✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Mitoloģija

2005. gada 22. aprīlī, 23 komentāri

Kauns pārņem mani visu, kad apjaušu, cik dikti sūdīgi pārzinu mūsu pašu sentēvu (un senmāšu) mitoloģiju. Teiksim, grieķu un/vai romieš mitoloģiju es pārzinu stipri fundamentālāk.

Starp citu, vai jūs zinājāt, ka latviešu auglības dievs (moderni to laikam būtu saukt par seksa dievību:) bija Ūsiņš Jumis? Man tā ir, ja godīgi, pirmā dzirdēšana.

Kāds var ieteikt kādu labu tiešsaistē lasāmu materiālu šajā sakarā? Wikipedia lapu nepiedāvāt :)

P.S. Izslēdz televizoram skaņu, uzliec smukā un staltā Ingus Pētersona jaunības dienās dziedāto hītu izlasi un rušinies pa māju, karinot aizkarus, lāci :P

P.P.S. A, ja godīgi, Ingum nav ne vainas :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Kirils

2005. gada 22. aprīlī, plkst. 23:39

laa, a nav latviski taada vaarda, kuram datiivs buutu "Ingum", bet gjenitiivs buutu "Ingus".

Gravatar scoux

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 00:01

auglības dievs nav tas pats kas seksa dievs :DDD

Gravatar Chemico

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 00:17

Par shitaadu aplamiibu, augliibas dievs veel sadusmosies un nopuudees visus kartupeljus taavaa mazdaarzinjaa :)))

Gravatar Didulis

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 01:54

Bija tāda papīra formāta "Mitoloģiskā enciklopēdija". Cik atceros, tad tur bija arī padaudz par latviešu mitoloģiju. Nezinu tik vai digitālā versija nav pieejama iekš letonika.lv, kaut gan apšaubu šādu faktu.

Gravatar aija

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 02:22

par auglību latviešiem kā pārsvarā zemniekiem rūpējās vai visi, nav tik stingri specializēti kā klasiķiem, arī auglībai sava posmas kādus atspoguļo svētki. Jāņos protams visvairāk seksuālās auglības dziesmas, kā jau pašas dabas (Saules meitas) kāzās.:)

Gravatar Avellano

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 08:16

Ja laacz ir nopietni nolēmis iepazīties ar latviešu mitoloģiju, tad var downloadot šo: http://www.filozofija.lv/avellano/dievturu_cerokslis.zip

Gravatar Beaviz

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 09:29

Laacs: marsh, klausities skyforger :)

Gravatar niknaiszemnieks

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 11:26

Neesmu speciaalists bet man liekas ka Uusinjsh bija kaut kaadaa veidaa saistiits ar zirgiem

Gravatar z

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 12:20

Ps. Pss. Psss. Pssss. Psssss. Pssssss. Psssssss. Pssssssss. Psssssssss. Pssssssssss.

Gravatar laacz

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 12:45

ž: Kirils ir nodevis Tavu mīlestību, ka Tu tik ļoti vēlies viņu redzēt pie katra raksta komentāriem un būtībā komentē tikai tāpēc, lai sasauktu savu elku?

Gravatar stulbenis

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 13:07

Hei, ziemeļu ļaudis, vai dzirdat kā dzied Jau pirmie putni un sniegpulkstenītes zied Lūzt upēs ledus, zem plānā sniega Tā Zemes māte, kas mostas no miega

Stāv dzidra debess līdz apvārsnim vaļā, Tur gribas skriet, no prieka kliegt balsī skaļā; Aiz kalniem taures svētku ziņu sauc – Smagiem pakaviem dārdot, šai zemē Ūsiņš brauc

Pār debesu kalnu, kumeļā baltā Uz laukiem, ko pirmā zāle klāj; Kopā ar silto vasaras sauli, Tā katru gadu pie mums atkal Ūsiņš jāj

Nu vaidelošiem laiks, tie baltos svārkus velk, Uz svētbirzi steidz, kur dievu ozoli aug, Tur ugunis aizdedz un ar dziesmu teic: Ai Ūsiņ, dievaiti, tavi bērni tevi sveic!

Gravatar Kirils

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 22:46

pardon, laacz. avellano, laikam, ir taisniiba.

Gravatar laacz

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 23:23

Kirils: I know already :)

Gravatar Kristaps Kaupe

2005. gada 23. aprīlī, plkst. 23:40

Ir drukātā veidā tāda laba, bieza grāmata "Senlatviešu gads, gadskārta un godi". Nu un protams vel kaudzēm 1920-to un it īpaši 1930-to gadu grāmatu, kuras, domājams, var meklēt antikvariātos un bibliotēkās.

Gravatar Ledins

2005. gada 24. aprīlī, plkst. 13:02

Ir probleema principaa - liela dalja no letinju mitologjijas ir Brastinja Ernesta(?) samaitaata - apstraadaata, apbruzhaata, attieciigi vareetu buut probleemas ar izpratni.

Gravatar ulzha

2005. gada 25. aprīlī, plkst. 12:06

Mums patika lietuviešu izgājiens - mēģināt izbīdīt dievturību par oficiālu reliģiju. Katoļi galīgā nesajūsmā.

Gravatar Xan

2006. gada 2. augustā, plkst. 23:39

Starpcitu, es zinu, ka noteikti te kustinu vecu līķi un tamlīdzīgi, bet tieši tagad meklēju par mitoloģiju un google kā ceturto linku ideva atkal tavu blogu. Nu ko, iepūt man par gadu veca raksta komentēšanu.

Anyhow, tu noteikti zini, kā izskatās Jumis, vai ne? Jumis arī ir jebkuras divas vārpas kopā saaugušas. Tpu velns, zināju, ka vēl raža izauga šādi pa diviem, tik neatceros, kas tieši. Tamdēļ arī tas ir auglības un pārticības dievs. Vai tam ir kāds sakars arī ar dzimumtieksmi.. Nepateikšu. Lai nu kā: http://www.liis.lv/folklora/ http://www.filozofija.lv/avellano/dievturu_cerokslis.zip Šie abi dotie ir miruši linki. Starpcitu, te ir mans emails arī, ja tu esi atradis ko derīgu par šo mitoloģijas tēmu, tu varētu būt tik laipns un atsūtīt man, paldies :)