✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Sorry, no prefetching

2005. gada 8. maijā, 14 komentāri

Nezinu, kā tas notiek, taču ik pa laikam tiek novērots, ka Google considered evil aizvien plašāk. Teiksim, šodien diezgan negaidīti (meklējot šādu tādu informāciju par “Borna identitāti”), no gūgles izsniegtajiem meklēšanas rezultātiem dodoties uz šo adresi, dabūju pretim aristokrātisku žestu ar mazo pirkstiņu, kuru var obzervēt te.

Kā noprotu, tas ir saistīts ar izslavēto attiecīgo gūgles fīču, kura paredzēta Firefox lietotājiem, lai paātrinātu meklēšanas rezultātu ielādi. T.s. - results prefetching. Tas nozīmē, ka dažos gadījumos gūgle prot pateikt Firefox pārlūkam, lai tas jau pirms laika lejupielādē pirmajā saitē esošo informāciju. Tas notiek tālab, ka lielākā daļa gūgles lietotāju, meklējot pēc konkrētās frāzes (vai, teiksim, konkrētus pieprasījumu tipus), spiež uz pirmās saites. Kā rezultātā tiek paātrināta šīs lapas ielāde, jo tā jau automātiski ir atrodama uz datora diska, nevis kaut kur ellē ratā Internetā.

Konkrēti šajā gadījumā iepriekš attēlotā notikuma iemesli ir skaidri. Lai nejauktu statistiku, IMDB ir skarbā veidā realizējusi savā ziņā aizsardzību pret šo jauko gūgles fīču. Saits uz pieprasījumiem, kuri viņuprāt ir šie t.s. prefetchi, atgriež ne mazāk un ne vairāk kā 404. kļūdu, jeb - datne nav atrasta :)

Diemžēl, konkrētā realizācija nestrādā, jo dotajā gadījumā, ieraugot, ka refereris ir gūgle, IMDB mani automātiski atšuva. Iespējams, ka klāt referim nāk papildus parametrs, kurš tiek realizēts, kā laiks no brīža, kurā notiek prefetch pieprasījums no gūgles līdz momentam, kad es nospiežu saiti, lai reāli nokļūtu attiecīgajā lapā. Pirmais pieprasījums tiek bloķēts, savukārt otrais (ja ir noticis pēc kāda gana ilga laika) - atļauts. Es laikam pārāk ātri kustināju peli un spiedu tās kreiso pogu.

Izskatās, ka IMDB uz visiem pieprasījumiem, kuriem hederī nāk X–moz: prefetch, atgriež 404. Nabaga Firefox šo rezultātu arī prefetcho. Un, nu jau spiežot uz linka, man tiek rādīts jau iepriekš ielādētais 404.

Sliktie. Kļūdas aprakstu sūtīt uz webmastera e-pasta adresi nav lustes. Lai jau tiek galā paši. Ja jau nav sākuši drāzt savus izstrādātājus, protams :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Kirils

2005. gada 8. maijā, plkst. 23:10

es ikotrdienaa mekleeju "imdb [filmas nosaukums]" (taaapeec, ka "site:imdb.com [f nos]" rakstiit vpadlu), un ne reizi shitaads joks nav bijis. FF draazh, ne guugli.

Gravatar hmnc

2005. gada 8. maijā, plkst. 23:16

tikko izmēģināju ar bourne identity - nekā tamlīdzīga nav. imdb smuki un pareizi atveras tieši kļikojot no googles


FF 1.0.3 / WinXP

Gravatar wx

2005. gada 8. maijā, plkst. 23:20

hz, tiešām, meklējot <a href="http://www.google.co.uk/search?q=bourne+identity&sourceid=mozilla-search&start=0&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-GB:official">bourne identity</a> imdb linkam ir link rel="prefetch" uzkabināts.

gļuku atkārtot gan neizdevās :)

Gravatar Kirils

2005. gada 8. maijā, plkst. 23:42

she, laaci!

Q: As a server admin, can I distinguish prefetch requests from normal requests? A: Yes, we send the following header along with each prefetch request: "X-moz: prefetch"

Gravatar Maita

2005. gada 9. maijā, plkst. 00:23

Nu nē, šoreiz Kirils malacis, parādija īstu klasi!

Gravatar z

2005. gada 9. maijā, plkst. 01:10

Kiril, vai ari izteicienu 'she, laaci', tu doma, ka laacz ir she-male (she-laacz)? Tas ir reals apvainojums!

Gravatar Kirils

2005. gada 9. maijā, plkst. 01:18

btw, kaa jau noraadiju augstaak, tam nav gandriiz nekaadas saistiibas ar guugli. vainiigs FF (prefechu var disableet opcijaas,btw), jo atradis (ne obligaati, bet shoreiz - googles) lapaa link[rel=prefetch].

Gravatar rem

2005. gada 9. maijā, plkst. 01:31

nu kas tur evil - //fīča//, kas nav izdevusies. evil būtu tad, ja kaut kas apzināti tiktu abjūzots :)

Gravatar Kāds

2005. gada 9. maijā, plkst. 09:58

IMHO labs veids, kā trafiku ietaupīt. :D

Gravatar Kāds

2005. gada 9. maijā, plkst. 10:00

Kirils, tik labi, kā nozīmējas, tik pat labi arī izgāzās ar savu otro komentāru. :D

Gravatar Kirils

2005. gada 9. maijā, plkst. 14:44

Kāds: nav pirmaa reize, kad luudzu Tev nemalt tukshu un noraadiit uz kljuudaam, ko pamani, bet Tev jau droshvien nav laika nekam citam kaa iespamot.

Gravatar Kāds

2005. gada 9. maijā, plkst. 23:48

Kiril: to pašu gribēju teikt par Tevi ..