✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Bēbju štelles

2005. gada 20. jūnijā, 23 komentāri

Kārtējais neizmērojamais prieka mirklis iestājas ik brīdi, kad meitiņa smaida un mēģina vervelēt.

Starp citu, mums jau grūtniecības laikā tika uzdāvāta Lielbritānijā izdota (Īrijā pirkta:) grāmata ar maģiski īsu nosaukumu “The Practical Encyclopedia of Pregnancy, Babycare & Nutrition for Babies & Toddlers”. Bībele, es jums teikšu (visus sveikšu...) Neviena Latvijā nopērkama mūsu valsts valodā izdota grāmata nestāv ij ne tuvu.

Un vēl. Vai zinājāt, ka izrādās ar mazuli ir jārunā šitajā uķi-puķi veidā, jo to bērns uztverot labāk?

Vēl viena lieta. Gauži laba, ja ir vēlme īsi un koncentrētā veidā iegūt informāciju par visādām zīdaiņu štellēm (sākot no tā, kas nepieciešams, ierodoties mājās no slimnīcas un beidzot ar to, kādi vitamīni no kurienes ir iegūstami), ir brošūriņa, kuru izdevusi Jumava. Tā nāk komplektā ar nekam nederīgu mazuļa albumu. Labāku apkopojumu par šiem jautājumiem neesam manījuši.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Vik

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 21:17

Mazuļu albumam nav ne vainas - vai ted nav sliklti, ja pieliek atmiņas par visādām bērna "pirmajām reizēm"...

Gravatar Kirils

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 21:58

a kaapeec Tu uzskati, ka to beerns uztver labaak? es neesmu ne beerns, ne teetis, ne pediatrs, arii psihologs pagaidaam ne. bet neredzu jeegu "staastiit" cilveekam neko (tjipa utji-utji-bee-utji, wtf? wii), labaak tak runaat normaali, gan jau uztvers.

my 1/50$

Gravatar laacz

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 22:05

Vik: Tas mazuļu albums manuprāt nav sistemātisks un tajā iztrūkst gana daudz būtisku momentu. Un dažiem citiem ir pievērsta pārspīlēta uzmanība. Kaut kāds haotisks šķiet tas albums.

Kirils: Tēzes autors neesmu es, bet gan speciālisti :) Mūsdienās, tiesa, pret visu var attiekties kā pret hipotēzi, jo tādas dzimst vai katru dienu.

//If he [child] is being spoken to in the exaggerated high-pitched tone, and rhytmic singsong manner known as "motherese" that adults often instinctively adopt for babies, you will notice that your baby pays particular attention. He may even lose interest if the speaker reverts to normal tone.//

Gravatar laacz

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 22:10

Kirils: Pie kam, attieksme no sērijas "gan jau uztvers" pārvēršas tekstos no sērijas "gan jau izaugs", "gan jau tiks galā", kā rezultātā izaug konkrēti vienaldzīgs cilvēku tips. Pie kam, šāda attieksme no vecāku puses ir vai nu klaja vienaldzība ne tikai pret sava bērna problēmām, bet arīdzan pret viņa priekiem.

Gravatar wiiiiii

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 22:13

kirils, ukji ukji bee ukji aizej ka tu dirst a?

Gravatar Kibrika

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 23:05

Ar to "uķi uķi" glvenais neaizrauties. Diezin vai der ilgāk par kaut kādiem pirmajiem mēnešiem. IMHO pirmajiem 12 maksimums. Bet par albumiem novērojumi tādi, ka ne-pirmie bērni ar tiem tiek krietni apdalīti. Un ticu, ja man saka, ka tie var būt haotiski:)

Gravatar zux

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 23:19

nu vismaz ja normaali runaas ta shama saaks aatraak saprast ko vinjai saka, citaadaak sapratiis ukji-pukji :)

Gravatar laacz

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 23:20

zux: Tas "uķi puķi" jau ir tikai runājot ar mazuli. Reāli mazie bērni mācās runāšanas padarīšanas no apkārtējiem. Nevis tad, kad tie runā ar viņiem, bet gan tad, kad tie runā savā starpā :)

Gravatar zux

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 23:20

:D tiko izlasiiju par visaadaam pirmajaam reizeem :D kad buus tiinis tad arii fochees pirmaas reizes?

Gravatar zux

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 23:21

nee nu noteikti maacaas arii kad ar vinju runaa, jo tad jau vinjam ir daudz lielaaka veeleeshanaas saprast vaine?

