✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Linux

2005. gada 9. martā, 38 komentāri

Vai tiešām Linux popularizētāji (advocates) nav aizdomājušies iet roku rokā ar BSA? Kā zināms, pie šīs opsistēmas ieviešanas un vispārējas popularizēšanas ir ķērušās lielas kompānijas. Un tas, savukārt, nozīmē to, ka lielām kompānijām arī lieli “paņēmieni”.

A BSA iesaistīšana takš ir īzīpīzī - jo vairāk tiks uzbrukts nelicencēto logu lietotājiem, jo vairāk viņu sāks nopietni apsvērt switch iespēju.

Tiesa, Linux pagaidām nav ij ne pusceļā līdz vietai, kur to varētu sākt dēvēt par gala lietotājam derīgu alternatīvu produktu. Protams, ka šis ir IMHO.

Nesakiet, ka IBM vai Novell nav izmantojušas visvisādus kreisos gājienus, lai panāktu savus mērķus. Ninče savādāk par lielu nekļūsi/nepaliksi.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar imho

2005. gada 9. martā, plkst. 10:51

</acronnym> != </acronym>

Gravatar Joks tāds

2005. gada 9. martā, plkst. 10:59

Paskatoties, kas ir BSA biedri, uzreiz atkrīt šāda ideja kā tāda. Par BSA viņu Latvijas mājas lapā: http://www.bsa.lv/index.php3?menu_id=83&lang=lv

Gravatar Kruts Skuju

2005. gada 9. martā, plkst. 11:16

iet roku-rokā ar BSA jau ir vienīgā iespēja

Gravatar ulzha

2005. gada 9. martā, plkst. 11:34

Joks tāds - kādā veidā biedru saraksts atkritina ideju?? Posts tieši ir par šitās piezemētības atmešanu.

Drīzāk ideju atkritina statūtu otrais punkts - nelegāli jau viņu nepalietosi...

Gravatar Joks tāds

2005. gada 9. martā, plkst. 12:00

Organizācija aizstāv savu biedru intereses. Un diezin vai, piem., Microsoft interesēs ietilptu ļaut BSA kā alternatīvu, piem., nelegālai MS Office programmatūrai piedāvāt lietot OpenOffice tikai tāpēc, lai tikai būtu legāls produkts (izvēršot to kā informatīvu kampaņu). Daudz perspektīvāk (no peļņas gūšanas iespējamības BSA biedram) ir papurināt valsts iestādes, lai tās iegādātos jau lietotos komercproduktus - kas tagad arī notiek. Liekas, ka tuvākajā perspektīvā tieši valsts sektors Latvijā būs tā niša, kur šādi izvērsties. Un valsts iestādēm būtu jānāk pašām ar iniciatīvu lietot brīvu programmatūru - neviena privāta organizācija necentīsies valsts sektorā samazināt pirātismu ar tādām metodēm, kas mazinātu tās (biedru) peļņu. Savukārt privātie mājas lietotāji varēs turpināt lietot to, kas viņiem ienāk prātā, jo izmaksas, pārbaudot šo lietotāju segmentu, būs krietni lielākas, nekā reālā atdeve.

Un BSA diezin vai iesaistīsies ar Linux advokātiem, jo "BSA ir pasaules komercprogrammatūras industrijas un tās tehnoloģiju partneru pārstāvis valdībā un starptautiskā tirgū"; un dalība šajā organizācijā biedriem varētu izmaksāt arī diezgan lielu čunguru naudas :)

Gravatar red

2005. gada 9. martā, plkst. 12:03

joks tāds pateica pareizi jā ;) bsa intereses ir izspiest kāpostu no visiem useriem, nevis panākt, lai nelieto pirātisku softu ;)

Gravatar lasītājs

2005. gada 9. martā, plkst. 12:17

Jo ilgāk lasām šo mājaslapu, jo nelatviskāki teksti te nāk laukā.

Gravatar ulzha

2005. gada 9. martā, plkst. 12:48

Joks, red - par visu piekrītu, vien tas neizriet no biedru saraksta burtu savirknējumiem, bet no statūtu burtu savirknējumiem, mērķiem, interesēm, par to piesējos. Nevērtēt no cepures, būs objektīvāki spriedumi, bez "diezin vai".

Gravatar Joks tāds

2005. gada 9. martā, plkst. 13:14

ulzha - man, protams, nav nekādu pretenziju uz objektivitāti, vienīgi pateicu savu viedokli; ņem pa labu! (Statūti un biedru saraksts savā starpā ir saistīti - līdzīgus secinājumus var izdarīt no abiem.)

Gravatar wx

2005. gada 9. martā, plkst. 14:14

nenodarbojies ar FUD, laacz.

