✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Microsoft towards RSS

2005. gada 27. jūnijā, 24 komentāri

Visas ziņu lentas nu ir piekakātas ar informāciju, ka Microsoft savā jaunajā Windows versijā (Longhorn) ir visdziļākajā ziņā integrējis RSS atbalstu. Pie kam, ar ekstensijām (kā nu MS bez tā:)

Starp citu, antimicrosoftotājiem vēlos minēt, ka šie RSS paplašinājumi (SLE) tiek izlaisti zem ... un tagad izrunājam skaļi ... Creative Commons licences (tāpat, kā RSS 2.0).

Vispār Longhorn sola būt atkal interesants lēciens desktop OS attīstības ziņā.

Par RSS atbalstu IEBlog'ā, OSNews'os un Longhorn izstrādātāju centrā.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Pecis

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 15:13

Microsoft PR mašīna strādā. Tas viss tiek pasniegts kā nezin kaut kāds upercul fīč kaut skaidrs ka Longhorns vienkārši būs tas pats Windows XP 2, jo lielākā daļa radikālo izmaiņu ir atsviestas atpakaļ. Kāpēc? Prasiet Billam, kāpēc Apple var to izdarīt, bet Bills puisītis nē.

Gravatar juriz

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 15:35

da hoķ iebūvēts porno meklētājs.

Gravatar docent

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 17:05

Kā tad MS šī ziņa būtu jāpasniedz? "Mēs savā jaunajā OS ieviešam RSS atbalstu, bet tas nav nekas īpašs, jo jau šodien tā pati funkcionalitāte ir pieejama produktā X kompānijas Y operētājsistēmai Z"?

Gravatar viesis > juriz

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 17:05

vispār - pr0na meklētājs būtu tīri laba fīča ..

Gravatar Kirils

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 17:08

degradaacija, ne attiistiiba. iedomaajies, kaadi buus dator"speciaalisti" peec 50 gadiem, ja vinji saaks savu dziivi pie datora ar shaadu "interfeisu"? http://datuve.lv/images/raksti/771.jpg es protams ceru, ka tas nav screenshots, bet vienkaarshi ljauns joks.

Gravatar Knagis

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 17:35

kirils, ja man gribas savu desktopu redzēt raibu, kāpēc man nevarētu būt tiesības to tādu redzēt? Tad jau varbūt tev arī Žigulis ir sapņu mašīna, jo tā ir makten kantaina un nekā lieka tur taču nav...

rss pats par sevi ir gaužām laba lieta un tiešām varētu būt ineta nākotne, jo browsēt netā entās bloglapas ir ļoti dārgs prieks laika ziņā,.

Gravatar Kirils

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 18:12

kangis, kaa mees labi zinam, ms visas jaunaas "fiichas" ieviesh defaultajaa konfiguraacijaa (atceries XP?) -- klients tachu ir labaakais beta testers!

Gravatar Vistu Zaglis

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 18:50

Kiril, neaizmirsti, ka ar kompiem darbojas ne tikai "datorspeciālisti", bet arī cilvēki, kam tas ir darbarīks; tāds pats ikdienas instruments kā fēns un elektriskā tējkanna.

Un gan tulkam gan arhitektam ir pilnīgi paralēli, kā un kāpēc kaut kas strādā; viņiem ir būtiski lai tas ir ērti, viegli un nenodarbina viņu smadzenes, ļaujot koncentrēties uz darbu.

Un tieši uz tādiem ļaudīm, t.i. tiem, kam komp's ir darbarīks, nevis aizraušanās, jau MS arī koncentrējas. Un tādi ir lielākā daļa, kas tikai pieaugs.

Gravatar v3rb0

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 22:01

bet vai tad RSS atbalsts nav jau mozilveidīgajiem (thunderbird tok ir), Operai, Konqueroram (atseviska programmela, bet integreejas ar konquerorou kaa viena).. m$ atkal nokavēja ar revolucionāras tehnoloģijas ieviešanu.

runājot par extensijām - nu be loģiski ka vajag, lai ir kaut kas ar ko m$ rss būs krutāks (lasīt nesaderīgs) ar visiem pārējās pasaules rss un sāktos ķīselis lietā, kurai it kā ir standartizēta un visi laimīgi lieto bez problēmām ar savietojamību.