Gravatar laacz

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 23:32

zux: Patiesībā tajā vecumā, kad ar viņu runā "uķi, puķi" vēlēšanās saprast vēl nav, jo bēns nemaz ij nezin, ka to var saprast :)

Gravatar mieris

2005. gada 20. jūnijā, plkst. 23:49

Jo vairāk runāsi ar sīcli "cilvēcīgi", jo ātrāk tas spēs "cilvēcīgi" atbildēt. Kad tas sāks izdomāt savus vārdus, viņu jācenšas saprast, bet jāsaka tam pareizi vārdi. Tas nav no gudrām grāmatām, bet pārbaudīts uz saviem bērneļiem.

Gravatar moonlight

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 08:30

Laacz: Katram sevi cienošam izdvējam LV ir t.s. "Baby Book". Visu cieņu Jumavai (Par Hariju Poteru piem.? :)), bet šis laikam ir baisākais no latviešu valodā pieejamajiem albūmiem. Ja nav slinkums atsūti adresi uz kurieni aizūtīt - iedalīsim Tev smukāku grāmatu. Bet, ja vēlies dabūt ko īpaši skaistu parakņājies "Amazonā" un pievērsies Britu izstrādajumiem. Piejamas arī dažādas Vinnija Pūka sērijas, ko Latviski neviens neizdos - Cena.

Gravatar laacz

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 08:37

moonlight: Nu, Briti manuprāt havo visdaiļākās un kvalitatīvākās rotaļlietas, mantiņas (ghh, galu galā atcerēsimies, no kurienes nāk Teddy Bear:) un attiecīgo literatūru. Kaut kā po british viņiem viss tur :)

Gravatar moonlight

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 08:50

Viss ir vienkārši - kad LV par "lubeni" būs gatavi maksāt 7 (standarta draza) - 18 (jaunums) latus un par "baby book" ~ 15 latus, tad būs arī daudz vairāk patiesi SKAISTU grāmatu. Ar cenām britiem viss ir kārtībā. Visādi citādi - vidējais / pelēkais "salinieks" dzīvo uz savas saliņas un diezgan uzšķauda, kas notiek ārpus salas. Lai nesanāktu, ka izklausās pēc žēlošānās - ļoti patika "STATOIL Rubesas" komentārs kaut kādā medijā, kas skanēja ~ tā "Valdībai mazāk vajadzētu uztraukties par degvielas cenu samazināšanu, kā par iedzīvotāju ienākumu palielināšanu." Par to arī iedzeram. Vienu Užavnieku, Baušķenieku vai kas nu tur sabalsots. Bet tagad pie "virpas"...

Gravatar karlis

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 10:02

ar to "uķi puķi" ir tā -- vajaga nevis vienkārši buldurēt, bet bērnam atkārtot tās skaņas, kuras viņš pats saka (bērna "uķi puķi"). Tad viņš saprot, ka tas lielais radījums komunicē/spēlējas tieši ar viņu, jo no viņa nāk tādas pašas skaņas. Un bērns savukārt mēģina eksperimentēt ar skaņām un skatīties vai kaut kas mainīsies arī pieaugušā reakcijā... Vienvārdsakot notiekas, ļoti intensīvs un lietderīgs domāšanas process.

k, ar diviem blēžiem, kas šobrīd jau komunicē cilvēku valodā... :)

Gravatar Arturs

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 10:56

Skatos te visi baigie eksperti par to, ko bērns saprot vai nesaprot. Mani vienmēr ir interesējis, kur tādu informāciju var iegūt - par bērna domām un jūtām, kad ar viņu sarunājas. Ar tikpat labām sekmēm es varu apgalvot, ka bērni līdz 3 mēnešu vecumam uztver un spēj analizēt signālus no kosmosa (diemžēl pierādīt to nevaru, tāpat kā pārējie "speciālisti" nevar pierādīt savas atziņas par bērna domu gājienu šajā vecumā).

Gravatar laacz

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 10:57

Arturs: Tu neesi pazīstams ar pētījumu metodiku :) Tāpēc nerunā :)

Gravatar Arturs

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 11:14

laacz: esmu, tāpēc runāju. Pētījumu metodika balstās uz pārbaudāmiem faktiem.

Gravatar Kirils

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 11:18

wiii: Tu laikam esi vienkaarshi idiots, vai ne?

Gravatar Druu

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 11:38

Incanti, cik no d1r5ējiem pašiem ir bērni (-; BTW ir tāds www.lina.lv, varbūt rodas interese

Gravatar wiiiiii

2005. gada 21. jūnijā, plkst. 23:14

kirils: es - idiots???? ej atsuukaa sev

Gravatar ze

2005. gada 22. jūnijā, plkst. 20:57

no šādām laimīgo vecāku ainām man gribas vemt. kapitālistiskajai sabiedrībai vēl viens ierindnieks.

bet tavu translita konvertoru es cienu.