Firefox uz linux straadaa taa pat kaa Firefox uz Windows. OpenOffice uz linux straadaa tik pat labi kaa uz Windows.

Gravatar laacz

2005. gada 9. martā, plkst. 14:17

wx: par openoffice.org tu gribēji teikt "tikpat //slikti//" :)

Gravatar wx

2005. gada 9. martā, plkst. 14:28

laacz: bet man OO Writer labāk patīk nekaa Word - mazāk čakarē dokumentu ar visādām gudrībām.

Gravatar laacz

2005. gada 9. martā, plkst. 14:43

wx: ko nozīmē "čakarē dokumentu"?

Gravatar Kruts Skuju

2005. gada 9. martā, plkst. 14:48

lai cik nebūtu dīvaini - man cilvēki teica, ka OO.o uz Linux labak strādā - čota stranna - pats neesmu salīdzinājis, bet teica.

Gravatar wx

2005. gada 9. martā, plkst. 15:03

laacz: piemēram, kad tu ieslektē teksta rindiņu un saki ka tas tagad būs stils "code", Word nevis klusām uzliek rindiņai stilu "code", bet vēl uzprasa "a varbūt tu īstenībā gribēji pārdefinēt stilu" ?

Gravatar laacz

2005. gada 9. martā, plkst. 15:06

wx: un kāpēc man tas tā nenotiek?

Gravatar Kruts Skuju

2005. gada 9. martā, plkst. 15:10

--> wx

nuu, MS Office ir manuprāt vienīgā labā MS īpašība

Gravatar wx

2005. gada 9. martā, plkst. 15:44

es varu screenshotus ielikt, ja netici. pakonsultējos ar kolēģiem: viņiem tā pat ir. Office gan 97, bet mums kompānijā jaunāku vienalga NEPIRKS!

Gravatar efix

2005. gada 9. martā, plkst. 16:30

97 Office ar 2003 Office nav iespējams salīdzināt. 2003 ir krietni labāks, un OO ir fuj. Tad jau labāk notepad. Aiz kam OO izmantoju tikai lai .doc to .pdf pārkonvertētu :)

Gravatar Kruts Skuju

2005. gada 9. martā, plkst. 16:44

beidz, tekstus ar OOo var normāli rakstīt, tabulas arī taisīt (neesmu gan neko ūber sarežģītu darījis). vot prezentācijas (kas man bieži vajadzīgas) totally sucks

Gravatar bljaaviens

2005. gada 9. martā, plkst. 17:06

principaa Valdim vajadzetu patikt shai domai - risinat sasapejusho piratisma jautajumu, parejot uz linux. tomer, manuprat, jamais nebus par to sajuusmaa. ne jau piratisms ir tas, pret/par ko shis patiesiba ciinaas... a lai Bilam macinjsh plaanaaks netaptu...

Gravatar Avellano

2005. gada 9. martā, plkst. 17:20

efix: ir arī mazākas programmas konvertēšanai uz *.pdf

Gravatar Anete

2005. gada 9. martā, plkst. 17:39

efix: Piemēram? (Ieinteresēja, drīz vajadzēs)

Gravatar miserables

2005. gada 9. martā, plkst. 20:18

re ku' ziņās lasīju, ka "Linux creator Linus Torvalds said this afternoon that he's now running an Apple Macintosh as his main desktop, mainly for work reasons, although partly simply because he's a self-described "technology whore" and got the machine for free." And yes, he is running Linux on it ;)

Gravatar laacz

2005. gada 9. martā, plkst. 20:27

miserables: Tell me, kāda jēga ir uz macintosha ruņīt linuxu?! :)

Gravatar viuks

2005. gada 9. martā, plkst. 20:41

Laacz: Linusam ir liela jeega. Un kas gan tur tik pretdabiigs?

Gravatar Aivis

2005. gada 9. martā, plkst. 21:00

Es piedraazhu to linuksu, bet pirms vicinaat pirkstus, varu padaliities ar savu pieredzi OO.o lietoshanaa uz pilniigi legaala windows XP.

  1. Wraiteris izgriezh pogas wordam briidii, kad kad dokuments paarsniedz 400 lpp. Wraiteris ir primitiivs, toties stabils. Darbojaas perfekti. Tikmeer words saak riit pastiprinaati atminju, saak nobrukt defineeto stilu atstarpes (margins) u.t.t.

  2. Doc nav vienots formaats. Tas nav savietojams pat pats ar sevi. Jaunais wraiteris dokumentus saglabaa odt (open document text), bet tikmeer veco sxw saprot pilniibaa. Tikmeer words 2003 vecus word dokumentus atverot konvertee uz rtf un tikai peec tam uz jauno doc. Nerisinaamas probleemas saakas mirklii, kad vajag papildinaat kaadu dokumentu, kas ir radiits ar agraakaam versijaam.