Gravatar laacz

2005. gada 27. jūnijā, plkst. 22:19

Šī tuvredzība un nesapratne ir pārsteidzoša. Neviens jau nemin, ka tā ir überrevolucionāra ietaise, tas RSS. Vienkārši dotajā brīdī tas tiek integrēts operacionālajā sistēmā (//dig this//), nevis kaut kādās atsevišķās aplikācijās. Kā arī uz RSS bāzes tiek piedāvāti servisi (mūzikas saraksti, jaunākās filmas, gadalaiki, u.t.t.). RSS tiek nests mainstrīmā, jo līdz šim tas ir advancēto lietotāju lauciņš. Lietotājam galu galā ir pofig, kā viņš uzzin par kaut ko jaunu. KJamais necērt, ka tas ir RSS un ka tam ir nepieciešama programma, kas vēl ir jākonfigurē un pašam ir arī jāmeklē fīdi. Tagad to viņa vietā visu darīs OS. Bļāviens. Toč jokaini jūs :)

Gravatar lol

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 00:28

Kārtējais M$ caur-pakaļas brīnums. RSS integrēts operētājsistēmā? jesus christ..

Gravatar laacz

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 08:36

lol: Padomā ar galvu :) Un izlasi linkos esošo. Tas ir tāpat, kā TCP/IP iebūvēts operētājsistēmā? Jesus christ. Failsistēma iebūvēta? Oh my holy mother of fuck.

Gravatar lol

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 10:08

laacz tas nav tāpat. OS pamatuzdevums ir strādāt ar dzelžiem, nodrošināt interfeisu priekš user procesiem. TCP/IP steks ir iebūvēts sistēmā, lai nodrošinātu ātrumu. Pakešu interrupti no tavas tīkla kartes ierodas viens pēc otra - svarīgi tās ātri apstrādāt un nodot attiecīgajiem user-procesiem. Ar failsistēmu ir līdzīgi, nerunājot jau par nepieciešamo abstrakciju, dati nolasīti no diska jānogāda procesiem ātri un droši. A kāda RSS daļa gar OS es nevaru saprast, tas ir tipisks userland protokols i viss, tāpat kā epasts vai http.

Gravatar laacz

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 10:14

lol: Tas ir absurdi. Tu vēl aizvien dzīvo vecajās dienās, kad OS'am bija jāpilda tikai interfeisa funkcijas starp programmatūru un dzelžiem. Tagad lietotājam vajag vairāk, draudziņ. Mani, kā lietotāju (lielāko daļu lietotāju, kas nav geeki), interesē tas, lai man plikā OS'ā būtu maksimāli vairāk ērtu lietu, kuras lietot.

Gravatar laacz

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 10:16

Starp citu, http://nick.typepad.com/blog/2005/06/microsoft_rss_a.html. Tikai viens viedoklis no manis visnotaļ cienīta cilvēka.

Gravatar lol

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 10:32

nu draudziņ, a kam tev to visu no OS prasīt. ir lietas, kam jābūt iekš OS, ir lietas, kam jābūt user-līmenī.

Prasi tās ērtās lietas no user līmeņa programmām. Tev kā ne-geek lietotājam ir pilnīgi vienalga, vai tā lieta dzīvo kernelī vai userlandā.

Nu paskaties uz klasisko piemēru - Windows integrējis ir grafisko interfeisu savā OS. Unix'am savukārt ir X serveris, dažādi logu menedžeri un pāris widgetu zīmešanas bibliotēkas.

