. Un nav ko piesieties.

Jā, mēs visi grēkojam. Arī es. Bet, dažbrīd aizdomājos par šiem jautājumiem un nokaunos, klusībā nosoloties turpmāk vairs tā nedarīt :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar bush

2004. gada 7. decembrī, plkst. 11:43

rublja bildi, laacz, droshi vien pats nefotografeeji :) un no turienes, kur shams tapa savaakts, atljauja arii laikam netika prasiita. lai akmeni pirmais met tas, kas bez greeka. nu taa taada piesieshanaas, absit invidia.

Gravatar lasītājs

2004. gada 7. decembrī, plkst. 11:53

Tie, kas pārpublicēja TULKOJUMU, protams, ir lohi.

Neskatoties uz to. Tulkot rakstu un publicēt pie sevis bez autora atļaujas, cik man zināms, nav atļauts. Tas ir tas pats, kas nokopēt rakstu. Es, protams, nezinu, vai tas tulkojums ir saskaņots ar autoru. Ja ir saskaņots, tad otro rindkopu no šī komentāra svītrojam. Vismaz nekas tajā lapā neliecina par saskaņojumu.

Gravatar wx

2004. gada 7. decembrī, plkst. 13:29

  1. oriģinālais raksts, ko Ingus Rūķis ir pārtulkojis (http://www.nidelven-it.no/articles/introduction_to_firefox), ir licencēts kā creative commons (http://creativecommons.org/licenses/by/1.0). tas nozīmē ka originālajam autoram NAV JĀPRASA atļauja lai kaut ko darītu (derivative works).

  2. Tas, ka Ingus Rūķis savu darbu nevēlas publicēt kā Creative Commons licencētu (to CC nepieprasa) liecina, ka viņš ir ļoti augstās domās par savu "intelektuālo īpašumu".

Gravatar Vistu Zaglis

2004. gada 7. decembrī, plkst. 13:32

wx 2) -> par spīti tavām iedomām, Rūķim nav nekādu pienākumu ne pret tevi, ne pret sabiedrību kopumā, šādi rīkoties.

Gravatar laacz

2004. gada 7. decembrī, plkst. 13:37

bush: sāksim ar mazumiņu. Un es nekad neesmu teicis, ka neesmu darījis tāpat. Pie kam, par to akmeni - tas ir absolūts argumentācijas trūkums.

Gravatar laacz

2004. gada 7. decembrī, plkst. 13:38

wx: jāatzīst, ka cilvēks ar savu garadarbu ir tiesīgs rīkoties kā vien vēlas. Creative commons licence neuzliek viņam par pienākumu šo darbu pārpublicēt ar to pašu licenci. Tas būtu tas pats, ja tev, nopērkot alus pudeli, liktu to obligātā kārtā personīgi ar pasi un čeku iesniegt taras pieņemšanas punktā. Tikpat absurdi.

Gravatar Sm

2004. gada 7. decembrī, plkst. 13:39

"Un tā beidzās otrie browseru kari .."

Gravatar bush

2004. gada 7. decembrī, plkst. 14:31

lācz: nu ir jau, ar to akmeņa mešanu tā īstenībā :) bet, ar autortiesībām patlaban nupat jau ir tā, ka ja labi gribētu, varētu piesieties pie kā grib, kad grib un par ko grib. kauču runājot par šo te, konkrēto licences paveidu

Gravatar lasītājs

2004. gada 7. decembrī, plkst. 15:20

bush, a nahui piesienies?

Gravatar acid|burn

2004. gada 7. decembrī, plkst. 16:36

jā defeisots.. hhhh trakums.. un www.apollo.lv arī down. noķēru vienbrīd šitādu skatu.. http://proxy.sb.lv/www.apollo.lv_nez_mosh_defeiss.png

Gravatar acid|burn

2004. gada 7. decembrī, plkst. 16:43

mhhh.. www.apollo.lv - portāls uz laiku ir slēgts.. mmm

Gravatar Kirils

2004. gada 7. decembrī, plkst. 16:56

acidburn: kur man tas poda koments jaaskataas 'peec maneejaa'?

Gravatar Raikons

2004. gada 7. decembrī, plkst. 17:09

hack.ilva ar uzhakots

Gravatar Raikons

2004. gada 7. decembrī, plkst. 17:30

pareizāk, ilva.hack.lv nejaušības kļūda

Gravatar Gulp

2004. gada 7. decembrī, plkst. 17:41

Atvainojiet par totālu offtopic.

2 laacz Es tavā blogā nevaru redzēt pie rakstiem pievienotās bildes. To vietā redzami rāmīši ar ar sarkanu ierāmētu "x" kreisajā stūrī. Kad nokopēju saiti uz kādu no šīm bildēm, man parādīja šāu ziņojumu:

Preventing traffic theft? Either You've requested directory listing, or You are not allowed (guess, by who?) to retreive files from here.

Because of incredible amount of outgoing traffic, mainly from non-Latvian IP subnets, they all are banned. Sorry.

If You are from Latvia, drop a note to abuse[eta]laacz.lv. May be we'll think of something.

P.S. Currently allowed IP adresses can be found in this file.

Cik man zināms, es esmu latvietis, tādēļ tu varētu man atļaut tikt pie šīm bildēm. Kā tur teikts, aizsūtīju tev vēstulīti uz norādīto e-pastu (tas notika apmēram pirms nedēļas). Bet līdz pat šim brīdim tu nekādi uz to neesi reaģējis. Ceru, ka šis iedarbosies. Paldies par patērēto laiku, lasot šo postu.

P.S. Ja es kaut ko nesaprotami sarakstīju, saki. Mēģināšu izteikties skaidrāk.

Gravatar Didulis

2004. gada 7. decembrī, plkst. 18:08

-->> Gulp: Tur tak skaidri rakstīts, ka atļauts piekļūt no Latvijas IP adresēm nevis latviešiem. Ja esi latvietis, kas mitinās ārzemēs, tad diemžēl tev nekas cits neatliks, kā palikt apdalītam.

Gravatar Gulp

2004. gada 7. decembrī, plkst. 18:15

Tur jau tā lieta, ka es ārzemēs nemitinos.

Gravatar acid|burn

2004. gada 7. decembrī, plkst. 21:15

Kirils, sor... poda nē..:)) lācza..:D tb raktīiji par hakiem domāju par to apollo.lv iemest..:D bet nu jau viss ok.. izstās šamiem problas bija ar mysqli..

Gravatar e-remit

2004. gada 8. decembrī, plkst. 09:53

->>Didulis: laacz nav pievienojis jaunās apollo 84.* adreses, tāpēc daudzi mdsl ir aiz borta. laacz viņus nemīl. arī mani nē, kad esmu mājās :~(

Gravatar Gulp

2004. gada 8. decembrī, plkst. 22:31

Liels paldies, laacz! Tagad redzu visas bildes. :)