✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Linux

2005. gada 1. februārī, 25 komentāri

Jau labu laiku instalēju un meklēju dažādus linuksus, lai pārbaudītu iespēju darbā migrēt uz šo opsistēmu.

Tās manis lietotās programmatūras nepieejamība citās opsistēmās tika uz laiku aizmirsta, koncentrējot savu uzmanību uz dažiem ne mazāk svarīgiem aspektiem. Pirmais - viegla uzinstalēšana. Otrais - pēc iespējas labāks dažādu dzlžu atbalsts. Trešais - spēja apmierināt manas vajadzības pēc lietošanas ērtuma un tamlīdzīgām lietām.

Līdz šai pat dienai viss manī radīja kolosālāko vilšanos. Pēdējais RedHats (un arī Fedora), Gentoo, Vidalinux, un vēl daži.

Un tad es pamēģināju Suse. O jā. Uz tā arī tagad sēžu un ņemos (mācos).

Lai vairāk vai mazāk objektīvi spētu komentēt savus iespaidus (un lai tie vispār nogruntētos), nāksies pagaidīg. Palietāšu šo distributīvu kādu laiku un tad jau skatīsies, ko rakstīt.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar meiks

2005. gada 1. februārī, plkst. 22:13

o jā. šī ir aktuāla tēma. lūdzu laacz pakomentēt biežāk un sīkāk savu eksperimentu veiksmes un neveksmes cēloņus.

Gravatar z

2005. gada 1. februārī, plkst. 22:57

kāpēc tas mums ir jāzin, lači?

Gravatar laacz

2005. gada 1. februārī, plkst. 22:59

a kāpēc tev tas ir jālasa, ž?

Gravatar archaic

2005. gada 1. februārī, plkst. 23:04

Uzliku Fedoru, bet ārprātā nomocījos ar skaņas piedabūšanu (tjipa Dell OptiPlex ar onboarda skaņu karti). Tā arī nepiedabūjis, nopirku SB Live un aizgāja rūkdams. No tā secinām, ka var uzrauties uz nesavietojamiem dzelžiem (starp citu, kļūda rakstā: dzlžu atbalsts). Tomēr jebkurā gadījumā, pat nezvērināts datorurķis var uzlikt Linux pats saviem spēkiem. Vells (pingvīns) nav tik mells kā viņu zīmē.

Gravatar t-bone

2005. gada 1. februārī, plkst. 23:15

tā kā man PC ir tikai priekš izklaides un brīvā laika nosišanas, uzliekot linux man pavisam drīz kļuva garlaicīgi. vienīgā izklaide ir stundām ilga googlēšana un puslīdz uz dullo bakstīšanās, lai, piemēram filmai palaistu skaņu, vai 3 minūtes tupi blenzt uz wine emulatora smilšu pulksteņa griešanos un prātot: aizies MSN messenger vai neaizies.. nu specifiskiem mērķiem pingvīns ir labs, bet es izklaidi uztveru mazliet savādāk

