✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Weblications interfaces

2005. gada 31. janvārī, 31 komentārs

Varat pasmelties no šiem skrīnšotiem. Jautājums, par kuru pats pastiprināti pēdējā laikā aizdomājos - web aplikāciju lietotāju interfeisi. Tā vairs nav lapa. Un vēl nav aplikācija tajā izpratnē.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar docent

2005. gada 31. janvārī, plkst. 08:21

Par TO domā visi :) Vismaz vajadzētu. Tā būtu pareizi. Jā. Kaut kā tā.

Gravatar misame

2005. gada 31. janvārī, plkst. 09:19

Tai ir jābūt aplikācijai lietotāja izpratnē. Izstrādātāja uzdevums ir piedzīt interfeisu "cieto" formu lietojamībai un ērtumam. Tur labi var palīdzēt JS, DHTML un CSS mikslis.

Gravatar purvainais

2005. gada 31. janvārī, plkst. 10:04

kaut es tā mācētu

Gravatar shizo

2005. gada 31. janvārī, plkst. 11:23

a man patikās, ka šeit parādās workflow diagrammas-iechekoshanai. Grupu darbs un kontrole. Njaa interfeiss... pārdomāts izstrādāts un noslīpēts! krut krut

Gravatar Tilo

2005. gada 31. janvārī, plkst. 11:28

Būtu tik idejas... Laacz a tād uzceptu... Paskat, kā ar JS aizrāvies. Daže komentos bez garumzīmēm pagrūti rakstīt... ((:

Gravatar Rein

2005. gada 31. janvārī, plkst. 11:36

Pamēģināšu uzskaitīt tehnoloģijas, kuras tiek izmantotas līdzīgos projektos vienlaiciigi: Java, XSQL, XML, XPATH, XSLT, XHTML, JS, CSS, FO, PDF un protams oracle.

Gravatar purvainais

2005. gada 31. janvārī, plkst. 11:51

Rein, tavs komentārs man nevilšus atgādināja anekdoti: "nenāc man klāt, es zinu sambo, džudo, karatē, un vēl daudzus citus briesmīgus vārdus!" :)

Gravatar misame

2005. gada 31. janvārī, plkst. 11:53

Gandrīz visi līdz "un protams" bija tehnoloģiju nosaukumi.

Gravatar purvainais

2005. gada 31. janvārī, plkst. 11:57

misame, es zinu to, tāpēc jau arī smiekli nāca :)

Gravatar shizo

2005. gada 31. janvārī, plkst. 12:05

Rein, kāds RTU ditf pasniedzējs tevi noteiktu nosauktu par "brīvā lidojuma ērgli" un "puskoka lēcēju". :)) Rein pabļauj, kad būs testēšana. a bet visu cieņu

Gravatar Rein

2005. gada 31. janvārī, plkst. 12:26

shizo, īsti neiebraucu, bet tas bij tā, tēmas izvērshani ;)

Gravatar Delfins

2005. gada 31. janvārī, plkst. 12:41

Rein, web-app pilnigi pietiek php/html/css/js. \m/ terminus nosaukt visi maak...

PS: runa gaaja par interfeisu, nevis par tehnologijaam

Gravatar purvainais

2005. gada 31. janvārī, plkst. 13:43

Delfins, latviešu valodā vienmēr runa ir par kaut ko, nevis runa iet par kaut ko.

Gravatar cyberspace

2005. gada 31. janvārī, plkst. 14:49

Microsoft .NET / JAVA (XML, XPATH, XSLT, XSL-FO, SVG, XHTML), JS, CSS, PDF nopietnos risinājumos tas viss tiek izmantots plašak, neka pasniedzēji var iedomaties. Un mezan tas nav leciens uz koku un ērgļa lidojums:D Pat Latvijas mērogā:D

Gravatar Sm

2005. gada 31. janvārī, plkst. 14:51

Labs. Tikai šaubos, ka tas der internetam. Skrīnšots neattēlo webu.

Savukārt. intranetā jau var izmantot kārtīgas programmas ar kārtīgiem interfeisiem.

Lūk - ikonas - tā ir māksla. :-)

Gravatar Sm

2005. gada 31. janvārī, plkst. 14:59

Jā paskatījos dziļāki - izskatās, ka viņa taisītie websaiti vairs neeksistē. Lūdzu linkus, ja es kļūdos.

Gravatar n.

2005. gada 31. janvārī, plkst. 20:06

2Delfins: iisteniem intranet WebApp izmantot php/html/css/js buutu tikpat liiki kaa taisiit DB interfeisu assembleraa (vai kautvai pure winapi)

Gravatar laacz

2005. gada 31. janvārī, plkst. 20:09

n. //Come again// Kāpēc? Un ko tad Tu izmanto? :)

Gravatar cyberspace

2005. gada 31. janvārī, plkst. 21:47

php/html/css/js intranetā, Var taisīt, bet realizācija nebus tā labaka. Webu var vienlīdz labi taisīt arī Javā un .Net, un būs tieši tads pats rezultāts, ja nav līkas rokas. Bet bonusi ir tādi, ka veidojas vairāku slānju aplikācija, kuras klases vienlīdz labi var izmanot gan Web paplašināšanai, gan Desktop aplikācijas vaidzīban, gan WebServisos.Vobsjem PHP pagaidam nesniedz tādu Flexabilitati, bet tas ir ļoti svarīgi tāda līmeņa aplikācijam. Visu taisīt Webā ir ļoti muļķigi! To pieredzējis arhitekts bez šaubam pateiks!

