✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Nokia pamet Symbian?

2005. gada 25. jūlijā, 15 komentāri

Endgadget raksta, ka Nokia, iespējams, sāk domāt par savu tālruņu (ierīču?:) operacionālās sistēmas nomaiņu no Symbian uz Linux, vai kādu citu atvērtā koda alternatīvu.

Ierakstā tiek minēts arī tas, ka šāds solis varētu radīt diezgan lielas galvassāpes jau gana lielajam Symbian programatūras tirgum. Lai arī liela daļa aplikāciju šai opsistēmai ir rakstītas, izmantojot Java, tas nav attiecināms uz visu.

Kamēt esošās programmatūras ražotāji un uzturētāji lēnām sāk plēst matus, atklātā koda piekritēji un tie, kas vēl tikai domā par programmēšanu nokijām, lēnām berzē roķeles.

Dotajā brīdī, lai arī izstrāde uz Nokia produktiem ir iespējama, tā nav triviāla (nepieciešami visādi SDK, kas ir jālicencē [lai arī par brīvu], jāizlasa kaudze dokumentācijas un jāsadzīvo ar to, ka tas viss ir diezgan nebaudāmi bremzīgi izveidots). Tiesa, citi (izņēmums ir Microsofta PocketPC, PalmOS un daži uz Linux bāzēti produkti) nav labāki.

Galvenais, lai Nokia neaiziet pa burbuli tādā pašā veidā, kā to izdarīja Siemens. Viena no agonijas izraisītajām aplamībām bija savas opsistēmas pilnīga nahrenizēšana un neveiksmīgs mēģinājums izveidot analogu (ST55 anyone?:).

Acīmredzami, ka pateicoties aktīvajiem Āzijas gigantu pūliņiem (kaut vai Samsung un LG) Eiropas ražotāju daļa kopējā tirgū ir apdraudēta. Šis varētu viens solis pretim peļņas mākslīgai uzturēšanai. Ceru, ka ne izmisīgs.

Nevajadzētu aizmirst, ka opsistēmas nomaiņa ir tikai minējums, pie kam tas nav mans.

Dikti patīk rakstīt nesakārtotus haotiskus un nepamatotus tekstus ;)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar krnl pnic

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 10:48

wht the fck do we cre?

Gravatar čačeris

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 11:15

Tas "kamēt" tracina.

Gravatar Esemono][

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 11:28

man pat patiktos linuxis iekš noķa ;] kā nekā - iespējas paplašinās :D

Gravatar mxz

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 11:33

Līdzīgi, kā ar citiem "industrijas manevriem" nomainot lielu piegādātāju, sadarbības partneri vai produktu līniju - lietotājus tas ietekmēs ļoti ievērojamu laika posmu pēc "baumu sākuma". Lai viena produktu paaudze nomainītos ar otru ir nepieciešams laiks. Tāpat, kā Apple migrācija uz Intel - pēc gada sāks parādīties pirmie eksemplāri tirgū, pēc vēl gada visa esošā programmatūra būs migrēta uz jaunās platformas un vēl pēc gada beigsies atbalsts vecajai. Tas ir 3 gadi - un ja tā labi padomā, 3 gadi ir ilgs mūžš telefonam (vai citai ierīcei). Visbiežāk ierīces cilvēko rokās tik ilgi nemaz nenodzīvo - jo tās morāli noveco un zināma daļa maksātspējīgās sabiedrības tādā laika posmā nomaina savas "ierīces" vismaz divreiz. Kautkā tā :)

Gravatar hvz

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 12:10

ja telefons vajadzīgs pazvanīt, nevis krānu staipīt, tad tas iet pat 4 un 5 gadus :)

Gravatar hvz

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 12:11

Skaitos laikam maksātspējīga sabiedrība (alga uz papīra ar 4 cipariem), nopirku vecā telefona vietā tikko jaunu mazcenas (uz esošā numura) pa 15 Ls :)

Gravatar kits

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 12:30

hvz ar telefonu krānu nestaipa, bet ar algu gan. :)

Gravatar jolle

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 13:18

Kurš gan tev krānu pastaipīs, ja arī pats roku nepieliksi? ;)

Gravatar krnl pnic

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 14:33

hvz, tu esi pisdato bagats.

Gravatar lasītājs

2005. gada 25. jūlijā, plkst. 15:24

Man ir viens un tas pats mobilais telefons jau piecus gadus un es jūtos diezgan kruts. Mājās mums viens un tas pats telefons nostāvēja piecpadsmit gadus. Funkcionalitātē trūkumus neizjutām.

Gravatar Aivis

2005. gada 26. jūlijā, plkst. 10:34

Man ir 2000 gadā par 115 LVL iegādāts Nokia 3310. Nomainīta baterija un darbojas identiski, kā iegādes brīdī!

2 hvz - alga ar 3 cipariem rakstāma gan uz rokas, gan uz papīra :)

Gravatar lasītājs

2005. gada 26. jūlijā, plkst. 10:45

Aivi, man ir točna tas pats telefons. Bateriju arī vienreiz nomainīju un korpusu arī pāris reizes un vienreiz aiznesu uz servisu, lai programmu pārinstallē, bet tā mesta pret asfaltu uz nebēdu. Tās Nokias ir vienkārši super.

Gravatar Aivis

2005. gada 26. jūlijā, plkst. 10:47

Lasītāj - vai tu esi tas pats (JB) lasītājs, ko es domāju vai arī Arnolds Cūkādiņš?

Gravatar juriss

2005. gada 26. jūlijā, plkst. 11:27

viens no labākajiem (pamatotākajiem) komentāriem šai sakarā: http://www.allaboutsymbian.com/features/viewarticle.php?id=187