Gravatar viuks

2005. gada 1. februārī, plkst. 23:23

Saaku pirms gada apmeeram. Pirmais, ko uzliku bija Mandrake. Paaris meeneshus novilku, bet nepatika man vish iisti. Man ir taads 80Gb USB cietnis prieksh laptopa i vot vish vinu kaa nu kuro reizi monteeja, ja vispaar monteeja. Tad padzirdeeju, ka Debian jaaliek, jo labi nostraadaata updeitu sisteema. Paproveeju, bet bija lielas probas ar uzinstaleeshanu. Atradu taadu Mepis linuxu, kas baazeets uz debian, bet user frendlii. Tad nu visu laiku ar vinju esu njeemies. Nudien vienkaarshaakais distro prieksh iesaaceeja. Visam pa vidu esu experimenteejis ar daudziem citiem linuxiem. Fedora (aka RedHat) jaunu progu pieinstaleeshana sucks tomeer. Susei ar kautkas no dzelzhiem nepatika. Vidalinux... aarpraatiigs klucis un nekas sevishks galiigi. Sam, mazs un feins, bet arii rpm pakotnes. Knoppix, nelaimiigais USB cietnis nepatika. Xfld, ok, bet nepatika. Ubuntu, kautkaa man ar tur iisti ar vinu negaaja. Bet tad pagaashnedeelj atkal uzliku ubuntu un esmu vienkaarshi staraa. Mepis bija ljoti pat OK, bet man nepatiik KDE un starteejaas ar vish maita ilgi. Bet ubuntu ir pukjiite vienkaaarshi. Visu atpazina bez probleemaam. Automaatisie updeiti vispaar super. Ar vienu peles kliki jau 3 reizes esmu paspeelis kerneli uz jaunaaku updeitot, bez jebkaadaam veedersaapeem. Un aatrs. Jeh, pie ubuntu tad tagad arii palikshu, ja vien neuzradiisies kas veel labaaks. Lai nu kaa, es tomeer ieteiktu distributiivu, kas lieto deb pakotnes nevis rpm'us. Tas ir iistais linux speeks.

Veel piebildiishu ka visas darbiibas tika veiktas uz veca 300taa pent laptopa un jauna 2.7 celerona laptopa. Vindozi neesmu lietojis sen, ja vien tikai tagad, kad neesu maajaa :)

Gravatar sviesc

2005. gada 2. februārī, plkst. 00:51

O jā Suse tas tik tiešām ir labs disribs pats lietoju šobrīd jau 9.2 tur ir atroamas dažas tīri interisnatas lietiņas, protams katrs jau izvēlas savējo, bet man suse ir iepatikusies un jāsaka ja godīgi kopš "apvienojās" ar noveli kļuvusi vel labāka

Gravatar BIBO

2005. gada 2. februārī, plkst. 01:31

To t-bone: kamdēļ tad mocies ar wine un vēl pie tam MSN dēļ. Ir daudzi MSN klienti piemēram pats lietoju aMSN un nekādu probzu. Es lietoju Ubuntu un lai arī pilnībā uz linux pārgāju nesen jāatzīst šī ir laba distra.

Gravatar Atoms

2005. gada 2. februārī, plkst. 08:15

nu es lietoju slackwari, pirms tam lietoju Amberlinux (Debian lokalizēta lv versija), nez kaut kaa slackwarei ar to paku apgreidoshanu ir vieglaak nekaa debiaanim.. vismaz man ir vieglaak, nez tas jau kaa kuram Susi ļoti sen mēģināju kad vēl nebija ar novell apvienojusies toreiz nepatika... un par to instaleeshanu nu man kaut kaa nepatiik instalaacija kur tev sagruuž visu pec kārtas virsū kā tas ir mandreikaa... protams ir arii tajos distro kaut kas labs. bet runa jau neiet par to kursh distro labaaks bet par to ka linux rullz

Gravatar deBUGa

2005. gada 2. februārī, plkst. 09:22

Pats paargaaju uz Linux apmeeram pusgadu atpakalj. Ja ir labs i-net piesleegums (kau vai liidz latnetam), tad iesaku lietot Debian. Installeet no diska tikai sisteemu (svaigaako testa variantu) un paareejo softu vilkt caur netu. Turklaat lietot "unstable" variantu. Man personiigi probleema deelj unstable versijas bijushas tikai vienreiz, taas pashas tika atrisinaatas ar kaarteejo update. Lielaakaa dalja programmatuuras ir pieejama ieksh deb pakotneem. Var rasties nelielas probleemas ar kaadiem mazizplatiitiem softiem, bet 'alien' paliidziibu var tikpat viegli paarveidot installeet rpmus. Turklaat iesaku pameegjinaat arii kaadu 'alternatiivaaku' WM. Ne vienmeer tas izplatiitaakais ir tas eertaakais...

