✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

MSO goes weeeee

2005. gada 9. jūnijā, 17 komentāri

MS Office izstrādātāji ir paziņojuši, ka turpmākajās Office versijās mainīsies failu formāts. Uz ko? XML. Visnotaļ pašsaprotams solis. Pieņemu, ka prasījis gana daudz darba. Pie kam, tas nav viss. Faili (kuri būs ar paplašinājumiem .docx, .xlsx un .pptx) faktiski būs ZIP arhīvi, kuri saturēs dokumentu un, iespējams, papildus tam nepieciešamos failus. Yummy. Kas būtiski - abas tehnoloģijas ir atvērtas un gadu gaitā pārbaudītas vērtības.

Tiksim galā ar nesavietojamības problēmām un tad jau pēc dažiem gadiem dzīve aizies.

Speciāli PK: Office 2003 XML Reference Schema Patent License. Tas nav slēgts un, kas svarīgi, licencējams pasākums. Gribi, izmanto.

Papildināts: Viedokļi IP advokātu starpā dalās. Vieni saka, ka GPL konfliktē ar MSO XML shēmu licenci, citi saka, ka nē. Laikam jāsagaida līdz OOO oficiāli ieviesīs šo shēmu atbalstu. Tad arī manīsim MS reakciju.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar cu

2005. gada 9. jūnijā, plkst. 10:28

xml formātu solīja jau sen. un tad sprieda, kāds viņš izskatīsies - <document> <author>smth</author> <ms-proprietary-blob> ... lots of random stuff ... </ms-proprietary-blob> </document>

Gravatar Optron

2005. gada 9. jūnijā, plkst. 10:44

Tas nekādā veidā neuzlabos, piemēram, visādu alternatīvo offisu savietojamību ar MS Office. Ja tagad alternatīvo programmu izstrādātāji pētīja doc failos baitus un domāja kā to visu attēlot pareizi savā programmā, tad pēcāk viņi varēs pētīt MS XML tagus. No tā jau tās programmas labāk dokumentus nesapratīs.

cu: pat, ja nebūtu ..<ms–proprietary–blob>.., ko mums reāli dotu <paragraph><style>Text<bold>boldertext</bold><autoshape shape="star" coordinates="14,14"></style></paragraph> ? To pašu jau visu var arī no vecajiem dok failiem nolasīt tikai tur tas viss ir bināri nevis XMLā

Gravatar spynode

2005. gada 9. jūnijā, plkst. 11:05

Optron kaa ar veseliibu ?

Gravatar čačeris

2005. gada 9. jūnijā, plkst. 11:26

Man šķiet, ka xml salīdzinot ar rakāšanos bināri pa failu ir nesalīdzināmi labāk. Visiem jauniem softu izstrādātājiem brīvas rokas un modernas tehnoloģijas.

Gravatar e-remit

2005. gada 9. jūnijā, plkst. 12:07

Jautājums, cik ļoti M$ gribēs savu produktu Eiropā ieviest - jau tagad ES pieprasa atvērtu formātu. Protams ar amerikāņiem viss vienkāršāk.

Gravatar elfz

2005. gada 9. jūnijā, plkst. 16:32

IMHO šitā arī izskatījās OpenOfisa (StarOfisa?) savējie doķi, zipots xml + vēl kaut kāda papildinfo.

Gravatar Runcis

2005. gada 9. jūnijā, plkst. 16:35

XSL apraksti siem dokumentiem bus OPEN. Ta ka neko tur petit nevajadzes.

Gravatar ulzha

2005. gada 9. jūnijā, plkst. 17:46

elfz - vari būt pārliecināts :) Sc, IMHO, tas ir vienīgais veids, kā iegūt no atsūtīta .doc tajā iekļautos attēlus - pārglabāt .sxw, atzipot un lūrēt iekš Pictures.

Gravatar Kamazs

2005. gada 9. jūnijā, plkst. 23:36

Hm, vai tas nozīmee, ka visādi OpenOffice.org softi - piem., Writeris - beidzot pilnvērtīgi sapratīsies ar [jaunā] Worda dokumentiem?

Tas būtu vienkārši lieliski, jo OpenOffice.org man patīk labāk kā MS Office, bez tam jams ir par velti...bet tās nesakritības dēļ visādi gļuki, bagi ar dokumentiem...:/ nekas briesmīgs, bet patīkami nav.

Gravatar DD

2005. gada 10. jūnijā, plkst. 09:46

beidzot open-standarti sāks valdīt pār pasauli

Gravatar ulzha

2005. gada 10. jūnijā, plkst. 10:37

Atvērtie patenti jau droši vien ne tik drīz

Gravatar Kjiljkjeens

2005. gada 10. jūnijā, plkst. 16:30

Nebiju iedomājies, ka OpenOffice dokuments ir zip arhīvs. Ak tapēc tie ir vairākas reizes mazāki, kā MS Office dokumenti.

Gravatar Pecis

2005. gada 10. jūnijā, plkst. 17:28

ulzha: tieši šito paņēmienu pēdējā laikā izmantoju ļoti daudz, spārda.

Par to Microsoft Office patentu licensi - ok, varam jau gaidīt, bet situācija mazāk draudīga jau no tā nekļūs. Būtu Bills standartizējis savu formātu kādā ISO institūcijā zem patentu atsaucošas licenses, tad viņam varētu vairāk ticēt. Bet tagad cilvēki daļa vienalga raustīsies...Un nav jau runa te par anti-Microsoft bashingu. Bez savietojamības starp sistēmām neviens negrib iztikt.

Gravatar Fatalis

2005. gada 13. jūnijā, plkst. 17:06

Tie… nav advokāti, bet aizstāvji.

Gravatar Fatalis

2005. gada 13. jūnijā, plkst. 17:06

#15: Bils nevis Bills. :)