✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Herald Tribune

2005. gada 1. maijā, 14 komentāri

Lapa, kura mani aizķēra - International Herald Tribune. Tā ir visai ērta ikdienas ietotājam. Un it īpaši gaumīgs man šķiet veids, kā, esot iekš kāda no rakstiem, notiek lapošana. Kā arī, ja skatās no JavaScript viedokļa - tas, kā tiek dalīts pats raksts tiek dalīts kolonnās :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Qued

2005. gada 1. maijā, plkst. 20:36

Incanti. Diezgan smuki. Jautājums tikai - vai attēlojums slejās ir to vērts? Kas tas ir - //usability// vai tikai nodeva laikraksta vēsturiskajai izcelsmei (no drukāta medija)?

Gravatar laacz

2005. gada 1. maijā, plkst. 20:43

Qued: Man šķiet, ka tas ir kompromiss starp lasāmību un preses slejiskumu. Jo teksts ir lasāms tad, kad jamais ir ne pārāk platā slejā. T.i. - dotajā gadījumā uzsvars ir nevis uz //usability//, bet gan uz //readability// :)

Gravatar whatever

2005. gada 1. maijā, plkst. 22:04

Gaumīgi jau izskatās, tas tiesa; bet lasāmība gan tāda nekāda, saplūst tās visas 3 slejas vienā :(

Gravatar Lupus

2005. gada 1. maijā, plkst. 22:11

Vispār doma kā māja - ļauj izmantot visu ekrāna platumu nedomājot par nepieciešamību kontrolēt slejas platumu. Vienīgais mīnuss - grūtāk ar acīm pārskriet un žigli novērtēt materiālu.

Gravatar Qued

2005. gada 1. maijā, plkst. 22:31

laacz - jaa, to biju lasījis, ka platāku tekstu grūtāk lasīt; bet šite slejas jau velk uz pārāk šaurām.

Gravatar fxz

2005. gada 2. maijā, plkst. 10:33

" tas, kā tiek dalīts pats raksts tiek dalīts kolonnās""

kaut kas te nav :)

Gravatar Arturs

2005. gada 2. maijā, plkst. 12:03

Ir viena būtiska atšķirība no drukātām avīzēm, kas šeit nav ņemta vērā: vārdu pārnešana nākamajā rindā. Avīzēs slejas tomēr ir izlīdzinātas un līdz ar to kaut kā glītāk izskatās. Iespējams, ka tas atstāj iespaidu arī uz lasāmību.

Gravatar laacz

2005. gada 2. maijā, plkst. 12:06

Arturs: ja tu domā //text-align: justify;//, tad Tu maldies. WEB'ā šāds teksts lielākajā vairumā gadījumu ir nelasāms, jo nav kur //piesiet acis//. Uz papīra lasot ir savādāk.

Gravatar Arturs

2005. gada 2. maijā, plkst. 12:09

laacz: vot tieši to es nedomāju. Vai tad avīzēs ir //justify// lietots? Avīžu slejās izlīdzināšana tiek panākta dalot vārdus daļās un pārnesot vienu vārda daļu jaunā rindā. Tas, manuprāt, ir labs risinājums un ietekmē lasāmību tikai pozitīvi.

Gravatar laacz

2005. gada 2. maijā, plkst. 12:17

Arturs: Avīžu maketēšanā tiek ņemts vērā nejau izlīdzinājums (salīdzini kādu žūksnīšu žurnālu un/vai avīžu). Kaut vai tik vienkārša lieta, kā fakts, ka nevienai slejai augšējā rinda nekad nebūs paragrāfa pēdējā. A dalīšana zilbēs ja nemaldos, WEB'ā ir klupšanas akmens un par to vēl aizvien strīdās - kā labāk un vai vispār vajag :)

Gravatar Mr.SergE

2005. gada 2. maijā, plkst. 12:35

Hmm. Nu nav jau nemaz tik liels klupšanas akmens. Reāli to var panākt ar pavisam vienkāršu skriptiņu. Varbūt es maldos, tad palabojiet. Man vairāk sajēga ir no avīžu dizaina un mazāk no web-tehnoloģijām, tāpēc arī sākšu no pirmajām: principā, lai sadalītu zilbēs, tiek lietots skripts (piemēram, Tildes), kas saliek 'pareizajās' vietās neredzamo domuzīmi. Un pēc tam maketējot, lietojot gan justify gan left/right, ja vārds ir par garu, tas sadalās šajā vietā un tad viņam klāt parādās 'neredzamā' domuzīme. Webā kaut kas līdzīgs ir neredzamais tukšuma simbols. Un tad tik atliek ar kādu javascript gadījumā, ja vārds sadalījās, piemontēt klāt domuzīmi un viss ir kedā. Vēlreiz saku, ka tā man tikai tāda doma, varbūt tehniski tas nav nemaz iespējams - piemontēt to domuzīmi, bet sadalīt toč var.

Gravatar laacz

2005. gada 2. maijā, plkst. 12:37

Es riskēju izklausīties pēc pilnīga idiota, bet kas ir "neredzamais tukšuma simbols"?

Gravatar Arturs

2005. gada 2. maijā, plkst. 16:27

Mr.SergE: atļaušos būt skeptisks - vai tiešām vārdu dalīšana ir tik vienkārša padarīšana? Man liekas, ka 99% gadījumos dators varbūt arī saprot, kur ielikt //neredzamo domuzīmi//, bet pēc Mērfija likuma droši vien parasti trāpās tas atlikušais 1% gadījumu. Vai srkiptiski nevarētu rasties kaut kas sekojošs: "Jānītis plkst. 9:00 iei-et mājas kāpņu telpā"?

Gravatar Mr.SergE

2005. gada 2. maijā, plkst. 20:20

Arturs: Nu es jau nesaku, ka tiek 100% labi sadalīts. Ir kādi ~20 vārdi, ko esmu jau iegaumējis, ka Tildes zilbjdalis pareizi nedala, bet kopsummā ir ok... Bet ne jau par to ir runa, runa ir par pašu principu - tā nav nekāda zobusāpe, izdarīt to var.