  3. Visi lamaa to OO.o deelj arhaistiska izskata ikonaam. Nesmuks, taatad vecs. Nu iesaku apskatiities jums OO.o 2.0 ekraanshaavinjos - tieshi taadi pashi floating menus, kaa word 2003. Turklaat viss pataisiits veel liidziigaaks wordam. Un lai gan lietoju beta versiju, man veel nav naacies saskarties ne ar vienu pashu probleemu. Un esmu pamaniijis, ka neizmantoju ne 30% no visaam wraitera iespeejaam. Taapeec liekas diivaini klausiities kaa teletuubiiji gudri spriezh kaa vinjiem ir nepiecieshamas super worda 2003 iespeejas, lai projektu uz 20 lappuseem projektu nedeeljai uzrakstiitu.

  4. Nu un protams garlaiciigaa juridiskaa puse - neviens mani nepanjems priekshaa deelj nelegaalas programmatuuras klaatbuutnes manaa datoraa.

Gravatar zaķis

2005. gada 9. martā, plkst. 21:23

me lieto OpenOffice, un nemaz nekāds MS produkts nav vajadzīgs :)

Gravatar VieS

2005. gada 9. martā, plkst. 23:28

OfftoPIC, zinot laacz vēlmi redzēt dažādus lāčus: http://fishki.net/pics2/mail/mishkachel.jpg

Gravatar Peeteriz

2005. gada 10. martā, plkst. 11:05

Galvenais ir taa, ka jebkurai firmai ir pofig, cik Office 2003 ir labaaks - neviens normaals biznesmenis nemaksaas paaris shtukas latu, kas reaali ies no vinja pelnjas, tobish, naakamaa mersha fonda, taapeec, lai sekretaarei, luuk, buutu eertaak tekstus rakstiit.

Ja par biroja softu buus jaamaksaa BSA cenas, tad mazaas-videejaas firmas suutiis MS dirst naudas deelj, taapeec BSA vinjus liek mieraa, un 'auditee' valsts iestaades, kuras nopuutiisies un nopirks.

BSA pilniigi neinteresee softa legaalums/nelegaalums, vinjiem ir jaamaksimizee MS ienaakumi regjionaa.

Gravatar ulzha

2005. gada 10. martā, plkst. 12:32

Hei, efix, interesanti - ja tu ar OO .doc uz .pdf konvertē, tad kuras tieši ir tās super Worda fīčas, kuras tu izmanto, bet kuras fujīgais OO neatbalsta, un no kurām tev grūtu sirdi nākas šķirties šajā procesā?

Gravatar bla bal

2005. gada 10. martā, plkst. 13:49

BSA intereseejas tikai par to lai lohi lietotu legaalu windu un citas un par vinjaam maksaatu pizdato naudu un bili un citi pedinji vareetu nosliikt nauda, linux ir viens no vinju pretiniekiem

Gravatar efix

2005. gada 10. martā, plkst. 15:50

ulzha: Office 2003 ir daudz sīkumu, kas padara darbu vienkāršāku un ātrāku. Word integrācija ar MS Outlook (+Exchange). Tildes Biroja laba integrācija, automātiska vārdu pārveidošana e-pastos no rakstības ar diviem aa uz ā. Starpliktuve vairākiem nokopētiem teksta gabaliem, nevis tikai pēdējam. Es jau saku, sīkumi, bet patīkami. Aiz kam, man personīgi, darbs iekš Word šķiet ērtāks, tabulu veidošana ērtāka, stilu noteikšana un tml.

Nesaku, ka izmantoju dafigā visas specifiskās lietas, bet šad tad nākas..

Bet runājot par visu produktu kopumā, jāsaka, ka OO prezentāciju veidotājs salīdzinot ar MS Powerpoint ir absolūta 0.

Gravatar ulzha

2005. gada 10. martā, plkst. 17:59

Jā, par tādām lietām ticu. Laikam tad krietni daudz ar dokumentiem strādā?

Gravatar Avellano

2005. gada 10. martā, plkst. 18:07

efix: tieši tā. Office jau nav tikai Word/Writer. Tiem, kas lieto Excel/Spreadsheet - priekšroka Excel. Par to Drawing viennozīmīgi OOo ir labāks nekā MSOffice ekvivalenti.

Bet otra problēma darbā ar OOo ir savietojamība - līdzīga vaina kā IE un Firefox/Opera utt. MS Office ir standarts.

Gravatar bams

2005. gada 10. martā, plkst. 18:31

tad vēl lieliskā worda fīča - spēt salīdzināt savā starpā vairākas viena dokumenta versijas... visai ērti, ja uzreiz redzams kas mainījies...