Lietotājam tas dod izvēli - vari izvēlēties starp KDE/Gnome/xfce/whatever, starp Qt/Gtk. Veido savu desktopu, kādu tev patīk. Imho tas ir nežēlīgs spēks ;)

Gravatar laacz

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 10:41

lol: Tu tagad runā no advancēta lietotāja pozīcijām. Patiesībā 99% lietotāju tas dod bardaku. Viņam nav jāiedziļinās, kāpēc KDE, vai Gnome. Tu nesaproti elementāru lietu - lietotājam vajag maksimāli visu vienkāršot. Un, ja windows uzņemās RSS aggregāciju uz sevīm, tad tas atvieglo ne tikai izstrādātāju dzīvi, bet arī lietotāju (sniedzot to pašu Tevis nosaukto izvēles iespēju - uz viena datora lietot vienu no simts RSS aggregatoriem, neuztraucoties par to, kā nomigrēt datus (User support? What the fuck is OPML?) no vienas uz otru programmu).

Gravatar lol

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 11:03

tu vari lietot Win vai Mac OS X. Vari lietotot KDE vai Gnome. Lieto RSS progu X, vai RSS progu Y.

Izvēlies un lieto bez problēmām neiedziļinoties kāpēc. Bet tajā brīdi, kad kaukas sāks nepatikt, būs iespēja pāriet uz kauko citu. (datu migrēšana jebkurā gadījumā var prasīt supportu).

izvēles iespēja vienmēr ir laba lieta. M$ cenšas tevi maksimāli ierobežot, lai tev pat nebūtu šīs iespējas. Manuprāt, galīgi garām. parastam lietotājam varētu būt cits viedoklis, bet vismaz citās dzīves jomās izvēle vienmēr ir bijusi kaukas labs ;)

Gravatar laacz

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 11:06

lol: Interesanti, kā gan MS ar savu RSS supportu OS'ā Tevi ierobežo?

Gravatar lol

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 12:18

ļoti vienkārši - tāpat kā ierobežo ar IE. Ar veikliem mārketinga paņēmieniem apstulbinātie 85% desktop lietotāju juuzo gļukaino standartus neatbalstošo IE, tādējādi ierobežojot gan sevi, gan tevi kā web-developeri. see?

vai tev šķiet, ka M$ RSS būs standartam atbilstošs un bugi tiks ātri novērsti? you think again.

Gravatar laacz

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 12:27

lol: Tad jau te ir runa par uzticību MS'am, nevis par to, cik reāli labs un daudzološs ir šis solis. Tā ir pavisam cita rakstura problēma. Es skatos pozitīvi uz to visu. Tu negatīvi. Un nevajag aizbildināties ar to, ka tas ir mēsls un nevienam nav vajadzīgs. Saki kā ir - "Tavuprāt MS visu sačakarēs".

Gravatar lol

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 12:53

jā, manuprāt, sačakarēs, bet tam pamatā ir slikts OS dizains. Saintegrējot opsistēmā iekšā lietas, kas tur nepieder sanāk tikai liels bloat, ko nevar nokontrolēt.

Tieši šī iemesla dēļ windows ir kļuvis par nestabilu un nedrošu sistēmu. (kāds vēl atceras, ka MS bij integrējis savu web-serveri kernelī?).

"lēciens desktop OS attīstības ziņā"? Varbūt. Un pamatīgs kritiens jebkurā citā OS ziņā ;)

Gravatar Kirils

2005. gada 28. jūnijā, plkst. 15:49

laacz[14]: redz, bet opera esot slikta, jo tur vis-kas integreets iekshaa, kas varbuut lietotaajam nemaz nav vajadziigs.

OS tieshaam ir jaabuut vienkaarshi OS: lietotaaja os - taadam, kaads tas bija ieksh win95. servera os - taadam, kaads tas ir ieksh bsd. winXP pieeja ar visiem tiem background procesiem man nav izprotama. nu nevajadzeeja mikseet maajas lietotaaja OS iekshaa to NT baazi, manupraat, bet tas ir cits staasts.

vistu zaglis[8]: par to es arii runaaju. lielaakaa dalja cilveeku, kam ir pajaat, kaapeec un kaa tas dators darbojas, pienjems un pieradiis pie kaarteejiem m$ mega-puper-interfeisa-"uzlabojumiem", jo vinji buus uzlikti peec defaulta. lielai daljai parasto cilveeku ir vieglaak paciest neertiibas (curved menju liinijas un ko veel tik ms neizdomaas), nekaa mekleet speciaalistu, kas vinjiem vareetu atjaunot normaalo (klasisko) izskatu.