Gravatar iku

2005. gada 2. februārī, plkst. 09:31

ubuntu ar pasuutiit cd var pa free tikai ilgi jaagaida kameer atbrauc:)

Gravatar Kaklz

2005. gada 2. februārī, plkst. 10:09

Kādu aptuveni gadu darbā nolietoju Mandrake 9.2 + KDE 3.1. Iesākumā bija lielais optimisms, prieks. Tad sāka mazliet apnikt un gribējās kaut kādu ne pārāk standartizētu softu pielikt klāt, atjaunināt KDE uz jaunāku. Ja esi kaut ko dzirdējis par RPM-hell, tad tieši tas arī sākās - lai kaut ko uzliktu vajadzēja aptuveni pus stundu katru reizi rakāties pa internetu un meklēt vajadzīgās rpm paciņas. Beigu beigās kādu pus mēnesi atpakaļ pamanījos nokaut latviešu lokāli, mēģinot uzstādīt Mono. Tā nu tagad kādu brītiņu sēžu atpakaļ zem WinXP. Pagaidām. Esmu iemēģinājis gan daudzu slavēto Ubuntu, gan Gentoo, gan Suse (tiesa 8.2 vai 9.1 Live-CD formā). Ir nelaba aizdoma, ka varētu palikt pie Gentoo + XFCE (starp citu, tikko iznāca XFCE 4.2 final) vai Gentoo + Gnome vai arī Ubuntu (arī attiecīgi ar Gnome). Katrā ziņā KDE tiešām vairs īpaši negribas redzēt. Lai nu kā, galveno domu jau te kāds augstāk minēja - jāizvēlas distributīvs ar labām upgrade iespējām - vai nu Gentoo tipa, vai arī uz Debian bāzes (ja nemaldos, tad arī Slackware ir kaut kas uz to pusi :) ). Papildus der palietot kādu brītiņu vienu vai otru logu menedžeri. Man ir nelaba aizdoma, ka Gnome >= 2.8 ir stipri vien priekšā KDE, bet nu tās manas personīgās domas, varbūt kļūdos.

Gravatar cu

2005. gada 2. februārī, plkst. 12:54

Pirmais mēģinājums bija skrējiens sienā - pirms kādiem 5 gadiem mēģināju uzinstalēt Slackware (astoto laikam). 2 dienas RTFM, uzinstalēju. 2 dienas RTFM, tiku X-os. Pēc tam bija Mandrake kārta - palietoju, palietoju, izdzēsu. Pirms ~ gada sāku lietot SuSE (tā pavisam, Windows izmēzu ārā), bet riebās, ka viņa tāda liela, smagnēja, viss-vienā. Fedora savā 2. versijā tika pie 2.6 kerneļa un, attiecīgi, pie SATA atbalsta, pārgāju uz to. Līdz šī gada novembrim-decembrim priecīgs lietoju un nesūdzējos. Nujā, un tagad esmu priecīgs, laimīgs Ubuntu lietotājs. Šobrīd neko citu negribās, varbūt, kādreiz nākotnē varētu pamēģināt Gentoo vai Arch Linux.

Gravatar viuks

2005. gada 2. februārī, plkst. 12:55

Man ar KDE nepatīk, jo ir smagnējs un apkarināts ar daudz nevajadzīgu softu. Bet gnome arii ir savi trūkumi un dažas KDE progas ir neaizvietojamas. Piemēram K3b. Pats lietoju Gnome 2.9.1.

Gravatar MZM

2005. gada 2. februārī, plkst. 13:59

KDE nav WM, bet integrēta darba vide. Lūdzu nejaukt. Slackware nav oficiāla automātiskā pakotņu upgrade tūļa (swaret, slackpkg uc. it testing). Lielākai daļai citu distributīvu ir, bet tas neliedz Slackware - visvecākajam katīvajam distributīvam - būt TOP 10 poulārāko distributīvu vidū. Gentoo vajag ļoti ātru datoru, jo viss tiek kompilēts uz vietas.

Dzelžu atbalstu nosaka kernelis. Maz ir tādu distru, kurās ir citiem distributīviem nepieejami iekārtu draiveri. Daži distributīvi neiekļauj ražotāju draiverus to nepieņemamās licences dēļ, tādēļ visdrošāk ir iegādāties datoru ar dzelžiem, kuriem atbalsts ir iekļauts vanilla kernelī.