Gravatar n.

2005. gada 1. februārī, plkst. 00:40

laacz: luudzu... asp.net or jsf :) ja protams laiks ir daargs (kaa tas arii biznesa pasaulee parasti ir) cyberspace: par visu piekriitu, tikai kas bija domaats zem "Visu taisīt Webā ir ļoti muļķigi"?? :/ protams n-tier apps/busn. components utt..bet prezentaacijas liimeni jau nu noteikti var realizeet TIKAI webaa, vai arii es ko palaidu garaam?

Gravatar laacz

2005. gada 1. februārī, plkst. 01:03

Vispār jau lietotājam ir pilnīgi pie kājas, vai tur fonā ir JSF, ASP.NET, JAVA, vai LAMP. Pie kam, lielākā daļa kompāniju tomēr nehavo vajadzību pēc šīm tehnoloģijām. Pietiek ar parastu LAMP risinājumu. Tā nu tas ir.

Gravatar n.

2005. gada 1. februārī, plkst. 09:18

Lietotaajam pie kaajas tas tiesa, bet developerim (preciizaak developera kantorim) nav vienaldziigs izstraades laiks, kas jsf/asp.net gadiijumaa buus iisaaks.

Gravatar cyberspace

2005. gada 1. februārī, plkst. 09:34

Lielas sistēmas, maza sastavdala - ir web. Parasti ,sistēmā tiek iekļautas smart application, tās ir aplikācijas, kas ir rakstītas desktopam, bet spēj strādat piemētam offline vai online modē, sinhronizēties un tāda veida, tiek iznantoti datora resursi un tikai noteiktos brīžos Servera resursi, par to visu ir daudz rakstu netā, meklē Smart Application vai ko līdzīgu!

Gravatar n.

2005. gada 1. februārī, plkst. 11:50

Kaklz: Lasam turpat "The stateless shared-nothing architecture of PHP means that each request is handled independently of all others" kas noziimee ka jsp,asp,php vienaa maisaa ...jsf un asp.net otraa "Languages such as PHP might not be the right solution for everyone" - tieši tā. Piekam nopietnā sistēmā var jau arī izmantot vairākas tehnologijas reizē ja ir nepieciešamība piem. gan jsf gan jsp gan servlet'us un katra darīs to ko prot vislabāk savā lauciņā. Ir jāsaprot ko tā tava webapp darīs, savējie sapratīs ;)

Gravatar n.

2005. gada 1. februārī, plkst. 12:01

cyberspace: interesanti būtu uzzināt reālos pielietojumus šiem online/offline desktop risinājumiem kuri nav dziļi specifiski dēļ IS prasībām(un specifikācijas), ja tādi ir.

Gravatar cyberspace

2005. gada 1. februārī, plkst. 12:27

Latvijas mēroga ir redzetas kadas 2 tādas sistemas kur ir piemēram Pocket PC ar App, Web + Desktop aplikācija, kurā ar datiem ir daudz ērtak strādat. Offline/Online aplikācijas ir visur , kautvai Outlook, noliktavu programmas, šobrīd sakari vel nav tāda līmeni lai pilnība paļauties vienīgi uz webu!

Gravatar laacz

2005. gada 1. februārī, plkst. 13:28

Eu, nu tauta. Kam matus skaldīt? :) Cyberspace: bet nevajag taču absolutizēt! Lai arī tas ir iespējams, neviens te nerunā par to, ka ar PHP būtu Empire State Building jāceļ, vai uz Marsu jālido. Bieži vien sistēmas arhitektūra paredz daudz ērtāku //stateless// WEB interfeisa izveidi un apstrādi (pie kam, tik //statelesss// PHP nemaz nav) pieeju uhn ļauj neizvirst. Kā mēs zinām, lielākajā daļā uzņēmumu noliktavu sistēmas, uzskaites softi, kas nu tur vēl kuram ir vajadzīgs, ir gana specifiski. Un tos ir taisījis kāds studentiņš, vai sakaina .lv (kāpēc tikai .lv?; teiksim .fi) firmele. Un te nu savā ziņā ir jautājums - ja firma ir apmierināta ar risinājumu, jamā samaksās vēl kādam PHP programmētājam, lai tas daļu nonepieciešamās fuinkcionalitātes pārceļ uz WEB'u. Un viņiem ar to pilnībā pietiks. Un to izdarīt būs stipri ērtāk, ātrāk un lētāk, nekā rakstīt to pašu Javā, vai iekš kā citu. Pasaulē lielākā daļa uzņēmumu mierīgi var iztikt bez braukšanas ar smagajā kravas mašīnām. Tām pietiek ar kravas mikoautobusiņiem.