✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Inteliģentie sūdi

2005. gada 25. februārī, 10 komentāri

Pēdējos gados ar aizvien pieugošu intensitāti tiek minēti cilvēka un datora sadarbības modeļi, kuros informācijas meklēšanas, atlasīšanas un organizēšanas funkcijas uzņemās programmas.

Viss jau būtu jauki, bet šādā veidā faktiski lēnām varētu tikt (ar nolūku nesaku “tiks”) atrofēta viena būtiska cilvēku rakstura iezīme - impulsivitāte. Var to nosaukt par gadījuma rakstura novirzēm no pierastā.

Tas var izklausīties paranoiski, bet sākot piedāvāt mums datorprāt interesantu informāciju, var itin viegli panākt to, ka, paļaujoties uz to, ka datoram pieejamie resursi ir daudz plašāki un ticot tā atlases kvalitātei, neko citu mēs vairs pat nemeklējam.

Tiklīdz risinājumi nonāks līdz tam, ka spēs kvalitatīvi atlasīt, tie spēs arī tieši tādā pašā līmenī filtrēt. Tiklīdz aplikāciju inteliģence sasniegs kaut minimālo kvalitatīvai informācijas analīzei nepieciešamo līmeni, kāda rokās tas var pārvērsties par kolosālu manipulācijas rīku.

Primitīvs piemērs - pietiek kaut vienā no tiešām lielajiem ziņu saitiem (kaut vai Y! News) ieviest sistemātisku, lēnām progresējošu un pietiekami rafinētu tendenciozitāti, kā miljoniem cilvēku visā pasaulē, lai arī dažādos apmēros, tomēr pieņems kaut to, ka Mēness otrā pusē slēpjas citplanētieši, kuri patiesībā valda pār mūsu pasauli.

Jo vairāk informācijas ir ērti un vienkārši pieejams, jo labākas iespējas ar tās patērētājiem manipulēt. Kā zināms, uzticība rodas ar laiku.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Lupus

2005. gada 25. februārī, plkst. 21:10

Laa, bet kā tev liekas ko CNN un tamlīdzīgie dara? Tas par priekšpēdējo rindkopu.

Doma jau ir ļoti pareiza, tikai zinošāki cilvēki ar viņu strādā jau kopš septiņdesmitajiem.

Gravatar laacz

2005. gada 25. februārī, plkst. 21:13

Lupus: Šobrīd tas sāk skart arī mani. T.i. - nākotnē skars vistiešākajā veidā.

Gravatar Neonz

2005. gada 26. februārī, plkst. 00:31

Nu, un tev liekas, ka nemanipulē jau labu laiku?

Gravatar fx

2005. gada 26. februārī, plkst. 02:17

anthology of interest - Leela finds out how it is to be impulsive... ;)

Gravatar Avellano

2005. gada 26. februārī, plkst. 11:18

Tad jau, laacz, tik dziļi tehnoloģijās tu vēl neesi, ja spēj tik kritiski paskatīties uz iespējamo attīstību. Kas traucē //mainstream// internetam kļūt par tādu pašu mēslu (vai pat vēl mēslīgāku) kā televīzijai? Principā nekas.

Gravatar Lupus

2005. gada 26. februārī, plkst. 12:21

Avellano: Tu esi augstās domās par mainstream internetu. Televizijā vismaz kāds jāpārliecina par mēsla laišanu gaisā.

Vispār paradoksāli. Ja tā labi padomā, līdz viduklim sūdos.

Gravatar ha

2005. gada 26. februārī, plkst. 19:50

Welcome to reality, jūs tiešām domājat, ka tas jau nenotiek?! Ar domu tendencioza informācijas pasniegšana, informācijas filtrēšana. Tak ieslēdziet TV!!! Naivie! twenty4seven mūsu smadzenes JAU tiek skalotas. Labrīt!

Gravatar Didulis

2005. gada 27. februārī, plkst. 19:33

Pirms pāris dienām es iedomājos par līdzīgu tēmu - Cik ļoti Tu tici tam, ko raksta ziņu lapas internetā. Liela daļa informācijas ieplūst no ārzemju resursiem un tiek tulkota. Ir bijuši gadījumi, kad izrādot lielāku interesi par rakstīto esmu uzmeklējis papildus informāciju, kas ir pierādījusi, ka latviskais raksts sniedz aplamus datus. Nezinu kā to izskaidrot. Vai tā ir apzināta faktu sagrozīšana, vai arī tikai raksta autora vājās valodu zināšanas. Tikpat labi tā var būt arī neuzmanīga pārrakstīšanās. Kaut vai paskatoties pagātnē mēs redzam, ka ar mums pienākošo informāciju ir manipulējuši (domāju padomju laika cenzūru). Mēdiji tādi ir un tie vienmēr baros mums informāciju tādu, kāda tā šķiet labāka konkrētam maksātājam. Labāk visu vairākkārt pārbaudīt, ja tik tiešām vēlies saņemt puslīdz patiesu informāciju.

(Vienu vārdu sakot neņemiet īpaši galvā manis rakstīto, jo pie vainas ir pohas).

Gravatar pzrk

2005. gada 27. februārī, plkst. 21:30

Reāli jau nevar pārbaudīt arī informācijas avotu patiesumu.

Gravatar ulzha

2005. gada 28. februārī, plkst. 13:56

Nu apsarēkties. Par tiem, kas "yeee, jau, 24/7, paskatieties TV, naivie". Kaut ko konstruktīvu iesakiet. Piemēram, ka var paļauties uz jums.