Pac lietoju Slackware un Gentoo un uz win* mēsliem virsū vairs negribu skatīties.

Gravatar semiits

2005. gada 2. februārī, plkst. 14:42

Kā jau pareizi tika minēts, debians + updeiti no http://ftp.latnet.lv ir ljoti jauka padarīšana. KDE 3.3 ir ļoti labs. Protams, nevajag aizrauties ar visādiem vizuāliem "pribambasiem", jo iekš XP jau mēs parasti arī ātri vien nahrenizējam teletūbiju interfeisu, lai būtu lietojams tas pasākums. KDE, man šķiet ir krietni vien tālāk par Gnome, bet tas, protams, ir sujektīvi. Ļoti spēcīgs failu menedžeris Konqueror. Ērtas, patīkamas fīčas. Piemēram,audiocd:/ vai fish:/. Jau pieminētais k3b ir fantastiska aplikācija. Par Gnome runājot, nepatika mazliet konfigurēšanas un pielāgošanas neiespējamība. Ja var samierināties ar noklusētajiem iestādījumiem, tad ok.

Gravatar viuks

2005. gada 2. februārī, plkst. 17:13

Jaa Gnomes konfigureeshana patiesi ir daudz shvakaaka par KDE. Bet KDE arii ir savas probleemas. Konquerors kaa failu menedzheris ir ok, ja vien nenjem veeraa, cik liels klucis. Un arii kaa browseris viņš ir gļuknis pagaidām vēl.

Gravatar huliganz

2005. gada 2. februārī, plkst. 20:04

use debian linux and feel good

Gravatar PolarLacis

2005. gada 2. februārī, plkst. 20:20

sāku ar 9. sarkano cepuri, uzliku uz darba PC un paproveju - lens ka maita talak jau naca 2. fedora - bisku paproveju, nu nebija istais

loti iepatikas gentoo, jo liec to kas tev nepieciesams un neko lieku, dep probzas ari nava. Vienigais - uz mana lēnā pīšļa tā kompilēšana vilkās+interneta provaiderim ir probzas ar ātrumu un updeitus jāgaida dienām

debian - nu pamēģināju un ar nebija īstais tagad sēžu uz 10. slakas - tīri tā neko. vismaz beidzot iemācījos pats savu kerneli kompilēt un pārkompilēt ja kas

Gravatar hehzz

2005. gada 2. februārī, plkst. 21:07

nu ja nu ja - tagad vari izveeleeties Fedora/Mandrake - parodija par linux, izveelies Gentoo/slackware/debian - tad nevareesi vainot distru bet pats sevi ka nemaaki nokonfigureet XD.. jau ilgu laiku lietoju slackware kaa desktop OS - tur iet viss kas man vajadziigs FF, OpenOffice.org, gcc XD pietam veel var izmeegjinaat XFCE4 + ROX - iet uber aatri, viss ir eerti un smuki izskataas

Gravatar Druu

2005. gada 4. februārī, plkst. 14:29

Es iesāku ar mandrake, pēc tam uzliku debian, tad ļoti ātri nomainīju to uz fedora un pēc tam pavisam ātri atpakaļ uz mandrake, pie kā arī nolēmu apstāties, jo tur varu visu ko vajag, bet nevajag man savām līkām roķelēm konfigot miljons konfigus

Gravatar djsonix

2005. gada 22. februārī, plkst. 15:39

Nu taa kaa par linux lietotaaju kljuvu pavisam nesen tad daudz neko nevaru komenteet! 1. ko uzliku bija mandrake 10.0 nu un peec tam uzliku slackware 10.1 ! Ko lai saku slackware man patiik daudz labaak!

Gravatar Kirils

2005. gada 22. februārī, plkst. 23:53

slackware + kde?

uzinstaleet var ieliekot disku, uzraxtot setup un uzbiidot kursoru uz 'full'. tad tik enter jaaspaida un pie naakamaa reboota sisteema skrien.